Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-01-15, 02:34 PM   #176
飛燕
God of Gamer
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
刷item game 要玩家玩防守係無可能的

由期依家大部份玩家已經封頂over power

加上撃殺掉落item 係比撃退更多的時候

你會選 "殺多兩round" 定 "守到time up 過關" ?

要不然..................MH 條老山龍都唔會比人插足噤多年啦
任務設定容許人多的時點,防樹已經沒救
我玩咁耐都未見過ULT全滅,Moon的復活方式在12人來講太勁太大範圍,唔會用得完
敵人數量亦都唔會車得死12個玩家

一係走補助系
比如做替身受傷、或者比YG個盾比防HU開來頂怪
或一定範圍內敵人減攻

不過我自己都想唔到點救,因為好多情況係隻Game天生環境問題,防樹點改都未必有用
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-15, 03:18 PM   #177
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 飛燕 查看文章
任務設定容許人多的時點,防樹已經沒救
我玩咁耐都未見過ULT全滅,Moon的復活方式在12人來講太勁太大範圍,唔會用得完
敵人數量亦都唔會車得死12個玩家

一係走補助系
比如做替身受傷、或者比YG個盾比防HU開來頂怪
或一定範圍內敵人減攻

不過我自己都想唔到點救,因為好多情況係隻Game天生環境問題,防樹點改都未必有用
12 人團唔係問題

問題係以現時ULT 12 人火力無必要玩防守

除非sega 做個Quest 係難度高到好易會12 人滅團

但依個Quest 一定好少人會玩, 個個都情願刷item 算

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-15, 05:40 PM   #178
子貓物語
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2006
因為pso2唔會因死亡次數影響任務失敗同無死亡懲罰

所以無人玩防系 ,大家火力車埋去就算,死左月粉起身又一條好漢
子貓物語 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-15, 05:42 PM   #179
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
死亡會失敗的只有故事mode和EQ,但EQ你還可以給隊友救

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-15, 07:28 PM   #180
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 子貓物語 查看文章

所以無人玩防系 ,大家火力車埋去就算,死左月粉起身又一條好漢
好似MH 三次貓車即時失敗

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 07-01-15, 11:58 PM   #181
綾風祐希
東方茅原長門大明神

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDKagefumiYuki
引用:
作者: 子貓物語 查看文章
死亡懲罰……
如果有呢樣野我這類新人都不夠膽玩

回想EP3-1個任務都卡足一個月……

咁我承認,就算全部人都Lv75,但都好似有我這類唔識玩PSO2的人存在
而且我覺得ULT對老玩家有經驗的人容易,但我這類人只能寄生求跌Rate

此篇文章於 07-02-15 12:05 AM 被 綾風祐希 編輯。
綾風祐希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 12:18 AM   #182
HAKAIDER
neet 人生~~~

未有 "奪命劍" o既時代, 大劍玩O.E. 都會有可能學乙女

依家咪又係全左路線玩JA

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 07-02-15, 12:39 AM   #183
飛燕
懺悔不用等

唔好聽到死亡處罰就咁驚先

就算係任務fail,都只係行出去再接之嘛(只可惜pso2緊急是不可行)

那麼另一種做法,就死得少,個人送多點獎勵和消費性支給品羅
就算係場裡面點死都好,pso2防衛爆晒柱一樣出12星,跑圖武又係地圖掉,唔關支給品事既

送多一粒極雞晶都得ga
如果1粒太多既

set多條bar,一般完任1pt,無死送3pt,滿bar送獎品之類

不過,我睇肯定有人吉爆血量裝企係後面唔打寄生
舊 07-02-15, 12:49 AM   #184
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:

就算係任務fail,都只係行出去再接之嘛(只可惜pso2緊急是不可行)

就算係場裡面點死都好,pso2防衛爆晒柱一樣出12星,跑圖武又係地圖掉,唔關支給品事既

送多一粒極雞晶都得ga
如果1粒太多既

set多條bar,一般完任1pt,無死送3pt,滿bar送獎品之類

改成死左比其他人復活一定無 S rank

而S rank 會有機會出特別rare item.............

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 07-02-15, 12:59 AM   #185
綾風祐希
東方茅原長門大明神

引用:

送多一粒極雞晶都得ga
如果1粒太多既

就算唔怕死亡處罰,單純不停Fail又耗時,仲要連安慰獎都冇,最後都會冇恆心去挑戰難度……
禍津XH情況好極端,一邊就話5分KO,一邊就20min先搞得掂。

但Set Counter 戰鬥不能次數越少Drop rate up就……
不過ID-Drop rate制,而且輸出不夠多,本身Drop Rate都唔會好得去邊……

生存/防守Game,一是狂推HP避開怪,一是狂推ATK秒怪,邊度有中間位講策略啊合作啊技能配合啊之類
如果強制某種搭配先可以玩,又衍生見到野團一冇辦法搭配/打得慢就破棄的問題

除非E緊急為輔助技能訂造:要Buff/Debuff/回到指定數量……
然後ATK派得個望字

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
改成死左比其他人復活一定無 S rank
而S rank 會有機會出特別rare item.............
我相信以我能力,一個S Rank都唔會有
然後時間一長……
一是大家只打SH,不打XH/UTL;
一是官方因投訴下修難度;
兩者結果同冇改一樣

此篇文章於 07-02-15 01:23 AM 被 綾風祐希 編輯。
舊 07-02-15, 01:26 AM   #186
飛燕
懺悔不用等

我講個system有安慰獎ga wor
現在pso2你點死都係會出rare ga wor,同你講如果成功會送野比等你boost快d遊戲路程之嘛

好似極機晶1粒變1.5粒既,咁只係打多少幾場je,最終都係會夠數換野bor
送cube既,250多粒少粒、或者早d夠石強化之嘛

除左防衛全爆柱和巨神fail點解完全無支給就另計啦,我覺得有少少惡劣設計,但我自己係唔care

然後就話set隻防HU 和 補助TE可能幫你頂怪羅,
你血唔夠長,隻HU身邊一定AREA減傷 -> 你痴住隻HU同佢一起砍怪嘛
舊 07-02-15, 01:40 AM   #187
綾風祐希
東方茅原長門大明神

引用:
然後就話set隻防HU 和 補助TE可能幫你頂怪羅,
你血唔夠長,隻HU身邊一定AREA減傷 -> 你痴住隻HU同佢一起砍怪嘛
垃圾FO嘅我表示,就算貼近幾高攻幾頂得怪嘅人身邊,依然會斃命(1000+ HP嘅我喺XH依家個限定任務嘅經驗)

輔助技能溶落進攻技能,喺目前環境中比單獨輔助技能會合適

但講真,如任務限一職業一人先可以開波(手機Game乖離性MA),而職業技能平衡又做得好……
(雖然都冇根本解決遊戲玩法單一問題)

此篇文章於 07-02-15 01:43 AM 被 綾風祐希 編輯。
舊 07-02-15, 01:48 AM   #188
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: 綾風祐希 查看文章
垃圾FO嘅我表示,就算貼近幾高攻幾頂得怪嘅人身邊,依然會斃命(1000+ HP嘅我喺XH依家個限定任務嘅經驗)

輔助技能溶落進攻技能,喺目前環境中比單獨輔助技能會合適

但講真,如任務限一職業一人先可以開波(手機Game乖離性MA),而職業技能平衡又做得好……
正常這種情況,量力而為用隻長血的class來打既
就算你想打法擊,現在唔係有隻長血TE可以放魔法嗎

現在pso2裡面HP插唔值錢既,馬古又唔會落防既,甚至回避都唔q點既,唔覺得奇怪嗎

最緊要係,唔好當Srank係standard

這種設計其實應該C係standard
最緊要睇點派糖

hardcore的game就直頭fail無糖派
softcore既可能C~S只係唔同drop Rate,但低極唔會係0。再夾一堆話重要唔重要的材料野,打9場C = 1場S之類咁出

唔好迷信drop rare減會死人
現在我地日日吃250 350一樣無野出,完全係睇營運點set ga je

我防衛幾次出rare都唔係S rank
防3XH實裝個日出12星拳係B rank來的
我第1把11星大劍又係B出、第1把吸血手槍賣千萬都係B出

此篇文章於 07-02-15 01:52 AM 被 飛燕 編輯。
舊 07-02-15, 02:15 AM   #189
綾風祐希
東方茅原長門大明神

引用:
最緊要係,唔好當Srank係standard

這種設計其實應該C係standard
最緊要睇點派糖

hardcore的game就直頭fail無糖派
softcore既可能C~S只係唔同drop Rate,但低極唔會係0

唔好迷信drop rare減會死人
現在我地日日吃250 350一樣無野出,完全係睇營運點set ga je

我防衛幾次出rare都唔係S rank
防3XH實裝個日出12星拳係B rank來的
我第1把11星大劍又係B出、第1把吸血手槍賣千萬都係B出
講起「C係standard」就想起現實大學D已經算Pass,但對我地唔Hea嘅人來講,太習慣非A不可……
恐怕涉及太多社會學心理學問題……

玩得手機Game多,就算講有3~10%機率,又話幾多倍Up,真是有幾多個會有Rate Item……

回歸最原始問題:究竟如何讓不同的人都從中享受到樂趣?
不論好似你已經純熟到UTL都不能滿足的人,一大堆連打UTL都好吃力的人,單純想當作換衫Game的人,習慣寄生的人,喜歡Solo秒怪的人,講求合作的人……

目前單一ATK向,追求高DPS的遊戲主流下,點設計不同任務俾不同的人發現合適的玩法(因本身根本沒可能滿足所有人)先是問題
正如「防守」,結果全部人都選擇推ATK秒人都少考慮配合一樣……

題外話,玩得RPG Game的人,都是希望想自己夠「強」,而「強」的定義清晰好簡單:無敵是最寂寞。刷Item、合作等都只是裝飾……
舊 07-02-15, 02:50 AM   #190
D.SANJI

註冊日期: Jul 2002
防樹原意係肉盾 d怪可以俾人秒/3 5秒俾人熔到 咁防樹有咩用? 搏血拆佢咪算
D.SANJI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-15, 09:47 AM   #191
Rv250

註冊日期: Aug 2002
如何讓不同的人都從中享受到樂趣?
Sega的答案係賭場(cc,蒼騎冇嘢搞都係出賭場…

隻game所有設計唔係你熔啲怪就係俾怪熔
官方話Ult難度高因為冇12星用,睇佢都冇諗過修呢個問題
由手機版發出
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-15, 04:31 PM   #192
懶人一個

http://pso2.jp/players/news/?id=6380
又來ログイン送禮,7月8日當天登入的話會有張韓國直飛整容票

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-15, 12:25 AM   #193
Kaori Yae

註冊日期: Nov 2003
web event最後個SP報酬千祈千祈千祈唔好比我估中係チャレN倍マイル....
Kaori Yae 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-15, 12:41 AM   #194
懶人一個

尾二的基本確定是能力追加+10%,但最後一個有點難確定.....

舊 07-06-15, 12:50 AM   #195
Kaori Yae

註冊日期: Nov 2003
明知夜櫻系武器搵笨都換左2把大劍
+5開始已經用哂+30%/-2最後都用左13m先解3+10...
Kaori Yae 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-15, 02:21 AM   #196
c12
Senior Gamer
王道を征く

註冊日期: Apr 2010
星星一粒值千金
c12 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-15, 04:41 PM   #197
飛燕
懺悔不用等

電鋸砍草可以吸血
星球的生命力

此篇文章於 07-06-15 10:16 PM 被 飛燕 編輯。
舊 07-06-15, 09:50 PM   #198
D.SANJI

註冊日期: Jul 2002
吸星球既生命力
D.SANJI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-15, 10:11 PM   #199
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: D.SANJI 查看文章
吸星球既生命力
FF7 ?!

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 07-06-15, 10:15 PM   #200
懶人一個

果然飛燕就是JENOVA

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
★★★ファンタシースターオンライン2 ★★★ 専用Top vol.016 Squall-Lucifer PC電腦遊戲討論版 999 06-13-15 01:40 AM
★★★ファンタシースターオンライン2 ★★★ 専用Top vol.013 Squall-Lucifer PC電腦遊戲討論版 1000 07-02-14 06:12 PM
★★★ファンタシースターオンライン2 ★★★ 専用Top vol.011 Squall-Lucifer PC電腦遊戲討論版 999 01-16-14 03:40 PM
★★★ファンタシースターオンライン2 ★★★ 専用Top vol.008 Squall-Lucifer PC電腦遊戲討論版 1001 04-24-13 10:11 AM
★★★ファンタシースターオンライン2 ★★★ 専用Top vol.007 Thaws PC電腦遊戲討論版 1020 02-01-13 04:21 PM

現在的時間是 04:53 AM

手機版 | APP版