Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 10-27-16, 09:00 AM   #1576
小草
God of Gamer
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
我就好簡單佢出動森,可以出街玩就買

舊 10-27-16, 09:31 AM   #1577
Freddy
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001

任天狗

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線  
舊 10-27-16, 09:37 AM   #1578
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: N0T51B 查看文章
幾年前日經傳過NX會行Android
感覺上老任應該唔太相信Apple
而同apple家看似行得咁埋會唔會係因為Switch OS 同 android 互換性好高
所以老任先係咁而鬆少少章俾apple當做平衡下關係?
畢竟老任喺手機平台上係第三廠,佢都唔會想忽略Google
咁如果 Switch行Android,又唔要Google Apps的話,其實老任自己話哂事同Google無直接關係 ge...
12號四分衛 目前離線  
舊 10-27-16, 10:18 AM   #1579
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
駛唔駛咁快就預告?

next Nintendo Switch Presentation - January 12th, 2017
https://twitter.com/NintendoAmerica/...55799302246400
引用:

neo2046 目前離線  
舊 10-27-16, 10:20 AM   #1580
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
因為係大型 event
https://topics.nintendo.co.jp/c/arti...b7ac45a6d.html

日本東京 1 月 13 日發佈會
14,15 日公眾體驗會
由手機版發出

此篇文章於 10-27-16 10:23 AM 被 neo2046 編輯。
enishi 目前離線  
舊 10-27-16, 10:27 AM   #1581
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
試玩!!!!?????

信長 目前離線  
舊 10-27-16, 10:51 AM   #1582
古鐵.巨人
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDterryho_PSNJP
引用:
作者: 忍者 查看文章
點解日廠去到PS3水平?
美廠又OK冇咩問題個喎??

其實呢樣野真係要好好咁深刻反思
好鍾意你尼句, 不過成日無人肯面對

技術既野本來就係越用得多, 制作人就越純熟,
做game既時間就會短左,; 用既man day少左, 即係成本都平左.

每一代都話貴, 比藉口自己匿埋做掌機game做課金game,
到到你賺夠想做返隻A級大game,
你又發覺技術已經行前左幾代追唔到,
咁就一世繼續做課金game
古鐵.巨人 目前離線  
舊 10-27-16, 10:55 AM   #1583
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 古鐵.巨人 查看文章

做game既時間就會短左,; 用既man day少左, 即係成本都平左.

每一代都話貴, 比藉口自己匿埋做掌機game做課金game,
問題其實係課金game係咪真係夠做成世啫

舊 10-27-16, 11:03 AM   #1584
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: enishi 查看文章
因為係大型 event
https://topics.nintendo.co.jp/c/arti...b7ac45a6d.html

由手機版發出
一黎就有試反
不過都差唔多出,無試反都唔合理
而家只好慢慢等

舊 10-27-16, 11:29 AM   #1585
12號四分衛
Game Master

引用:

唔係想引起罵戰,只係咁岩諗起...

想起上年買左隻機戰Z 天獄篇玩; 交代故事還是使用文字 + 聲效,再想起十年前(!)的 Alpha 3,個陣起瑪都有可轉視點3D版圖和機身

然後個陣同期玩緊$20美金的PSN遊戲"Life is Strange”,同Telltale售價$25美元的Game of Thrones - 人地呢個價錢都做到全語音和3d 動畫交代故事 …

當然我完全明白咁樣比唔公道, 我另外都明 機戰的動畫版權和聲優演出也佔了一筆$ - 但結果來看,就好似你話技術既野越用得多成本都平左....
12號四分衛 目前離線  
舊 10-27-16, 11:57 AM   #1586
gingq7

註冊日期: May 2008
咁比真係唔公道喎,
機戰的budget當然係投放多d係戰鬥畫面上, 而唔係過場AVG部份,
而Telltale我未玩過, 但應該成隻都係AVG,
兩者只係投放資源落唔同地方, 和技術高低無乜關係

要比應該用鐵拳和mortal kombat呢d同類型+接近budget的黎比
gingq7 目前離線  
舊 10-27-16, 12:15 PM   #1587
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: gingq7 查看文章
咁比真係唔公道喎,
機戰的budget當然係投放多d係戰鬥畫面上, 而唔係過場AVG部份,
而Telltale我未玩過, 但應該成隻都係AVG,
兩者只係投放資源落唔同地方, 和技術高低無乜關係

要比應該用鐵拳和mortal kombat呢d同類型+接近budget的黎比
咁計戰鬥畫面比起十年前都唔見得有大分別 ...

但當然啦我原文都講明唔係公平比較 , 真係咁岩諗起的First Impression ~
12號四分衛 目前離線  
舊 10-27-16, 12:17 PM   #1588
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
機戰Z3要就psv
配音純粹錢問題唔係技術問題喇
去到ogmd event場面都有電影感左好多
睇睇Og畫面就見到戰鬥畫面進化左幾多
正好有雷鳳可以同alpha3比較
畫質完全唔同次元的
由手機版發出

此篇文章於 10-27-16 12:21 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線  
舊 10-27-16, 12:36 PM   #1589
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
以機戰做例,其實唔得
佢以2D做戰鬥畫面,成本比3D貴,製作時間又長
但係 係戰爭表現手法上,2D就可以表達到想要嘅效果

所以眼鏡廠先一路用2D,當然佢地3D技術都未夠班,直頭係停留係ps2年代
不過技術不足并不是主因
Terry仔 目前離線  
舊 10-27-16, 12:50 PM   #1590
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226

new IP

信長 目前離線  
舊 10-27-16, 01:56 PM   #1591
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
引用:
作者: Terry仔 查看文章
以機戰做例,其實唔得

所以眼鏡廠先一路用2D,當然佢地3D技術都未夠班,直頭係停留係ps2年代
不過技術不足并不是主因
無玩機戰一問,重係純2d架咩?
Guilty Gear,Street Fight,火影.持別係固定視點果d,係咪2d都差唔多分唔出啦?

此篇文章於 10-27-16 01:59 PM 被 liar 編輯。
liar 目前離線  
舊 10-27-16, 01:59 PM   #1592
yorkyork

註冊日期: May 2010
寺田版權作懶姐,
魔裝3夠有psv,
咪又有3D地圖,
雖然winky執左
yorkyork 目前離線  
舊 10-27-16, 02:09 PM   #1593
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: liar 查看文章
無玩機戰一問,重係純2d架咩?
Guilty Gear,Street Fight,火影.持別係固定視點果d,係咪2d都差唔多分唔出啦?
機人純手繪
戰鬥畫面背景就3D(og系列)
由手機版發出
真!DC 目前離線  
舊 10-27-16, 02:09 PM   #1594
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:

學某O的東東話齋,遊戲性同技術係不相干的...

但其實,點解唔可以兩者並存?我個人認為WITCHER系列就係兩者可以並存O既表表者之一,咁當然,一句歐美系唔對口型就時運高就無乜好講啦。

SWITCH部機O既性能應該唔會高得去邊,因為要「照顧」翻日系廠,但咁樣只會繼續被歐美廠唾棄,所以亦唔怪得BETHESDA同2K快快手跳出O黎話條宣傳片擺佢O地上枱。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線  
舊 10-27-16, 04:35 PM   #1595
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
遊戲性同技術兩者並存當然可以

但係有幾多間game廠會以 遊戲性與畫面並重 為原則去做game先?
根本就係 理想vs現實

機能廢唔代表吸引到日廠支持
WiiU已經係好例子
由手機版發出
wsx360 目前離線  
舊 10-27-16, 04:42 PM   #1596
信長
The Flash

有D人講一大堆野,佢目的都係為抽水

信長 目前離線  
舊 10-27-16, 05:16 PM   #1597
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
冇機能廢為照顧誰的說法的
機能高但並無人阻止你出馬賽克game的

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線  
舊 10-27-16, 06:22 PM   #1598
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: enishi 查看文章
因為係大型 event

由手機版發出

唔知點"公眾"法,
好想訂機票去率先體驗下
MO 目前離線  
舊 10-27-16, 06:27 PM   #1599
MO

註冊日期: Aug 2005
其實以一部手提機黎講(唔駛插濕電都玩到我當佢係手提機了)
做到zelda breath of the wild 咁既畫面, 機能已相當不錯了.
爭在SONY或者MS會唔會好快出另一部機能更高既手提機黎令到NS給比下去..
MO 目前離線  
舊 10-27-16, 07:29 PM   #1600
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: Terry仔 查看文章
以機戰做例,其實唔得

不過技術不足并不是主因
機戰用2D係因為3D做唔到個個逼力
OG斬艦刀合體技你教我點3D做得返呢個氣勢出黎

引用:
作者: wsx360 查看文章
遊戲性同技術兩者並存當然可以

但係有幾多間game廠會以 遊戲性與畫面並重 為原則去做game先?
根本就係 理想vs現實

機能廢唔代表吸引到日廠支持
WiiU已經係好例子
由手機版發出
其實不如你舉下例
有咩GAME係因為著重左畫面,所以遊戲性好差好差?
有咩GAME因為著重左遊戲性,所以畫面爆格你都玩得好開心?

你一味淨係識講到呢兩樣野係對立咁我覺得好難討論

「有幾多間game廠會以 遊戲性與畫面並重 為原則去做game先?」
如果唔以呢個原則,又以咩做原則?
我想知你以現今已發售O既GAME當中可以睇出各GAME廠其實係咩取向
我堅想知喎

標籤
Nintendo Switch 香港, NS, 任天堂, 綜合情報

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] ゼルダの伝説 | 薩爾達傳說 曠野之息 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild | 已售 | 繁體中文免費更新 MO 電視遊戲討論版 964 11-12-21 10:55 AM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
[討論] 你覺得 Nintendo Switch 喺家庭機版定手提機版開 “ TAG ” 好 ? neo2046 電視遊戲討論版 106 01-11-17 04:43 PM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[任天堂] [E3] 6月11日零時至12日 [極秘的樹屋博覽會] : "Let's Play 任天堂 -『Nintendo@E3』" Netnet 電視遊戲討論版 190 06-12-14 04:07 PM

現在的時間是 09:43 PM

手機版 | APP版