Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-17-20, 04:57 PM   #1026
padage
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2016
唔好忘記佢仲要分派人手出FF16,唔會可能全力做FF7-2
不過我寧願佢只做FF7
padage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-20, 05:29 PM   #1027
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: padage 查看文章
唔好忘記佢仲要分派人手出FF16,唔會可能全力做FF7-2
不過我寧願佢只做FF7
咁又唔一定,因為從來都未公佈過 FF16 嘅存在
而且就算有,亦都唔一定係以北瀨佳範為首的第一開發部負責開發 FF16
當年 Square Enix 第一開發部要負責 Kingdom Hearts 3 嘅開發,所以 FF15 就交由田畑端為首的第二開發部去做 FF15 (雖然田畑端開發完 FFXV 就走咗)

而因為 FF7 REMAKE 呢個計劃實在太龐大,相信未來呢幾年第一開發部都唔會有時間去做 FF7 REMAKE 以外嘅事

而目前我地睇到嘅就會有兩個方案
一係就會係完成 FF7 REMAKE 整個計劃之後先會有 FF16 嘅出現
一係就交由其他開發部去負責 FF16

但我自己估計如果第一開發部唔接FF16嘅開發計劃的話
最大機會將會由橋本真司為首的第三開發部去統籌同埋製作 FF16

至於之下的人事調動呢度就唔細講

舊 04-17-20, 05:40 PM   #1028
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
hard唔夠mp可以點
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-20, 05:59 PM   #1029
雷火武
God of Gamer
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
玩normal都已經覺得唔易
剛打完13章雷諾同居德
跟本比boss打一set 後d hp已經倒水咁
又打唔窒boss
中連技一定硬食哂成Set

同埋屬性石點先有效果
我已經將烈焰同屬性放埋武器上都無效果
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-20, 06:01 PM   #1030
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: 雷火武 查看文章
剛打完13章雷諾同居德
又打唔窒boss

同埋屬性石點先有效果
我昨天都卡在雷諾同居德......今晚再晚晚玩下...反正5月至8月都冇新game玩....

舊 04-17-20, 06:05 PM   #1031
qwe
Game Master

引用:
剛打完13章雷諾同居德
又打唔窒boss

同埋屬性石點先有效果
唔難wo, 光頭出招明顯
紅毛太快,集中ko佢先,淨返光頭就簡單

打hard卡左ch 3支線隻軍犬,推1下無1幾,撲落地死硬
舊 04-17-20, 06:06 PM   #1032
darkvolver
頹冗

引用:
作者: qwe 查看文章
唔難wo, 光頭出招明顯
紅毛太快,集中ko佢先,淨返光頭就簡單

打hard卡左ch 3支線隻軍犬,推1下無1幾,撲落地死硬
印象中可不可以令光頭睡眠?

舊 04-17-20, 06:13 PM   #1033
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
同埋屬性石點先有效果
Materia Slot 之間有相連先可以發揮其作用

舊 04-17-20, 06:14 PM   #1034
雷火武
ワールド・エンド

同埋太多無謂既拖時間地方
好多地方都要側身漫漫捐過,好浪費時間
好多時想跑又要迫住漫漫行
迷宮同機關又大得來比人厭煩既感覺
我唔覺得咁樣行迷宮有幾有娛樂性
萬能屋任務又係做跑腿

去商店街仲搞笑,明明有條大直路
又簡單又短
偏要行條又多機關多怪又長既「小路」
真係玩咩

既然定位到近似ARPG
咁d迷宮就簡單小小啦
要白金仲要最小玩兩次⋯
FF10,13,15既迷宮都唔會咁煩人
玩兩次d迷宮應該覺得係折磨多過樂在其中

畫面係靚,劇情係唔錯,戰鬥系統都好
但都有缺點
所以網上比人負評我覺得都唔奇
舊 04-17-20, 06:16 PM   #1035
雷火武
ワールド・エンド

引用:
作者: darkvolver 查看文章
我昨天都卡在雷諾同居德......今晚再晚晚玩下...反正5月至8月都冇新game玩....
我係留番個兇斬
等佢兩個同場就集火殺雷諾先
雷諾煩太多,移動快,攻擊大範圍,仲要識玩金塔
居德反而正常人一個
舊 04-17-20, 06:25 PM   #1036
cloud

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsteve_ho110
未研究神羅模擬器HARD果幾場打法
遟下有MOOD先打下

第九章玩怪手機關玩到悶, 希望SE 可以反思下二周目點可以令玩家舒服D

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-20, 06:33 PM   #1037
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
引用:
hard唔夠mp可以點
升定兩粒祈禱,加補血範圍化係必需

舊 04-17-20, 06:35 PM   #1038
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
hard唔夠mp可以點
打箱仔(認真)
真係要留mp打Boss, 回血盡量用氣卦同祈禱
同埋後期雲生把一刀兩斷強襲mode好高攻

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-20, 06:49 PM   #1039
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
吸魔/brave mode guard吹飛好似都回到
仲有吸收mp珠

anyone 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-20, 06:52 PM   #1040
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
同埋範圍化應該得極少,可能得一粒添
汎用性黎講都係裝係cloud度吧

舊 04-17-20, 06:53 PM   #1041
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
萬能屋任務又係做跑腿

又簡單又短
真係玩咩

既然定位到近似ARPG
咁d迷宮就簡單小小啦
要白金仲要最小玩兩次⋯

但都有缺點
呢段其實有心玩雲弟, 最後A姐都話可能仲有條又快又安全既路
我覺得迷宮長度算剛剛好, 係二周先覺得機關煩
最唔明係某d開關要hold住△既設計...

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-20, 06:53 PM   #1042
darkvolver
頹冗

祈禱好像要2格氣...

Sent from my iPhone using Tapatalk

舊 04-17-20, 06:59 PM   #1043
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

又係時候俾d數據大家睇下
根據有做開 PlayStation Network 分析的 Gamstat
發售頭3日累積玩家最多的排位,FF7 REMAKE 排第3位

第一位: Spider-man (約300萬人)
第二位: God of War (約240萬人)
第三位: Final Fantasy VII REMAKE (約230萬人)

至少獲得一個 FF7 REMAKE 獎盃: 約230 萬人
單計只遊玩 FF7 REMAKE 的帳號: 約35000個
最多人玩 FF7 REMAKE 的國家頭十名 (按帳號比例)

1.台灣
2.日本
3.泰國
4.韓國
5.香港
6.新加坡
7.印度
8.加拿大
9.馬來西亞
10.澳洲

地區比重:

1.美國 41%
2.亞洲 34%
3.歐洲 21%
4.澳洲及新西蘭 3%
5.其他 1%

Source: http://gamstat.com/games/Final_Fantasy_VII_Remake/

舊 04-17-20, 07:29 PM   #1044
cloud

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsteve_ho110
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
呢段其實有心玩雲弟, 最後A姐都話可能仲有條又快又安全既路
我覺得迷宮長度算剛剛好, 係二周先覺得機關煩
最唔明係某d開關要hold住△既設計...
希望SE 吸取下玩家二周目既苦況
有時見雲哥行得咁慢真係無癮
成日ZIP 牆拿係想突出貧民窟環境有幾窄吧

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-20, 07:43 PM   #1045
anyone
The One
↘嫁

但係雲哥最後咁樣對部電單車

舊 04-17-20, 07:46 PM   #1046
カラー
Junior Member

註冊日期: Feb 2013
引用:
作者: cloud 查看文章
希望SE 吸取下玩家二周目既苦況
有時見雲哥行得咁慢真係無癮
成日ZIP 牆拿係想突出貧民窟環境有幾窄吧
ZIP牆呢D位其實係loading位
要加呢D黎做無縫係呢個機能下都冇計
カラー 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-20, 08:05 PM   #1047
qwe
Game Master

可唔可以2週非戰鬥時可以食藥
舊 04-17-20, 08:06 PM   #1048
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
萬能屋任務又係做跑腿

又簡單又短
真係玩咩

既然定位到近似ARPG
咁d迷宮就簡單小小啦
要白金仲要最小玩兩次⋯

但都有缺點
認同,好多無謂既位,特別係側身/過獨木橋呢d位,真係低能既設計
仲有強制要你行既位,係極度影響流暢度,根本係完全冇需要
而且戰鬥系統設計都係有問題

此篇文章於 04-17-20 08:10 PM 被 STRIFE 編輯。
STRIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-20, 08:06 PM   #1049
anyone
The One
↘嫁

咁咪無意思
不過hard仲比你執消費道具真係多鬼餘

舊 04-17-20, 08:09 PM   #1050
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: anyone 查看文章
咁咪無意思
不過hard仲比你執消費道具真係多鬼餘
可以賣錢,都叫好過無
儲定留去第二部
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「KINGSGLAIVE FINAL FANTASY XV」「BROTHERHOOD FINAL FANTASY XV」配信中 supermanlady 日本動漫畫討論版 21 03-24-24 02:10 AM
[PS4] 當日的期望,今日的誓言 **Final Fantasy VII リメイク 攻略區** darkvolver 攻略及心得交流區 18 04-18-20 09:13 PM
[PS2]FINAL FANTASY X 七曜武器/其他問題討論區 草薙さん 攻略及心得交流區 160 11-06-05 05:44 PM
[FC]Final Fantasy X 移植決定 !! neo2046 電視遊戲討論版 14 07-19-05 11:29 PM
[PS2]Final Fantasy XXL 發表!! neo2046 電視遊戲討論版 27 04-06-04 08:38 AM

現在的時間是 03:24 PM

手機版 | APP版