Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 10-26-03, 04:32 PM   #1
葉月健
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
侍道2討論區NO.2(P.1頭POST有部份刀既入手方法)

各位劍客
黎呢度啦/

http://s-yousei.hp.infoseek.co.jp/samurai/
日文攻略,有教點玩出不同ending,教你點搵刀...等等,等等
實用度一流

刀入手法:

上段刀

鬼包丁:
1.於朝-夕之間時份到奉行所殺掉中村(他會在瀕死時逃走,但走得很慢只要在他到達版邊前殺他便行)

鮫肌丸:
入手方法和鬼包丁一樣,但是要玩難,出手前請先看清楚他的配刀是什麼(鬼包灰色,鮫肌黑色)才出手

大黑生:
1分鐘內(不確定)擊到道場主人-黑生鐵生

琥徹:
1.HARD MODE時同心所持,夜 or 末明到神社情報屋買1600文既情報

2.EASY MODE幫奉行所做任務,做到一定數目,奉行所仕事仲介人會俾任務去殺青門既仕事仲介人,成功殺左佢就可以拎埋佢把琥徹

村雨(長刀):

1.不斷幫青門做任務,到夜晚去神社 or 町外,有個叫始末屋既人,殺左佢再返回青門同仕事仲介人講野,選擇殺佢,殺左就可以到手(EASY MODE時只會拎到琥徹)

2.NORMAL MODE或以上時幫奉行做殺青門仕事仲介人,殺左就可以拎到

3.HARD MODE時町人信賴度高,沼田町同大塚町既浪人有可能持有(數值會有變化)

中段刀

朧月夜:
1.[無路線/青門路線/天風路線]於26日天原祭大戰時殺死武藤

2.[奉行路線]27日夜上暗殺保野時選擇收保野錢之後殺死武藤

中庸刀:
玩難。行奉行路線於27日時到奉行所門口殺武藤,殺他前看清楚他的刀(朧月夜是黑+金,中庸是純黑)

無銘刀:
差期裝備
門弟、チンピラ亦會持有,數值會有改變(好似EASY MODE係冇既)

國重:
神社情報屋1600文情報,800文亦有可能

煉獄:
HARD MODE時門弟持有

日本列刀:
HARD MODE時門弟持有,NORMAL MODE都有,中段刀唯一紅色刀鞘

下段刀

虎爪貓:
1.[奉行路線]27日夜殺有刺殺保野event

2.[青門路線]27日/28日(唔太記得)和kasumi一起去殺半佐衛門前可殺死保野

百万石:
始末TARGET持有,另HARD MODE大チンピラ都會持有,下段刀唯一紅色刀鞘

出雲乃柱:
各勢力信賴度最低,另外50人以上斬殺
27日以後既夜/末明於町外出現既仕置人持有,仕置人外型同大チンピラ一樣

鬼雀:
HARD MODE時チンピラ/大チンピラ一持有,外型不是刀,一睇就知

一発丸:
HARD MODE時團八持有,出手前睇清楚係咪單刀先,如果唔係就不停出入天風町去CHECK下佢把刀

脇構刀

義基:
1.[無路線/青門路線/天風路線]於26日天原祭大戰時殺死黑羽

蒼連華:
1.[奉行路線]27日夜殺有刺殺保野event,此時殺死奈美

2.[青門路線]27日/28日(唔太記得)和kasumi一起去殺半佐衛門前可殺死奈美

居合刀

斬鬼丸:
1.[無路線]於27日會被政府委任殺死半左衛門

2.[青門路線]27日/28日(唔太記得)和kasumi一起去殺半左衛門

3.[青門路線]27日/28日接受保世建議,奪取半左衛門之位時將他殺死

片手刀

美帝骨:
1.[無路線/天風路線]於26日天原祭發生時殺死京次郎

2.[青門路線]kasumi登位日在青門大屋外和他決鬥並殺死他

二刀流

金毘羅伐折羅:
於朝至夕的時段中到天風前殺死團八

此知卜重一:
於夜間時份到沼田町,會見到堂島(鍛冶屋店主)在散步,殺掉他便可

忍者刀

浮雲小太刀:
1.27號夜晚鹿野町會見到女忍者,殺死她後便可以

2.28日未明沼田汀會見到女忍者,殺死她後便可以

櫻旋風:
1.殺掉28日未明時在鹿野町出現的忍者

祕技錄(copy自~@千千@~)

自由選人物:
人物設定 ==> 係名前果欄入 L1 R1 R2 L2 L1 R1 R2 L2+□ 要快,成功會有聲出
------------------------------------------------------------
百萬富翁 : 每次加$500 文
按START 暫停, 按實 L1+L2 然後 ←←↑↓↓↑+ □
------------------------------------------------------------
全物品出售:
係大地圖輸入 L1 R1 L1 R1 L2 R2 + △ , 成功會有鼓聲
體力回復:
按START 暫停, 按實 L1+R1 然後 ↓↑→←↓↑+ □
氣力回復:
按START 暫停, 按實 L2+R2 然後 →←→←↓↓+ □

此篇文章於 10-27-03 10:32 PM 被 葉月健 編輯。
葉月健 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-03, 04:36 PM   #2
SherMan

註冊日期: May 2002
XBox Live GamertagSherMan CM
點解我打唔到三百幾攻的美帝骨
SherMan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-03, 04:39 PM   #3
葉月健

引用:
Originally posted by 子龍 :
點解我打唔到三百幾攻的美帝骨
我都打唔到
佢話打刀時選"適當"...
但係佢打親都係-攻or-防,有時仲兩樣都減

舊 10-26-03, 04:56 PM   #4
~@千千@~
Game Master


註冊日期: Sep 2002
祕技錄

自由選人物:
人物設定 ==> 係名前果欄入 L1 R1 R2 L2 L1 R1 R2 L2+□ 要快,成功會有聲出
百萬富翁 : 每次加$500 文
按START 暫停, 按實 L1+L2 然後 ←←↑↓↓↑+ □
全物品出售:
係大地圖輸入 L1 R1 L1 R1 L2 R2 + △ , 成功會有鼓聲
體力回復:
按START 暫停, 按實 L1+R1 然後 ↓↑→←↓↑+ □
氣力回復:
按START 暫停, 按實 L2+R2 然後 →←→←↓↓+ □

此篇文章於 10-27-03 04:23 PM 被 ~@千千@~ 編輯。
~@千千@~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-03, 04:58 PM   #5
~@千千@~
Game Master


引用:
Originally posted by 葉月健 :

我都打唔到
佢話打刀時選"適當"...
但係佢打親都係-攻or-防,有時仲兩樣都減
save/load 大法吧
舊 10-26-03, 05:00 PM   #6
葉月健

引用:
Originally posted by ~@千千@~ :

save/load 大法吧
冇心情用sl大法,又勁傷機
把刀段到攻192防162都夠用lu
唔夠耐性段300既刀

舊 10-26-03, 05:04 PM   #7
~@千千@~
Game Master


引用:

冇心情用sl大法,又勁傷機
把刀段到攻192防162都夠用lu
唔夠耐性段300既刀
最尾果次段刀既成功兩邊加既%好似得1%
舊 10-26-03, 05:06 PM   #8
葉月健

引用:

最尾果次段刀既成功兩邊加既%好似得1%
所以我冇心情咁段刀

舊 10-26-03, 05:08 PM   #9
葉月健

有冇人拎到果把叫"阿吽"既二刀流??
除左hard mode做青門任務去殺渡世人外仲有冇易d既方法?
我做左17次任務都冇一個係
係邊易搵到呢把刀??

舊 10-26-03, 05:09 PM   #10
~@千千@~
Game Master


引用:

所以我冇心情咁段刀
最尾果野乾脆用item 升吧
舊 10-26-03, 05:09 PM   #11
~@千千@~
Game Master


引用:
有冇人拎到果把叫"阿吽"既二刀流??
除左hard mode做青門任務去殺渡世人外仲有冇易d既方法?
我做左17次任務都冇一個係
係邊易搵到呢把刀??
我都想拎
舊 10-26-03, 05:11 PM   #12
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
copy 番d刀o既資料啦

現在於名單的人仕為: comxxxxxxjp,xenxxxxxx??86
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-03, 05:12 PM   #13
廢人
The One

刀入手法:

上段刀

鬼包丁:
1.於朝-夕之間時份到奉行所殺掉中村(他會在瀕死時逃走,但走得很慢只要在他到達版邊前殺他便行)

鮫肌丸:
入手方法和鬼包丁一樣,但是要玩難,出手前請先看清楚他的配刀是什麼(鬼包灰色,鮫肌黑色)才出手

大黑生:
1分鐘內(不確定)擊到道場主人-黑生鐵生

中段刀

朧月夜:
1.[無路線/青門路線/天風路線]於26日天原祭大戰時殺死武藤

2.[奉行路線]27日夜上暗殺保野時選擇收保野錢之後殺死武藤

中庸刀:
玩難。行奉行路線於27日時到奉行所門口殺武藤,殺他前看清楚他的刀(朧月夜是黑+金,中庸是純黑)

下段刀

虎爪貓:
1.[奉行路線]27日夜殺有刺殺保野event

2.[青門路線]27日/28日(唔太記得)和kasumi一起去殺半佐衛門前可殺死保野

脇構刀

義基:
1.[無路線/青門路線/天風路線]於26日天原祭大戰時殺死黑羽

蒼連華:
1.[奉行路線]27日夜殺有刺殺保野event,此時殺死奈美

2.[青門路線]27日/28日(唔太記得)和kasumi一起去殺半佐衛門前可殺死奈美

居合刀

斬鬼丸:
1.[無路線]於27日會被政府委任殺死半左衛門

2.[青門路線]27日/28日(唔太記得)和kasumi一起去殺半左衛門

3.[青門路線]27日/28日接受保世建議,奪取半左衛門之位時將他殺死

片手刀

美帝骨:
1.[無路線/天風路線]於26日天原祭發生時殺死京次郎

2.[青門路線]kasumi登位日在青門大屋外和他決鬥並殺死他

二刀流

金毘羅伐折羅:
於朝至夕的時段中到天風前殺死團八

此知卜重一:
於夜間時份到沼田町,會見到堂島(鍛冶屋店主)在散步,殺掉他便可

忍者刀

浮雲小太刀:
1.27號夜晚鹿野町會見到女忍者,殺死她後便可以

2.28日未明沼田汀會見到女忍者,殺死她後便可以

櫻旋風:
1.殺掉28日未明時在鹿野町出現的忍者

現在於名單的人仕為: comxxxxxxjp,xenxxxxxx??86
舊 10-26-03, 05:16 PM   #14
~@千千@~
Game Master


-del-

此篇文章於 10-26-03 05:27 PM 被 ~@千千@~ 編輯。
舊 10-26-03, 05:19 PM   #15
廢人
The One

唔好打金手指出黎啦......

舊 10-26-03, 05:21 PM   #16
葉月健

引用:
Originally posted by 廢人 :
唔好打金手指出黎啦......
同意,因為會傷機的...

舊 10-26-03, 05:25 PM   #17
Jonney
フゥーハハハハ

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code3007 9047 8125
PSN  IDwills368
XBox Live Gamertagwills368
樓上老金那位都係edit返個post喇(唔好等mod做野喇,自律少少)

英知を持つ者こそ、最も愚かであること。歴史からも読み取れる。
海に生ける魚は、陸の世界を知らない。彼らが英知を持てば、それもまた滅び逝く。
人間が光の速さを超えるのは、魚たちが陸で生活を始めるよりも滑稽。
これは抗える者たちに対する、神からの最後通告とも言えよう。
Jonney 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-03, 05:25 PM   #18
~@千千@~
Game Master


我給自己看的 =p
因為我已經有刀拎唔到
舊 10-26-03, 05:25 PM   #19
廢人
The One

唔好咁懶比網址人啦
有d人唔識日文咪又得都唔睇就問
我打果份中文雖然唔齊
但post埋出黎都冇壤掛

舊 10-26-03, 05:27 PM   #20
廢人
The One

>我給自己看的 =p
>因為我已經有刀拎唔到

你post佐出黎就會有人睇到(唔係想唔想睇,係睇唔睇到o既問題)
起碼都隱字mode啦
這已是低要求

舊 10-26-03, 05:27 PM   #21
葉月健

引用:
我給自己看的 =p
因為我已經有刀拎唔到
唔係呢個問題,而係呢度好似唔POST得金手指的??

舊 10-26-03, 05:28 PM   #22
廢人
The One

>唔係呢個問題,而係呢度好似唔POST得金手指的??

話時話我都唔知版規比唔比
因為個個都自律地唔公開地post

舊 10-26-03, 05:29 PM   #23
葉月健

引用:
唔好咁懶比網址人啦
有d人唔識日文咪又得都唔睇就問
我打果份中文雖然唔齊
但post埋出黎都冇壤掛
咁試下去翻譯下先
將你果D放埋落去頭POST,有冇問題?

舊 10-26-03, 05:29 PM   #24
~@千千@~
Game Master


剷Q晒
舊 10-26-03, 05:30 PM   #25
葉月健

引用:
>唔係呢個問題,而係呢度好似唔POST得金手指的??

話時話我都唔知版規比唔比
因為個個都自律地唔公開地post
其實我都唔係咁記得俾唔俾...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:00 AM

手機版 | APP版