Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 05-15-15, 08:43 PM   #951
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
歲月樓情 #4

驗DNA後,去到公園仔果場喊戲,
都舖排到嘉莉就係青文咁款,
加埋之前一連幾集都一路講UFO事件,
搞到好似青文真係比UFO捉走咗30年啱啱先返嚟地球咁款。
蓉姐又表示一直收到青文報夢=UFO通訊?
直至嘉莉出現前大半年先無再夢到,時間上有無咁巧合呀?

但片尾又加段美國時期的住事又想點呢?

此篇文章於 05-15-15 09:05 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-15, 01:37 PM   #952
qhxu
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2008
歲月樓情真係奇幻類黎喎
夏雨呢頭哽死,轉過頭奇蹟復活
qhxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-15, 09:32 PM   #953
IDGAF
The One

歲月樓情 #5-6

WOW,套劇咁奇幻的,唔係真係比我講中係科幻愛情劇吧?

中秋果集又係講到嘉莉同以前青文一樣咁對蓉姐,
講到好似係有UFO事件,之後唔知點時空穿越30年後的世界咁款,
如果真係有美國時期的往事,搞不好是青文比帶了去AREA 51後比洗腦,
刪除青文+UFO事件變成宜家的嘉莉。
(唔係好難解釋點會鐘意一個大自己30年的阿伯喎)

曾偉權係HKTV劇入面一定係生意失敗,累街坊角色

WOW,估唔到鮑康兒(祖兒)果PART,會有泳裝環節呢類服務觀眾的鏡頭,~!

頭七、行船故事、醫生:盡晒力等事件,
唔知點好鬼似電影BIG FISH(大魚奇緣)的感覺。
如果人生三大劫係真的會應驗的話,
咁反過來說係第三劫嚟之前,做乜都駛死先啱~!
(咁招牌唔應該係第二劫咩?)

咦,套劇原來有係ATV時期專演師奶的吳沅儀(翠姑)份,
但出鏡率奇低的。
同埋章生一角係咪之前打老婆果位?無啦啦死咗的,但又無交代過程。
會唔會超濃縮剪輯的結果。(更正:網友指章生就係阿棍大排檔斬人打鬥事件中比車撞死果位)

此篇文章於 05-20-15 11:30 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 05-20-15, 02:26 PM   #954
IDGAF
The One

歲月樓情 #7

上集咁奇幻,今集又會變返正常屋邨生活劇情的。

果然好寫實,黑社會爆粗對白照出晒,網劇的好處~!

林村、許願樹、姨婆,
尾段無啦啦講嘉莉尋親的,(超濃縮剪輯後的結果?)
即係一次過推翻之前UFO、穿越時空30年、是同一個人等等…

舊 05-20-15, 02:50 PM   #955
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
食的秘密 呢兩集講咁多港式美食, 夜媽媽9點播真係多得佢唔小

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-15, 01:45 AM   #956
IDGAF
The One

歲月樓情 #8

一集裡面,被指「是人生一個污點」、「搞完我老公搞個仔」之後,
嘉莉會黑化成為一個復仇的奸角嗎?

天安SARS時期14歲,過咗10年即係24歲,
但嘉莉已經30歲(根據之前份CV),大佢6年,
唔怪得一開始唔接受佢追求啦。

蓉姐同嘉莉係劏房場喊戲真係睇到有少少心酸的感覺,
同埋劇中的車公靈籤真係好靈囉。

不過,套劇個主線真係無乜賣點,
反而鐘意之前幾集佈局到有少少奇幻+懸疑多D。

此篇文章於 05-22-15 01:54 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 05-22-15, 04:26 PM   #957
IDGAF
The One

歲月樓情 #9
劇情有點拖...
嘉莉仲捐骨髓真係聖人級。
TA姐、譚sir的偷聽能力真係世界級,行路無聲的。
閂窗煮麵食...咁有常識,沖涼都焗死啦。
由手機版發出

此篇文章於 05-23-15 01:51 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 05-27-15, 10:58 AM   #958
qhxu
Crazy Gamer

下一套播吸血鬼+愛情
唔係HKTV版吸血新世紀/新世代呀?
舊 05-27-15, 05:09 PM   #959
(=v=)b
God of Gamer
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

等睇"末日+5"~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-15, 10:30 PM   #960
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
套歲月樓情集集都有咁多巧合...
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-15, 03:05 AM   #961
IDGAF
The One

歲月樓情 #10-13

#10-12的劇情真係有過多的巧合、偶遇同埋唔小心偷聽到唔想對方知的事吧?

去到#13先好睇返少少,
醫院沖涼果幕,由原本講緊笑,轉為喊晒的悲劇果度,
同埋之後一次過橫過8條行車線果幕,真係好好睇~!

睇埋下14個預告,我估個故事會唔會係…

已經知道嘉莉唔係青文+雄個女、唔係時空穿越,
但佢的確係有一個做緊校長的爸爸,
而睇嚟嘉莉同譚sir講係美國少女時期的槍擊事件的確有發生過,
咁會唔會嘉莉果日開槍射低果個女人其實就係青文(已死?),
之後嘉莉因為呢個原因,可能整埋容(或者又巧合地似樣啦…),
都要幫青文返香港完成青文一堆心願?包括照顧蓉姐。

《歲月樓情》第14集 預告
https://youtu.be/EGcdlB7g6ic

舊 05-29-15, 10:30 AM   #962
IDGAF
The One

歲月樓情 #14

唉,個故事繼續向多重偶遇&巧合方向發展…

3/4個兄弟情果part無被感動到之餘,
仲好似拖得太長,阻住觀眾等睇青文+嘉莉事件真相。

真的是純粹人有相似?太巧合了吧?

片尾以為係"第三劫"嚟,但#15個預告似乎無事喎。

《歲月樓情》第15集 大結局 預告
https://youtu.be/ua6PAq1T_7g

舊 05-29-15, 10:35 AM   #963
qhxu
Crazy Gamer

我睇左d乜野
痰罐第二次中風自殺未遂後又一集好番七七八八
但昌記家人好番冇耐又不知不覺領左便當,昌記個女發表要仔唔要乸宣言
嘉莉識得青文,青文係佢害死既
蓉姐前夫懷疑編劇發現套戲冇反派拉佢出黎搞屎棍,一個流浪漢成日瞬間轉移呢度出現果度又出現,唔知點解佢有嘉莉把柄(因為反派?
最後成叔應該用生果刀殺左垃圾前夫,又到成叔有事
套戲後期不斷有災難,禍不單行
舊 05-30-15, 07:26 PM   #964
martinyau1979

PSN  IDmartin1979
引用:
作者: qhxu 查看文章
我睇左d乜野
痰罐第二次中風自殺未遂後又一集好番七七八八
但昌記家人好番冇耐又不知不覺領左便當,昌記個女發表要仔唔要乸宣言
嘉莉識得青文,青文係佢害死既
蓉姐前夫懷疑編劇發現套戲冇反派拉佢出黎搞屎棍,一個流浪漢成日瞬間轉移呢度出現果度又出現,唔知點解佢有嘉莉把柄(因為反派?
最後成叔應該用生果刀殺左垃圾前夫,又到成叔有事
套戲後期不斷有災難,禍不單行
成叔好似有三劫, 可能係應最後一劫, 領便當

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 10:49 AM   #965
IDGAF
The One

歲月樓情 #15大結局,

個結局仲衰過其他好半參半的HKTV劇果種OPEN ENDING或者發夢ENDING…

根據宜家呢個版本青文同嘉莉無任何血緣關係,
純粹巧合地似樣,同埋巧合地係美國遇上(槍擊事件),
同UFO、穿越時空無關,雖然片尾真係有UFO…

好啦,當你失憶之後好彩恢復記憶,但身受重傷+有埋絕症(夠慘了吧?請觀眾係呢個位留淚…)
你好掛住在香港年老的阿媽,
你會選擇:
A.請人聯絡阿媽,通知佢自己遇到上述情況,希望佢飛過嚟見自己最後一面。
B.請咁啱同自己餅印一樣而且欠咗你一個人情的女仔,扮係自己飛返香港,另加UFO、穿越故事做背景/煙幕返去照顧、孝順媽媽,了咗個心願。
C.係病床上自怨自艾,同自己餅印一樣的女仔訴苦後,繼續乜都唔做等死…
劇組就選了C…

另外,迪欣湖係美國領地…資料無誤。

成叔個惡夢想點?

最後各支線(通過各家開飯對白)突然全部HAPPY ENDING…一定是受UFO影響!

舊 06-01-15, 11:06 AM   #966
IDGAF
The One

https://youtu.be/AK22MjVeWoc

還來得及再愛你首集10分鐘優先睇,
開場果幾位吸血族的造型(灰黑色的皮膚+紅/藍燈咁的眼),
我即時諗起GATSBY Hair Jam近排果個廣告…

https://youtu.be/qvbObGMefBo

舊 06-02-15, 08:04 PM   #967
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

唐生按詩雅ipad好juicy~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-15, 09:09 PM   #968
qhxu
Crazy Gamer

竟然一瞬間將中段陳少邦演既吸血鬼睇成達哥
女配包租婆好睇過女主角
舊 06-04-15, 01:10 PM   #969
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
未睇

係木瓜之城 香港 ?

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-15, 04:13 AM   #970
IDGAF
The One

還來得及再愛你 #1-3

睇咗3集,套劇係好典型的窮家女+高富帥青春偶像劇,
另加吸血族、妖怪靈異世界觀,
所以有D位很傻很天真都仍然係可接受水平,
但個故事就略嫌可預計咗D,無乜特別。

尹子維個角色George幾搞笑,觀眾又睇得舒服,
「佢5歲果年,一條濕滑的公路,一個粗心大意的司機…」睇到笑咗…

久違了的姚樂怡方面,狐狸精有味…

衛詩雅個舞會LOOK幾靚,但劇中長期淡妝,黑口黑面咁,好嘥o姐。
但點解窮家女一定要聖人級好人,唔可以設定做有機心,
全心利用校園班高富帥同學上位進身上流社會?

反而湯怡、美棋BB等靚女,要被安排嚟做欺凌女主角的八婆角色,好似有D嘥料囉…

仲有點解224歲的男主角Roy要去呢間大學返學,
既然係設定係COOL到爆生人勿近,
佢又唔係去學校吸少女血,又唔係去果度追捕奸角TX,
咁即係純去溝女o姐…

此篇文章於 06-05-15 04:19 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 06-07-15, 09:47 AM   #971
IDGAF
The One

還來得及再愛你 #4
其實係咪剪咗好多嘢呢?

TX似乎係要拎返個銀幣先有返能力,
但之前又好似無特別去交代搵銀呢件事,
不過,仍然唔夠Roy打…

題外話,其實TX人類形態個樣仲好過男主角…

女主角係有轉生加有前世記憶?
照咁睇就算女主角死咗,
只要男主角冰封自己一段日子(例如二百年)之後都有機會搵到女主角下一世再恢復佢上幾世的記憶無限愛下去咁款…

不過,睇官方張劇照,應該都係向「一刀插入你心 加點眼淚陪襯」的方向發展吧?

舊 06-07-15, 04:00 PM   #972
qhxu
Crazy Gamer

超老梗
充滿偶像劇/少女漫王道公式
女主角係小雪轉世亦都係預料之內既事
舊 06-11-15, 08:33 PM   #973
IDGAF
The One

還來得及再愛你 #5-8

多條愛情線都一早有著落無乜波折,
唔係幾感受到男女主角有幾苦戀同埋有幾愛對方。
強敵又去到第8集最尾先再出現,中間無乜場口突顯到吸血族的異能,(節省製作CG的成本?)
覺得佢應該索性拍成愛情喜劇可能會更好。

舊 06-12-15, 08:45 PM   #974
qhxu
Crazy Gamer

又玩假happy ending?
都冇下一季架啦,留個咁既尾都冇咩意思
舊 06-12-15, 08:55 PM   #975
IDGAF
The One

還來得及再愛你 #9

個結局得淡笑…
還以為狐狸精咬Marcus果下吸咗佢D血變種添。
最後Roy紅眼果下,唔係好知佢想點,留一點尾拍下集?

點解個個奸角都要人體爆炸。

其實Marcus嬲George個理由都幾牽強,點計都已經救個佢一命。

尼古拉伯爵無出過場…

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
TVB 新 APP- GOTV 對付 HKTV? neo2046 手機平板遊戲討論版 5 01-16-14 12:10 PM

現在的時間是 07:19 PM

手機版 | APP版