Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 19 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 39  ... 最後
手機資訊/電腦軟硬討論>Windows 8.1 Pro 用家聯盟! 正版使用者限定! 心得交流區!
osmium 11:08 PM 10-28-10
作者: AiStudio:
好少入黎,所以唔知有無人問過~
其實點樣可以刪左notepad記錄的用過咩txt的history?
你講 start menu 入面有個箭咀仔既 recent?
可以一個個 右 click 清左佢,

一係就 右 click start menu->properties->start menu 係 privacy 果度唔好 click store and display recently opened items, 但係會全部 program 都無曬 recent

好似改 registry 都得. 但係要 google 下先知點攪
osmium 11:12 PM 10-28-10
作者: snafages:
想問下---windows 7 如何更改 桌面ICON 大小?
我用NETBOOK按TOUCH PAD錯手改大左, 想改回DEFAULT大小.
THANKS
我果部可以係 desktop 禁住 ctrl 再拉上拉下 touch pad scroll pad 改大細
DC 97 05:30 PM 01-25-11
win7 64bit會唔會有好多款件裝唔到~
而家出街買果d廠機大部份都系64bit~
埃及使者 11:12 AM 01-28-11
64bit會唔會好似xp咁
會對應唔到某d軟件?

見到出左一段時間
都想搵隻吉hdd裝win7試用下

<~~仲用緊xp pro

=========

同埋nb vista想升做win7
係咪上m$個網dl返就得?
重裝定就咁upg得?
因為nb唔係我的....要重裝就要幫手backup
joeypong 11:38 AM 01-28-11
作者: 埃及使者:
會對應唔到某d軟件?

見到出左一段時間

=========

重裝定就咁upg得?
當你玩過win7就唔會想用番xp
粉紅救兵 11:40 AM 01-28-11
有冇人用msn個時..打打下中文字..個輸入法會Short左..之後仲會hang埋個msn??

部notebook個window7就係咁..未轉之前用vista又唔見係咁
Hunter 11:56 AM 01-28-11
作者: 埃及使者:
會對應唔到某d軟件?

見到出左一段時間

=========

重裝定就咁upg得?
64 BIT 唔覺有咩軟件用唔到
反而OFFICE 97, 2000用WIN 7會有問題, 但唔關64 BIT 既事
最好上GOOGLE CHECK左先行

NB升級係2009年中買既VISTA機先可以升WIN 7
要同廠商申請買升級碟(其實只係俾運費+碟既成本)

但各大廠商已經係2010年1~3月間停左申請
埃及使者 12:01 PM 01-28-11
作者: joeypong:
當你玩過win7就唔會想用番xp
咁大獲?

作者: Hunter:
64 BIT 唔覺有咩軟件用唔到
反而OFFICE 97, 2000用WIN 7會有問題, 但唔關64 BIT 既事
最好上GOOGLE CHECK左先行

NB升級係2009年中買既VISTA機先可以升WIN 7
要同廠商申請買升級碟(其實只係俾運費+碟既成本)

但各大廠商已經係2010年1~3月間停左申請

呢2隻都係版本問題吧

追返前面幾頁
m$好似有軟件可以check到對唔對應
用果個都ok?

nb幾時買我都唔多記得
停左申請...即係依家要自己上返m$度搞吧

===========

依家煩緊pro定旗艦好
Hunter 11:24 AM 02-16-11
http://www.hkepc.com/6162

Windows 7 SP1版本22日開始升級
MSDN/TechNet今晚可優先下載SP1
文: Spike Lam / 新聞中心
文章索引:軟件 Microsoft IT 要聞 封面故事
廣 告 advertisement

Microsoft 上週五正式向 OEM 廠商提供 Windows 7 及 Windows Server 2008 SP1 的 RTM 版本, 16 日將會在 MSDN 及 TechNet 公開發放正式版本的 Windows 7 及 Windows Server 2008 的 SP1 光碟影像,如果閣下是 MSDN 或 TechNet 用戶,相信今晚較後時間就可下載 SP1 版本了。

如果不是 MSDN 或 TechNet 用戶, Microsoft 將會於 22 日於 Download Center 提供 Windows 7 SP1 及 Windows Server 2008 的升級檔案,用戶也可透過 Windows Update 自動升級至 SP1 版本。

據了解, Windows 7 SP1 版本 Build 7601.17514.101119-1850 ,與早前在網絡上流傳的版本相同,它主要是把過往的安全升級累積,並加入兩項 Windows Server 的 Virtualization 功能,包括 Remote FX 及 Dynamic Memory 功能,並加入 Thin Client 版本。

Windows 7 是 Microsoft 繼 Windows XP 之後最成功的作業系統, Net Application 市場調查報告指出, Windows 7 推出至今已售出 3 億份, 2 成 PC 產品現正運行 Windows 7 作業系統,並且有 9 成企業表示將會在下一代升級 PC 時,以基於 Windows 7 作業系統的 PC 產品作為優先考慮條件之一。

==================================================

終於都出啦
唔知幾時先有香港版
t-cup 11:51 PM 02-23-11
downloading.. count 87M in my case, but super slow (3% for an hour)...
Yakumo Fujii 12:00 AM 02-24-11
WINDOWS UPDATE WIN7 SP1 中
d/l 期間會變左9xxMB
剛剛先D/L 完開始INSTALL中
Hunter 10:37 AM 02-24-11
等你地報告, 公司機唔敢up sp1住

will1223 11:28 AM 02-24-11
琴晚up左
去m$ dl center download定會快d
用win update 慢到嘔
DL完安裝約15分完成(ssd)

暫時冇咩問題出現
POISON 12:46 PM 02-24-11
尋日兩部機total用左半個鐘裝完,暫時未見分別
t-cup 02:19 PM 02-24-11
成兩個鐘先 dl 完 87.4mb (據報), 但95% 紅交叉死掉

最後去 download centre 下載 907 mb 的, 快到嘔.. 安裝時間... 起碼 1.5 hr...

真係唔鬼明, 裝個 win7 都唔駛 1 個鐘, 但裝個 sp1 竟然要 1.5 hrs...
Rez 03:30 PM 02-24-11
up左sp1
之後發覺好似食多左我2G HDD空間
大懶財 08:25 PM 02-25-11
家用進階版sp1 開機畫面終於可以正常顯示.....之前係冇左個四色logo
Hunter 01:37 AM 02-26-11
家用進階版sp1
裝完HDD多左十幾GB FREE SPACE

Rance 10:13 AM 03-02-11
裝完sp1個sleep mode壞左...一入sleep就成部機熄左...google有解決方法不過無理由要我轉setting黎就你個bug架嗎
埃及使者 11:11 PM 03-14-11
想問下有冇咩設定可以優化win7?
又或者win7仲有冇網絡頻寬限制之類
陸奧 貴志 10:41 AM 03-15-11
我公司係用緊win7 pro 64bit,想問下可唔可以downgrade去番32bit?有d program install唔到....
t-cup 02:21 PM 03-15-11
IE9 official.. Win7 only?
Rance 02:41 PM 03-15-11
作者: 陸奧 貴志:
我公司係用緊win7 pro 64bit,想問下可唔可以downgrade去番32bit?有d program install唔到....
咩program黎架?
真係要down都係搵隻碟重新裝過架咋
埃及使者 09:36 PM 03-17-11
已解決了......
YHW 01:44 PM 03-18-11
作者: t-cup:
IE9 official.. Win7 only?
Win7 and Vista
第一 ... 19 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 39  ... 最後

返回主題版面