Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 12-21-10, 09:10 AM   #1351
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: txl 查看文章
前排忙出show,四個week出3個show,加埋又轉左新工時間少左
聖誕有冇SHOW出呀
轉新工又係幾煩既,見到你FB既STATUS

舊 12-21-10, 11:46 AM   #1352
txl
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
XBox Live GamertagJonouil
引用:
作者: 查看文章
聖誕有冇SHOW出呀
轉新工又係幾煩既,見到你FB既STATUS
唔啦,之前出show同asian beat搞到無時間寫歌。
想寫多首新歌先,黎緊想下年玩春吶~
txl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-10, 12:19 PM   #1353
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
作者: txl 查看文章
唔啦,之前出show同asian beat搞到無時間寫歌。
想寫多首新歌先,黎緊想下年玩春吶~
正喎,玩春吶可以當埋旅行,又可以同埋其他BAND一齊去,約都約唔到咁齊人

舊 12-21-10, 01:53 PM   #1354
txl
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
XBox Live GamertagJonouil
搵其他band難啦,諗住自已去ja,我呢d細band無計啦,無名氣無朋友
txl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-10, 08:50 PM   #1355
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
而家開始教彈blues基本野, 開始接觸到chord, 之前彈scale咁多個mode果D終於有用喇
不過聽完之後先發覺原來之前既慨念有D錯左

舊 01-05-11, 02:45 PM   #1356
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
最近練beethoven sonata waldstein op53
1st movement練極都練唔到
講求技術太高.......
點練都應該練唔好
要放棄轉歌
發現自己技巧不足去到極限真係傷心

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-11, 01:42 AM   #1357
usayarE
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
引用:
作者: 是但 查看文章
最近練beethoven sonata waldstein op53
1st movement練極都練唔到
講求技術太高.......
點練都應該練唔好
要放棄轉歌
發現自己技巧不足去到極限真係傷心
3rd movement 先最正喎
知道自己技巧不足之餘,再知埋家中部琴掃唔到八度,Pedal又好難控制深淺,Una corda踩咗好似冇踩咁

其實就技巧到頂呢一點,我都灰心咗好耐
可能第時再搵個老師睇下有冇進步空間
閒時唯有一直繼續亂彈或者彈到好為止,鍾意音樂就要有呢種覺悟
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-11, 12:03 PM   #1358
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
我備戰亞洲鋼琴final 中.... 隨時新年拜年都冇時間

舊 01-12-11, 02:13 PM   #1359
是但
Game Master

引用:
作者: usayarE 查看文章
3rd movement 先最正喎
知道自己技巧不足之餘,再知埋家中部琴掃唔到八度,Pedal又好難控制深淺,Una corda踩咗好似冇踩咁

其實就技巧到頂呢一點,我都灰心咗好耐
可能第時再搵個老師睇下有冇進步空間
閒時唯有一直繼續亂彈或者彈到好為止,鍾意音樂就要有呢種覺悟
3rd都係難
不過習慣由頭開始練
所以3rd仲未練到去肯定自己一定練唔到既地步
八度果度我都上網搵過到底要點彈
發覺演奏家都係要分開雙手彈
我既老師就話都係要單手彈八度
但見親人彈呢度都會放慢速度
我又冇諗過用掃既方式彈
我覺得冇可能做到

1st我發現自己彈唔到
因為手指冇力
冇辦法將極密集既音彈得清楚有力
而呢樣屬於"老大徒傷悲"既野
改唔到

因為要轉歌就聽左好多貝多芬sonata
以前一直淨係識出名果幾首
而家發現晚年三作都係正野!!!
準備開始練op110

引用:
作者: Seppie 查看文章
你參加左咩組別?
final準備幾多首歌?

BLOG
舊 01-12-11, 02:27 PM   #1360
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
我地PLAN緊搞BAND房…
人人都好似報告緊近況咁~haha

舊 01-12-11, 08:18 PM   #1361
usayarE

引用:
3rd都係難
不過習慣由頭開始練
所以3rd仲未練到去肯定自己一定練唔到既地步
八度果度我都上網搵過到底要點彈
發覺演奏家都係要分開雙手彈
我既老師就話都係要單手彈八度
但見親人彈呢度都會放慢速度
我又冇諗過用掃既方式彈
我覺得冇可能做到

1st我發現自己彈唔到
因為手指冇力
冇辦法將極密集既音彈得清楚有力
而呢樣屬於"老大徒傷悲"既野
改唔到

因為要轉歌就聽左好多貝多芬sonata
以前一直淨係識出名果幾首
而家發現晚年三作都係正野!!!
準備開始練op110
嗰一段係PPP + 踩住pedal,如果雙手彈反而難做到輕飄飄嘅效果
啲人彈親嗰度要放慢係因為如果真係用彈的話,根本冇可能八度彈得咁快,就算你雙手彈要跳來跳去都唔易
我睇過書話推測beethoven 係想做octave glissando,原因唔記得咗
覺得冇可能做到係正常,因為八度glissando喺upright比較難做到,upright piano action唔靈敏而且d key比較硬,彈得多會有啲虛位,彈咗落去唔係真係彈咗落去
雖然我冇試過,但我諗用比較好的grand piano,例如我哋永遠都冇機會掂到嘅12呎concert grand,要做到應該唔太難
不過點彈都冇所謂,做到效果就ok,始終點彈都係達到效果嘅手段

老大徒傷悲呢樣嘢,大家都明㗎喇
我試過有排每日都好似以前咁練返hanon同埋scales,真係會有啲幫助(雖然唔知佢係實際有效定心理上有效⋯⋯)
不過過多一排又冇咗件事,結果都係冇變
有心機嘅話你都可以試下
而家可以做嘅就係慢彈同用力彈,之後慢慢加快,就算演奏家應該都係咁練法...

貝多芬32首piano sonatas都係經典
除咗聽之外亦都可以睇下書,好多名家都有出書講beethoven piano sonatas,睇完會有另一番體驗

另外唐突問下
有冇興趣約出來玩下4 hands
我一直都遇唔到識人彈琴又有興趣一直一齊玩4 hands...

另外樓上有講比賽
我以前都有參加過某鋼琴比賽嘅蕭邦組
當年彈nocturne op15 no.2拎第二(第一彈revolutionary etude)
我畀嘅意見係唔好求勝心切,對拎獎唔好太大期望,唔好練太多同埋一定要背譜
舊 01-13-11, 12:10 AM   #1362
是但
Game Master

上網見過人話
貝多芬當時既鋼琴同而家唔同
可能掃到
但而家既琴,我諗就算grand都做唔到
如果唔係d大師都唔洗分開手彈
但分開手彈就一定會miss左d音彈唔到
所以我老師叫我唔好咁彈
大師可以咁做,你唔可以咁做

真係要拎返本hanon出黎
1-20連續咁彈先得!!!

四手聯彈我都冇玩過
你有咩心水歌?

背譜係我既死穴
最近想背左首chopin sonata no.2
淨係1st movement
我背左個幾月
都仲未試過可以由頭到尾冇錯咁背到

BLOG
舊 01-13-11, 02:01 AM   #1363
usayarE

引用:
上網見過人話
貝多芬當時既鋼琴同而家唔同
可能掃到
但而家既琴,我諗就算grand都做唔到
如果唔係d大師都唔洗分開手彈
但分開手彈就一定會miss左d音彈唔到
所以我老師叫我唔好咁彈
大師可以咁做,你唔可以咁做

真係要拎返本hanon出黎
1-20連續咁彈先得!!!

四手聯彈我都冇玩過
你有咩心水歌?

背譜係我既死穴
最近想背左首chopin sonata no.2
淨係1st movement
我背左個幾月
都仲未試過可以由頭到尾冇錯咁背到
做到嘅,因為有見過人咁做
不過都係大師與我嘅問題...

四手聯彈
mozart sonata in D major, k.381
http://goo.gl/43YVS
由中學到而家都未有機會有人同我玩晒3個movements...

另外Schubert都有好多四手聯彈作品,玩熟咗可以再探討
如果有地方有兩部琴的話可以玩埋2 pianos
http://goo.gl/8LXzP
或者2 pianos transcription嘅piano concerto(因為我哋永遠冇機會同orchestra玩...)
舊 01-13-11, 02:53 PM   #1364
是但
Game Master

MOZART呢首都幾好聽
可以試下
我都幾年冇彈mozart,哈哈

要有兩部琴係香港實在太難啦
除非讀音樂學院
超鍾意rachmaninov既concerto 2

BLOG
舊 01-13-11, 11:13 PM   #1365
usayarE

引用:
MOZART呢首都幾好聽
可以試下
我都幾年冇彈mozart,哈哈

要有兩部琴係香港實在太難啦
除非讀音樂學院
超鍾意rachmaninov既concerto 2
事不宜遲,PM留個聯絡方法畀你
舊 01-14-11, 10:20 AM   #1366
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

我從上年十月起也練番hanon 練好left hand...真係好work
終於有番d 力水, 彈到d 密音

我頹beethoven sonata 組, 我心態係買個機會當表演ja...XDDD 盡力啦
只須彈佢任何sonata 的1 or final movement

舊 01-21-11, 12:35 AM   #1367
是但
Game Master

任揀一首咁自由
遲d我都搵下d比賽黎參加下先 =]

講鋼琴既書
用中文寫既話有冇推介?
還是都係睇英文?

BLOG
舊 01-21-11, 08:48 PM   #1368
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
最近開始有個大難題, 就係16分音果時, 右手手指唔夠快....
而家日日努力練緊

舊 01-24-11, 01:45 PM   #1369
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

我永遠唔明d 中文樂理terms!!!死都睇英文

引用:
任揀一首咁自由
遲d我都搵下d比賽黎參加下先 =]

講鋼琴既書
用中文寫既話有冇推介?
還是都係睇英文?

舊 01-24-11, 02:15 PM   #1370
是但
Game Master

引用:
我永遠唔明d 中文樂理terms!!!死都睇英文
我本身係好怕英文既人
尤其唔識讀d字
好多作曲家名都唔識讀
查字典又冇
我老師係內地人
所以都係講譯名

BLOG
舊 02-01-11, 03:53 PM   #1371
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

‎9 feb @ 2030@大會堂高座演奏廳

舊 02-12-11, 04:23 PM   #1372
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

哈~~ 前幾日比完賽lu~
雖然預左係陪跑, 但自己發揮得比平時好~
係一個好好, 好難得既經驗

舊 02-14-11, 02:12 PM   #1373
是但
Game Master

你彈左邊首呀?
我最近彈佢既sonata no.31 op110
第三個movement根本就係bach黎架....

BLOG
舊 02-16-11, 01:28 AM   #1374
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
你彈左邊首呀?
我最近彈佢既sonata no.31 op110
第三個movement根本就係bach黎架....
我彈既 op 10, no 1 3rd movement ma

舊 02-16-11, 02:26 AM   #1375
是但
Game Master

引用:
我彈既 op 10, no 1 3rd movement ma
上年八級考試歌
諗住用埋黎考試?

BLOG

論壇跳轉

現在的時間是 01:20 PM

手機版 | APP版