Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 02-27-10, 11:37 PM   #1001
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: txl 查看文章
當你試過彈彈下支野跌落黎你就會知呢樣野有幾緊要。
夾野事少,係台上如果咁樣的話......
即刻一邊跪低另一隻腳頂住支他扮係 pose 直到呢隻歌完~~

舊 02-27-10, 11:58 PM   #1002
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
當你試過彈彈下支野跌落黎你就會知呢樣野有幾緊要。
夾野事少,係台上如果咁樣的話......
我試過響band房彈彈吓,突然個扣位甩左,好在扶得住支bass,如果唔係,支bass就真係飛往地面架喇

有時D野唔係要試過先既,100蚊左右買個安心,算係咁啦

舊 02-28-10, 12:15 AM   #1003
新堂愁一
男人三寶無樣有

我地係咪可以響呢個threat continue ga??

btw 諗住去開 tw 順便買 tubeman 2, 但原來咁x貴....why why why ar...

舊 02-28-10, 01:10 AM   #1004
txl
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
XBox Live GamertagJonouil
My guitarist just bought a TC Electronics multi....
txl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-10, 11:33 PM   #1005
新堂愁一
男人三寶無樣有

引用:
My guitarist just bought a TC Electronics multi....
is it gd?? any review for it??

有無d優質既 looper/ab box recommend 下~?

舊 03-02-10, 09:12 AM   #1006
txl

我近排想買xotic隻xBlender,識d做session既朋友都係用呢隻,幾正。
但都幾貴,約2k幾....
舊 03-02-10, 09:44 PM   #1007
新堂愁一
男人三寶無樣有

引用:
我近排想買xotic隻xBlender,識d做session既朋友都係用呢隻,幾正。
但都幾貴,約2k幾....
我響 loop-master度搵倒個唔錯既~仲有埋 tuner out....不過都要85us$....

舊 03-04-10, 03:59 PM   #1008
txl

引用:
作者: 新堂愁一 查看文章
我響 loop-master度搵倒個唔錯既~仲有埋 tuner out....不過都要85us$....
我都用緊朋友隻Loops King ja
舊 03-04-10, 04:03 PM   #1009
新堂愁一
男人三寶無樣有

引用:
我都用緊朋友隻Loops King ja
http://www.loop-master.com/
你又整隻law~~好多 variation~

舊 03-05-10, 05:14 PM   #1010
txl

我條chain又唔算太complicated,唔洗搞咁多野啦
整太多又驚會有Loss
舊 03-08-10, 09:03 AM   #1011
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
尋日練band
一口氣離6隻歌non-stop
我好怕miss 野甩野lor~~又幾隻都係keyboard 開先, 嚇死我||||||||||||||
力盡了

不過下次講好左keyboard 開頭既幾首歌要作幾多小節做intro 俾其他人抖一抖 b

另: 燐請收pm thx

此篇文章於 03-08-10 09:40 AM 被 Seppie 編輯。
Seppie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-10, 09:20 PM   #1012
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
我想問呢, 而家開始遇到個問題, 有時因為隻手要移上幾格or移落幾格去彈, 移位之前果個音聽落去好似斷左咁(應該係手指太快鬆開), 又或者唔夠快令到下一個音慢左, 咁既情況有乜心得同要注意既地方???

同埋我而家彈到落8格或以下果時, 隻手腕耐左會好辛苦, 係咪我手型有問題???手腕屈太耐有d酸

-----

岩岩發現係個bass袋入面d防潮包包既珠珠開始有d變左液體
係時候買多包後備

舊 03-09-10, 11:37 AM   #1013
txl

引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
我想問呢, 而家開始遇到個問題, 有時因為隻手要移上幾格or移落幾格去彈, 移位之前果個音聽落去好似斷左咁(應該係手指太快鬆開), 又或者唔夠快令到下一個音慢左, 咁既情況有乜心得同要注意既地方???

同埋我而家彈到落8格或以下果時, 隻手腕耐左會好辛苦, 係咪我手型有問題???手腕屈太耐有d酸

-----

岩岩發現係個bass袋入面d防潮包包既珠珠開始有d變左液體
係時候買多包後備
之前粒音太快斷因為你太快鬆手,通常係禁實第2粒音之後先鬆第一粒音果隻手指。
其實呢個只係你對fingerboard唔夠熟,就算真係隻手唔夠大,日後熟左你隻手就會追得切。
但呢樣野都係要練。

手腕辛苦因為你擺支bass個姿勢唔岩者。
其實正常既坐姿係你坐底隻眼應該只望到個fingerboard既側面,靠側面既點點黎記認邊一格。
而唔係全個fingerboard都望到曬。
舊 03-09-10, 12:43 PM   #1014
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

我知道係放得太快,但問題係我係要成隻手移上,冇可能唔放

手既擺位似乎有問題,今晚改改佢,可能我新玩,唔睇住怕彈錯

------

而家呢兩個問題都解決左, 隻手試移位快d, 個音hold耐少少.

手既擺位都正番, 而家唔會辛苦

此篇文章於 03-09-10 09:27 PM 被 小昭Teddy 編輯。
小昭Teddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-10, 02:02 PM   #1015
txl

引用:
我知道係放得太快,但問題係我係要成隻手移上,冇可能唔放

手既擺位似乎有問題,今晚改改佢,可能我新玩,唔睇住怕彈錯

------

而家呢兩個問題都解決左, 隻手試移位快d, 個音hold耐少少.

手既擺位都正番, 而家唔會辛苦
手勢好緊要架,個頭開得好日後好多野會好辦事好多。
想當年我轉導師時執手勢執左幾個月...有時都要多d留意同聽下自已彈既野,最好有時間錄下音咁就最好
舊 03-15-10, 11:16 PM   #1016
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

而家又有另一個問題出現, 都係左手....囧

我覺得應該係左手手指用錯力既問題???要好大力按絃, 之後會造成手指公長期壓頂番住, 好快支力.
但我見人地d手指好似唔洗點用力就按到, 係我按絃太大力, 用錯力定係點???正確應該係點架???

舊 03-16-10, 09:30 PM   #1017
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

開始參考人地d cover, 發覺我成日都好堅持盡量唔洗隻左手移位, 當左練左手爬格仔黎彈, 係咁撐開隻手, 但原來其他人除非隻手好大, 如果唔係都唔會咁辛苦自己....囧

不過見到d人頭5格都可以完全靠手指就唔洗移位彈到真係好神....再望望自己隻手....搵刀切開再裝假狗加長就得....囧

youtube真係偉大....自己搵歌仔試練彈, 搵人地d cover做參考....

舊 03-16-10, 09:42 PM   #1018
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
開始參考人地d cover, 發覺我成日都好堅持盡量唔洗隻左手移位, 當左練左手爬格仔黎彈, 係咁撐開隻手, 但原來其他人除非隻手好大, 如果唔係都唔會咁辛苦自己....囧

不過見到d人頭5格都可以完全靠手指就唔洗移位彈到真係好神....再望望自己隻手....搵刀切開再裝假狗加長就得....囧

youtube真係偉大....自己搵歌仔試練彈, 搵人地d cover做參考....
的確~youtube真係好偉大xD
你練緊咩歌呀?

舊 03-16-10, 09:46 PM   #1019
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
作者: kohta 查看文章
的確~youtube真係好偉大xD
你練緊咩歌呀?

我都想彈到

呢個先係真

不過條友少少甩beat

剩係參考下用邊隻手指彈

此篇文章於 03-16-10 09:54 PM 被 小昭Teddy 編輯。
小昭Teddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-10, 09:54 PM   #1020
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
~skip~
不過條友少少甩beat

剩係參考下用邊隻手指彈
等你拍片放上黎呢
始終未見過你點彈,我估大家都好難比到實質既意見你
加油呀!!!

舊 03-16-10, 09:58 PM   #1021
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
等你拍片放上黎呢
始終未見過你點彈,我估大家都好難比到實質既意見你
加油呀!!!
我呢d算啦, 等番一年半載先有資格拍cover俾人睇(可能都未必得)
而家拍笑搞or反面教材可能會好掂

而家都仲係練緊d爬格仔練手指為主, 只不過係練完大半粒鐘會搵十幾分鐘試下d簡單少少既歌彈下等自己唔會太悶, 彈就彈唔到架喇, 唯有彈慢d

舊 03-16-10, 10:03 PM   #1022
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
我呢d算啦, 等番一年半載先有資格拍cover俾人睇(可能都未必得)
而家拍笑搞or反面教材可能會好掂

而家都仲係練緊d爬格仔練手指為主, 只不過係練完大半粒鐘會搵十幾分鐘試下d簡單少少既歌彈下等自己唔會太悶, 彈就彈唔到架喇, 唯有彈慢d
又唔一定既
不過睇多D人地既Cover,自己練野都會有返D心機
Keep住日日練啦
我依家都係攬住支bass響度彈緊…haha

舊 03-16-10, 10:10 PM   #1023
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
又唔一定既
不過睇多D人地既Cover,自己練野都會有返D心機
Keep住日日練啦
我依家都係攬住支bass響度彈緊…haha
而家每日一粒鐘, 星期日休息

其實見到人地d cover係當初其中一個原因去買支bass黎學, 因為真係好過癮

(雖然我睇埋d cover九成九都係有排都彈唔到)

舊 03-16-10, 10:28 PM   #1024
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
而家每日一粒鐘, 星期日休息

其實見到人地d cover係當初其中一個原因去買支bass黎學, 因為真係好過癮

(雖然我睇埋d cover九成九都係有排都彈唔到)
haha~~你比我仲要勤力
我依家都冇限自己一日練幾耐
不過耐左冇彈,之後一再次拎返起支bass黎彈,就好似餓左好耐咁,會覺得好好玩,會彈好耐
不過我多數都會用pick彈,依家要練返用手指,其實真係幾辛苦

舊 03-16-10, 10:30 PM   #1025
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
haha~~你比我仲要勤力
我依家都冇限自己一日練幾耐
不過耐左冇彈,之後一再次拎返起支bass黎彈,就好似餓左好耐咁,會覺得好好玩,會彈好耐
不過我多數都會用pick彈,依家要練返用手指,其實真係幾辛苦
我初時買bass果時都有諗過練pick定手指先, 試bass果時, 發覺我鐘意用手指彈d聲多d, 而且重點係.....唔知點解我覺得bass係要用手指彈先型

論壇跳轉

現在的時間是 05:09 PM

手機版 | APP版