Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-18-20, 11:39 AM   #1
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
麻枝准 PA Works - 神様になった日

https://kamisama-day.jp/

催淚大魔王麻枝准又有原創動畫新作,又係同PA Works合作。

會唔會又重蹈Angel Beats同Charlotte爛尾嘅覆轍就拭目以待。

第二集感想:主角父母好明顯知蘿莉神嘅身世,如果唔係老竇邊會咁得閒陪個仔癲去拍啲翻版荷里活情節。XD

此篇文章於 10-18-20 11:44 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-20, 07:48 PM   #2
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
唔抱太大期待,不過兩集都笑得出就算

舊 10-18-20, 11:22 PM   #3
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
Charlotte是一個污點....
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-20, 09:15 AM   #4
plokplok00
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2008
第2話已經覺得係神作
plokplok00 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-20, 07:13 PM   #5
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
引用:
作者: s2001154 查看文章
Charlotte是一個污點....
最後女主懷孕BBQ唔好咩 民間結局

原來神之力就係入侵網絡系統再高級運算既黑客?

此篇文章於 10-25-20 07:59 AM 被 Lamsze 編輯。
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-20, 01:15 PM   #6
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
追番三集,啲日常都笑得出
同埋啲角色待人處事比較「正路」
算易入口

但講真當年將AB!送入混亂同Charlotte送入谷底嘅事
都係中後段先出現
未做完都唔好叫咩野住
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-20, 11:03 AM   #7
plokplok00
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2008
第4話成神作 笑死
plokplok00 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-20, 11:05 AM   #8
尼路
The One

同佢打麻將會想死的吧不過玩左成集會唔會又重復後面超展開爛尾架……

舊 11-01-20, 02:16 PM   #9
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
利申:完全唔識打麻將,所以佢講啲規則我係完全睇唔明。

只不過打麻將打到用UNO規矩係咩玩法?

神蘿莉睇嚟唔係博士製造嘅高智能機器人,就係一個被裝上高智能預知AI嘅親戚。但呢隻蘿莉同主角究竟有咩關係仍然未知,唯有希望麻枝唔好又解解下搞到爛尾。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-20, 09:45 PM   #10
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
神回

淨係識少少日本麻雀術語已經夠笑到肚痛
真係識打日本麻雀嗰班應該睇到吐血
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-20, 11:24 PM   #11
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

第4話如果亂入小泉純一郎仲好玩
舊 11-29-20, 11:12 PM   #12
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

最後直路
認真前一秒都要玩下幽靈梗
應該雛所指的未日是自身的健康活動時間終結?
父親的說話看來他知道爺爺施了什麼醫術
電腦神童那邊也要開估其實在做什麼了
舊 12-06-20, 01:05 PM   #13
尼路
The One

來到呢段都估到,睇下最後直路玩乜啦.

舊 12-08-20, 10:54 AM   #14
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

係覺得男主的情緒表現多左
同雛係好frd
但照計相處日子尚短又應該未咁快理解到雛的處境
咁就流眼淚實在無法感受到有幾能夠牽動情緒.......
舊 12-13-20, 01:28 PM   #15
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

好了
陽太的大吵大鬧表現非常不合理.....
牽動不了觀眾也不可能發生
除非陽太突然低智.......
雛被抓後到底發生左什麼導致特別怕男性?
本來要靠量子電腦才能健康生活
現在應該是移除了但好像只是變得較懶散對什麼都不太感興趣和怕男性?
其實陽太完全無問電腦神童雛呢一年發生左咩事
條友又好似無解釋......
本來寫雛個病係腦癱又無活動能力的病
現在經過量子療程後好像都算起碼能活動?
我還以為雛應該係植物人咁款
舊 12-13-20, 02:39 PM   #16
尼路
The One

陽太個狀態太古怪……應該話都係麻支公式但感覺唔到佢去到呢個位(戀人?)最多係FD但個表現就去到戀人好怪……
本來以為雛變返植物人,點知會左怕男性的自閉兒童咁樣樣……怕男性你唔講清楚就會九成變本子情節……

舊 12-13-20, 03:52 PM   #17
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
被開腦前應該做過實驗或一啲非人道檢查所以會怕男性醫生吧

至於雛哩一年發生咩事
跟住落嚟都去見佢有咩事直接問同睇就好了吧
(等同你有單JOB出咗事,你跟住都要落現場睇情況搵原因,咁仲問嚟做乜?)
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-20, 06:55 PM   #18
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

引用:
作者: 野良猫 查看文章
被開腦前應該做過實驗或一啲非人道檢查所以會怕男性醫生吧

至於雛哩一年發生咩事
跟住落嚟都去見佢有咩事直接問同睇就好了吧
(等同你有單JOB出咗事,你跟住都要落現場睇情況搵原因,咁仲問嚟做乜?)
即係咁
始終雛都無見成年
陽太同電腦仔坐咁耐車都唔問來龍去脈其實都是唔make sense
可能訓左啦
仲要係知條友在模仿雛發生的關鍵事件
如果陽太真是瘋狂地緊張雛
肯定會做左葉問個朋友喪問吧
舊 12-21-20, 07:56 PM   #19
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

睇到小啦叭.......
打開乜野心扉??????
陽太你連佢阿爺做在D咩同堆組織做左D咩都唔肯定喎????
而且雛在療養設施生活唔好咩??
仲要完全免費 相信是有關組織全資吧
我真是諗唔到為咩野一定要帶人走
單親母反而比較易理解
已經問到底當時的人格有多少是量子的還是肉身的也不去搞清楚就自認為是肉身的在回應你???
不過就是自以為是繼續所謂的打問心扉攻略
救命 真是癡孖根
舊 12-21-20, 08:54 PM   #20
尼路
The One

我可以再一次確認麻枝真係唔識做動畫編劇嗎……

舊 12-21-20, 11:14 PM   #21
leungky1

假期追番......
有進步架啦,起碼無咩多餘出嚟嘅人
不過點解要執意壓軸劇情快轉,搞到似test緊遊戲bug咁......
舊 12-27-20, 10:24 AM   #22
尼路
The One

到底係一夏好輕定陽太係大力神……單手抱起……
結論來講只係比夏洛好……麻枝都係掌握唔到短劇本....根本佢個套狗血公式只能用係長編...
不過見到有人話係淺井唔關麻枝事,都係個句又唔係第一次合作,同一組合衰左再試再衰就好心轉個通啦……如果再有下次感覺都係會係同一碟野轉個名……

舊 12-27-20, 12:09 PM   #23
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

引用:
作者: 尼路 查看文章
到底係一夏好輕定陽太係大力神……單手抱起……
結論來講只係比夏洛好……麻枝都係掌握唔到短劇本....根本佢個套狗血公式只能用係長編...
不過見到有人話係淺井唔關麻枝事,都係個句又唔係第一次合作,同一組合衰左再試再衰就好心轉個通啦……如果再有下次感覺都係會係同一碟野轉個名……
單身母都是單手抱著
可能小志啲frd來

一套作品是團隊合作創做的應該無得話係個別人士的責任
不過通常麻支准做招牌有咩事都是佢食先
我諗今次佢想玩果種一個人由健康到接近殘廢而親人都不離不棄的果種情懷吧
我覺得只要加一樣野就可以將成件事變返神作但佢地無做到
就是加一段雛在病院中迷迷糊糊果陣都唔太記得陽太係邊個既時候的內心想法
雛內心爭扎這樣殘廢的自己不想回到大家身邊但另一個自己在腦中又不斷鼓勵自己去接受現在的自己和家人
咁成件事係會好好多
反正什麼怕男人的伏線都蒸發左
粒量子腦可以同腦部區域融合拆唔走又無人知也不出奇啦
舊 12-27-20, 07:56 PM   #24
leungky1

9-11寫成堆科技設定好無意義
強行感觸反而更顯平庸

麻枝仲想做,應該玩番遊戲嗰啲神力,唔好再哂時間攪咁多要細心解釋,但又唔係佢強項嘅科技野
同埋搵番志茂文彥幫佢寫野都好,無謂攪到依家咁大心理壓力
真係好怕佢今次反應差睇唔開
由手機版發出
舊 12-27-20, 10:15 PM   #25
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
原本無睇,見最後一集既評價即係睇下今年神劇....

唔識正確評價,不過至少未到糞作地步...

頭一大半同尾一半好似兩套片咁..以為日常到尾,結果............心態調整唔到\

仲有好多人物背景好似都好多餘,而且好似一堆問題無解答過(不過事實都係唔駛答 )

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 12-27-20 10:20 PM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
咩問題?it works? 豆腐多 GAF告示版 2 09-14-10 08:14 PM
[NDS] 13歳の Hello Works DS (初音ミク登場 ?) neo 手提遊戲機討論版 9 03-04-08 09:27 AM
Share my works pls have a look! Dingo Cosplay同人MIX討論區 0 10-07-07 06:55 PM
ロボ師 WORKS 赤兵尉SETH 收藏品討論版 1 03-22-07 09:46 PM
HOT WORKS 合金車 Hoffman 收藏品討論版 2 10-14-04 12:48 AM

現在的時間是 06:44 AM

手機版 | APP版