Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 10-24-16, 08:57 PM   #1426
AshleyYan
God of Gamer
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
老實講我覺得鬥機能會死得仲快喎
講畫質,S記M記一樣輸PC九條街啦
追畫質既晨早玩晒PC
你話獨佔遊戲咩,S記M記咪又係數埋果幾隻
所以集中資源,唔分家用手提一部過,反而可以再出多d有質素既自家遊戲

其實有乜好嘈,鍾意既咪玩,唔鍾意既咪玩返自己支持果部囉
利申: 乜機都玩,不過最憎鬼佬game,XB買左無玩過,P4兩年無開過機,唯一日系清泉得返任記。今年開始買大量PC games因為想試下張1080有幾勁,除左VR games其他基本買左無玩。

舊 10-24-16, 09:23 PM   #1427
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
最緊要有六軸,唔係都唔識玩splatoon
不過如果用手提式咁玩既話,用六軸瞄都唔知點望mon
跳去隊友/據點都可以按鍵式
龍捲風就真係唔知點可以極速揀位

不過wii u話晒都叫splatoon專用機,ns應該點都要留到個手感黎keep住玩家掛?
由手機版發出
issac92354 目前離線  
舊 10-24-16, 10:02 PM   #1428
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
隻右茹變左下面, 大招唔同左位啦, 希望可改制setting

信長 目前離線  
舊 10-24-16, 10:02 PM   #1429
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
順便吹埋

SAGA 1-3 每隻我都 CLEAR 過 2-3 次

SAGA 1
戰鬥系統: 中規中矩. 必殺技/魔法好多變化. 敗筆在逼人睇晒 D SAILORMOON 式必殺技.
育成系統: 其實亦唔差, 可以自由學技能或提升角色性能, 但基本技就只有四招, 如多 D 變化就好.
探索要索: 零, 有唔差既育成系統但無咁多關卡同敵人俾你玩, 亦無二周目.
劇情演出: 差, 悶, 想訓.

SAGA 2:
戰鬥系統: 打弱點連 COMBO 好爽, 但可惜無任何技能/招式變化.
育成系統: 一個字 ---- 垃圾.
探索要索: 有等於無. 果 D MISSION 行到想訓.
劇情演出: 有感人既地方亦有好多大型動作場面, 有時我都想重溫下.

SAGA 3:
戰鬥系統: 其實係 1 既簡化版
育成系統: 每個人分唔同職業 (CLASS)幾好玩, 如果每個人多返 1-2 個職業, 而 CLASS 既技能樹有分支就 PERFECT.
探索要索: 多返 D, 但都係少.
劇情演出: 有熱血有感人, 解釋晒大部份既劇情.

簡單講,
戰鬥就 1 既簡單版 + 2 既弱點系統
育成就 3 既職業 + 1 既自由升點.*
探索同劇情再做好 D.
咁就正啦

*XENOBLADE X 既 BP 正正就係呢個玩法.
角色既 BP 可以用來升被動技能 (即基本性能)或提升招式既 LV (DAMAGE, 命中, 速度, 硬直 etc)
嘩, 好佩服你可以記得咁清楚
咁耐之前我只係大約記得個故事講乜, 但係系統都已經唔記得晒了
果時仲要冇玩到咁深入

BTW我印像中覺得SEGA係比較悶....主因係太長了

GEAR都係後面玩完BLADE之後再補既
最後收左隻正版返黎收藏

此篇文章於 10-24-16 10:05 PM 被 lineage19 編輯。
lineage19 目前離線  
舊 10-24-16, 10:12 PM   #1430
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: AshleyYan 查看文章
追畫質既晨早玩晒PC
所以集中資源,唔分家用手提一部過,反而可以再出多d有質素既自家遊戲

利申: 乜機都玩,不過最憎鬼佬game,XB買左無玩過,P4兩年無開過機,唯一日系清泉得返任記。今年開始買大量PC games因為想試下張1080有幾勁,除左VR games其他基本買左無玩。
買完gtx1080淨係玩VR...
兩年冇開PS4,又冇X1....

基本上係你已經唔會玩任記以外GAME O者下嘛??

講真,唔係叫你鬥畫質,但係都唔好成日擺爛啦
PS4都已經係3年前產品,2013年12月推出
2017年叫你整部新機出黎可以追得返PS4 O既畫面,就講到好似要賣5千銀先回到本咁

其實再下一代新機都唔會俾到當年PS2,PS3嘩一聲O既感覺出黎架喇
如果你仲係PS3級畫面,我怕你部switch再過多兩年就俾ipad/tab追過
ipad都有得加pad係兩邊架,間間apple store都賣緊
如果ipad有一堆手制向O既game,我會買個制都唔奇架

舊 10-24-16, 11:51 PM   #1431
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
我好好奇PS4兩年來無日系game?

清泉……好blue blood feel

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線  
舊 10-24-16, 11:59 PM   #1432
redcreature
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: DevilElvis 查看文章

redcreature 目前離線  
舊 10-25-16, 12:29 AM   #1433
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:

其實我都好少開PS4架
近一年玩O既GAME
兩隻傳頌(買晒PSV cross save)
機戰
同埋黎緊隻fate囉(已訂sofmap版)
呢3隻夠晒日系喇掛

FFXV都未訂

舊 10-25-16, 12:36 AM   #1434
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
Report: Nintendo Switch’s Right Joy-Con Offers IR Pointer Functionality
http://letsplayvideogames.com/2016/1...functionality/

如果係POINTER ..又係底???
的確明顯唔同色,有D 裝置
第3種揸法?? 反轉揸...?? (只有右面先有POINTER= WII 的右脾)
諗諗下都可行...

此篇文章於 10-25-16 12:43 AM 被 信長 編輯。
信長 目前離線  
舊 10-25-16, 01:00 AM   #1435
信長
The Flash

http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=1299060

咁睇真係好合理, 落左DOCK 又唔係遮晒,方便拎起, 一些INFO ,同時係SENSOR BAR 用POINTER
掌機時直接TOUCH

如果全部都係真, 部野有晒所有老任基因,掌機,家用機,WII REMOTE, Touch
攞你命3000

此篇文章於 10-25-16 01:18 AM 被 信長 編輯。
信長 目前離線  
舊 10-25-16, 01:30 AM   #1436
saberlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
3DS Friend Code3282 2238 7072
PSN  IDsaberlam
XBox Live Gamertagsaberlam
當初Tegra vs 同期的蘋果A series 的也不見得有多好.... 用上這些省電的處理晶片該是為了放在那手提機上, 機能根本不能與正統家用機Xbox one/PS4比較....

其實就是一台用上現時最好的Hardware打造的手提機, 插上專用座拉伸出電視....
saberlam 目前離線  
舊 10-25-16, 01:33 AM   #1437
C.K.F.
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: gingq7 查看文章
宮本茂去apple站台, tim cook又去任天堂本部參觀, 唔似只係為左隻跨平台的mario run
Tim Cook 紆尊降貴專登上門拜訪你老任,
你估佢好得閒冇事做四處"貢", 佢嘅一舉一動都會引發Apple股價起落。
兩間公司一定有重大合作或大買賣要商討.

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線  
舊 10-25-16, 01:44 AM   #1438
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
引用:
作者: 信長 查看文章
http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=1299060

咁睇真係好合理, 落左DOCK 又唔係遮晒,方便拎起, 一些INFO ,同時係SENSOR BAR 用POINTER
掌機時直接TOUCH

如果全部都係真, 部野有晒所有老任基因,掌機,家用機,WII REMOTE, Touch
攞你命3000
咁其實即係話將TOUCH的重要性O係GAME應用上減少了
因為POINTER點都冇TOUCH咁直觀, 所以一定會減少需要用到的情況

BTW TOUCH到3DS/WIIU後期基本只淨返控制MENU用...
lineage19 目前離線  
舊 10-25-16, 01:54 AM   #1439
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
想問E家NS個Spec應該係強過WiiU啦,係咪?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線  
舊 10-25-16, 02:34 AM   #1440
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
係sensor bar既話又唔錯。
不過,咁重要,點解條Trailer唔show一show個功能?
有既話,成個感覺唔同晒。
無就基本上只係一部Tablet。

舊 10-25-16, 03:32 AM   #1441
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
係既話真係天才
1.玩家一定有位係部電視隔離打橫擺部機既
2.咁大個DOCK唔用裝個SENSOR落個MON度

好彩係D人腦補,係真既真係笑死人

此篇文章於 10-25-16 03:39 AM 被 Kain 編輯。
Kain 目前離線  
舊 10-25-16, 07:03 AM   #1442
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
追畫質既晨早玩晒PC

你誤會了大家的意思吧
一直無想過任系會超強
只是覺得唔洗超
但都晚人幾年出最少有人地現在的等級嘛
佢就做到比別人上代勁少少

但果價又賣貴貴的

當然這代轉手提機一定會變廢
所以我都無插佢手提的部分

只是估唔到果座係廢既....
沒有強化效果

引用:
想問E家NS個Spec應該係強過WiiU啦,係咪?
無鎖的話勁少少
但已知道手提模式一定會鎖效能節電 ,應該會比wiiu更弱,而且只有720

未計系統優化純硬體跑分的話(不過任系系統一向都廢廢的,所以不計更有利就是)
PS3 約250
wiiu 約350
ns 約600
x1 約1200
ps4 約1800
ps4 p 約4200

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, P3F(9月?)
FGO 目標預算
7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗

此篇文章於 10-25-16 08:03 AM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線  
舊 10-25-16, 07:47 AM   #1443
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
順便吹埋

SAGA 1-3 每隻我都 CLEAR 過 2-3 次

SAGA 1
戰鬥系統: 中規中矩. 必殺技/魔法好多變化. 敗筆在逼人睇晒 D SAILORMOON 式必殺技.
育成系統: 其實亦唔差, 可以自由學技能或提升角色性能, 但基本技就只有四招, 如多 D 變化就好.
探索要索: 零, 有唔差既育成系統但無咁多關卡同敵人俾你玩, 亦無二周目.
劇情演出: 差, 悶, 想訓.

SAGA 2:
戰鬥系統: 打弱點連 COMBO 好爽, 但可惜無任何技能/招式變化.
育成系統: 一個字 ---- 垃圾.
探索要索: 有等於無. 果 D MISSION 行到想訓.
劇情演出: 有感人既地方亦有好多大型動作場面, 有時我都想重溫下.

SAGA 3:
戰鬥系統: 其實係 1 既簡化版
育成系統: 每個人分唔同職業 (CLASS)幾好玩, 如果每個人多返 1-2 個職業, 而 CLASS 既技能樹有分支就 PERFECT.
探索要索: 多返 D, 但都係少.
劇情演出: 有熱血有感人, 解釋晒大部份既劇情.

簡單講,
戰鬥就 1 既簡單版 + 2 既弱點系統
育成就 3 既職業 + 1 既自由升點.*
探索同劇情再做好 D.
咁就正啦

*XENOBLADE X 既 BP 正正就係呢個玩法.
角色既 BP 可以用來升被動技能 (即基本性能)或提升招式既 LV (DAMAGE, 命中, 速度, 硬直 etc)
SAGA1我玩完當下都幾肯定堆角色可以帶落SAGA 2度用
同埋SAGA2原定應該沿用SAGA1既系統

點解最尾唔得相信大家記得SAGA2開始發生咩事
HM 目前離線  
舊 10-25-16, 07:59 AM   #1444
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 信長 查看文章

掌機時直接TOUCH

攞你命3000
幻想O下無問題,老任講明要脫離WII同WII U,唔會行舊路。

引用:
And he says NX is definitely a departure from the Wii and Wii U

“As far as NX goes, I’ve said it’s different and obviously a new experience,” he tells me. “If you look back to the beginning of our conversation today, we talked about the transition from Wii hardware to the Wii U hardware and how difficult it is to explain to the consumer base what is different and new about the new hardware. It’s difficult to convince them to switch from their current platform to the next platform.”

“That being said, I can assure you we’re not building the next version of Wii or Wii U. It’s something unique and different. It’s something where we have to move away from those platforms in order to make it something that will appeal to our consumer base.”

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線  
舊 10-25-16, 08:25 AM   #1445
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
唔鍾意咪講句"我唔稀罕,我唔會買"咪算囉
因為一個人盲撐就任飯乜任飯物
無鬧人求其做個speculation都俾人單單打打
呢幾日追post我直頭覺得鍾意玩老任就有罪咁
打機咋嘛搞到啲又標籤又謾罵都唔知為乜

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線  
舊 10-25-16, 08:40 AM   #1446
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

問題就係個人覺得而家d games係走火入魔,一味得個靚字,遊戲內容又重複又悶,所以我真係無野啱玩。
有心玩過老任game既就知佢好有心思造版面同玩法,同一隻game每關都比到驚喜你,呢個我先覺得係日系傳統。
而家仲可以做到咁既,我真係數唔出第二間。
而家對d標榜畫面靚既遊戲我完全無視,寧願開返部FC/SFC/MD/SS/PS玩歡樂好多。
要靚,我睇戲唔好?

舊 10-25-16, 08:45 AM   #1447
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
問題就係個人覺得而家d games係走火入魔,一味得個靚字,遊戲內容又重複又悶,所以我真係無野啱玩。
有心玩過老任game既就知佢好有心思造版面同玩法,同一隻game每關都比到驚喜你,呢個我先覺得係日系傳統。
而家對d標榜畫面靚既遊戲我完全無視,寧願開返部FC/SFC/MD/SS/PS玩歡樂好多。
要靚,我睇戲唔好?
同你一樣打機取向,玩遊戲性唔係玩畫面

就算揀我都要穩定fps多於畫面
野良猫 目前離線  
舊 10-25-16, 08:49 AM   #1448
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
穩定fps也是要有足夠的機能先做到嘛

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, P3F(9月?)
FGO 目標預算
7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線  
舊 10-25-16, 08:49 AM   #1449
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: 野良猫 查看文章
同你一樣打機取向,玩遊戲性唔係玩畫面

就算揀我都要穩定fps多於畫面
無雙一二時我都覺得好過癮,但到第三集開始我醒覺到無意義咁狂㩒一粒掣真係幾低B,黑白GB都好玩過佢

舊 10-25-16, 08:53 AM   #1450
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
要靚,我睇戲唔好?

Same here 所以我索性上youtube睇playthrough 當玩咗
講開又講,呢幾年老任啲game無以前咁令我會心微笑
我覺得以前好似喜感重啲

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch 香港, NS, 任天堂, 綜合情報

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] ゼルダの伝説 | 薩爾達傳說 曠野之息 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild | 已售 | 繁體中文免費更新 MO 電視遊戲討論版 964 11-12-21 10:55 AM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
[討論] 你覺得 Nintendo Switch 喺家庭機版定手提機版開 “ TAG ” 好 ? neo2046 電視遊戲討論版 106 01-11-17 04:43 PM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[任天堂] [E3] 6月11日零時至12日 [極秘的樹屋博覽會] : "Let's Play 任天堂 -『Nintendo@E3』" Netnet 電視遊戲討論版 190 06-12-14 04:07 PM

現在的時間是 04:39 PM

手機版 | APP版