Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 01-29-11, 04:45 PM   #1051
AshleyYan
God of Gamer
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
其實3D+創意真係可以有好大潛力~
有玩過dsi隻假3D game就知~
預計老任應該可以將3D玩到好盡

唔知老任會唔會出d自家3D Movie (e.g. Pokemon)呢?

舊 01-29-11, 04:50 PM   #1052
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: AshleyYan 查看文章

唔知老任會唔會出d自家3D Movie (e.g. Pokemon)呢?
有好多人睇完3D相同電影 會覺得3DS應該差唔多
其實係有少少唔同的
N0T51B 目前離線  
舊 01-29-11, 04:55 PM   #1053
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: BistonC 查看文章
有好多人睇完3D相同電影 會覺得3DS應該差唔多
其實係有少少唔同的
例如呢~?
好想快D試到個效果~

舊 01-29-11, 05:39 PM   #1054
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
引用:

我自己係玩開 $ony手提同家用機既, 對老任既game一定有實力點解 ,主要老任有自己廠出既game應該都比$ony果邊第3軟件廠出game會輕鬆好多, 亦都希望日後有更多主機出現, 一機獨大已經唔會咁易

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線  
舊 01-29-11, 05:47 PM   #1055
jyeung1
Crazy Gamer

引用:
作者: 哥薩克 查看文章
你頭先唔係話DSi因為玩唔到老翻所以香港無乜點大賣咩?
咁既然原本DSi個OS都防左老翻...咁佢個firmware update當然無咩新改動去防番吧...

而且老師又點知道個firmware update唔係更改原來OS
你頭先唔係話DSi因為玩唔到老翻所以香港無乜點大賣咩?
係之前有人Post 過,
當時應該係增加某d技術
好似在開game 時Check張Card
理論上都係前面加個門鎖
(結果老番出新卡就破了)

吾好講老師我都係知小小扮代表

現在NDS防番技術應該係單向式
機自己Block or Game 自己block
NDS 遊戲係無需要用特定nds OS 去運作
如果吾係NDS & NDSL 就吾會玩到新出既Game

而Wii & PSP防番技術應該係相向式
game要對應特定OS才可運作
亦即是要玩某dGame 就要強制Upgrade OS
Game本身有防番而機本身亦有防番
jyeung1 目前離線  
舊 01-29-11, 05:51 PM   #1056
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
引用:
例如呢~?
好想快D試到個效果~
最大唔同就係事物大小嘅表達
3D係用雙眼所接收影像嘅差別做成
當雙眼望住遠距離嘅景物嘅時候
視覺差別少所以影像會變返做2D
如果要令巨大遠景有3D效果的話左右眼嘅距離就要超大
我讀地理時睇嘅火山立體相通常用飛機係兩個唔同地點影
可想然知3D巨大遠景需要嘅眼距係要幾大
但係現今大部份3D攝影設備嘅眼距都好少,又唔能夠隨意調較(就算James Cameron嘅3D camera都只可以調較好少)
所以大部份3D電影都無乜遠景睇

但係3D遊戲係人做
開發者可以隨意調較眼距
就算巨大遠景都可以做到模型咁"的式"嘅效果
所以玩類似Sim City同動物之森嘅遊戲時
效果就好似玩緊一盒好精緻嘅模型
N0T51B 目前離線  
舊 01-29-11, 05:57 PM   #1057
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
最大唔同就係事物大小嘅表達
3D係用雙眼所接收影像嘅差別做成
當雙眼望住遠距離嘅景物嘅時候
視覺差別少所以影像會變返做2D
如果要令巨大遠景有3D效果的話左右眼嘅距離就要超大
我讀地理時睇嘅火山立體相通常用飛機係兩個唔同地點影
可想然知3D巨大遠景需要嘅眼距係要幾大
但係現今大部份3D攝影設備嘅眼距都好少,又唔能夠隨意調較(就算James Cameron嘅3D camera都只可以調較好少)
所以大部份3D電影都無乜遠景睇

但係3D遊戲係人做
開發者可以隨意調較眼距
就算巨大遠景都可以做到模型咁"的式"嘅效果
所以玩類似Sim City同動物之森嘅遊戲時
效果就好似玩緊一盒好精緻嘅模型
wow~
好似3D Movie動畫會立體過真人電影咁?
明白,越講越期待

舊 01-29-11, 07:41 PM   #1058
Y.Bird
度日如日

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code1676 3642 5459
睇咁來3D 電影,
都係數碼巨幕版 avator 最有立體感,
其實視差多數應該都係凹下去一個箱的型式,
不過應該可以做到彈東西出來。

有沒版友知唔知3DS 做唔做到飛出來效果?

隱藏、二周目、儲齊裝備、獎杯等都放棄了啦,
因為跟本唔夠時間打機,
買一隻爆一隻都好難...。
Y.Bird 目前離線  
舊 01-29-11, 07:47 PM   #1059
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: Y.Bird 查看文章
睇咁來3D 電影,

唔係飛出黎架咩?
我期待緊孖車塊蕉皮飛出黎架~

舊 01-29-11, 07:58 PM   #1060
shodanng
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2007
就黎2月啦
雖然想買美版機3月先有
但都想睇下日版實機多D gameplay睇
到時Youtube實有好多玩家既片

PC StarCraft 2:
Character Name: Dan, Character Code: 972

iOS Game Center
id: shodanng

add完我請揚聲你係邊位網友
因為唔想同邊位玩完都唔知
shodanng 目前離線  
舊 01-29-11, 08:12 PM   #1061
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
作者: shodanng 查看文章
就黎2月啦
雖然想買美版機3月先有
但都想睇下日版實機多D gameplay睇
到時Youtube實有好多玩家既片
到時我肯定唔上嚟
怕毒發身亡

引用:
睇咁來3D 電影,

少少都可以
但係如果影像差距太大無法合成影像
就好似擺隻手指喺鼻樑上你無睇到一隻完整手指一樣
N0T51B 目前離線  
舊 01-29-11, 11:31 PM   #1062
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: 6402oen 查看文章
if Sega is smart enough, it should release Typing of the Dead 3D

應該有8成以上...
well, better don't mention about 老番 anymore
上世代兩家都係....
有朋友玩mh3要買返部岩firmware的機先玩......
又唔係冇$

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線  
舊 01-29-11, 11:36 PM   #1063
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: MichaelSpirit 查看文章
3ds 初公佈價格明明覺得佢好貴......
成二千四蚊重貴過ps3 真係好過去搶

唔知點解呢兩日我忽然間覺得 3ds好經濟又實惠wo
睇見003sh成4xxx都會有人肯制
因為本質加上3D獨特魅力

E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
ZlWS 目前離線  
舊 01-30-11, 01:01 AM   #1064
neo

註冊日期: Jun 2002
http://news.searchina.ne.jp/disp.cgi...0118_480.shtml
引用:
日本テレビ、「ニンテンドー3DS」に3D動画を配信 「日テレジェニック2010」などのオリジナルコンテンツを毎日更新

日本テレビ放送網株式会社は9月29日、新型ゲーム機「ニンテンドー3DS」において、3D動画配信を行うことを発表した。 「ニンテンドー3DS」は、任天堂が2011年2月26日に発売を予定している、最新ゲーム機。裸眼での3D表示に対応する。「ニンテンドー 3DS」に配信する3D番組は、日本テレビが制作するオリジナル3Dショートコンテンツで、「日テレジェニック2010」などアイドル系、グルメ系、旅行系などが毎日更新される予定。当面は、広告を含む形で無料配信となる。

■リリース
http://www.ntv.co.jp/info/news/577.html

■関連リンク
日本テレビ
http://www.ntv.co.jp/(情報提供:ファインドスター 広告ニュース)
neo 目前離線  
舊 01-30-11, 01:20 AM   #1065
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

http://www.ntv.co.jp/info/news/577.html
一click入去

ZlWS 目前離線  
舊 01-30-11, 01:21 AM   #1066
MO

引用:
唔係飛出黎架咩?
我期待緊孖車塊蕉皮飛出黎架~
墨汁+鬼魂干擾效果一定好正
MO 目前離線  
舊 01-30-11, 01:25 AM   #1067
Suda

註冊日期: Sep 2008
Wii U IDsuda316
3DS Friend Code1075 0690 1475
PSN  IDhiku316
引用:
作者: B|WINS 查看文章
一click入去
期待3d下既表現

Nintendo3DS
Suda 目前離線  
舊 01-30-11, 02:15 AM   #1068
MO

引用:
作者: Suda 查看文章
期待3d下既表現

日版鐵定!
MO 目前離線  
舊 01-30-11, 02:23 AM   #1069
遊戲怪
高達DX

PSN  IDhkboy2007
http://www.nintendo.co.jp/3ds/experi...age0109_4.html 有3ds bio畫面, 終於都到老任去到3d世代 條片係紅外線假之外其它已經到啦

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線  
舊 01-30-11, 10:18 AM   #1070
AMD
Junior Member

註冊日期: Aug 2002
taobao 已經有日本直送既預訂,由人仔2000-2600 不等,邊駛香港買炒貨呀?
AMD 目前離線  
舊 01-30-11, 10:35 AM   #1071
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: AMD 查看文章
taobao 已經有日本直送既預訂,由人仔2000-2600 不等,邊駛香港買炒貨呀?

你有百份百信心, 信得過那些賣家嗎?
harakuma 目前離線  
舊 01-30-11, 01:44 PM   #1072
babish
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2006
引用:
睇咁來3D 電影,

其實去試玩既時候都期待有飛出來效果
不過我試玩過既都只係覺得部機後面有個空間,有少少失望
babish 目前離線  
舊 01-30-11, 02:32 PM   #1073
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
阿凡達d 3D都唔係突出 好既3D係營造景深而唔係單純突出黎
噹噹dondon 目前離線  
舊 01-30-11, 03:47 PM   #1074
shodanng
Crazy Gamer

引用:
作者: 噹噹dondon 查看文章
阿凡達d 3D都唔係突出 好既3D係營造景深而唔係單純突出黎
之前有報導話3DS可以突同凹都得
視乎隻game點搞

Character Name: Dan, Character Code: 972

舊 01-30-11, 03:49 PM   #1075
shodanng
Crazy Gamer

引用:
到時我肯定唔上嚟
怕毒發身亡

少少都可以
但係如果影像差距太大無法合成影像
就好似擺隻手指喺鼻樑上你無睇到一隻完整手指一樣
到時你用3DS打緊機行多工架嘛
打機中途小休時用內置個browser上GAF
不過個browser好似唔係一出即有

我希望個browser將bookmark、url或reload既野放係下mon
咁上mon就盡量全營幕上網

此篇文章於 01-30-11 03:51 PM 被 shodanng 編輯。
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Nintendo Wii 癮君子FC & 操作吸毒區 Vol.2 [Wii 機主集中地][邪道免問] antony chan 攻略及心得交流區 879 02-19-11 04:31 PM
[NDS] Nintendo DSi Vol.2 W!LL 手提遊戲機討論版 35 02-22-09 09:45 AM
3DS 畫幾域人 d關節點整? ZeroChow 手機資訊/電腦軟硬討論 33 03-07-08 01:33 AM
有冇覩嘅男女3ds model download? ZeroChow 手機資訊/電腦軟硬討論 3 02-21-08 04:32 PM

現在的時間是 11:32 PM

手機版 | APP版