Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 06-05-06, 07:17 PM   #76
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: 極真
http://pshweb01.881903.com/framework...rt.jsp&qid=568

請看看這個
這個會否有侵犯到女性?
無侵犯道德觀,太太團多數唔會理的

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-06, 07:20 PM   #77
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: DevilElvis
"殺死佢"並不構成恐嚇,而且第三者亦唔見得係正當,所以無人企出o黎插好正常

但"最想非禮"就會令人同道德觀念(對方仲係公眾人物)拉上關係,而且太太團 o既女權思想一見到E類o野就會唔妥,就自然大把人插啦
構成到恐嚇啊
身在香港的第三者可能會因為咁而受驚
而且...第三者...亦未必係錯的啊

雖然兩個題目係唔同
但其性質都會導致人有歪念產生
點解又唔會比人插呢??(婦女團體以外既組織)
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-06, 07:22 PM   #78
候鳥
Crazy Gamer

引用:
無侵犯道德觀,太太團多數唔會理的
"壞"呢個字
都可以令人聯想到好多野

http://pshweb01.881903.com/framework...rt.jsp&qid=553

http://pshweb01.881903.com/framework...rt.jsp&qid=544
又發現個
咁樣有冇問題呢
定係冇非禮呢個詞咁嚴重呢...

我唔係話非禮呢個詞冇問題
只係覺得點解以前唔嘈,以家嘈呢

此篇文章於 06-05-06 07:29 PM 被 候鳥 編輯。
舊 06-05-06, 07:27 PM   #79
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
構成到恐嚇啊
身在香港的第三者可能會因為咁而受驚
而且...第三者...亦未必係錯的啊
首先,如果你係玩我唔怪你,不過就單憑"第三者"E個名字o係香港法例係入唔罪的
引用:
雖然兩個題目係唔同
但其性質都會導致人有歪念產生
點解又唔會比人插呢??(婦女團體以外既組織)
1.都係女權主義問題
2.道德觀問題
3.無人會好似太太團咁有閒情同DJ 開P

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
舊 06-05-06, 07:33 PM   #80
候鳥
Crazy Gamer

引用:
首先,如果你係玩我唔怪你,不過就單憑"第三者"E個名字o係香港法例係入唔罪的

1.都係女權主義問題
2.道德觀問題
3.無人會好似太太團咁有閒情同DJ 開P
什麼啊...你話"而且第三者亦唔見得係正當"
我就說第三者也不是錯的那個嘛
香港法例係入唔罪的<什麼關係?

算吧~森小呢回係攪獲粥出黎架啦...
好玩唔玩玩非禮
希望唔會影響節目啦
舊 06-05-06, 07:34 PM   #81
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
"壞"呢個字
都可以令人聯想到好多野

http://pshweb01.881903.com/framework...rt.jsp&qid=553

http://pshweb01.881903.com/framework...rt.jsp&qid=544
又發現個
咁樣會唔會係性騷擾
問題冇非禮呢個詞咁嚴重啦...

我唔係話非禮呢個詞冇問題
只係覺得點解以前唔嘈,以家嘈呢
以上兩件eg都係合法(註:只有當事人願意o既情況下才向進行,非則構成非禮&你所講的性騷擾)

點解以前唔嘈,以家嘈呢 - 好簡單,因為以前女權思想並未高漲,近年成日講男女平等,從而導致太太團o既出現,其實你講得好正確"非禮呢個詞咁嚴重",亦係E次事情受太太團關注o既原因之一

舊 06-05-06, 07:36 PM   #82
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
什麼啊...你話"而且第三者亦唔見得係正當"
我就說第三者也不是錯的那個嘛
咁你話都可以叫做恐嚇,我講番比你聽唔得咁咋嘛

舊 06-05-06, 07:38 PM   #83
Crazy Gamer

註冊日期: May 2004
XBox Live GamertagMING0229
引用:
作者: eddie7890000
但唔用非禮用咩呀用咩呀?撫摸阿?仲有,你又唔係個班候選人,你又知人地mind唔mind? 好心你唔好將自已個套套落人地身上
唔用非禮咪唔好搞呢d 野出黎選囉
點解要玩呢d 野?

係咪唔mind就等於拎得呢d 野黎玩?
對與錯要人地MIND唔mind黎分?
你殺左人
係咪俾你殺o個個or 佢d 親人唔mind
咁殺人就係一樣o岩o既事情?

用殺人係一個較極端o既比喻
但同非禮一樣係傷害人o既詞語

用非禮兩字本身件事就係錯
唔好再兜去婦女團體or d 女藝人度啦
0229 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-06, 07:48 PM   #84
Crazy Gamer

引用:
網上列20個任揀
商台煽動非禮女藝人

04/06/2006

商業電台881903一個以年輕人為對象的節目《架勢堂》,竟誘導聽眾性侵犯女藝人,在網上舉辦一個「我最想非禮香港女藝人」選舉,列出二十名本港女藝人供聽眾上網「選擇」,意識不良,令人憂慮商台鼓吹風化案,貶低女性形象。但有女藝人竟以名列榜上為榮,聲稱「證明自己仲有吸引力」。法律界人士指出,該選舉可能已違反《電台業務守則》。
由當紅唱片騎師森美及阮小儀主持的節目《架勢堂》,對象以年輕人為主,該節目其中一個環節以「香港勝在乜都有,乜都有十大,本地特色十大由你一手揀選」,每周設定一個題目,供聽眾在網上投票選出「十大」,至下一個周五晚節目推出時公布投票結果。剛過去的周五(二日)是公布香港十大點心,而本周供聽眾投票的題目竟然是「我最想非禮香港女藝人」。

《架勢堂》的網頁內列出二十名候選女藝人的名單,包括形象性感的女藝人,如樂基兒、朱茵及葉璇等,也有偶像歌手Twins、蘭,以及形象清純的玉女周慧敏及陳慧琳等等。網上投票的日期由六月二日下午五時開始,至六月九日凌晨十二時截止。

譚香文:壞年輕人
昨晚有不少女藝人回應商台的有關選舉,其中官恩娜表示:「玩,唔會嬲,好彩榜上有名,證明我仲有吸引力!」身兼立法會議員的平機會成員譚香文表示,「如果個女藝人真係咁講,咁佢價值觀好有問題,仲好似好開心咁!」其實有關選舉已侮辱女性,意識極度不良,壞年輕人,廣管局應主動跟進,並要求商台解釋,商台則應向女藝人道歉。

另一平機會成員勞永樂表示,口頭說非禮已構成性騷擾,已觸犯性別歧視條例,平機會日後可能會作出跟進。

法律界人士表示,網上投票活動如果純屬開玩笑,做到點到即止,無進一步行動,基於犯罪意圖及行為皆缺的情況,這不屬違法,但商台如果在投票有結果後,還向公眾提供獲選女藝人的出沒地點,而有市民根據資料接近女藝人甚至非禮她,商台即有可能被控協助或唆他人犯法。

森美改題目道歉
資訊及科技局發言人昨晚表示,會先了解事件再決定是否需要跟進。商台對外事務部昨晚回應事件時表示,節目原意是選舉性感女藝人,但因為定題而令人感到不安,商台深感抱歉,會盡快更改有關題目。昨晚約十時半,商台已將有關選舉題目更改為「我覺得最性感的香港女藝人」。節目主持之一森美亦表示,由於「最性感女藝人」這個題目「好悶、想得意」,所以才改題目,無意侮辱及詆毀女性,並願意道歉,及在明日的節目宣布改題目。

唔係無女星覺得無所謂
但我對於官恩娜呢d二線星無腦言論真係深表遺憾
舊 06-05-06, 07:50 PM   #85
候鳥
Crazy Gamer

其實我覺得某程度上都係因為佢地兩個開始受人矚目既關係
先會惹d咁既禍
試諗諗如果一個冇咩人氣既DJ
婦女團體都未必會攪到件事咁大

商台煽動非禮女藝人
就係呢個詞
果個殺死第三者既投票結果
能否會煽動人殺死第三者呢?

此篇文章於 06-05-06 07:53 PM 被 候鳥 編輯。
舊 06-05-06, 07:55 PM   #86
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
作者: 0229
唔係無女星覺得無所謂
如果出聲踩o既話,你估佢日後仲上唔上到商台講o野 or做訪問喇
不過ella姐佢E家都衰o左啦,變o左做形象不良(鐘意比人非禮)o既藝人

舊 06-05-06, 07:57 PM   #87
Crazy Gamer

引用:
如果出聲踩o既話,你估佢日後仲上唔上到商台講o野 or做訪問喇
不過ella姐佢E家都衰o左啦,變o左做形象不良(鐘意比人非禮)o既藝人
佢o既回應就好似
"真開心 有咁多人想非禮我(大心)~~"一樣
舊 06-05-06, 07:59 PM   #88
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
商台煽動非禮女藝人
就係呢個詞
果個殺死第三者既投票結果
能否會煽動人殺死第三者呢?
算啦,傳媒E家o野有踩唔踩到盡咩

舊 06-05-06, 08:07 PM   #89
候鳥
Crazy Gamer

http://pshweb01.881903.com/framework...rt.jsp&qid=630

http://pshweb01.881903.com/framework...rt.jsp&qid=605

其實我比d過往例子出黎都係想講
商台有露骨野出(網上投票類)都唔係第一日既事...
要插都唔係今日插啦

撇除非禮一詞
我覺得傳媒或某些襯機會差多腳組織團體(說什麼教壞人)
實在有d小題大做

法律界人士表示,網上投票活動如果純屬開玩笑,做到點到即止,無進一步行動,基於犯罪意圖及行為皆缺的情況,這不屬違法,但商台如果在投票有結果後,還向公眾提供獲選女藝人的出沒地點,而有市民根據資料接近女藝人甚至非禮她,商台即有可能被控協助或唆他人犯法。

此篇文章於 06-05-06 08:11 PM 被 候鳥 編輯。
舊 06-05-06, 08:22 PM   #90
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
其實我比d過往例子出黎都係想講
商台有露骨野出(網上投票類)都唔係第一日既事...
要插都唔係今日插啦

撇除非禮一詞
我覺得傳媒或某些襯機會差多腳組織團體(說什麼教壞人)
實在有d小題大做
小題大做都要係係佢o地犯錯先做到o架,E點你應該承認
何況唔係第一日有E D事 咪可以叫做 "上得山多終遇虎"囉

此篇文章於 06-05-06 08:52 PM 被 DevilElvis 編輯。
舊 06-05-06, 08:30 PM   #91
eddie7890000
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: 0229
唔係無女星覺得無所謂
引用:
佢甘講算正常
因為佢係外國讀過書
唔似其他人甘唔玩得
好心你地唔好甘保守la
就算要保守都唔好迫我地跟你地一齊保守

eddie7890000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-06, 08:38 PM   #92
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

引用:
佢甘講算正常
因為佢係外國讀過書
唔似其他人甘唔玩得
好心你地唔好甘保守la
接受就接受,
唔接受就唔接受,
你使唔使咁講野呀?!

啱呀,我地係保守呀,
唔似得外國人索k吃草強姦殺人放火咁開放

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-06, 08:49 PM   #93
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: HEAD_HUNTER
接受就接受,
唔接受就唔接受,
你使唔使咁講野呀?!

啱呀,我地係保守呀,
非禮一詞侮辱女性,咁你的言論則是侮辱外國人。森美小儀好明顯係玩,而你的言論好明顯係侮辱。

舊 06-05-06, 08:52 PM   #94

引用:
作者: HEAD_HUNTER
接受就接受,
唔接受就唔接受,
你使唔使咁講野呀?!

啱呀,我地係保守呀,
你似乎誤會左我既意思
我既意思係話唔好因為人地同你既意見唔同
而走去惡意批評人地同強迫人地同你既意見一樣

舊 06-05-06, 09:00 PM   #95
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
佢甘講算正常
因為佢係外國讀過書
唔似其他人甘唔玩得
好心你地唔好甘保守la
請記住,你E家生活o係咩o既社會度,當大部份人觀念認為你錯的話,作為公眾人物就難免被人批評 & 失去部份工作機會(例如:政府廣告)

舊 06-05-06, 09:04 PM   #96
Crazy Gamer

官恩娜在有線反口
話唔清楚當日報紙訪問內容

森美同小儀原來都發左聲明道歉
唔係"唔好意思"
舊 06-05-06, 09:08 PM   #97

引用:
請記住,你E家生活o係咩o既社會度,當大部份人觀念認為你錯的話,作為公眾人物就難免被人批評 & 失去部份工作機會(例如:政府廣告)
嘩,你甘講者係話假如生活係一個保守o既社會度,無論你有幾開放既都好都要扮保守la,你講哂la,算,廢事同你班迫人同你地一齊保守既人嘈,本人停筆於此

舊 06-05-06, 09:16 PM   #98
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
這的確是一個社會現象,但並不是理所當然的。

舊 06-05-06, 09:19 PM   #99
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDXieQiXiaoMao
引用:
嘩,你甘講者係話假如生活係一個保守o既社會度,無論你有幾開放既都好都要扮保守la,你講哂la,算,廢事同你班迫人同你地一齊保守既人嘈,本人停筆於此
不是要你再出聲回應, 亦不是要同你嘈......

但以上 bold 的就是現實

舊 06-05-06, 09:20 PM   #100
Crazy Gamer

引用:
作者: 44264
這的確是一個社會現象,但並不是理所當然的。
一句失言得失左觀眾就前途黑暗喇
所以D 明星o既言論真係可以作準?

頭先睇官恩娜反口真係笑左
搞到件事咁大
即轉馱

論壇跳轉

現在的時間是 02:07 PM

手機版 | APP版