Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-06-19, 08:22 AM   #226
david
The One

註冊日期: Mar 2002
大埔腸粉店被罷食 生意跌四成 學紋眉傍身鋪路 老闆娘無悔撐警:政府要做多啲嘢

引用:

大埔友口馥曾經因爲周潤發光顧其皺皮腸粉而聲明大噪,不少街坊甚至區外人都慕名而去,但早前老闆娘因為被發現於六月出席撐警集會而受不少人非議,更揚言罷食。

經過四個多月,老闆王莉莉Lily直言,自六月尾開始,生意下跌了四成左右,除了因爲出席撐警,亦因爲中美貿易戰令香港經濟變差,市民外出的消費減少,以往星期日可放假陪伴兩子,現在也得開店營業,甚至下班後回內地學紋眉,若未來有甚麼狀況,也有多一門手藝傍身。

對於當時出席撐警會有否後悔,Lily則表示沒有,因為她深信自己撐的不是政治立場或警察,而是正確的道德,加上她深信香港有言論自由,卻沒想過會有失去表達意見的自由。

至於令到不少香港人憤怒警察暴力行為,她則表示因為社會每天都重複差不多的事,已經很久沒再看網上相關的資訊而不作評論。對於往後的日子,她表示希望政府多做點事平息混亂,讓警察、市民及追求自由的市威者都平息下來,大家才能安居樂業平靜地生活。

採訪:《飲食男女》編輯部
攝影:《飲食男女》攝影組

友口馥
地址:大埔北盛街23號瑞安樓地下3號舖
營業時間:6:30am-6pm
電話:5541 6824
人均消費:$50以下
詳情: https://bit.ly/2oMjiiM
呢位大媽想同美心搶市場佔有率?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-19, 08:29 AM   #227
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: david 查看文章
大埔腸粉店被罷食 生意跌四成 學紋眉傍身鋪路 老闆娘無悔撐警:政府要做多啲嘢

呢位大媽想同美心搶市場佔有率?
其實果啲人唔幫襯,咁另一啲人又唔幫襯?
飛鳥盡,良弓藏,狡兔死,走狗烹

舊 11-06-19, 09:36 AM   #228
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
其實果啲人唔幫襯,咁另一啲人又唔幫襯?
飛鳥盡,良弓藏,狡兔死,走狗烹
沉默500萬係唔駛出街食飯消費的.

舊 11-06-19, 10:44 AM   #229
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
之前now定有線咪訪問過
又接受訪問?
睇尼真係好唔掂w
都好,越多宣傳越多人知越好b
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-19, 07:55 AM   #230
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
//手動轉

打埋算盤都算半個地盤佬,尋晚睇CCTVB新聞 (係,我當係睇貼堂咁睇嘅),你地話扑又一城,無人干預咁扑左幾個鐘好鬼,我同意嘅,但我覺得最inspiring嘅,係片中果位師傅,真係要叫師傅,扑一下裂一件的果種功架,真係要寫個服字。我都試過因為屏風要換玻璃而扑過,真心唔係咁容易,莫講話我,連我公司做左十幾年的師傅,都做唔到呢個效率,黑警做?我話唔係,睇埋落去

頭先再睇到旺角站月台全爆果張相,各位柯南當然睇到碎片的方向啦,但我又有另一樣野覺得更鬼嘅,就係個門框的「被清理」程度。如果有塊玻璃爛左,要換,清玻璃一般都係扑爆玻璃,然後先剷走邊上的玻璃膠換新嘅,咁件玻璃被扑甩的程度,就好影響剷玻璃膠的工作效率。而旺角啲玻璃,真係甩得好靚、好靚

公用事業大工程要流程就當然嘅,不過緊急狀況例外,所以大家應該會見過,有月台爛左一塊幕門的話,封一頭半個星期,唔係奇怪 (我真係見過)。但係而家影響運作喇,就很肯定有指向性,係由上一手vendor去做,制度上一定有呢啲terms嘅。工程公司呢樣野,其實絕大部份都係將唔同工序外判,剷膠俾雜工做,黐玻璃俾返玻璃佬做,如果要玻璃佬包埋剷膠?得,人地都係搵個雜工做,出糧仲要mark up你,咁你會唔會自己搵?但剷膠呢樣野呢,有一範人係唔可以唔做嘅,果範係打拆,只要講清楚收貨程度,打拆就要做足,而想剷膠慳啲工夫,就要搵個專業的打拆佬去扑玻璃

如果有個大型工程,一定會俾某個vendor做 (緊急野仲可能可以收得貴過平時添),而條件就係要你包埋清拆,即係由裝玻璃變成換玻璃,如果你係間vendor,你會唔會包起黎做?咁如果呢個由頭到尾都係一個換玻璃的工程,咁拆舊玻璃就係由打拆佬分黎做。咁,你明白點解扑玻璃可以咁有效率,而且扑幕門要喺路軌扑,因為,咁樣就唔洗喺一單換玻璃的工程入面,做多一個清理路軌的不必要的工序

所以我認為,落場的,係專業的打拆佬,而實際上,#成件事根本就係黨鐵同而家個vendor一個換玻璃的工作的deal ,而又一城,就只係順便的package,完左又一城個job,落地站過去旺角下一單,線都唔洗轉

要查,就由幕門個vendor去查

呢個亦都解釋到,點解之前有啲睇落大規模的破壞,可以一晚執返好,工程人員專業?我屌啦,拆同裝如果係同一team,我都專業啦//
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-19, 10:01 AM   #231
wing
格鬥低手

咁即係你地成行都估到佢地呢D鬼野?

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
//手動轉

打埋算盤都算半個地盤佬,尋晚睇CCTVB新聞 (係,我當係睇貼堂咁睇嘅),你地話扑又一城,無人干預咁扑左幾個鐘好鬼,我同意嘅,但我覺得最inspiring嘅,係片中果位師傅,真係要叫師傅,扑一下裂一件的果種功架,真係要寫個服字。我都試過因為屏風要換玻璃而扑過,真心唔係咁容易,莫講話我,連我公司做左十幾年的師傅,都做唔到呢個效率,黑警做?我話唔係,睇埋落去

頭先再睇到旺角站月台全爆果張相,各位柯南當然睇到碎片的方向啦,但我又有另一樣野覺得更鬼嘅,就係個門框的「被清理」程度。如果有塊玻璃爛左,要換,清玻璃一般都係扑爆玻璃,然後先剷走邊上的玻璃膠換新嘅,咁件玻璃被扑甩的程度,就好影響剷玻璃膠的工作效率。而旺角啲玻璃,真係甩得好靚、好靚

公用事業大工程要流程就當然嘅,不過緊急狀況例外,所以大家應該會見過,有月台爛左一塊幕門的話,封一頭半個星期,唔係奇怪 (我真係見過)。但係而家影響運作喇,就很肯定有指向性,係由上一手vendor去做,制度上一定有呢啲terms嘅。工程公司呢樣野,其實絕大部份都係將唔同工序外判,剷膠俾雜工做,黐玻璃俾返玻璃佬做,如果要玻璃佬包埋剷膠?得,人地都係搵個雜工做,出糧仲要mark up你,咁你會唔會自己搵?但剷膠呢樣野呢,有一範人係唔可以唔做嘅,果範係打拆,只要講清楚收貨程度,打拆就要做足,而想剷膠慳啲工夫,就要搵個專業的打拆佬去扑玻璃

如果有個大型工程,一定會俾某個vendor做 (緊急野仲可能可以收得貴過平時添),而條件就係要你包埋清拆,即係由裝玻璃變成換玻璃,如果你係間vendor,你會唔會包起黎做?咁如果呢個由頭到尾都係一個換玻璃的工程,咁拆舊玻璃就係由打拆佬分黎做。咁,你明白點解扑玻璃可以咁有效率,而且扑幕門要喺路軌扑,因為,咁樣就唔洗喺一單換玻璃的工程入面,做多一個清理路軌的不必要的工序

所以我認為,落場的,係專業的打拆佬,而實際上,#成件事根本就係黨鐵同而家個vendor一個換玻璃的工作的deal ,而又一城,就只係順便的package,完左又一城個job,落地站過去旺角下一單,線都唔洗轉

要查,就由幕門個vendor去查

呢個亦都解釋到,點解之前有啲睇落大規模的破壞,可以一晚執返好,工程人員專業?我屌啦,拆同裝如果係同一team,我都專業啦//
由手機版發出

舊 11-15-19, 11:35 AM   #232
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: wing 查看文章
咁即係你地成行都估到佢地呢D鬼野?
唔評論個別事件

拿我就唔識 interior 既,不過我咁睇。

黨鐵有財力自行裝修,將錢輸送俾中意既 contrator,唔係咁多裝修機構得。

而且,玻璃可以即日換新,電氣或機器損傷多數都唔可以即日換完就用到,要做野多好多。
由手機版發出
舊 11-15-19, 03:24 PM   #233
david
The One

引用:

以退為進?

---
舊 11-15-19, 03:51 PM   #234
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
唔似生路零越拆賺越多掛。。。
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-19, 04:11 PM   #235
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
以退為進?
OT: 無 FACT CHECK
純聽朋友個朋友個朋友講, 做美心o的朋友已經放緊無薪價 (年假已被放哂)

舊 11-17-19, 05:30 PM   #236
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
以退為進?
扮可憐,等員工反示威者,投票投保皇

舊 11-17-19, 05:44 PM   #237
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
法國黃背心運動1周年 示威者中銀分行塗鴉聲援香港 (12:33)

11月17日是法國「黃背心」運動一周年,巴黎昨日(16日)有大批示威者上街,引發大規模警民衝突。巴黎警方公布,截至昨晚,共拘捕147人,其中129人被扣留。另外,市內有中國銀行分行被人破壞及在外牆塗鴉,噴上中文字「光復香港」及英文字「Free Hong Kong」,聲援香港反修例運動。

位於市中心的意大利廣場是衝突最激烈的地區。蒙面的黃背心示威者設置路障,縱火焚燒多輛汽車及垃圾桶等,又向防暴警掟石及雜物。他們亦破壞區內一間大型商場,以及中國銀行分行及匯豐銀行分行。中銀分行的玻璃門遭打破,設施亦被打爛。警方則向示威者施放催淚彈及水炮。

法國其他城市亦有大批黃背心示威者上街。南部城市馬賽有約1000人上街,大致和平。

法國民眾去年因不滿總統馬克龍計劃提高燃油稅,觸發11月17日全國各地近30萬人上街,示威持續至今。示威者號召民眾再在本周末黃背心運動一周年的日子上街,巴黎警方如臨大敵,禁止在艾菲爾鐵塔等熱門景點附近舉行示威,並關閉20個地鐵站。
由手機版發出
法式裝修 -3-

此篇文章於 11-17-19 06:05 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 11-17-19, 06:21 PM   #238
david
The One

---
舊 11-18-19, 08:30 PM   #239
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
靠網民開飯想食兩家茶禮

爆紅Youtuber Ming仔開live觸怒網民 專頁粉絲人數瞬間急插5萬人
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99...%A8%82/399257/
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-19, 08:36 PM   #240
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: Heaven 查看文章
靠網民開飯想食兩家茶禮

爆紅Youtuber Ming仔開live觸怒網民 專頁粉絲人數瞬間急插5萬人
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99...%A8%82/399257/
比01元先賤格

快跌多d

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-19, 08:59 PM   #241
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
唔係哩件事都唔知有個咁既人
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-19, 09:03 PM   #242
Heaven
Game Master

引用:
作者: 真!DC 查看文章
唔係哩件事都唔知有個咁既人
由手機版發出
80尾,90後都多人睇
依家咁d廣告商重會同佢合作咩 真係抵死
由手機版發出
舊 11-19-19, 02:40 PM   #243
david
The One

【理大攻防戰】無國界醫生拒派員救援遭狂轟揚言罷捐 醫學界聲明指違法者亦有權接受醫治

引用:

自反修例運動起,每當有示威者或市民以被毆傷,大部份均由港人自發而成的義工救援,而國際人道組織一直未有發聲,在理大攻防戰中,日前警方大肆搜捕校園內逾50名醫護,令校內受傷人士得不到救援,幸最終紅十字會獲准入內,而無國界醫生就指,在經過評估後認為香港社會各界提供的醫療資源與救援能力都是充足,故未有提供支援,有網民就發起罷捐。根據無國界醫生年度報告,去年香港錄得捐款為5.18億。
相關新聞:【抗暴之戰】紀錄片導演黃肇邦 3cm的傷痛

面對外界批評,無國界醫生昨日於其Facebook專頁回應查詢,指無國界醫生團隊一直有與本地醫護同業保持聯繫,並關注近期香港的暴力事件持續升溫,又認為保持醫療中立、尊重醫護人員的醫療責任,以及病人可以不受阻礙下得到醫療護理都至為重要。

無國界醫生指在香港出現動盪之初時,就已成立評估小組和不同團體組織等保持聯繫,確保能夠全面地掌握現況,包括了解是否有任何重大的醫療需求及缺口,最終評估小組評估結果認為香港社會各界提供的醫療資源與救援能力都是充足。無國界醫生稱明白大家或會對組織感到失望,而決定可能被視為對香港情況漠不關心,但作為國際醫療人道救援組織,須根據評估結果,作出以醫療需求為本的救援決定。
相關新聞:【抗暴●後患】聲波炮聲響比飛機引擎高出30倍 百分之一秒足以永久損害孩子聽覺

聲明發出後,隨即惹來網民炮轟,不少人留言稱向無國界醫生捐款已多年,但對今次聲明解釋感到非常失望,認為無視近月義務醫護人員被罵、被攻擊、被拘捕,警方拒絕醫護對重傷命危者救援,亦有人指在人道立場而言,並沒有中立,「只有救同唔救」,大批網民更聲言罷捐。

4醫學界組織譴責警隊無理拘捕FA

香港公共醫療醫生協會等4個醫學界組織今日則發出聯合聲明,譴責警隊於周日及周一無理拘捕義務醫療救援隊伍,及封鎖理大所有出入口,阻礙對校內傷者的救援。聲明指出,部分醫生、護士及救援人員於周日晚上只是跟從警方指示下離開理大校園,及後清楚表明身份及出示證明文件,仍被警方無理拘捕。警方封鎖理大所有出入口,當香港紅十字會救援隊伍於中午到達尖東現場,警察阻延救援隊進入理大校園,和限制他們在校內的救援時間。警方周一於伊利沙伯醫院正門加士居道入口多次施放催淚彈,嚴重污染醫院環境,導致院內大量病人及醫護人員不適。

聲明中指,期望警方遵守人道救援精神,即使有人疑觸犯法例,也應有機會接受適當醫治。聲明強烈要求政府盡快以和平方式去化解是次危機,以免香港陷入無可管治之局面。
一向都無捐錢俾呢間O野,只會捐俾ORBIS,而家擺明佢唔係慈善而係磁L線。

---
舊 11-19-19, 02:42 PM   #244
wing
格鬥低手

引用:
【理大攻防戰】無國界醫生拒派員救援遭狂轟揚言罷捐 醫學界聲明指違法者亦有權接受醫治

一向都無捐錢俾呢間O野,只會捐俾ORBIS,而家擺明佢唔係慈善而係磁L線。
ORBIS都冇出聲. 香港人可以全部割哂佢.

得紅十字會做左野.

舊 11-19-19, 03:44 PM   #245
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:

Orbis 都係一 Q 樣, Cut 啦

所謂慈善機構,全部都係最上層既得利益者,佢地通常都同中國有好多關係。
由手機版發出
舊 11-19-19, 03:46 PM   #246
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: wing 查看文章
ORBIS都冇出聲. 香港人可以全部割哂佢.

得紅十字會做左野.
拿,我中國同一帶一路國家 d 貧民就等你地香港人去養,佢地好慘架。我就留返 d 資源整武器打鳩你地香港人,同埋留返 d 錢收買太平洋島國圍堵台灣,你話好唔好丫?
由手機版發出

此篇文章於 11-19-19 03:58 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 11-19-19, 03:55 PM   #247
wing
格鬥低手

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
拿,我中國同一帶一路國家 d 貧民就等你地香港人去養,佢地好慘架。我就留返 d 資源整武器打鳩你地香港人,你話好唔好丫?
由手機版發出
n年前, 我識理大畢業O既人去左無國界醫生去d落後國家做義工. 無國界醫生在香港要人要錢, 依家當我地condom. 佢地以後唔駛旨意昆到我一個崩.

舊 11-19-19, 05:09 PM   #248
Heaven
Game Master

無國界醫生成員進入理大校園 做show

舊 11-19-19, 05:12 PM   #249
wing
格鬥低手

出年先入去喇笨

舊 11-20-19, 07:14 AM   #250
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

「藍營」紅磡冰室全線6間分店求頂租

抗暴之戰未完,「黃藍冰室大戰」出現首張成績表。因店員一句「金鐘警衝突的市民係暴民」,一炮而紅成為「裝修」熱點的紅磡冰室,消息指,旗下6店正尋求頂租,其中2間已非常接近租出,若然全數租出,意味紅磡冰室只剩下上水彩園廣場最後一間分店,各區分店全線敗走,撤出核心區。

抗暴之戰衍生「黃藍」經濟對決,本年6月,一位網紅光顧紅磡冰室尖沙咀分店時,發現員工不停謾罵示威者為暴民,有違個人的核心價值,並於網上分享其藍店事跡,令紅磡冰室名聲大增,坐正藍色冰室的寶座。

網民即隨引發起罷吃行動,令金馬倫道成為「黃藍冰室」戰場,皆因紅磡冰室距離黃店龍門冰室,不足10米,過去5個月,兩店亦曾被雙方陣容「裝修」,直至直至本月《禁蒙面法》滿月,紅磡冰室被示威者嚴重「裝修」,金馬倫道戰線才宣告由龍門冰室勝出。

不過消息指,紅磡冰室敵不過「裝修」壓力,低調推出旗下6店分店頂租,上述被「裝修」的尖沙咀金馬倫道分店,更立即推出招租,土地註冊處顯示,上述分店從6月反修例運動開始之際,簽下3年新租約,租約期至2020年5月,月租約30萬元,然而市民罷食及裝修壓力巨大,租約剛過5個月,集團已要將分店頂租。消息指,建築面積4,228 方呎,以原價招租,月租30萬元,呎租約71元。

頂租分店各散本港各區,包括首間設立的紅磡黃埔新村分店、炮台山英皇道公主大廈分店及銅鑼灣軒尼詩道海外大廈分店、建築面積1800方呎至3100方呎,現租20萬元至32萬元,最快2020年2月完約,最遲2022年5月。除了銅鑼灣分店外,其餘分店同以現租招租。消息指,大埔海寶花園分店及北角英皇道449至455號分店,即將與新租客達成協議,意味以有兩間分店即將結業。

商業登記資料顯示,紅磡冰室以4間注冊公司登記,包括HH CAFE LIMITED、HHC GROUP LIMITED、SUNNY DRAGON HOLDINGS (HONG KONG) LIMITED及DRAGON SUCCESS CORPORATION LIMITED,注冊董事均為朱廣威及葉存良,而注冊地址均為紅磡大型屋苑,相信是對紅磡情有所鍾,才萌起紅磡冰室的創業夢。

記者昨分別到過北角炮台山公主大廈地下、北角華興大廈地下及尖沙嘴金馬倫道分店。現場所見,傍晚時分,公主大廈地下分店相當冷清,店內食客屈指可數,不足十人,人來人往十數分鐘,亦不見有新客人進內,廚房僱員亦能有空閒時間,到樓面地方閒聊,甚至到門口詢問記者拍攝用途。

由於尖沙嘴發生連日示威活動,地面有不少碎磚,加上催淚彈放題,空氣污濁刺鼻,依然能聞到刺鼻的催淚煙味道,記者與攝影師沒有戴上口罩,不斷咳嗽打噴嚏。過往是核心消費區的尖沙嘴,昨日晚飯時段,路上行人稀少,尖沙嘴金馬倫道龍門冰室,雖然依然座無虛席,但都沒有出現人龍。至於毗連的金馬倫道紅磡冰室,或因有員工發表「暴民」言論,因而「被裝修」,情況更加不堪,已經封起木板停業。

北角華興大廈地下分店,客人同樣相當少,只有數檯有食客,但記者拍攝不久,有一身穿黑色風衣的中年男子,出店外觀察,並且隨記者走動而跟隨走動停留,直到記者步入新光戲院反身對望,才轉身離開。

記者:黃朗鈞 李嘉俊

https://hk.finance.appledaily.com/fi...MfrM838FM7bONw
由手機版發出

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:03 AM

手機版 | APP版