Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-10-15, 08:13 AM   #101
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
可用軚玩嗎?

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-15, 09:56 AM   #102
TCS_disable
God of Gamer
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: DC 97 查看文章
可用軚玩嗎?
擺明要用軑玩....
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-15, 05:34 PM   #103
野孩子
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2005
係隻灣度幫我開DRS 呢隻野真係唔死都無用
野孩子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-15, 05:55 PM   #104
飛燕
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 野孩子 查看文章

Online比人直插到飛起再cup4 佢front wing爛都無爛
連brake都慳返唔洗落 甘仲玩咩呀 玩孖車啦
這段聽起來同shift時期一樣

shift的特色

插人者穩定收制減速無問題,被插者重力半減、四輪浮空、升天無grip、想救都無得救。
再過份d飛左上人地車頂,騎係上面再被丟出路邊,車game用投技你玩過未w

所以我最憎d game懶係擬真set大撞擊力
在無法無天無rules的世界,點都要比個輕力option比公開房
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-15, 08:03 PM   #105
TCS_disable
我有車車~

引用:
係隻灣度幫我開DRS 呢隻野真係唔死都無用
唔好靠輔助
舊 05-10-15, 08:14 PM   #106
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
大大力夾到炮彈飛車再空中同第二個炮彈互助反彈到終點真係第一次見

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-15, 08:49 PM   #107
野孩子

引用:
作者: TCS_disable 查看文章
唔好靠輔助
輔助? DRS唔係立亂開架 執左間廠啦 簡直係侮辱玩家
舊 05-10-15, 09:12 PM   #108
TCS_disable
我有車車~

引用:
輔助? DRS唔係立亂開架 執左間廠啦 簡直係侮辱玩家
PC版我焗改掣,完全無問題
舊 05-10-15, 09:42 PM   #109
野孩子

引用:
PC版我焗改掣,完全無問題
DRS係咩黎? 家下我race喎 可以隨便開已經離譜
仲要自動係唔係都開 仲要係隻灣開? 想害我呀? 唔自動幫我開埋KERS?
AI開DRS就定過台油 我就左典右曲隻隻灣就住過
你開得我唔開得 呢D唔係侮辱玩家係咩?
如果DRS根本就只係裝飾 甘就唔好自認係Racing Simulation
舊 05-10-15, 09:58 PM   #110
anyone
The One
↘嫁

PSN  IDRitsuZui
寫AI果班係咪有玩開灣岸a

之前講到天花龍鳳 結果正式出左原來係Simulation皮ge NFS

仲要player幫返game廠搵drivable ge setting

此篇文章於 05-10-15 10:05 PM 被 anyone 編輯。
anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-15, 10:02 PM   #111
TCS_disable
我有車車~

引用:
DRS係咩黎? 家下我race喎 可以隨便開已經離譜
仲要自動係唔係都開 仲要係隻灣開? 想害我呀? 唔自動幫我開埋KERS?
AI開DRS就定過台油 我就左典右曲隻隻灣就住過
你開得我唔開得 呢D唔係侮辱玩家係咩?
如果DRS根本就只係裝飾 甘就唔好自認係Racing Simulation
開Topic到而家我都話用手掣會出事
咁你用手掣自己玩自己我無你辨法架
我用軑出彎扭唔多(少過45度)都出到開埋KERS出灣無事

你話你出灣DRS炒,果刻左Analog我已經估到你推左幾多

其次... Formula A,唔係 Formula 1,所以DRS任開(佢放到Tier2,定位好可能係仿GP2黎炸)

更本手掣係呢隻Game開大馬力車更本唔夠用(個掣太細,而習慣上根本下下拉盡)

我嘗試report下啦,睇下佢地會唔會加輔助
舊 05-10-15, 10:09 PM   #112
TCS_disable
我有車車~

而家你面對嘅問題有幾樣

Analog操作你更本下下盡,你要d類似單車Brake咁大嘅野去操作
轉彎你需要用到Speed senitive 嘅野去減少高速時扭軑量
你需要改掣(如果Console容許)

踩油唔甩我用軑由2000年操到2005年先叫無下下地板油
但GT6,係呢方面係做晒手腳,每架車有特定Profile先咁好開

所以用手掣去評,我預期到你地有咩Comment

如果有接觸呢個班底,13年前到而家都用同一套操作概念去Building手掣操作,更本唔預期有手掣玩家...(班友原底係PC Modder,個個用軑果隻)

概念上有d野要講...如果你們覺得GT6內五圈由16位追第一,係呢度AI強度要40%先做到

另外,用手掣玩iRacing,我都會信你插隻野上天化板
呢隻野我用胎連俾油都出問題,pCARS相對下易左,一切就睇你用咩玩

此篇文章於 05-10-15 10:25 PM 被 TCS_disable 編輯。
舊 05-10-15, 10:42 PM   #113
anyone
The One
↘嫁

咁我用360手制油門steering玩又無乜成日用到盡渦

踩油出彎唔甩呢d gt5 gt6 f1 game各種唔開tcs情況下好快上到手
呢d個人因素講黎有乜意思

另外亂fing formula rookie 60%左右大概要2圈半由最後上到第1a

操控都算 AI得閒無事唔係爬頭都唔理前後左右就gut出黎攬炒
避完你一次你又轉線隊埋黎,車神上身呀?
渣車定撩交打先

舊 05-10-15, 11:01 PM   #114
野孩子

引用:
由頭到尾我講緊既係隻Game既錯誤同不公平 同用手掣完全無關
玩孖車既細路都識起步full throttle會wheel slip啦

AI我推盡既 佢地識得cut track, cut chicane, 跳kerb 再出投技
甘我可唔可以Go Ahead過去人地forum叫間廠加個輔助比我出昇呀a

舊 05-10-15, 11:06 PM   #115
anyone
The One
↘嫁

睇埋人地搞ge catalunya formula a 單圈時間
睇下top ge手制同個用軑差ge時間
http://forum.projectcarsgame.com/sho...ontroller-Tune

利申我用360手制catalunya得1:25.969

----分隔-----

AI起步夾我埋牆旋風撻都出過b

舊 05-10-15, 11:15 PM   #116
TCS_disable
我有車車~

引用:
難為我用GT Force Pro(暗病多到要換)都無你講嘅咁多問題

此篇文章於 05-10-15 11:23 PM 被 TCS_disable 編輯。
舊 05-10-15, 11:43 PM   #117
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
仲用到舊軑咩?
得個GT FORCE仲要借左俾人...

舊 05-10-15, 11:44 PM   #118
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: 忍者 查看文章
仲用到舊軑咩?
得個GT FORCE仲要借左俾人...
PC版Support好多經典軑
(我十年第一隻PC Game會主動call呢堂軑行900度...)
舊 05-10-15, 11:45 PM   #119
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
PC版Support好多經典軑
PS4呢??

舊 05-11-15, 12:25 AM   #120
TCS_disable
我有車車~

得幾堂...
http://www.gamepur.com/news/15449-pr...e-vs-real.html
舊 05-11-15, 12:43 AM   #121
anyone
The One
↘嫁

g27都唔得gt force會得都幾驚

舊 05-11-15, 01:16 AM   #122
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: anyone 查看文章
g27都唔得gt force會得都幾驚
所以先買PC版...仲要有得整車花
舊 05-11-15, 01:59 AM   #123
BQBW
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2009
引用:
論點都係一樣, 要係一個平台出GAME, 就只可以假設玩家係用default的操作工具
如果要出一隻必需"非預設"操作工具又唔肯做預設優化就只有兩個選擇

1.請離開該平台
2.請出品附上"必要非預設"的工具

問題係project cars又唔係只有game+呔套裝, 用手制又何來"自己玩自己"?
處理default設定的本來就係開發商的責任, 玩家做的微調就只係用來在default的地基上加上適合自己的特色

唔通因為玩家可以調車, 所有車都default set成後面超toe out 超硬避震 車身超高 正camber 前面完全相反都無問題?

SMS咁樣整臭自己個名真係咁有趣咩?
兩隻shift都已經破壞力十足, 仲嫌唔夠?
真係想隻game社群合力製作就唔好只係叫PC玩家試

=========================================

今日再試, 無失誤的情況下都還好, 但係反打反應有點過大, 有時車尾甩甩地想救車基本上都係反方向轉圈收科(而且只係路車)
BQBW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-15, 03:02 AM   #124
野孩子

呢隻Game既Formula A有7速 7百幾匹 有KERS
好明顯係仿2013年既V8 F1 而GP2只有6速6百幾匹
GP2既DRS 規則用法同DRS zone都係跟F1一樣

而呢隻Game根本無規無矩甘隨時幫你自動開DRS
絕對係一個笑話 佢仲要拎黎做賣點 簡直係唔知醜
佢仲要係長時間升起 落brake時放低 轉頭又升起
等同一架街車時速過百之後自升起隻尾翼 不過人地係想增加下壓力
當你最須要下壓力既時候佢竟然係隻灣度開DRS 完全係曲解左DRS

我已經set左DRS開關 每次開關HUD都有顯示
但睇返replay佢都係長期開 根本無跟我開關時間
甘究竟個DRS係有作用定無作用既呢?
pCars個forum都有人問過呢個問題
亦好客氣甘問其實呢個係咪bug 不過無人答
我好懷疑forum班人有幾hardcode

我打機好簡單 你hardcode時我hardcode 你hea渣時我hea渣
連Drive Club呢d比人話雷既Game我都可以同人wheel to wheel
呢隻Project Cars垃圾都不如

此篇文章於 05-11-15 03:07 AM 被 野孩子 編輯。
舊 05-11-15, 03:38 AM   #125
TCS_disable
我有車車~

引用:
呢隻Game既Formula A有7速 7百幾匹 有KERS
好明顯係仿2013年既V8 F1 而GP2只有6速6百幾匹
GP2既DRS 規則用法同DRS zone都係跟F1一樣

而呢隻Game根本無規無矩甘隨時幫你自動開DRS
絕對係一個笑話 佢仲要拎黎做賣點 簡直係唔知醜
佢仲要係長時間升起 落brake時放低 轉頭又升起
等同一架街車時速過百之後自升起隻尾翼 不過人地係想增加下壓力
當你最須要下壓力既時候佢竟然係隻灣度開DRS 完全係曲解左DRS

我已經set左DRS開關 每次開關HUD都有顯示
但睇返replay佢都係長期開 根本無跟我開關時間
甘究竟個DRS係有作用定無作用既呢?
pCars個forum都有人問過呢個問題
亦好客氣甘問其實呢個係咪bug 不過無人答
我好懷疑forum班人有幾hardcode

我打機好簡單 你hardcode時我hardcode 你hea渣時我hea渣
連Drive Club呢d比人話雷既Game我都可以同人wheel to wheel
呢隻Project Cars垃圾都不如
Replay 畫面Bug黎,呢個我留意到,係Game用第三身試晒係跟動作
如果係長開,我Monza炒左五世

至於操控方面問題,我睇你描述,係我覺得你手車問題多過其他

DRS 開係 會白底(Simple HUD), 黑底(LCD Motec)

此篇文章於 05-11-15 03:49 AM 被 TCS_disable 編輯。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Project CARS 2 neo2046 電視遊戲討論版 19 09-20-17 11:32 PM
[3DS] 初音ミク Project Mirai 2 l 已售 l DX版2015年5月28日發售 6402oen 手提遊戲機討論版 192 05-30-15 12:46 AM
[PSV] 初音ミク Project DIVA f | 已售 TCS_disable 手提遊戲機討論版 1002 08-29-12 01:04 PM
[3DS] 初音ミク and Future Stars Project mirai | 已售 money 手提遊戲機討論版 383 07-05-12 07:17 PM
[PSP] 初音ミク -Project DIVA- [已售] neo 手提遊戲機討論版 810 03-20-12 05:59 PM

現在的時間是 09:44 AM

手機版 | APP版