Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-11-15, 08:35 PM   #151
D.SANJI
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
唔make sense既做法
你第一時間梗係諗左同右 點會走去斜上
D.SANJI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-15, 10:01 PM   #152
BQBW
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2009
點解呔盤人好似普遍喜歡假設手制人就只會下下推盡禁盡, 就算係PS3都就黎退休都仲可以見有人話GT用X口制係控制唔到深度(當然LR2都得)

睇黎都係要利申, 用手制係玩到

DS4, PRO, 只開ABS (試過關, 但煞車聲同震動都差唔多完全唔知有無鎖到) 無調車
想批評速度慢的可以留番D口水, 係唔知隻game幾時會發顛的情況下我只能用試車pace黎揸

順便, 既然識整比賽AI唔該都執執pit AI, 已經唔係第一次佢幫我撞車

其實除左手制問題外, 有唔少唔方便的地方已經可以講係唔洗搵tester都知, 就例如選map唔加路線圖, 大把位放場景圖成半個畫面放賽道名但根本無一條個名有咁長, 角落細細地放番張路線圖都得掛, 係要入list先可以睇到, 仲要入list唔係停係入之前的位置

費事成個hater咁, 唔list了
希望佢地可以趁早修好大問題, 之後再慢慢修埋d小問題
BQBW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-15, 10:09 PM   #153
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: TCS_disable 查看文章
PC啦, 有得畫車
冇得改包包都算
又得PC版有冇畫車咁頹

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-15, 10:16 PM   #154
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: BQBW 查看文章
點解呔盤人好似普遍喜歡假設手制人就只會下下推盡禁盡, 就算係PS3都就黎退休都仲可以見有人話GT用X口制係控制唔到深度(當然LR2都得)
無講到下下推盡, 係深度淺,難做到軑果個操作

DS2 到 DS3 手掣,係每個位都用舊膠嘅面積去電路版接觸面積黎做 Analog, 但太淺, 十字掣到右邊掣得果 2mm 到死力去決定深度

係軑勉強做到5-8級,但手掣係淺到得3-5級,集中力低d更本唔夠應付

理論上,整長晒堆棍,仲有 L2 R2, 已經改善左個問題

此篇文章於 05-11-15 10:18 PM 被 TCS_disable 編輯。
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-15, 10:35 PM   #155
野孩子
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2005
成日講咩深淺力度 有樣野叫時間架麻 專家
野孩子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-15, 10:46 PM   #156
anyone
The One
↘嫁

PSN  IDRitsuZui
要player自已搵個drs再搵制assign
班人係咪個腦坐住黎開發

人懶鐘意開線跑
360手制 Problem?
自從我gt5試過用g27跑 比ds3慢幾秒之後我基本都只係用手制玩車game

小心音量
小心音量

黎多段Catalunya

此篇文章於 05-11-15 11:33 PM 被 anyone 編輯。
anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-15, 12:44 AM   #157
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: 野孩子 查看文章
成日講咩深淺力度 有樣野叫時間架麻 專家
你係掂就唔會連DRS都搞唔掂然後話隻Game垃圾啦,車神

引用:
作者: anyone 查看文章
要player自已搵個drs再搵制assign
班人係咪個腦坐住黎開發
我基本隻隻Game睇下說明書,再睇埋有無得改掣,有得改即改果類黎
PC版我入Game第一件事一定係set掣set畫面,而唔係入Game被錶第一時間話隻Game垃圾
再講,一見DRS空左,我馬上改,我太清楚呢件野假手於人會只有神先發生嘅事

我同你唔同,我軑先會快

另外,你同BWQW都Show左校野,手掣行唔好係技巧同門檻問題

此篇文章於 05-12-15 01:16 AM 被 TCS_disable 編輯。
舊 05-12-15, 01:33 AM   #158
野孩子

引用:
你係掂就唔會連DRS都搞唔掂然後話隻Game垃圾啦,車神
引用:
如果係長開,我Monza炒左五世
引用:
Formula A,唔係 Formula 1,所以DRS任開(佢放到Tier2,定位好可能係仿GP2黎炸)
引用:
甩尾呢個...我Formula A Shift Lock 係救到

你自己都認你搞唔掂個DRS架 我搞得好掂喎 乜你唔掂咩?
你連DRS係咩黎 幾時用點先可以用 F1同GP2有咩分別都未識
仲去甩尾 簡直侮辱左Formula既aerodynamic
仲係度扮專家 同呢間垃圾廠developer一樣眼高手低
舊 05-12-15, 02:09 AM   #159
TCS_disable
我有車車~

引用:
你自己都認你搞唔掂個DRS架 我搞得好掂喎 乜你唔掂咩?
你連DRS係咩黎 幾時用點先可以用 F1同GP2有咩分別都未識
仲去甩尾 簡直侮辱左Formula既aerodynamic
仲係度扮專家 同呢間垃圾廠developer一樣眼高手低
1. 你搵黎嘈,原來你講果個時間就指 Lap Time,要轉移視線唔緊要,係你講話
"AI開DRS就定過台油 我就左典右曲隻隻灣就住過
你開得我唔開得 呢D唔係侮辱玩家係咩?"
你要貼埋相出黎話自己手車唔得,你黎真有無技術已經唔重要

2. 係F1我知嘅係尾翼加個機關,可以放平隻翼尾端,破壞尾翼角度達到提高尾速
2012年係Qualify DRS 任用,去到2013就限定特定區域先開得,而Race 果時要係Contorl Point detect 到同前車差1秒,先容許你係DRS區開DRS,

但呢隻係Project CARS, F1 嘅例更本可以放埋一邊, 而我係講Formula A 可能彷GP2啫
不過你連 Formula 1 同 Formula A都分唔到,仲同我講DRS 規則可以點呢?

如果你唔認同我講 DRS,就你自己睇人地點寫個Wiki ! http://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/DRS

3. 我係 Shift Lock 搞到甩尾要救車啫, F1 都有機會大油甩一甩啦, 關咩 Aerodynamic 事啊 , 飛機刮唔起空氣甚至風切變影響引發失速夠會引致墜機啦,咁係未機師侮辱Aerodynamic 啊?

4. 你係掂就唔會出post一邊充大頭,又一邊不斷自暴其短到要玩Drive Club先可以 Wheel to Wheel啦

此篇文章於 05-12-15 02:23 AM 被 TCS_disable 編輯。
舊 05-12-15, 02:32 AM   #160
TCS_disable
我有車車~

有無set掣,有無set車,甚至揸直線呢樣,已經係分晒你新手,路人,定玩家

計風速唔係新鮮野, PC 03 年 Papyrus 出左隻Nascar Racing 2003已經計緊風速,GT 2015年, Forza 都好

有無計過呢樣野? 連胎壓, Caster, Packer, 3rd Dumper 講你地都未明啦.
舊 05-12-15, 11:09 AM   #161
飛燕
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
我自已覺得如果隻game預設setting達唔到某個水準已經係問題
更加唔好講shift個種unplayable預設setting
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-15, 11:20 AM   #162
野孩子

引用:
搵黎嘈係你 我再三聲明我插既係隻Game既錯誤同不公平 同操控完全無關
一見到人寫左典右典就咬住唔放 無他 覺得自己有個呔盤好巴閉 你識渣人地唔識渣 呢d係眼高
轉頭自己又話F1都有機會大油甩一甩啦 為自己辯護就另一個標準 呢d係手低

我話得有AI就緊係講Race 你就死講爛講果個所謂單圈Qualify可以任開 完全9唔撘8
一味話人搞唔掂 我講緊既係AI既公平性呀 公平呢家野你搞唔搞得掂呀
你自己都識講DRS係一個破壞 可以隨便開根本就違背DRS既原意
你都認同可以隨便任開呢個做法 甘就同班Delevoper一樣甘低級

班Engineer窮一生精力去研發點樣可以更快更穩定 你走去甩尾 你唔拎支Q去篤個足球?
咩野係人為咩野係天災都未識分 如果你係航空公司腦細有甘既思維甘講野 直頭係不負責任
侮辱死難者及其家屬 飛機公司可以告你

乜你覺得玩Drive Club同人wheel to wheel 係自曝其短呀?
甘你根本唔知咩叫wheel to wheel 連咩叫尊重同體育精神都唔識
Online能搵到一個好對手響一個公平既環境下競賽 係每個玩家都渴望 跑孤獨單圈既人根本唔會明
GT Forza Drive Club 孖車都能夠提供一個公平既平台比玩家去競賽 即使輸左都得到滿足
呢隻Project Cars根本做唔到 垃圾都不如
舊 05-12-15, 11:43 AM   #163
D.SANJI

引用:
點解呔盤人好似普遍喜歡假設手制人就只會下下推盡禁盡, 就算係PS3都就黎退休都仲可以見有人話GT用X口制係控制唔到深度(當然LR2都得):

Skip
我2邊都有用 確實 手制人容易下下推盡係常識吧?
打隻車game 無wheel已經少咁d feel 仲要操推一半? 咁自虐呀
舊 05-12-15, 12:11 PM   #164
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: 飛燕 查看文章
我自已覺得如果隻game預設setting達唔到某個水準已經係問題
更加唔好講shift個種unplayable預設setting
對手掣而言
舊 05-12-15, 01:16 PM   #165
TCS_disable
我有車車~

引用:
搵黎嘈係你 我再三聲明我插既係隻Game既錯誤同不公平 同操控完全無關
一見到人寫左典右典就咬住唔放 無他 覺得自己有個呔盤好巴閉 你識渣人地唔識渣 呢d係眼高
就咬着你唔放lol 而家搏你貼一次再駁多次w點啊? w

叫鬼連手掣都叫易嘅Kart仔,同架大馬力大扭力嘅FA都搞唔掂先?DRS灣出開係F1 2012 Quality 係經常事,AI開得DRS,你都可以開架姐,揸唔掂未乖乖地熄左佢,集中精力過左灣先囉

係Bor,你玩開盡黎玩bor, 呢種程度嘅AI開Cheat理所當然架啦,第一日打機?

引用:

轉頭自己又話F1都有機會大油甩一甩啦 為自己辯護就另一個標準 呢d係手低
佐藤琢磨, 你係低手啊sad
我仲好記得當年你係Suzuka 髮夾灣果一甩,差d過唔到Jenson

引用:
我話得有AI就緊係講Race 你就死講爛講果個所謂單圈Qualify可以任開 完全9唔撘8
你夠搵F1 九唔搭八 啦, Formula A 啊 w
你同我講F1未同你講2012仲可以係Qualify任開DRS,但既然呢度係Formula A,DRS任開仲講咩唔跟Formula 1啊? 你不如講點解單車唔裝引擎變電單車?

又或者咁講,你想玩F1,有無幫襯Codemaster啊?

引用:
我一味話人搞唔掂 我講緊既係AI既公平性呀 公平呢家野你搞唔搞得掂呀
你自己都識講DRS係一個破壞 可以隨便開根本就違背DRS既原意
你都認同可以隨便任開呢個做法 甘就同班Delevoper一樣甘低級
不如話你迂腐,搵個唔存在嘅DRS解禁區仲有檢查點LOL

引用:
班Engineer窮一生精力去研發點樣可以更快更穩定 你走去甩尾 你唔拎支Q去篤個足球?
都話左Shift Lock出問題,你未做緊我做緊果樣野囉,咬着唔放,開到DRS過車未啊?
啊,唔記得你自動開

引用:
咩野係人為咩野係天災都未識分 如果你係航空公司腦細有甘既思維甘講野 直頭係不負責任
侮辱死難者及其家屬 飛機公司可以告你
你都識講啦,
波箱出引發嘅問題又點會同Aerodynamic相題並論呢? 仲話我侮辱? 你侮辱緊你自己啦

引用:
乜你覺得玩Drive Club同人wheel to wheel 係自曝其短呀?
甘你根本唔知咩叫wheel to wheel 連咩叫尊重同體育精神都唔識
自暴其短係講你無辨法係呢隻Game Wheel to Wheel, 咁講體育精神未用你嘅技術搞掂堆AI囉,Sport man w

引用:
Online能搵到一個好對手響一個公平既環境下競賽 係每個玩家都渴望 跑孤獨單圈既人根本唔會明
GT Forza Drive Club 孖車都能夠提供一個公平既平台比玩家去競賽 即使輸左都得到滿足
呢隻Project Cars根本做唔到 垃圾都不如
你贏唔到未講唔滿足囉,係唔公平嘅狀況下贏過人先叫勁架啦,更可況AI,玩唔贏就講隻Game廢,同只玩GvG就隨便話GBO(無印)係糞作一樣

一樣眼高手低
舊 05-12-15, 01:28 PM   #166
野孩子

人品車品都出晒黎 仲講甘多做乜鬼 Disable啦
舊 05-12-15, 02:18 PM   #167
TCS_disable
我有車車~

TCS,你今日熄左未?
舊 05-12-15, 07:35 PM   #168
SHCEHUK
Game Master

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDcshhenry
請問PS4版初頭有3個選擇,之後有沒有得修改(XXXX,amateur,PRO),
另外怎樣設定車輛比較好操作,很多時用原廠設定玩,
但一到轉彎時就很困難(由其雨天)

此篇文章於 05-12-15 07:47 PM 被 SHCEHUK 編輯。
SHCEHUK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-15, 09:27 PM   #169
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: SHCEHUK 查看文章
請問PS4版初頭有3個選擇,之後有沒有得修改(XXXX,amateur,PRO),
另外怎樣設定車輛比較好操作,很多時用原廠設定玩,
但一到轉彎時就很困難(由其雨天)
無得改,但改嘅內容主要係 Option > Game Play 第一項, 成堆輔助,賽事 油胎撞損壞 設定, 仲有賽前AI實力... 自己判斷到邊d設定係會對新手有利

好操作呢樣...其實無咩可能, 但改變特性就勉強可以,詳細可以參考 GT6 / Forza 嘅 Setting

原廠設定呢樣... 其實單係出車油量已經影響左嘅一定性能 (油料重量)
甚至有樣野叫 TC Slip , 改變架車 TCS 介入量...

出灣, 係需要慢慢俾油, 係講緊唔好係架車未穩定狀態下.隨便一下就過 50% / 80%, 要諗辨法要 50% 以內, 行順左先可以慢慢俾大油, 濕到乾都係... 濕地更加嘔血
你習慣到就唔會覺 GT / Forza 果類 Game 係一回事

Topic一開波我講手掣唔建議,唔止隻Game佢地無針對呢方面改造,本身隻 Game 門檻係高, 甚至會有人覺得唔合理

但實際上 GT / Forza , F1 2009-2014 都係改易好多好多野...
主要係改勁左尾胎性能 甚至針對個別車 改左控制反應 (GT6 架 2X 仲有 Red Bull 果堆 X 車 就係做過呢d野...) 先會有咁簡單嘅感覺...
舊 05-12-15, 09:31 PM   #170
BQBW
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2009
引用:
作者: D.SANJI 查看文章
我2邊都有用 確實 手制人容易下下推盡係常識吧?
打隻車game 無wheel已經少咁d feel 仲要操推一半? 咁自虐呀
有傾向就可以無腦假設咁膚淺?

第二句唔該整理一下先好無
推一半就廢神自虐, 推盡就撞車抵死
想點?

睇黎你好有興趣想幫全世界手制人投資買成SET呔
我唔貪, 呔錢我可以出, 唔該幫我買過間屋就得
BQBW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-15, 09:34 PM   #171
TCS_disable
我有車車~

引用:

想點?

我出得 Post 講話手掣會好自虐,但呢度有幾多個聽過我講?

更可況我追開呢個班底足足15年

引用:
玩完,寫包單,手掣玩開GT6一定會話呢隻野好難
仲要係 7號 10點已經同左大家講, 係 Shift 2 未試夠打面嘅感覺?

引用:
預期用手掣玩會Sosad
甚至 1月24號 已經同左大家講, 大家唔好再學當年 e-gameclub 果個 Maniac 講咩野 手掣感覺到最真實嘅 86 果種蠢野.

此篇文章於 05-12-15 09:43 PM 被 TCS_disable 編輯。
舊 05-12-15, 09:45 PM   #172
D.SANJI

引用:

想點?

唔該整理一下先好無 還返俾你#
正常人唔會走來咁樣練#

睇來你好想開戰喎 手制戰神
咁叻叻貼片 打個第1返來呀
舊 05-12-15, 09:53 PM   #173
飛燕
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
我推到一半架

dino講的問題係,假設唔小心推多左即縮會唔會即炒既問題

推多左唔準頂多慢
推多左即死的話就…

你地講到咁神我買隻試下先
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-15, 09:56 PM   #174
TCS_disable
我有車車~

其實同樣情況... 係EA 隻 F1 2000 - F1 2002 到 F1 Challenage 99-02 係我身上發生過...

開發果間野叫 ISI 美國公司黎 代表作rFactor 仲有 rFactor 2 , 呢兩隻係整出黎擺明俾人做 MOD用, 而多個 F1 車隊都係用呢套野+個 1:1 Cockpit 當虛擬訓練, 而唔係GT / Forza
但無 F1 2002 就無今日 SMS , 都就係當時嘅 Simbin 後來嘅 Blimey! Games, 本身就係瑞典人Group來

而 Project CARS 最原底其實係叫 Project Karts,Blimey! Games 時代已經有, 都講緊 2005年開始嘅事, 係後期SMS收購合拼,先發展到Project CARS 而家呢個樣.

講返.我當年用手掣遇上嘅問題,到而家係同你地一模一樣
我頹到要買個 130蚊嘅行 Game (Midi) Port 嘅爛軑先叫好少少,
到左 GT3 出我先買到個 Wingman Formula Force 先大幅度改善, 但都係手車仲係超屎
去到 GT4P 出隻 GT Force Pro ,我就買個二手軑用到今時今日

呢度都 6年, 更可況而家 2015年?

而我就無打 GT3 同 GT4 , 就因為.... 果時呢兩隻野更本太弱!
(識我嘅,會明我咩一回事)

去到 GT5 我會玩,唔係我「好Buy 佢」, 而係賀佢終於肯出黎獻世 + 佢物理終於接近返 10年前 呢幾隻 Game! 我餓左好耐. 而我手車從來唔係GT下嘅產物黎

但隻要留意,呢幾隻 F1 Game, 係F1掛名Game中, 史上評價最 Sim 果三隻, 死未!

講返, 當年 Shift 2 我無買嘅原因,其中一個原因係 EA 低能介入下, 令成隻 Game 難度由本身難昇華到唔合理.

講真,其實係成個Topic我已經做晒成隻觸電馬騮咁嘅款,畫晒出牆
我好嘗試俾idea 你地點樣簡單地享受隻野,但一味要講到 GamePad the Lord 甚至 Light Game the Lord ,我完全無計

都要唔信我講嘅野,未隨便囉,被打面係你地.

之前略略提過一隻Game 叫 iRacing , 呢隻係重課 Game, 但係 課金係租金同參賽呢方面, 而且... 撞車 攬炒 會計入車手記錄, 仲可能要上管理法庭仲栽,甚至要停賽一段時間

Project CARS 叫垃圾嘅話, iRacing 肯定係糞Game, 但係最S(施虐感)嘅 Sim

用 GT / Forza 比較,更本係架 F4 度 講 WEC

此篇文章於 05-13-15 01:21 AM 被 TCS_disable 編輯。
舊 05-12-15, 10:03 PM   #175
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: 飛燕 查看文章
我推到一半架

dino講的問題係,假設唔小心推多左即縮會唔會即炒既問題

推多左唔準頂多慢
推多左即死的話就…

你地講到咁神我買隻試下先
唸咁多做咩喎

SHIFT O既CONTROL 改良版之嘛
你當年玩得掂, 而家冇理由唔得

其實話手掣OK O既係我, 唔係正日哥
我只係HEA玩自動波, 操作難多數慣左TUNE自己玩法去遷就O既
超大雷前設>>>>>玩完SHIFT後, 呢隻CONTROL真係冇問題喎

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Project CARS 2 neo2046 電視遊戲討論版 19 09-20-17 11:32 PM
[3DS] 初音ミク Project Mirai 2 l 已售 l DX版2015年5月28日發售 6402oen 手提遊戲機討論版 192 05-30-15 12:46 AM
[PSV] 初音ミク Project DIVA f | 已售 TCS_disable 手提遊戲機討論版 1002 08-29-12 01:04 PM
[3DS] 初音ミク and Future Stars Project mirai | 已售 money 手提遊戲機討論版 383 07-05-12 07:17 PM
[PSP] 初音ミク -Project DIVA- [已售] neo 手提遊戲機討論版 810 03-20-12 05:59 PM

現在的時間是 09:10 AM

手機版 | APP版