Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 07-27-23, 10:13 PM   #1101
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
嘩,Secret Invasion可以話係公認MCU最差嘅D+劇集。

聽聞漫畫原作Secret Invasion故事係相當精彩,出動埋Samuel L Jackson飾演返Nick Fury,但居然都可以比佢寫到成pat嘢不知所謂。

Gravik俾人印象只係個死要面嘅死靚仔,完全吸引唔到觀眾去可憐佢。

到最後佢同Giah大鬥超能力大集會真係JM9?

同埋解釋唔到玩咁耐做乜唔出動Avengers啫?Marvel D+劇集嘅最大敗筆係次次都要玩到咁大威脅到地球安危,但又孤寒唔肯出王牌角色。好心你電視劇製作規模細啲,你啲故仔格局就唔好玩到咁大啦。

本身唔係Star Wars迷,買D+都係主要追MCU劇集。而家MCU啲劇集每況愈下,真係認真考慮緊cut咗D+佢。尤其而家Netflix,YouTube,Spotify等係咁加價。

此篇文章於 07-27-23 10:17 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-23, 10:52 PM   #1102
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 王小虎 查看文章
話時話,Rhodey應該係Civil War受傷後Endgame前喺醫院比人換包,咁而家冇咗Tony會唔會行都行唔到。
呢度有證據指係 Endgame 之後被換走:

引用:
作者: wing 查看文章
3-9歲應該會睇得好開心。
老細,日本今季啲動畫,洽埋眼是旦揀套都可能好過呢套 -- 爛蕃茄得 13%~~~

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
買D+都係主要追MCU劇集。而家MCU啲劇集每況愈下,真係認真考慮緊cut咗D+佢。尤其而家Netflix,YouTube,Spotify等係咁加價。
反而比較成人向嘅 Star 有好多好嘢 -- The Bear,Only Murders in the Building,或者唔想入場睇滴住嚟嘅戲,想睇先訂一個月,計埋數可能抵啲。

此篇文章於 07-27-23 10:56 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-23, 05:08 PM   #1103
Game Master

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
反而比較成人向嘅 Star 有好多好嘢 -- The Bear,Only Murders in the Building,或者唔想入場睇滴住嚟嘅戲,想睇先訂一個月,計埋數可能抵啲。
啱啱cut咗,頓時成個人財政負擔減輕唔少。

之後應該都會如你所講,佢出啲好評如潮嘅劇集(例如11月Loki Season 2)先返嚟訂一個月,一次過睇晒然後再cut。

逐個月係咁貼錢俾佢但佢又好少提供我有興趣睇嘅嘢真係嘔血。

舊 07-31-23, 05:46 PM   #1104
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
嘩,Secret Invasion可以話係公認MCU最差嘅D+劇集。

聽聞漫畫原作Secret Invasion故事係相當精彩,出動埋Samuel L Jackson飾演返Nick Fury,但居然都可以比佢寫到成pat嘢不知所謂。

Gravik俾人印象只係個死要面嘅死靚仔,完全吸引唔到觀眾去可憐佢。

到最後佢同Giah大鬥超能力大集會真係JM9?

同埋解釋唔到玩咁耐做乜唔出動Avengers啫?Marvel D+劇集嘅最大敗筆係次次都要玩到咁大威脅到地球安危,但又孤寒唔肯出王牌角色。好心你電視劇製作規模細啲,你啲故仔格局就唔好玩到咁大啦。

本身唔係Star Wars迷,買D+都係主要追MCU劇集。而家MCU啲劇集每況愈下,真係認真考慮緊cut咗D+佢。尤其而家Netflix,YouTube,Spotify等係咁加價。
原本個故仔係出左勁多marvel super heroes,因為果班撒亞人唔係扮地球政要,而係扮super heroes,而對付佢地亦係要靠一大班super heroes。

改做扮政要玩間諜片其實我ok,問題係劇情太流,角色太幼稚,你睇talos個諗法? 完全係白痴。最後nick fury送harvets俾對家? 痴鬼線。

浪費哂啲演員。

舊 08-01-23, 12:42 AM   #1105
肉羊哩咖
griffin611

語音未落,Loki S2 予告參上⋯

如果啲人成季睇晒話掂,再追都唔遲。不過有阿關生,要唔要畀吓面?!

舊 08-01-23, 12:52 AM   #1106
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
家暴者康重有得玩?

舊 08-01-23, 02:16 AM   #1107
肉羊哩咖
griffin611

好似係,可能費鬼事重拍,又或者條友甩到身。

舊 08-01-23, 03:09 PM   #1108
wing
格鬥低手

引用:
作者: Rance 查看文章
家暴者康重有得玩?
可能因為編劇同演員罷工所以重拍唔到?

舊 08-01-23, 03:27 PM   #1109
肉羊哩咖
griffin611

應該係罷工之前有消息指有得留底

舊 08-01-23, 04:54 PM   #1110
王小虎

註冊日期: Apr 2002
可能係一早拍咗,二來試水溫。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-23, 05:30 AM   #1111
肉羊哩咖
griffin611

唔係熱厨房,唔係壓力煲,實在係一個核子爐隨時爆

The Bear 舊年「橫掃」好多電視大獎。第二季又上晒,一次過煲。

故仔好「簡單」,男主角因為大佬自殺,離開佢主理開間紐約三星餐廳,返去主持佢大佬留低嚮芝加哥嘅街坊餐廳開始。

唔好以為係啲講飲食菜式為主嘅劇,成部劇係角式互動嘅人性劇;但唔好以為係咁厨房就好事旦,厨房啲「動作場面」極度像真,唔係本人講,業界人仕都一致讚 -- 唔止鏡頭前全部煮食動作,全部由演員親身上陣,無用「替身」;厨房秒秒鐘打緊仗咁,做厨嘅做完嘢搏完殺,「落咗場」之後,仲邊鬼有時間體力精神返屋企整九大簋咩~

就係因為咁鬼大壓力,個故仔又特登設定到內內外外危機挑戰,根本係梅菲定律威力加強版,而啲人嘅性格又特別火爆,爆粗拗頸好似家常便飯。人同人嘅衝突係好有張力,但下下爆發都好易悶,劇本好巧妙識畀啲比較靜嘅透氣位。尤其第二季,有幾話放慢返落嚟,探討一啲配角嘅故仔同成長。

既然係角式戲,啲對白好到,有唔少場口,只係兩個角色齋噏,都好好睇;人物性格各有缺點弱點,寫啲人物好在地,如果比著第二個寫,可能個「強大」女主角下下出手「拯救世界」,就搵鬼睇;好多時用大頭近鏡,好靠演員嘅聲線表情小動作去表達真正嘅心理狀態,班演員好多都唔出名,但係好多極好戲。而第二季有好多 A 級串星,唔透,留返畀各位老細慢慢發掘。

攝影氣氛一流,第一二季都有一話,成段一鏡過,突顯出啲混亂緊張感,精彩過啲超英打鬥;更利害嘅音樂同音效嘅利用,歌曲應景,亦識用背景音響營造迫力,好似有話後面隱隱約約有警鐘誤鳴,令到嗰幕講數特別沉重。

第二季可以批評嘅,男女主角都唔太係焦點,有時候路人化咗。不過有時間探討其他角式,但係呢度成個死線貫穿全季,正;第六話同第七話勁正,尤其係後者,絕對係上得去經典嘅話數。

第一季八話,第二季十話,大部份都係卅分鐘到一話,好啱一次過煲;完全無上回提要,幾乎無咩 OP,後面字幕都唔洗三分鐘,絕對無灌水偷懶嘥時間。(D+啲劇學嘢喇)

漏提一樣,各位老細,如果唔太受得壓力,或者好易受情緒影響,呢套可能會睇得幾辛苦吓。

此篇文章於 08-02-23 05:37 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 08-07-23, 02:27 AM   #1112
肉羊哩咖
griffin611

I am Groot 居然有第二季喎,九月五上:

舊 08-20-23, 02:49 AM   #1113
肉羊哩咖
griffin611

溫提,Asoka 頭兩話提前到 22 號上,仲要係美國西岸時間下晝 6 點。香港時間正午左右,留意。

舊 08-24-23, 03:44 PM   #1114
肉羊哩咖
griffin611

Asoka E1-2,片長係夠,係好慢,呢樣都唔係最大問題,問題係主角好木,唔止 Asoka 係咁,連其他女角都係咁,只有已故嘅 Ray Stevenson 好啲。另一個問題係無追開 The Clone Wars 同 The Rebels 會比較難跟啲。

應該等出晒先一次過煲。

舊 09-07-23, 10:50 PM   #1115
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
係IG見到有個$36睇兩個月優惠,
其實係咪每年9月左右D+都會做特價?

佢一開台本來想join,但當時好難買的PS5,
之後又join咗PS+ EXTRA有大量game要玩,放棄咗。

可能趁今次特價試玩下,其實有咩真係好睇值得追?

追埋套"如花"先。

; width:calc(100% - 2p;">

此篇文章於 09-07-23 11:14 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-23, 03:49 PM   #1116
wing
格鬥低手

引用:
作者: IDGAF 查看文章
[CENTER]係IG見到有個$36睇兩個月優惠,
其實係咪每年9月左右D+都會做特價?

佢一開台本來想join,但當時好難買的PS5,
之後又join咗PS+ EXTRA有大量game要玩,放棄咗。

可能趁今次特價試玩下,其實有咩真係好睇值得追?
印象中舊年都玩過。

D+電影唔講了,自己搵影評。
自家製節目就Moving 異能,泡菜超能力劇,我睇左頭幾集,有校園青春元素,主線是政府組織的退休異能人被獵殺。校園果part因為高允貞真係太靚,齋睇佢都飽,異能人士戰鬥果part足夠刺激又有血,但又唔會太賣弄,所以同校園果part唔太違和,我覺得個平衡點攞得幾好。$36其實我覺得齋睇Moving都值。

舊年有梅姐導演版,如果未睇都值得睇。

Marvel劇就只得what if好睇。

此篇文章於 09-14-23 09:02 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-23, 02:33 PM   #1117
IDGAF
The One

引用:
印象中舊年都玩過。

D+電影唔講了,自己搵影評。
自家製節目就Moving 異能,泡菜超能力劇,我睇左頭幾集,有校園青春元素,主線是政府組織的退休異能人被獵殺。校園果part因為高允貞真係太靚,齋睇佢都飽,異能人士戰鬥果part足夠刺激又有血,但又唔會太賣弄,所以同校園果part唔太違和,我覺得個平衡點攞得幾好。$36其實我覺得齋睇Moving都值。

舊年有梅姐導演版,如果未睇都值得睇。

Marvel劇就只得what if好睇。
謝推介,開咗《Moving 超異能族》(무빙)嚟都幾啱睇先。

其實D+堆美式動畫都幾吸引,
例如:The Simpsons,Solar Opposites《外星也難民》

按你觀察其實Disney+獨佔內容會唔會有落架呢個問題?
會唔會好似HBO咁有個區比你睇到要"把握最後機會"睇之類的資訊可以參考?
Netflix就要入去到去套度先睇到最後觀賞日期,多數都係靠非官方網站提供詳情資料。

打擊「帳戶共享密碼」合理,
但既然解決咗"共享"呢個問題,
咁獨立帳戶就唔應該加價啦…

Disney+ 宣佈將制定打擊「帳戶共享密碼」政策
https://hypebeast.com/zh/2023/8/disn...rack-down-info

Disney+ 香港加價 23%!原月費會員功能削半
https://hk.news.yahoo.com/disney-plu...M4QxHoZTIQAec2

舊 10-02-23, 02:43 PM   #1118
wing
格鬥低手

引用:

按你觀察其實Disney+獨佔內容會唔會有落架呢個問題?
我試過套戲睇到一半,過幾日再睇就冇左,落左架。不過係第三方非獨佔。

D+自己第一方或者獨佔內容我就未試過見有落架。

舊 10-02-23, 08:31 PM   #1119
IDGAF
The One

引用:
我試過套戲睇到一半,過幾日再睇就冇左,落左架。不過係第三方非獨佔。

D+自己第一方或者獨佔內容我就未試過見有落架。
PlayStation Plus Extra果邊又係有類似情況,
之前都有區通知咩Game就嚟落架,但宜家又無咗,
其實搞得租借服務,
就應該要清晰d話比用戶聽觀賞期限到幾時先合理。

舊 10-06-23, 07:15 PM   #1120
肉羊哩咖
griffin611

Loki S2E1 緊接上一季末,解咗部份發生緊咩事,Tom Hiddleston 同 Owen Wilson 啲互動繼續生鬼,加埋關繼威更有喜感。笑料就夠,亦開咗個大謎等解。暫時講,可以一追。

舊 10-07-23, 11:35 AM   #1121
wing
格鬥低手

引用:
PlayStation Plus Extra果邊又係有類似情況,
之前都有區通知咩Game就嚟落架,但宜家又無咗,
其實搞得租借服務,
就應該要清晰d話比用戶聽觀賞期限到幾時先合理。
N好少少, 有標明落架日期, 有時落完架又會加番。
但我覺得佢應該加個 "快將落架" 區方便觀眾囉

舊 10-13-23, 07:50 PM   #1122
肉羊哩咖
griffin611

Loki S2E2 今話又再好睇啲,Loki 夠奸仔,型,只係唔係為做壞事而奸,似多返個主角,係爭在今次個「犯」,個動機都唔係太出咁啫。

舊 10-22-23, 03:24 AM   #1123
肉羊哩咖
griffin611

Loki S2E3: 拖得有少少悶,做乜今話啲女角咁惡死嘅?!

舊 10-27-23, 03:11 PM   #1124
肉羊哩咖
griffin611

Loki S2E4:個結尾~~~ 搞到今話前半有少少嘥咗咁。

舊 10-29-23, 02:15 PM   #1125
Game Master

是咁的

最近移咗民,家人簽咗個收費電視合約,包埋D+(呢邊叫D+Hoststar),而且仲平過香港,所以又有得得閒睇番。

經過SI嘅鬧劇後(而家粉絲基本上當呢套黑歷史唔存在),MCU而家真係靠晒Loki S2去省返靚招牌。不過「家暴者康」(呢個花名好抵死 XD) Jonathan Major 官非纏身,佢呢度啲戲份播完後Marvel真係要考慮重新物色演員人選。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Disney Infinity 3.0 八仙果 電視遊戲討論版 148 08-10-16 11:55 AM
[多機種] Disney Universe neo 電視遊戲討論版 7 11-19-11 06:31 AM
[Wii] Disney Sing It 神祕人1號 電視遊戲討論版 0 07-21-08 09:45 AM
[多機種] [Wii,PS2]Disney Princess(用Wii Remote化身Disney公主) 神祕人1號 電視遊戲討論版 4 09-18-07 11:27 PM
Disney Magic syncmaster Neo Music UNIVERSE 2 01-11-05 12:09 PM

現在的時間是 02:40 AM

手機版 | APP版