Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-11-12, 10:06 PM   #76
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: irismong 查看文章

其實我反而想知, 用銀聯卡去果D百貨公司買野
只係買1千YEN野都好, 照有5% OFF??
個rate有幾靚 ._.?
我唔見佢有限最少LOOK幾錢~~我上次只LOOK左8千幾YEN

上次去OIOI look左個袋~
張單番到黎個rate係果個國際匯價(我唔知是不是應該用呢d字眼形容)~
例如你yahoo見到果個rate~呢d rate出去銀行又好細行仔又好是換唔到的

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-12, 10:14 PM   #77
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
其實有方法用TT rate 兌現鈔...
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-12, 10:32 PM   #78
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: rorimoe 查看文章
其實有方法用TT rate 兌現鈔...
網上對去外幣戶口再提出黎?

TT個Rate好似同果個都依然有相差?

舊 04-11-12, 10:33 PM   #79
s300983
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: Hitomi 查看文章

間間銀行個TT RATE都唔同了
HSBC好差
不過佢最方便, 有得ATM喺外幣戶口提日元…
s300983 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-12, 10:35 PM   #80
rorimoe
Crazy Gamer

引用:

信用卡個rate 都唔會同yahoo一樣
舊 04-11-12, 10:54 PM   #81
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
信用卡個rate 都唔會同yahoo一樣
咁yahoo個rate同一日都會浮~

不過我想講銀聯個rate係會比較特別~
唔係平日一般credit card果隻rate (我用過visa look card網上買野~個rate不好的)

我找番我舊年record~
我8月8日look card~當日exchange是對10~8月9是10.1~
當然呢兩日如何由10去到10.1浮動我無咁details ge record...

最後我look card果度收我10.04~~~我收到張單真是有點意外~個rate竟然咁好

舊 04-11-12, 11:06 PM   #82
rorimoe
Crazy Gamer

其實你可去銀聯check下個rate先...
ttp://en.unionpay.com/front_ExchangeRate.html

佢個rate仲過過hsbc(出名食水)tts rate...

此篇文章於 04-11-12 11:12 PM 被 rorimoe 編輯。
舊 04-11-12, 11:20 PM   #83
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
其實你可去銀聯check下個rate先...
ttp://en.unionpay.com/front_ExchangeRate.html

佢個rate仲過過hsbc(出名食水)tts rate...
個網頁個rate都唔準ge...我用我look card果日子check~
佢show個rate高過佢實際收我錢的rate~無理由佢會收少我錢嘛

而我又好肯定佢係以我look果日去計~
因為我收statement是8月24日~~個yen rate果時已經講緊10.2...

舊 04-11-12, 11:23 PM   #84
rorimoe
Crazy Gamer

引用:

而我又好肯定佢係以我look果日去計~
信用卡過果數唔一定係你look果日過數的
所以個rate唔一定根look card果日個rate
舊 04-11-12, 11:40 PM   #85
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

O NO~~我已經不想再討論呢個RATE的問題

我唔知就咁一般"銀聯卡"同"銀聯雙幣卡"本身有無分別(我果張是黃色雙幣卡而不是銀色果張)
總之我親身試左~我當時亦check個rate真係會靚過自己去換~
我自己邊日look果日大概咩rate邊日出statement都mark低晒~
目的就係要試下呢張銀聯雙幣卡look唔look得過
(我用8千幾yen去試就算衰左最多收多我幾十蚊有試的價值)
個結果係look得過(rate又好加上有discount)

試不試由各位自行決定

我呢次去旅行我一定會繼續look銀聯雙幣卡~~

====================================

換個話題~~
有無人呢期去左台場?
夜晚1:1 gundam會不會著燈呀?????

舊 04-11-12, 11:46 PM   #86
Hunter
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
依家3個人, BOOK房真係煩
去JALAN睇, 好少三人房酒店
池袋B 酒店真係抵, 不過無三人房

JALAN 有無得睇間酒店多唔多空房 ?
AGODA 話池袋B (6 月尾)得番最後一間, 真係咁搶手?

同行友人仲話下星期先出黎傾(即係仲未知幾時訂機票等)
真係擔心到時無哂平機票, 酒店

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-12, 11:55 PM   #87
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Hunter 查看文章

AGODA 話池袋B (6 月尾)得番最後一間, 真係咁搶手?

有幾個可能性

1. 個agent手上得1間 / 可能真係得番1間
2. 表面上得1間可book~但實際book完後佢會再放房(一兩間咁放出黎)

以上case我都遇過

6月尾邊有咁易full呀

三人房選擇係少架~~不如考慮埋上野~~

舊 04-12-12, 12:05 AM   #88
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
引用:

日本啲酒店一般都勁細,中下價酒店既雙床房根本冇可能加床,我建議你一間TWIN+一間SINGLE算數,可以加到床通常係大酒店,可能仲貴....訂日本酒店嚟講AGODA係垃圾,佢成日都得最後一間,但係你去到JALAN會多啲...同埋JALAN係可以睇到有幾多房既...你去到結算果版就會見到

舊 04-12-12, 12:10 AM   #89
ammms
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
引用:
換個話題~~
有無人呢期去左台場?
由成田搭巴士番新宿途中
心諗如果路過見到都可以望下
點知o係公路遠望台場都見唔到
睇番地圖應該俾沿海 d 建築物遮住左
反而 Sky Tree 就好易望到
ammms 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-12, 12:16 AM   #90
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Norm 查看文章
日本啲酒店一般都勁細,中下價酒店既雙床房根本冇可能加床,我建議你一間TWIN+一間SINGLE算數,可以加到床通常係大酒店,可能仲貴....訂日本酒店嚟講AGODA係垃圾,佢成日都得最後一間,但係你去到JALAN會多啲...同埋JALAN係可以睇到有幾多房既...你去到結算果版就會見到
THE B比較特別...佢日日都真係SHOW 1-2間房(3人)
我估佢係逐D逐D放房果種
引用:
作者: ammms 查看文章
由成田巴士番新宿途中
心諗如果路過見到都可以望下
點知o係公路遠望台場都見唔到
睇番地圖應該俾沿海 d 建築物遮住左
反而 Sky Tree 就好易望到
Sky Tree太高...無心插柳都影到
舊年在淺草度奇影幾張街景~番到屋企執相時先發現有幾張影左Sky Tree
(我去果時未知道有Sky Tree的存在 )

O~~~Gundam呀我想睇發光gundam~~

舊 04-12-12, 12:52 AM   #91
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
咁yahoo個rate同一日都會浮~

不過我想講銀聯個rate係會比較特別~
唔係平日一般credit card果隻rate (我用過visa look card網上買野~個rate不好的)

我找番我舊年record~
我8月8日look card~當日exchange是對10~8月9是10.1~
當然呢兩日如何由10去到10.1浮動我無咁details ge record...

最後我look card果度收我10.04~~~我收到張單真是有點意外~個rate竟然咁好
你指其實佢唔收果1.xx%既service charge?
間間都會收, 收多收少會有少去差異~
最主要係因為master/visa收~
銀聯係銀聯 (?!) 所以無果個service charge?!??

引用:
換個話題~~
有無人呢期去左台場?
GUNDAM唔係放室內咩? @@

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-12, 12:53 AM   #92
魔法小王子
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2011
引用:
O NO~~我已經不想再討論呢個RATE的問題

我唔知就咁一般"銀聯卡"同"銀聯雙幣卡"本身有無分別(我果張是黃色雙幣卡而不是銀色果張)
總之我親身試左~我當時亦check個rate真係會靚過自己去換~
我自己邊日look果日大概咩rate邊日出statement都mark低晒~
目的就係要試下呢張銀聯雙幣卡look唔look得過
(我用8千幾yen去試就算衰左最多收多我幾十蚊有試的價值)
個結果係look得過(rate又好加上有discount)

試不試由各位自行決定

我呢次去旅行我一定會繼續look銀聯雙幣卡~~

====================================

換個話題~~
有無人呢期去左台場?
http://www.youtube.com/watch?v=HVHWz...layer_embedded
魔法小王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-12, 12:55 AM   #93
ammms
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
引用:

室內好似有 Freedom 1:1 個頭
ammms 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-12, 12:55 AM   #94
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
我一直都以為係放室內!!!!
5月呢次真係要睇睇
4月呢round真係太忙 sosad

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-12, 12:56 AM   #95
Hunter

註冊日期: Jan 2002
引用:
有幾個可能性

1. 個agent手上得1間 / 可能真係得番1間
2. 表面上得1間可book~但實際book完後佢會再放房(一兩間咁放出黎)

以上case我都遇過

6月尾邊有咁易full呀

三人房選擇係少架~~不如考慮埋上野~~
thx, 咁都無咁驚
等我仲係咁催D 友人快D, 快D 決定

引用:
作者: Norm 查看文章
我唔會去AGODA訂, 貴咁多
識睇啦, JALAN寫仲有十間空房以上, AGODA

我都諗緊SINGLE + TWIN, 3 人輪流住SINGLE

另外, JALAN個訂房價係咪會變?
同一間酒店同一種房都好似成日唔同價

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-12, 01:15 AM   #96
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
你指其實佢唔收果1.xx%既service charge?
間間都會收, 收多收少會有少去差異~
最主要係因為master/visa收~
銀聯係銀聯 (?!) 所以無果個service charge?!??

銀聯係銀聯 -->是~~~另外唔係間間銀行發行的銀聯雙幣卡都不收service charge ~
只不過中銀發行的銀聯雙幣卡不收(其他銀行都有銀聯雙幣卡)~
有些銀行依然會收~申請時要問清楚

感謝

我要睇晒日與夜!!!!!!!

舊 04-12-12, 01:17 AM   #97
DQGUNDAM

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID4752 8991 7789
3DS Friend Code3308 4518 9604
PSN  IDDQGUNDAMHK
XBox Live GamertagDQGUNDAM
引用:

三人房,池袋大都會LA

做人要有責任,衰左要認,錯左要道歉

做人要有品德,不要強詞奪理,生安白做

動森夢番地:3600-0295-3743
DQGUNDAM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-12, 01:18 AM   #98
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:

換個話題~~
有無人呢期去左台場?
http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=271

舊 04-12-12, 01:26 AM   #99
海野藻屑
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2007
1:1 gundam...
個詳細地址係?

從未低頭 途經幾百萬傷口
站在我的身後 要確保你無愁沒憂
不聽閒言 若你好 就已經 很足夠
浪漫溫馨一世紀
那裡只得我共你 勝過絕美的晨曦
海野藻屑 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-12, 01:28 AM   #100
DQGUNDAM

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID4752 8991 7789
3DS Friend Code3308 4518 9604
PSN  IDDQGUNDAMHK
XBox Live GamertagDQGUNDAM
引用:
作者: 海野藻屑 查看文章
1:1 gundam...
個詳細地址係?

施設名称:ガンダムフロント東京

住所:東京都江東区青海1-1-10

面 積:約2,050㎡(約620坪)

オープン予定日:2012年4月19日(木)

開館時間:平日 10:00〜22:00/土日祝日 9:00〜22:00/年中無休

做人要有責任,衰左要認,錯左要道歉

做人要有品德,不要強詞奪理,生安白做

動森夢番地:3600-0295-3743
DQGUNDAM 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「マクロス」新作TVシリーズ始動 Vol.5 money 日本動漫畫討論版 1315 06-04-23 06:12 PM
さがら総「変態王子と笑わない猫。」Blu-ray BOX 2016年5月25日発売 supermanlady 日本動漫畫討論版 175 07-11-17 10:16 PM
小畑健 x 大場つぐみ「バクマン。」実写映画化 2015年公開決定!丨佐藤健&神木隆之介主演 爽神 日本動漫畫討論版 750 10-05-15 12:13 AM
カヅホ「キルミーベイベー」Blu-ray BOX化 supermanlady 日本動漫畫討論版 68 04-27-15 06:08 PM
緑川ゆき「蛍火の杜へ」総合Thread supermanlady 日本動漫畫討論版 16 02-28-12 04:16 PM

現在的時間是 04:21 AM

手機版 | APP版