Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-17-22, 04:22 PM   #1901
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Fean 查看文章
本來約咗下星期初打第一針Biontech,啱啱趕到喺疫苗通行症之前唔駛太影響工作
但而家唔知去唔去好
主要係擔心而家醫療系統咁亂,touchwood有咩副作用要睇醫生甚至入急症就麻煩
而且天氣又急凍,唔知副作用會唔會明顯啲

猶疑緊好唔好再排過,等下個月先打
如果單純風險考慮既,其實打會比較好。
副作用一般唔會好大,特別第一針一般都係舉手會痛咁大把。
真係出急性過敏既其實政府緊張過你(當然係政策面子關係),有咩事既分分鐘俾你直上病房…

萬一下個月真係中央派人黎執行擴疫行動,到時一針都冇打可能真係有D危險。
雖然如果係真既香港會步入無間檢測地獄,大概點都係死路一條

此篇文章於 02-17-22 04:31 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-22, 04:34 PM   #1902
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
大家講嘅都有道理,咁你地打之前有冇去做檢查或者揾私家醫生傾傾?
我本身體格正常,平時有慢跑吓,冇長期病
本來抱住直入就打應該冇乜野嘅心態
但呢個星期俾啲朋友講得兩講,又叫我去做吓body check先,唔去都揾診所醫生問吓,又話不急在一時之類,搞到我越來越緊張同擔心

舊 02-17-22, 04:42 PM   #1903
donaldfung
Game Master

註冊日期: Dec 2004
BC 其實都只係reference
我有同事近60歲, 成日打tennis, 打針前去做一堆BC(又眼又心肺), OK冇問題
佢近8/9月入秋時打第二針之後, 隔2星期出風難紅疹, 出左1/2個月

原來打完針之後, 佢仍然成日走去打tennis打到身水身汗, 加埋轉季可能有影響
呢0的彩數野, 好唔好彩, 真係睇人

身邊成年人係有1/2個人發燒1日(有個打開捧球), 其他都係手擘酸痛

此篇文章於 02-17-22 05:02 PM 被 donaldfung 編輯。
donaldfung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-22, 04:54 PM   #1904
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
前年驗過血成份正常不過血壓一直都比標準高少少
之前睇開醫生順便問句打唔打得佢話咁低唔怕

基本上醫生都好少會話唔適合打
唔計政治因數醫生都係用感染後重症同打針副作用比較
咁重症分分鐘死人醫生實話打好過唔打
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-22, 05:57 PM   #1905
神人ではない!新人だ

引用:
大家講嘅都有道理,咁你地打之前有冇去做檢查或者揾私家醫生傾傾?
但呢個星期俾啲朋友講得兩講,又叫我去做吓body check先,唔去都揾診所醫生問吓,又話不急在一時之類,搞到我越來越緊張同擔心
冇,明明主要係運動係喺房度郁下同返工,不過對健康狀態有莫名其妙既自信

舊 02-17-22, 06:18 PM   #1906
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
有人話打之前幾日最好食清淡少少

舊 02-17-22, 06:28 PM   #1907
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
引用:
本來約咗下星期初打第一針Biontech,啱啱趕到喺疫苗通行症之前唔駛太影響工作
但而家唔知去唔去好
主要係擔心而家醫療系統咁亂,touchwood有咩副作用要睇醫生甚至入急症就麻煩
而且天氣又急凍,唔知副作用會唔會明顯啲

猶疑緊好唔好再排過,等下個月先打
預計下個月中疫情高鋒喎。
我覺得有咩打去私家醫生好過。
而家打疫苗既話,抗體水平會夠晒高,應對三月。

而且打左,24號開始好多地方例如超級市場都去得。
出街買藥都得。

幫我打針個姐姐話打完唔好做劇烈運動
(我都覺,呼吸會唔夠氣)

此篇文章於 02-17-22 06:36 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-22, 07:03 PM   #1908
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
打左第三日,起身氧氣98%,昨晚夠鐘就叫自己一定要去瞓覺。
食維他命C、D,飲多d水,多休息不做劇烈運動,主要都係坐係道睇東奧…
食多d 有營養既食物。最大配作用係比平時肚餓。

我覺得打針係模擬發病但無病,所以食物,休息都對應同發病一樣。

此篇文章於 02-17-22 07:09 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-22, 07:26 PM   #1909
神人ではない!新人だ

啱啱睇新聞日本有十幾歲仔無基礎病患打齊兩針中招一星期就輪迴咗。
當然,在下覺得係個別例子(全身血管出現血栓),不過真係唔好完全當係傷風。

舊 02-17-22, 07:27 PM   #1910
wing
格鬥低手

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
啱啱睇新聞日本有十幾歲仔無基礎病患打齊兩針中招一星期就輪迴咗。
當然,在下覺得係個別例子(全身血管出現血栓),不過真係唔好完全當係傷風。
血栓即係疫苗殺人。

舊 02-17-22, 07:36 PM   #1911
神人ではない!新人だ

引用:
作者: wing 查看文章
血栓即係疫苗殺人。
在下都諗過係咪疫苗事,因為有牛津疫苗,不過日本由始至終好似冇放過俾後生打。
而且2020年已經有武肺治療指引寫明病毒本身可能令身體出現血栓。
http://www.jsvs.org/ja/related/covid-19-3/

舊 02-17-22, 07:36 PM   #1912
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
作者: 真!DC 查看文章
前年驗過血成份正常不過血壓一直都比標準高少少
之前睇開醫生順便問句打唔打得佢話咁低唔怕

基本上醫生都好少會話唔適合打
唔計政治因數醫生都係用感染後重症同打針副作用比較
咁重症分分鐘死人醫生實話打好過唔打
由手機版發出
朋友年紀3字頭
做政府工
病歷有良性腦瘤,腦內先天崎型血管大量增生
2字頭時曾輕微中過風
要嚴格控制血壓,因為前面兩者極難處理基本只能放任冷處理

上年年初神經內科同另外兩位教授級既醫生講明兩隻疫苗都有唔同元素會傷害佢神經系統絕對唔打得
上年6~7月話全部公務員要打時
幾位話絕對既醫生突然同時間改口為"no comment"
no comment 當中包括你係安全打得無事

之後佢搵到私家專科檢查同寫信
開頭每個半月更新一次封信無問題
第三次諗住更新,醫生表示有外部壓力唔再出信。
個陣先10月尾

其他醫生都笑言除非中風郁唔到個類人
佢地已經唔會唔建議其他人唔打針。
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-22, 07:42 PM   #1913
wing
格鬥低手

引用:
作者: X&Y 查看文章
朋友年紀3字頭
做政府工
2字頭時曾輕微中過風

上年年初神經內科同另外兩位教授級既醫生講明兩隻疫苗都有唔同元素會傷害佢神經系統絕對唔打得

個陣先10月尾

每次聽到呢類情況都好無奈

舊 02-17-22, 07:42 PM   #1914
神人ではない!新人だ

引用:
作者: X&Y 查看文章
朋友年紀3字頭
做政府工
2字頭時曾輕微中過風

個陣先10月尾

中到郁唔到都差唔多,不如打埋送佢一程…結果都係可以打

舊 02-18-22, 01:07 PM   #1915
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
又周街搶買新冠快測。。。你地有無買d看門口
見搶貴左同買左都要等派貨 本身想買都等下先
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-22, 02:42 PM   #1916
wing
格鬥低手

引用:
作者: Heaven 查看文章
由手機版發出
測到中左都係返屋企, 測黎做乜?

舊 02-18-22, 04:22 PM   #1917
神人ではない!新人だ

引用:
由手機版發出
冇,依家點計最大傷害係愚策,唔係個病

舊 02-18-22, 04:30 PM   #1918
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
每日最驚唔係確診數字
係驚政府又有乜新花招玩香港市民

引用:
測到中左都係返屋企, 測黎做乜?
+1
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-22, 04:30 PM   #1919
Heaven
Game Master

咁又係有時畀個搶購風氣影響到,人有我又唔執輸咁...
到有啲唔舒服先買或排隊檢測都未遲嘅
由手機版發出
舊 02-18-22, 04:47 PM   #1920
wing
格鬥低手

引用:
+1

引用:
作者: 真!DC 查看文章
每日最驚唔係確診數字
係驚政府又有乜新花招玩香港市民
+1

舊 02-18-22, 05:03 PM   #1921
Heaven
Game Master

777係咁講全民檢測都把L 個醫療負荷唔到測嚟都冇用 反正中咗都冇得睇醫生
實質確診數字肯定多好多
舊 02-18-22, 05:46 PM   #1922
wing
格鬥低手

引用:
777係咁講全民檢測都把L 個醫療負荷唔到測嚟都冇用 反正中咗都冇得睇醫生
實質確診數字肯定多好多
佢自己都講過幾次話全民強檢係冇用, 但佢老細迫佢做

舊 02-18-22, 05:53 PM   #1923
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
引用:
佢自己都講過幾次話全民強檢係冇用, 但佢老細迫佢做
唔係點樣逼你使錢?
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-22, 06:19 PM   #1924
flpchoho
Ultimate Gamer

張竹君稱新安排下市民可再做檢測 取得陰性報告再上班

政府昨日宣布調整隔離檢疫準則,無病徵病人如未獲安排入院,檢測呈陽性起計14日後,再檢測呈陰性就可以離開家居。

衞生署衞生防護中心傳染病處主任張竹君表示,據她所知,第14日的檢測可以用抗原測試去確認,基本上根據科學文獻,如果發病後或檢測陽性,第一星期後病毒量會降低,而世衞方面提到10日已經可以離開隔離,本港方面希望更「穩陣」,所以採取14日。

她說,如果個別患者不放心,14日後再到社區檢測中心做檢測,以取得陰性報告再上班並無問題。

醫管局表示,隨著調整出院準則後,相信病人住院日數會減少,較早前病人住院日數中位數是10多日,現時住院日數中位數是11日,希望隨著條件更改,可以加快病床流轉。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

其實與佢地共存的分別係?

------------------------------------------------

內地專家組與港府官員開會 胡定旭認為有需要全民檢測

國家流行病學調查專家組繼續在本港的行程,並與特區政府相關官員舉行會議,聽取本港官員介紹抗疫工作,以及分享內地抗擊Omicron變種病毒的經驗。

有隨行的內地人員,到位於馬鞍山體育館的火眼實驗室視察。

華昇診斷中心董事長胡定旭說,當第二及第三套火眼實驗室投入運作,加上中央派出一千人來港協助,相信每日化驗量可提升至100萬個樣本。他認為有需要做全民檢測,及早隔離感染人士。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

勢在必行
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-22, 06:53 PM   #1925
野良猫
肥倫

野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 12:50 AM

手機版 | APP版