Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-26-20, 09:40 AM   #1526
darkvolver
God of Gamer
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
反擊招式係幾好玩.....好過正方轉三角反擊....

舊 04-26-20, 10:08 AM   #1527
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: シェンムー 查看文章
我諗佢地各方面已經算fine tune都好好
如果用pro玩佢應該會強制出HDR
可以係主機設定off左HDR
Fps會更穩定同順
不過隻game用普通ps4玩個體驗應該接近一樣

貼圖問題我諗係因為要就佢個real time cg 即時演算
我唔知有無其他game用緊類似嘅野or用到咁好
佢啲real time cut scene 角色靚到好誇張
有時真係分唔到real time定全cg
但特別係event完後角色cut in zoom out返出黎嘅時候
明顯解像度降低了(角色)
即係cutin大頭時就集中晒資源運算
Zoom out返時可能因為ram /其他機能不足去用貼圖就(我唔熟開發野自己純9估)
可能有好多game都用緊呢啲技術但呢隻game比感覺我最強烈

睇返amazon啲review , 好多比一兩星嘅人好似都係插緊佢分章出
我只能說如果佢地玩晒都覺得內容份量唔夠同一隻full game比
咁我都無話可說了
我就超滿足嘅
cut in大頭貼平時真係好大分別
但既然平時個樣都西面,應該可以做返貼圖?都用左好多zip罅位黎load
遠景個層次感係技術+畫圖能力,咁平時正常都唔會望天/地都算
近鏡對門都要load真係?行獨快啲箱又load唔到以為係背景垃圾

仲鬧分章出果啲已經可以無視,玩過正常應該滿足,除非玩慣刺客重複99次嘅收集拎杯⋯
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-20, 10:12 AM   #1528
darkvolver
頹冗

想問第18章逃出的時候,tifa架貨車係唔係跟舊版一樣?

Sent from my iPhone using Tapatalk

舊 04-26-20, 11:51 AM   #1529
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: qwe 查看文章
戰鬥好順抵讚嘅(雖然基本野)
仲有難度上覺得好好,識玩有攻略就過到(除左健身?);收集適中+有意思(衫)
但貼圖問題真係SE技術⋯就算PS4初出嘅open world inFamous都兼顧到光影粒子同貼圖,希望唔係因為主角們嘅汗毛影響到貼圖嘅資源

但2週快行身邊所有野都好模糊而家爆完hard補完緊再模糊啲⋯
只能話唔係部機越load越慢,係我越行越快

睇最多都係插劇情,真係無乜其他野大插緊,雖然RPG劇情好緊要,作為未玩過VII嘅表示收貨
遊戲性 劇情 環境 音樂 美術 樣樣都9分以上,但唔會10分因為未完
一周normal中未爆
戰鬥難度覺得偏低左少少
同埋遇敵率太低了
好多時敵人打完都唔會再生可以無危險周圍探索

覺得如果有得戰鬥中比你扣atb或者長硬直去換石會更好
初見敵人都係入左戰鬥先知弱點身上未必有裝

同埋唔多鐘意地圖題示晒目的地同距離少左自己探索樂趣

萬事屋任務做得幾有趣,唔係一味打打打
有d任務之間劇情又有關連
冇乜通常支線任務成日有既機械操作重複感

主線劇情交代都好讚
好似互動式睇劇咁好自然
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-20, 01:51 PM   #1530
edman27
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 真!DC 查看文章
一周normal中未爆
戰鬥難度覺得偏低左少少
同埋遇敵率太低了

主線劇情交代都好讚
好似互動式睇劇咁好自然
由手機版發出
戰鬥安排應該係為左方便人做直播
睇人直播都會人要用道具流不停復活回血先過到
近排d game迎合巿場都將戰鬥部分"輕鬆化"
無左要刷要升lv嘅需要
順住條線行就可以享受故事無卡關煩惱
edman27 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-20, 02:18 PM   #1531
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
hard有排你受

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-20, 02:40 PM   #1532
darkvolver
頹冗

終於第一次爆機,發現防禦係很重要,再加上祈禱,特別用來招呼賽爺。

我感覺打巴哈,都幾煩,冇range dps...

最後ending cg, Jessie可能bye bye...官方想接番cc...

Sent from my iPhone using Tapatalk

舊 04-26-20, 02:59 PM   #1533
qwe
Game Master

引用:
作者: anyone 查看文章
hard有排你受
升完珠嘅hard係正常rpg難度
未升珠就真係hard

btw, 清衫用easy, 先發制人+高速連斬算,斬唔晒再諸神黃昏limit技

此篇文章於 04-26-20 03:12 PM 被 qwe 編輯。
舊 04-26-20, 03:00 PM   #1534
沙翁
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDSayonForPS
引用:
作者: 野良猫 查看文章
cg其實好易分
cg係預先整定嘅片,而實時係跟角色現有狀態即時顯示出嚟
所以睇武器就知係cg定實時

之前有板友話遊戲入面用好多cg,但以我睇除咗op(個切入點係火車到步後一團煙遮畫面後就換做實時)
之後就係爆塔後三人飛走嗰段
最後係ed

因為後兩段雲哥把劍都係初期把大劍
仲有神羅總部入面果段講解古代種既虛擬片?

引用:
作者: darkvolver 查看文章
想問第18章逃出的時候,tifa架貨車係唔係跟舊版一樣?

都一樣,其實隻game好多物件同場景整體既設計慨念同舊版都係一樣
好似超多人都唔鍾意既果隻機械手其實舊版都有,不過只係場景入面既一舊爛鐵
Wall market既大部分店鋪室內設計都係還原舊版(武器店/materia店etc.)

引用:
一周normal中未爆
戰鬥難度覺得偏低左少少
同埋遇敵率太低了

主線劇情交代都好讚
好似互動式睇劇咁好自然
由手機版發出
其實隻game識玩既係易玩,但係都要研究下先會玩得好
但係見好多youtuber都剩係正方正方正方,又唔睇下d怪出咩招,打咗一半都冇用過擋掣
沙翁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-20, 03:10 PM   #1535
darkvolver
頹冗

cloud反擊系統係好玩,特別用來做tank等其他人升atn...

舊 04-26-20, 03:12 PM   #1536
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
點解唔鍾意機械手??a
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-20, 03:30 PM   #1537
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
打完HARD,差女裝少年EVENT就帛白。
人人都話打完神之黃昏之後就切菜MODE,不過在下打最後BOSS都磨咗差唔多成個鐘,仲有輸咗次唔夠MP…

最後打錫生個PARTY係點計?
第一轉打係賣花同暴力,第二次係暴力同槍既…

舊 04-26-20, 03:39 PM   #1538
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
Normal最多都係死一兩次就會知點打,爆機無難度
Hard就真係有返舊RPG難度
要真係昇晒materia諗下用咩技快手清場

舊 04-26-20, 04:30 PM   #1539
anyone
The One
↘嫁

hard最主要都係無得道具流要諗要拉要龜要counter無得當無雙咁亂劈

引用:
點解唔鍾意機械手??a
由手機版發出
拎齊衫event你要玩3部3次渦

電單車明明都比你skip
點解gimmick類就唔比你skip

舊 04-26-20, 05:22 PM   #1540
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
我第一次normal 同hard 都做哂支線
所以要拎齊aerith衫要做操作員做四輪
唔怪之得aerith話「唔通你以前係做機械臂操作員?」
真係要答句係
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-20, 06:18 PM   #1541
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 雷火武 查看文章
我第一次normal 同hard 都做哂支線
所以要拎齊aerith衫要做操作員做四輪
唔怪之得aerith話「唔通你以前係做機械臂操作員?」
真係要答句係
傻啦,根本係現職

舊 04-26-20, 07:24 PM   #1542
edman27
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
打完HARD,差女裝少年EVENT就帛白。
人人都話打完神之黃昏之後就切菜MODE,不過在下打最後BOSS都磨咗差唔多成個鐘,仲有輸咗次唔夠MP…

最後打錫生個PARTY係點計?
第一轉打係賣花同暴力,第二次係暴力同槍既…
最後係煩在連續戰鬥, 你無得屈諸神開波就limit打到佢down
但本身諸神儲limit已經快左, 都係easy過
edman27 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-20, 07:25 PM   #1543
anyone
The One
↘嫁

就算連續戰鬥每場limit都分開計一開始滿架渦

18章跟你親密度組隊

舊 04-26-20, 08:31 PM   #1544
darkvolver
頹冗

所以剛爆機的時候應該做甚麼先?清支線?定係鬥技?

舊 04-26-20, 08:48 PM   #1545
qwe
Game Master

引用:
作者: darkvolver 查看文章
所以剛爆機的時候應該做甚麼先?清支線?定係鬥技?
由頭打hard, 感受下咩叫hard記得睇下支線點行先,雖然loop幾次未算悶
舊 04-26-20, 08:59 PM   #1546
darkvolver
頹冗

引用:
作者: qwe 查看文章
由頭打hard, 感受下咩叫hard記得睇下支線點行先,雖然loop幾次未算悶
我諗會磨下個easy....清下野先...

舊 04-26-20, 09:20 PM   #1547
anyone
The One
↘嫁

支線你拎衫點都會loop
緊係衝去鬥技先

舊 04-26-20, 09:29 PM   #1548
qwe
Game Master

引用:
作者: anyone 查看文章
支線你拎衫點都會loop
緊係衝去鬥技先
都要重做好多次
做好多次起重機手
舊 04-26-20, 10:00 PM   #1549
ultimawk
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2010
PSN  IDmichaelswk
XBox Live Gamertagmichaelswk
我拎左諸神黃昏先再打hard, 搞到好easy
其實hard 麻煩位係後面有D boss大招9999秒你, 要同佢打快
ultimawk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-20, 10:14 PM   #1550
anyone
The One
↘嫁

邊d boss?
無乜印象

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「KINGSGLAIVE FINAL FANTASY XV」「BROTHERHOOD FINAL FANTASY XV」配信中 supermanlady 日本動漫畫討論版 21 03-24-24 02:10 AM
[PS4] 當日的期望,今日的誓言 **Final Fantasy VII リメイク 攻略區** darkvolver 攻略及心得交流區 18 04-18-20 09:13 PM
[PS2]FINAL FANTASY X 七曜武器/其他問題討論區 草薙さん 攻略及心得交流區 160 11-06-05 05:44 PM
[FC]Final Fantasy X 移植決定 !! neo2046 電視遊戲討論版 14 07-19-05 11:29 PM
[PS2]Final Fantasy XXL 發表!! neo2046 電視遊戲討論版 27 04-06-04 08:38 AM

現在的時間是 02:01 AM

手機版 | APP版