Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 01-12-07, 10:11 AM   #126
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
放心啦,苯大還有最後必殺技............sf "エクストラフィニッシュ"ver........

kog 目前離線  
舊 01-12-07, 10:26 AM   #127
Qe1
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2006
引用:
作者: 堂我流 查看文章
各花入各眼.就好似之前有人講 "'玩'家"一樣.當係玩具玩o既人 多數都會對 同一模型送多送少件,欠缺什麼而苦惱.但對模型制作者而言,呢個苦惱根本不會太在意. "你唔送,欠缺o既,我自己整.你出得樣衰,我同你改造" 我覺得呢個先係玩模型/砌模型 o既真義.要是 普通版就是不完整的平價版, 我反而會諗,普通版就是對模型制作者的一個保留,一個挑戰.

AOZ o既機設簡直一流 雖然感覺比同期正史誇張左d.佢一出我就即買.
佢支長槍管, 前同後 與電擊hobby送o既附件唔同<---除左形成色同組合唔同之外, 兩者o既外形幾乎一樣的.
變形方面,佢唔算得"完全變形"<--個body係,但整個手臂就用 替件式.
如果你有$$的話,可以買隻 重高達<---淨係要2條.裝落臂膀上的兩則.<---我現在計劃入購當中...OTL
thx~隻野好正 ! 好有創意
Qe1 目前離線  
舊 01-12-07, 10:38 AM   #128
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 黑咪 破壞大王 查看文章
如果出渕裕係跟舊時出電影個設定來畫就咩事都冇,
只不過係佢跟先果幾年佢出果本設定集畫果個新設定來就出事.
因為佢果時將佢畫過的機設幾乎統一晒機動警察個比例,
由原本高大、橫向、有重量感一縮縮到機動警察個比例咁,
新畫個設定係對手長咗、冇咁橫同冇咁漲
所以你味覺得怪怪地囉.
hi-nu 出處不是電影版, 是小說貝積加的子嗣; 小說內強調hi-nu因為動作夠靈活先至可以在格鬥戰打低夜鶯, 所以我覺得MG版將 hi-nu做得瘦d手長腳長同冇咁笨重, 咁先係有原著神韻woo
wing 目前離線  
舊 01-12-07, 05:13 PM   #129
Owen
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2003
其實hi-nu原本個設定係點架?
點解咁多人彈e+隻mg唔夠重型唔夠(首辦)肥?
我印象中hi-nu應該係幾輕盈架喎...
Owen 目前離線  
舊 01-12-07, 05:30 PM   #130
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: Owen 查看文章
其實hi-nu原本個設定係點架?
點解咁多人彈e+隻mg唔夠重型唔夠(首辦)肥?
我印象中hi-nu應該係幾輕盈架喎...
上面是原設,下面是cw首辦改件.....
上傳的圖像
檔案類型: jpg rx-93-v-2.jpg (25.1 KB, 487 次查看)
檔案類型: jpg hi-hu-m-p.jpg (25.4 KB, 483 次查看)

kog 目前離線  
舊 01-12-07, 07:13 PM   #131
kog
Moderator
リン・ミンメイ

kog 目前離線  
舊 01-12-07, 07:50 PM   #132
Eternal Wind
Game Master

註冊日期: Apr 2005
3DS Friend Code1521 7330 2785
好毒既x1
Eternal Wind 目前離線  
舊 01-12-07, 07:51 PM   #133
luciferdark

引用:
作者: Eternal Wind 查看文章
好毒既x1
Bandai 痴線ga.....
買左x1個d人點算.....
好彩我無買

舊 01-12-07, 09:23 PM   #134
0lai0
Senior Gamer

註冊日期: May 2005
引用:
作者: luciferdark 查看文章
好彩我無買
x2..............
0lai0 目前離線  
舊 01-12-07, 09:29 PM   #135
Oaf
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2003
支魚骨好型啊
Oaf 目前離線  
舊 01-12-07, 11:04 PM   #136
舞風
仆直艾蕾卡

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDRENTON_NIRVASH
XBox Live GamertagPROJECT EUREKA
引用:
好彩我無買
買左咪買多隻,之前o個隻打死都唔換裝成x1改
<=就係買左之前隻cb = ="

舊 01-12-07, 11:09 PM   #137
chunwai0091
雛見澤症候群L3患者

註冊日期: Apr 2006
引用:
好彩我無買
笨大a到你錢就得
理得你~

PAD: 160 103 862
CC: 191抽姐姐仍然突2,仲要係咁撞紅柱, 垃圾game
白貓Project: 石都唔派
IM@S: 200抽0ssr, 垃圾game
chunwai0091 目前離線  
舊 01-12-07, 11:38 PM   #138
Strider
初段

PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
乜咁搞啊笨大

MG SF我都忍得住
睇黎去到呢隻X1..orz...

舊 01-12-07, 11:59 PM   #139
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 01-13-07, 12:26 AM   #140
Fio

註冊日期: Dec 2001
除o左件ABC之外X1有o既佢都有
話時話,隻full cloth雖然外型同支弩好正,不過o念o念o下件袍真係幾阻手阻腳,擺post的話可能X1會型d~

同埋有樣o野唔多明...

點解full cloth個心口都似...有d Q ??

此篇文章於 01-13-07 12:32 AM 被 Fio 編輯。
Fio 目前離線  
舊 01-13-07, 02:38 AM   #141
ultrachiu
Ultimate Gamer
不如中午出去食飯囉?

真係比佢毒到......
睇黎呢隻會係我再買既mg
(至mg freedom之後都冇買過...sf sp又炒緊)

我其實始終都係一個好人...
囡囡賣哂啦,唔好問啦
ultrachiu 目前離線  
舊 01-13-07, 02:45 AM   #142
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
今日見99又有sf sp 550喎

舊 01-13-07, 02:47 AM   #143
enishi

Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
作者: 舞風 查看文章
買左咪買多隻,之前o個隻打死都唔換裝成x1改
<=就係買左之前隻cb = ="
x 2.................
我一定等佢出 X-3 色先再買
enishi 目前離線  
舊 01-13-07, 02:55 AM   #144
ultrachiu
Ultimate Gamer
不如中午出去食飯囉?

引用:
作者: Rance 查看文章
今日見99又有sf sp 550喎
呢個月洗多左(買左好多fix同埋相機)
都係下個月先買

我其實始終都係一個好人...
囡囡賣哂啦,唔好問啦
ultrachiu 目前離線  
舊 01-13-07, 06:48 AM   #145
黑咪 破壞大王
地上最頹廢人間

註冊日期: Mar 2003
Arrow

引用:
作者: wing 查看文章
hi-nu 出處不是電影版, 是小說貝積加的子嗣; 小說內強調hi-nu因為動作夠靈活先至可以在格鬥戰打低夜鶯, 所以我覺得MG版將 hi-nu做得瘦d手長腳長同冇咁笨重, 咁先係有原著神韻woo
我就係講nu出電影果個呀....
因為而家係話明建基於nu新畫果個設定來將hi-nu再設定而唔係建基於當年電影版嘛!!!
在宇宙中戰鬥的ms不是要有多組姿勢控制噴咀和高出力的推進器、和裝甲不能究薄弱嗎???

你說的合理之處正正就是最不合理之處.
宇宙因為是無重力的,任你在地上是多手長腳長多靈活上到去都沒用,
因為根本上抓不到重心去用力.所以才會有姿勢控制噴咀的出現.
在宇宙中打格鬥戰,任你是手長腳長根本上是沒有用處,也絕對不會比短的好力,
單是支點和力點分佈就已經是大問題.
更糟的是,
機械人的重量比是下重上輕才叫合理的,
一對又長又瘦的腳你認為可以好好地支撐上面差不多有三、四十噸的重量嗎???
最糟透的,
在宇宙中戰鬥的ms裝甲薄弱就等同於自殺,
你想想在宇宙中有什麼一大堆東西???
在高速飛行中碰到任何一件小東西都足夠為ms帶來毀滅性的後果,
也因此裝甲一定不會薄弱得去哪裡,
反之是越重裝越好.

在宇宙中的ms,
即使你是如何強調它動作是多靈活,
也都沒有可能是給人有又瘦、手長腳長同輕巧的感覺,
試想想一部給人的印象又瘦弱、手長腳長的的機體真的可以支撐到一身在宇宙戰中用作保護機體的重裝甲嗎???
(ps:這些也是近十多年來高達系列的機設為了「好看」而常犯的錯誤,反之舊uc就甚小出現這問題)
黑咪 破壞大王 目前離線  
舊 01-13-07, 08:44 AM   #146
*小榮*
遊戲獵人

註冊日期: Jul 2006
PSN  IDShiroWeng
弊,中左x1fc毒
靚到冇朋友.必入
雖然都買左 fix

舊 01-13-07, 10:47 AM   #147
valkyrie
Crazy Gamer
VF-1A

註冊日期: Jan 2004
x1fc 要個頭修改少少
其它地方做型好正
E隻好毒
valkyrie 目前離線  
舊 01-13-07, 12:02 PM   #148
REFF~
Crazy Gamer
~z任天迷z~

XBox Live GamertagoREFFo
x1.........
REFF~ 目前離線  
舊 01-13-07, 12:03 PM   #149
Oaf

隻X-1FC
有冇stand
我覺得咁多嘢喺身度會企唔穩
Oaf 目前離線  
舊 01-13-07, 12:20 PM   #150
鳳熾魂
紅蓮の焔神

3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
隻X1咁毒Ge
話隻HI-NU 咁正,其實只係人地改得太正

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
高達世紀展覽2006 (14/12開始!) KIM 收藏品討論版 76 01-03-07 12:52 PM
SONY官方承認PSP銷售敗於NDS jim Tsang 手提遊戲機討論版 309 08-04-06 10:17 AM
6月扭蛋精華區 (6 June updated) 美版之王-天涯浪子 收藏品討論版 281 07-29-06 07:54 PM

現在的時間是 01:12 PM

手機版 | APP版