Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 03-25-23, 03:52 PM   #26
昏迷童子Sleepy
God of Gamer
新澳門殖民星住民甲

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDAI_Sleepy
本童子睇左d乜L野……

龍珠終有挑戰者喇……

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-23, 04:00 PM   #27
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
等佢上 Netflix 再講。無期望。

肉羊哩咖 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-23, 02:48 AM   #28
肉羊哩咖
griffin611

唔起新樓。講題材,呢套唔係咩主流爆谷大片,但入面粒粒都係天王巨星~~~ 亮點當然係 Matt Damon 再搭 Ben Affelick,由後者執導,仲有 Jason Batman 同 Viola Davis;其實,本人最想知嘅係邊個扮 Michael Jordan⋯⋯

Air,四月五號

舊 04-22-23, 09:18 PM   #29
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
RENFIELD - 又B又cult嘅黑色喜劇,Dracula新玩法
Nicolas Cage今次做Dracula幾有氣場,主角RENFIELD 比佢食住做佢隻奴隸獸,亦因受咗Dracula小小能力而可以(啪某啲嘢) 有超人力量,咁打戲就交曬比主角,全片大玩暴力畫面,茄汁橫飛斷手甩頭乜都有,你喜歡睇Mad系黑色優默的話應該會睇得幾開心,不過同場前面有位觀眾可能唔合口味就中途離場了,我就睇得幾開心,片尾無彩蛋但背景不斷有再剪輯一啲各人物片段,其中有啲正片中無出現過,睇埋先走都無妨

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-23, 05:18 PM   #30
肉羊哩咖
griffin611

衰(吸血)鬼波士

Reinfield(港譯《吸血鬼奴才: 雷菲爾》): 同意樓上,亦同意 Cinema Threapy 講法,呢套主要探討一個無責任自戀狂嘅彊屍,同佢個奴隸獸嘅關係,可能太過集中,其他嘅枝葉,就太過大路老梗。由於係人物探討,演員狽重飛,Nicholas Cage 比上一部《喪盡癲材》更放,完全入晒格,做 Reinfield 嘅都幾好,而班配角,Awkwafina 正正經經做戲稱職,反而互助會班閒最正。

故仔大量茄汁同兩關語笑話,覺得啲誇張暴力為咗賣飛,同 The Boys 一樣咁有創意好睇,笑話真係好正。當超英睇都無乜問題。

睇返嘅評論,原來開頭嗰段黑白係跟到足 1933 年有套疆屍片!

此篇文章於 04-27-23 10:47 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 04-27-23, 07:26 PM   #31
肉羊哩咖
griffin611

二戰版 John Wick? SISU,5 月上:

問題係班德國佬邊度整架 DC-3 返嚟㗎?

舊 05-18-23, 04:08 PM   #32
肉羊哩咖
griffin611

師叔出馬 或者 大叔去銀行入錢,途中殺咗好多人嘅故事

SISU 套片好有塔輪天奴嘅風格,分章節,特別嘅攝影風,係無乜腳啫~當 Inglorious Bastards 同 Django Unchained 混合。主角幾乎完全無口,全部靠其他角式描述。套戲唔長,亦好快入去動作場面,第一幕嘅動作最可觀,後面就爭啲。有啲場口好明顯向《奪寶奇兵》「致敬」;一心睇血腥暴力嘅會好滿意。攝影就爭啲,好多荒野可以拍得好啲。

舊 05-27-23, 10:24 PM   #33
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
真・男人的浪漫
睇咗GUY RITCHIE’S THE COVENANT
意外地好睇,片中部份情節應該幾真實表現到interpreter呢個職業,同埋當時前線美軍打塔利班有幾辛酸,
加上兩大男主角唔知係為愛定係為責任出生入死,完全不計後果咁捨命互救,睇到人又緊張又入心入肺,隣座叔叔睇到流下男兒淚,呢套值得入場一看

此篇文章於 05-27-23 10:27 PM 被 C.Ryo 編輯。
舊 07-09-23, 02:36 PM   #34
肉羊哩咖
griffin611

Sound of Freedom 真人真事改編,講男主角有工都唔做,單人匹馬,走去拯救被販賣兒童嘅故事,據聞極之感人

香港上咗。

舊 07-17-23, 07:37 PM   #35
肉羊哩咖
griffin611

又一套以 AI 為題材嘅電影,The Creator,玩「走難片」諭意路線,八月上:

舊 07-19-23, 12:07 AM   #36
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
CQ拍了呢集關於KEN

呢套原本都冇諗睇,不過之前條TRAILER 又好吸引

不過今週點都睇左核彈先....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-23, 05:31 AM   #37
肉羊哩咖
griffin611

套芭比唔會睇,不過⋯⋯ fine, I am doing it myself!

舊 08-06-23, 11:37 PM   #38
C.Ryo
Game Master

The haunted mansion 鬼咁多大屋
呢套又估佢唔到唔係純玩鬼怪attraction轉做adventure 笑片,主角線係有小小感性位,加成班烏合之眾集合打鬼,啲鬼就見開果啲咁,相對真恐怖片就直頭係可愛類型,最凶隻大佬係Jared Leto,不過真様只出係掛畫度,隻鬼樣完全係cg都唔知佢真係有冇真身拍,整體ok,叫做幾發揮到個廸廸妮鬼屋主題得黎又有笑有感性有暖心位

舊 08-22-23, 05:21 AM   #39
肉羊哩咖
griffin611

爛口狗

Strays 係啲成人向嘅真人夾「假」狗片,啲狗造型動畫都 OK,大量屎尿性場面笑話,講 toxic 關係比 Renfield 仲到,啲情節誇張荒謬得嚟,有啲笑料又真係好好笑,最抵笑係玩啲之前以狗做題材嘅電影,聲演之中以 Jaime Foxx 最正。成部戲唔洗 90 分鐘,放低個腦笑吓又幾 OK 嘅。

舊 09-09-23, 06:21 PM   #40
肉羊哩咖
griffin611

「上帝嘅子女唔係攞嚟賣嘅」

Sound of Freedom 係套真人真事改編電影,講有個美國國土安全部探員 Timothy Ballard,一次行動中救咗個被拐帶咗去做性奴嘅男童,得知佢個家姐都係畀人拐走咗去賣,因為國土安全部管唔到咁遠,佢就辭咗份工單人匹馬去救埋個女仔。

以戲論戲,男主角 Jim Caviezel(The Passion of the Christ、Person of Interest)繼續扮個冷靜講嘢陰聲細氣嘅主角,都 OK 嘅,但係如果一心諗住係嘅刺激鎗戰片,就會好失望;套片幾踏實,主角唔係神勇到拎支鎗走去挑戰犯罪集團,反而係係鬥智,實情主角片入面一鎗都無開過⋯⋯

套戲拍好成五年有多,原本畀霍士買咗發行,但係無耐就跟住霍士電影同時被賣咗到滴住嚟,跟住就放咗去倉底不見天日;係今年班監製就夾錢買返,由專放基督教片嘅 Angel Studio 發行。

故仔作為社會寫實片好引起人注意到人口販賣,現代奴隸嘅問題,講到現今世界淪為奴隸嘅,多過奴隸制仲係合法嘅時代,係好事;套戲講耶穌嘅極少,反而入面班主角啲正義感強到爆。另一套 The Equalizer 3 啲宗教意像可能仲強啲。

不過美國方面就有好大爭議 -- 好喇,原本係好事,但啲陰謀論四圍飛:右派就話滴住嚟特登唔放套片,係有「你明嘅」原因;而左派又鬧呢套係極右啲 FF,又話係「Pizza 門」嘅「續集」,加上主角 Jim Caviezel 嘅天主教背景,加上佢不時公開認同唔少右派嘅陰謀論,令到套片有啲不必要嘅色彩。

現實係以票房計,絕對係今個暑假嘅奇疤,唔止美國撼低好多大片,而家國際上,據聞係好多中南美洲國家上個週末嘅票房冠軍。

此篇文章於 09-09-23 06:24 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 09-10-23, 11:27 PM   #41
肉羊哩咖
griffin611

The Equaliser 3 個名就係系列第三部,但係因為每套都好獨立,故仔又唔係咩複雜嘢,好似本人無睇過前兩套(好似 Netflix 上面有),都無乜所謂。講主角一次去到義大利某個臨海小鎮 -- 啫係啲旅遊節目間唔中見到,個鎮依山起,近海有條公路嗰隻。主角畀個鎮啲居民好心收留,當正佢自己人,點知原來有班惡霸搞事,主角就仗義出頭⋯⋯

單數華盛頓演出好,配角同反派就平板咗啲。有評話似啲意式西部片,睇落都幾似。風景拍得幾靚,動作場面唔少,但係就住主角一把年紀,唔好期望另一套 John Wick,點都好過 Liam Neeson 嗰堆。要挑骨頭嘅,唔洗下下都要硬套扯埋啲恐怖主義㗎~

簡簡單單,成部戲唔洗二粒鐘,當入場歎吓冷氣都幾 OK 㗎。

舊 09-23-23, 03:35 AM   #42
肉羊哩咖
griffin611

The Small Long

Dumb Money 係講 2021 年,有班散,同班基金大鱷玩 Game Stop「夾倉」嘅事,焦點落咗去一件 YouTuber,幾個佢嘅支者,再加埋當事嘅基金同 Robinhood,故仔就大家知乜事嘅就好明,唔知乜係「夾倉」嘅,導演話知你,唔似同類「真人真事」改篇嘅 The Big Short,會講你知後面啲財經知識。

雖然主要角式唔多,除咗主角同佢啲家人比較有趣之外,跟個主角「開大」嗰班,除咗有個 Game Stop 個員工少少突出,其餘嘅咳咗佢哋都無乜所謂,因為實在唔夠深刻,睇嘅唔會投入。反派係 Seth Rogen 比較突出,佢後面班出資人同 Robinhood 其中一個創辦人,都一樣唔係咁出。

有心睇了解單嘢,不如睇 Netflix 同 Max 啲紀錄片好過。

舊 09-24-23, 08:29 AM   #43
C.Ryo
Game Master

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
The Equaliser 3 個名就係系列第三部,但係因為每套都好獨立,故仔又唔係咩複雜嘢,好似本人無睇過前兩套(好似 Netflix 上面有),都無乜所謂。講主角一次去到義大利某個臨海小鎮 -- 啫係啲旅遊節目間唔中見到,個鎮依山起,近海有條公路嗰隻。主角畀個鎮啲居民好心收留,當正佢自己人,點知原來有班惡霸搞事,主角就仗義出頭⋯⋯

單數華盛頓演出好,配角同反派就平板咗啲。有評話似啲意式西部片,睇落都幾似。風景拍得幾靚,動作場面唔少,但係就住主角一把年紀,唔好期望另一套 John Wick,點都好過 Liam Neeson 嗰堆。要挑骨頭嘅,唔洗下下都要硬套扯埋啲恐怖主義㗎~

簡簡單單,成部戲唔洗二粒鐘,當入場歎吓冷氣都幾 OK 㗎。
之前已睇,呢套單數carry, 不過動作戲只算擺下pose就完事,打得唔夠過癮,記憶中好似前兩集係打得激啲同展示到主角啲爆lvl 技能樹多啲? 不過今集算係落幕篇,比年事已高主角安享晚年,睇下靚境小鎮都ok嘅

舊 09-24-23, 08:47 AM   #44
C.Ryo
Game Master

The Nun 2 - 修女登場很優雅

Valak 見咗咁多次已經無乜驚嚇感,女主靚女似乎變成僅有賣點,今集相對玩美術場境設計,幾幕修女現身前戲都有心思,令到人印象深刻,不過女主因身世突然有威能令個結尾短同草草了事咗啲,但好似話之後會接番去正傳做系例完結,咁當你留咗力啦

此篇文章於 09-24-23 08:49 AM 被 C.Ryo 編輯。
舊 09-24-23, 08:53 AM   #45
C.Ryo
Game Master

A Haunting in Venice - 恐怖過the nun

呢套今集又算終章? 退休白頭神探被老友利用而再度揸案,今次mix 咗鬼片原素,效果唔錯,啲jump scare仲好過the nun 2
楊紫琼個神婆只係客串性角色,不過好得

此篇文章於 09-24-23 09:18 AM 被 C.Ryo 編輯。
舊 09-25-23, 06:50 PM   #46
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
之前已睇,呢套單數carry, 不過動作戲只算擺下pose就完事,打得唔夠過癮,記憶中好似前兩集係打得激啲同展示到主角啲爆lvl 技能樹多啲? 不過今集算係落幕篇,比年事已高主角安享晚年,睇下靚境小鎮都ok嘅
講動作,主角有份見到嘅動作印象中得開頭嗰少少, 仲要大部份係「暗場交待」⋯⋯

舊 09-27-23, 12:00 AM   #47
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
3集都係貫徹路見不平. 同第一集冇關係, 第二集睇咗會覺得個呢集故事同結局完滿啲.
前兩集有利用環境就地取材嚟打, 特別係第一集, 今集純粹單數開無雙

The Expendables 4唔係睇開可以慳番...其實睇開都可以
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-23, 12:36 PM   #48
C.Ryo
Game Master

引用:
作者: Rv250 查看文章
The Expendables 4唔係睇開可以慳番...其實睇開都可以
睇完Expend4bles係覺得好普通,仲要卡士大不如前,今集得番Christmas(Jason Statham已成action爛片王)加隻改做人咩根fox做主線,龍哥又係年事已高客串下行行企企,票房好似已仆直,可能都無下集

此篇文章於 09-27-23 12:40 PM 被 C.Ryo 編輯。
舊 09-28-23, 11:05 PM   #49
C.Ryo
Game Master

The Creator - SiFi 之 We are family

比予期好睇,世界觀幾好,AI機人同亞洲聯盟變成受害一方, 老美反而係邪惡軸心,啲科技物件載具等等啲設計幾正,由其成日有啲繁體中文字mix日文嘅markings幾吸睛,CG亦有水準,
Hans Zimmer配樂又依舊高水平,主角John David Washington (單數華盛頓呀仔)+ 老婆Gemma Chan + 小妹子Alphie 個主線寫得幾好,幾位亦演得唔錯,結尾算令到觀眾投入到角色們嘅情感,算係近年比較好嘅一套科幻片

舊 09-29-23, 03:41 AM   #50
肉羊哩咖
griffin611

《特工阿街佬》予告:

好多星,開頭 Sam Rockwell 真係認怇唔到~ 好似過癮爆谷片。

Apple 似乎繼上 Killers of the Flower Moon 搵拍檔進攻戲院,呢套二月上~

論壇跳轉

現在的時間是 04:03 AM

手機版 | APP版