Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 04-18-19, 11:13 AM   #1
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
我們與悪的距離

極少睇台劇,但呢套好Hit所以襯熱鬧睇下。

舊 05-18-19, 06:11 PM   #2
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
見HBO GO有煲緊~!

某集內容好似回應緊香港逃犯修訂條例的新聞事件咁款,真係夾都無咁啱~!!!

殺人犯媽媽的對白同埋戲份好催淚,睇到心酸。
演員的演技太強了吧?

「家裡要死,死三個人就好了,不能連你也葬在這裡。」
「全天下沒有一個爸爸媽媽,要花一個二十年去養一個殺人犯」

https://www.youtube.com/watch?v=RHEyOv7dsPY

有無人覺得其中一個女主角賈靜雯的樣貌同表情,
同TVB女藝人黃智雯好似~!

https://www.youtube.com/watch?v=ZrOhERfR1D4

此篇文章於 05-18-19 06:16 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-19, 10:00 PM   #3
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
真係拍得好好。

係有限既框框下(只可做十集),深入咁帶出左「我」入面的人性思考議題。

大部份演員都做得好出色,尤其是李媽媽 同 王赦

另外

帶出每集題目既開場畫面( YOUTUBE同FB 留言 )都做得好好。
每一句留言。。凌霸/安慰 。

呢套關於人性的劇集絕對值得推介

不過如果睇第一集都頂唔順,就唔好再追睇落去。
越後越更加沈重。
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-19, 06:36 PM   #4
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 魚伕 查看文章
真係拍得好好。

係有限既框框下(只可做十集),深入咁帶出左「我」入面的人性思考議題。

大部份演員都做得好出色,尤其是李媽媽 同 王赦

另外

帶出每集題目既開場畫面( YOUTUBE同FB 留言 )都做得好好。
每一句留言。。凌霸/安慰 。

呢套關於人性的劇集絕對值得推介

不過如果睇第一集都頂唔順,就唔好再追睇落去。
越後越更加沈重。
睇完整季我們與惡的距離之後,
我去咗IMDb比咗10分佢,
希望多d人認識呢套佳作~!

同埋上iTunes買返林宥嘉唱的主題曲別讓我走遠支持一下~!($6底比啦)

《我們與惡的距離》主題曲MV-林宥嘉 Yoga Lin〈別讓我走遠〉

https://www.youtube.com/watch?v=sSidvDS5Naw

舊 05-21-19, 09:56 PM   #5
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
其實多得HBO投資,
唔係都幾難拍到咁既質素。

一般電視台始終要計住數,
考慮廣告收入可能做二十集先叫做抵番個製作支出,
咁様一攪個故事拉長左就有可能變左冇咁緊湊。

而家有呢d HBO Netflix係亞洲投資當地影視製作,
變得多左可能性。

論壇跳轉

現在的時間是 05:38 AM

手機版 | APP版