Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 04-16-11, 12:54 AM   #26
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
好老實,個user用得CS2 根本就知PPC,intel乜東東, up OS/hardware 有可能唔support. 再者 5,6年前software no support 好正常!

仲洗問? 唔裝!

你個office update 左末?

USER做錯事我地計鍾$$$ 求知不得, 何必上心...

呢D 咪叫 space case law,
>>好老實,個user用得CS2 根本就知PPC,intel乜東東, up OS/hardware 有可能唔support. 再者 5,6年前software no support 好正常!
都好老實同你講,真係好多人連自己部機個HDD有幾大都唔知架...好多時遇到的都會係咁既思維
1.新版本即係新嘢勁嘢乜都得,例如WIN7>XP,但冇諗過WIN7HE同XP PRO既問題...
2.乜點解裝唔到/用唔到/成日彈ERR出黎
3.問咗IT或網上問人之後"下!咁咪畀人搵咗笨!間舖老闆話得架喎"
4.追問老闆時老闆答覆"你又冇講清楚,而你又要平,依家折咗盒冇得退架啦"

結果個客問咗M$後用信用卡網上UP上WIN7PRO

>>你個office update 左末?
次序是1.MAC10.4→UPDATE→ADOBE CS2→UPDATE ADOBE→OFFICE 04→UPDATE OFFICE→開佢=撞FONT
係裝10.5同10.6時次序相同

>>USER做錯事我地計鍾$$$ 求知不得, 何必上心...
我做咗冇耐,老闆會問點解做咁耐既,另外我係月薪架,仲咪有能力做到以鐘計

>>呢D 咪叫 space case law
係我呢邊冇碟實在是常識,認真的,十之八九都會搵唔到D碟,搵唔到KEY,但要你裝囉

此篇文章於 04-16-11 01:00 AM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-11, 12:56 AM   #27
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
back to school 有ipod touch 送...
咁家陣有$888 printer送

引用:
作者: 暉暉816 查看文章
不一定,讀Nursing 定Medicine都讀得cardiology,
只係讀醫的有少少優勢(我做RN的就讀得辛苦d啦),
呢個course一定係part time的,要就時間返學,不過係2weeks一堂(好似係...),
所以比air重些少都ok,但始終帶出街都係輕d好。
而且綜合各位意見,都係揀返windows的notebook好了。
咁樣你都係等uni offer抵

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-11, 01:09 AM   #28
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
>>好老實,個user用得CS2 根本就知PPC,intel乜東東, up OS/hardware 有可能唔support. 再者 5,6年前software no support 好正常!
都好老實同你講,真係好多人連自己部機個HDD有幾大都唔知架...好多時遇到的都會係咁既思維
九成呢個只係你個user唔係之前坐係樹果個而係個新人, 咁咪用你的專業話比人聽要點做, 而且做support 你係要背d model config 啦, 唔係點叫專業? 個客唔知HDD大小/有沒upgrade HDD,基本有幾多你都要知啦.....
引用:
1.新版本即係新嘢勁嘢乜都得,例如WIN7>XP,但冇諗過WIN7HE同XP PRO既問題...
2.乜點解裝唔到/用唔到/成日彈ERR出黎
3.問咗IT或網上問人之後"下!咁咪畀人搵咗笨!間舖老闆話得架喎"
4.追問老闆時老闆答覆"你又冇講清楚,而你又要平,依家折咗盒冇得退架啦"

結果個客問咗M$後用信用卡網上UP上WIN7PRO
講真呢D case 好多時幾張報價要左平果個時發生....
引用:
>>你個office update 左末?
次序是1.MAC10.4→UPDATE→ADOBE CS2→UPDATE ADOBE→OFFICE 04→UPDATE OFFICE→開佢=撞FONT
係裝10.5同10.6時次序相同
唉, 你開個新user 睇下?

引用:
>>USER做錯事我地計鍾$$$ 求知不得, 何必上心...
我做咗冇耐,老闆會問點解做咁耐既,另外我係月薪架,仲咪有能力做到以鐘計
加油, 但D Bad case唔好太上心, 千奇唔仔皇帝唔急太子急,~~
引用:
>>呢D 咪叫 space case law
係我呢邊冇碟實在是常識,認真的,十之八九都會搵唔到D碟,搵唔到KEY,但要你裝囉
沒key? 同個客登記裝30days, 叫個客搵到自己入番, or 叫個客比張買software單你睇先裝..

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk

此篇文章於 04-16-11 01:27 AM 被 HI_Ricky 編輯。
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-11, 01:14 AM   #29
HI_Ricky
深山人士

引用:
作者: irismong 查看文章
咁家陣有$888 printer送
上兩年back to school 係 $888 printer + ipod touch.....kkkk

https://www.facebook.com/machouse2004/
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
舊 04-16-11, 09:40 AM   #30
王龍
Game Master
天気

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDRED_Kaito
引用:
暫時睇中Sony VAIO SB16同Fujitsu Lifebook LH531KB。
仲有Lenovo G471AH同Acer TimelineX 4820TG都唔錯,
但呢兩部雖然以Vaio同Fujitsu個兩部平但就較重同大部,
Vaio呢部就最輕同細部,帶出街會好啲,又平過Fujitsu(Fujitsu有部再輕啲,不過成萬三銀...),
所以遲下應該都係買呢部了,
除非呢兩個月仲有其他更好選擇啦。
巴打 我都睇中同你一樣既野
但好擔心SONY 好快玩完唔耐用
同埋佢個MON薄到我有D驚會好快爆

這一刻 最重要的事
是屬於你 最小的事

山窮水盡疑無路 柳暗花明又一村
王龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-11, 10:02 AM   #31
暉暉816
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: 王龍 查看文章
巴打 我都睇中同你一樣既野
但好擔心SONY 好快玩完唔耐用
同埋佢個MON薄到我有D驚會好快爆
我都有考慮過呢個問題...
但買Fujitsu相同尺寸的要萬三銀,
以相同尺寸計Lenovo, Acer同Asus一係冇dvd drive但最新sandy bridge平台,
一係有埋drive但係舊一代CPU平台...價錢當然平好多啦。
但薄得滯又冇諗過,事關MBA仲薄啦,買個套俾部Vaio就得啦。
(希望遲下Fujitsu部SH561KB平多兩千銀,咁我都會考慮轉汰)

此篇文章於 04-16-11 10:10 AM 被 暉暉816 編輯。
暉暉816 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-11, 12:56 PM   #32
HI_Ricky
深山人士

引用:
我都有考慮過呢個問題...
但買Fujitsu相同尺寸的要萬三銀,
以相同尺寸計Lenovo, Acer同Asus一係冇dvd drive但最新sandy bridge平台,
一係有埋drive但係舊一代CPU平台...價錢當然平好多啦。
但薄得滯又冇諗過,事關MBA仲薄啦,買個套俾部Vaio就得啦。
(希望遲下Fujitsu部SH561KB平多兩千銀,咁我都會考慮轉汰)
Fujitsu..... 你細心睇下D保養先....
vaio的screen薄而且用膠有D mode好D用xx合金... 但開時個screen都係曲住上食唔到力....但Air係用鋁合金....你去試下就知vaio果D"牙煙"係點

此篇文章於 04-16-11 12:58 PM 被 HI_Ricky 編輯。
舊 04-16-11, 02:33 PM   #33
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
Fujitsu..... 你細心睇下D保養先....
vaio的screen薄而且用膠有D mode好D用xx合金... 但開時個screen都係曲住上食唔到力....但Air係用鋁合金....你去試下就知vaio果D"牙煙"係點
你指Fujitsu保養條文有問題?
但我睇中的vaioSB16都係鋁合金喎,應該冇咁牙煙掛

如果真係覺牙煙我會俾多幾千入Fujitsu或者轉lenovo。

此篇文章於 04-16-11 02:36 PM 被 暉暉816 編輯。
舊 04-16-11, 02:55 PM   #34
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
成日行開行埋見到VAIO細機o的mon真係好似好驚險咁,放o係度display唔郁都唔覺,一試用就

樓主要做presentation,可以睇睇Keynote同PowerPoint分別,我唔敢講話PPT差(有人用Google Doc個presentation app都可以做到曉飛),不過用同一樣時間做,Keynote已經

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-11, 10:24 PM   #35
HI_Ricky
深山人士

引用:
你指Fujitsu保養條文有問題?
但我睇中的vaioSB16都係鋁合金喎,應該冇咁牙煙掛

如果真係覺牙煙我會俾多幾千入Fujitsu或者轉lenovo。
vaioSB16 鎂合金摸個下都ok good

舊 04-17-11, 07:36 AM   #36
暉暉816
Crazy Gamer

再上網search過下,
Lenovo同Asus始終未有13 或13.3寸的輕便機是又有sandy bridge又有DVD drive...
一上就14寸,都over 2kg。
一係唔要sandy bridge要上代Core i CPU,咁Lenovo都有部13寸notebook有埋DVD drive都係1.9kg,
一係唔要dvd drive,咁就多好多選擇...
所以都係個句....一係俾多少少$買Fujitsu一係照去Vaio SB16。

不過SB16冇VGA output...要駁projector就....有冇USB轉VGA的接頭架
另Ricky兄提過Fujitsu保養問題,我淨係知佢只有本地兩年上門保養,同埋話如果有password問題開唔到機要寄去日本整,呢d費用自己俾哂

想問多幾樣野,網上啲人話Lenovo只係thinkpad系列仲ok,其他質素都唔得,係咪真?
另Sony機唔保電池又係咪真架?Lenovo又保唔保電池?
舊 04-17-11, 11:54 AM   #37
HI_Ricky
深山人士

引用:
再上網search過下,
Lenovo同Asus始終未有13 或13.3寸的輕便機是又有sandy bridge又有DVD drive...
一上就14寸,都over 2kg。
一係唔要sandy bridge要上代Core i CPU,咁Lenovo都有部13寸notebook有埋DVD drive都係1.9kg,
一係唔要dvd drive,咁就多好多選擇...
所以都係個句....一係俾多少少$買Fujitsu一係照去Vaio SB16。

不過SB16冇VGA output...要駁projector就....有冇USB轉VGA的接頭架
另Ricky兄提過Fujitsu保養問題,我淨係知佢只有本地兩年上門保養,同埋話如果有password問題開唔到機要寄去日本整,呢d費用自己俾哂

想問多幾樣野,網上啲人話Lenovo只係thinkpad系列仲ok,其他質素都唔得,係咪真?
另Sony機唔保電池又係咪真架?Lenovo又保唔保電池?
電池 sony好似保3個月only, Lenovo半年...(有錯請更正)
新的iCore同上1代比真係涼爽同快左.... hardware野唔好買舊...
係街有幾可burn/read disc? 仲乜要日日拎出拎入1舊唔用既野.....
Lenovo只係thinkpad ok, 係 , 但都唔算差...(只限合金機身系)
Fujitsu... 成日有D case 沒得攪..要日本寄件,寄番去.... 等等等....

舊 04-17-11, 12:00 PM   #38
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
電池 sony好似保3個月only, Lenovo半年...(有錯請更正)
新的iCore同上1代比真係涼爽同快左.... hardware野唔好買舊...
係街有幾可burn/read disc? 仲乜要日日拎出拎入1舊唔用既野.....
Lenovo只係thinkpad ok, 係 , 但都唔算差...(只限合金機身系)
Fujitsu... 成日有D case 沒得攪..要日本寄件,寄番去.... 等等等....
咁睇黎放棄Fujitsu好了
咁Asus同Lenovo冇dvd drive都好多choice。
另外想問埋有冇USB轉VGA的接頭埋架?是關Vaio SB16冇VGA....
舊 04-17-11, 12:13 PM   #39
HI_Ricky
深山人士

引用:
咁睇黎放棄Fujitsu好了
咁Asus同Lenovo冇dvd drive都好多choice。
另外想問埋有冇USB轉VGA的接頭埋架?是關Vaio SB16冇VGA....
http://www.sonystyle.com.hk/products...032903&lang=zh
顯示屏/網絡插頭轉換器 模擬RGB, 迷你D-sub 15 針x 1
有wo....

舊 04-17-11, 12:15 PM   #40
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
http://www.sonystyle.com.hk/products...032903&lang=zh
顯示屏/網絡插頭轉換器 模擬RGB, 迷你D-sub 15 針x 1
有wo....
oh...sorry睇漏咗
舊 04-17-11, 12:24 PM   #41
HI_Ricky
深山人士

引用:
oh...sorry睇漏咗
咁..... 可以出手~~~買啦

舊 04-17-11, 12:57 PM   #42
暉暉816
Crazy Gamer

睇定啲先,
話唔定一兩個月後有部仲正的。
舊 04-17-11, 02:04 PM   #43
Hunter

註冊日期: Jan 2002
本來想叫樓主等埋CU固NOTEBOOK OFFER
不過上年CU 好似得HP, 即係唔洗等

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-11, 02:44 PM   #44
ys10
Senior Gamer

註冊日期: May 2010
用mac 個office 開files 成日都走哂位...
出projector 又可能出意外...
當身邊既同學都係用windows既時候就比較ma 煩...
煩到人, 又煩到自己
但係~~我比較喜歡用mac~~
ys10 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-11, 03:15 PM   #45
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: ys10 查看文章
煩到人, 又煩到自己
睇你讀乜啦,但做present有哂d point落過keynote一次過整哂最靚最正
出projector主要係條線,或者自己唔熟部機,見慣都係係set錯refresh rate,或者較左mirror mode但唔識整..
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-11, 03:17 PM   #46
HI_Ricky
深山人士

引用:
睇定啲先,
話唔定一兩個月後有部仲正的。
唔急既等有USB 3.0先

引用:
作者: ys10 查看文章
煩到人, 又煩到自己
2011已經ok.
講真, 用電腦真係睇性質, MacOS定windows, 夾到既用乜都1樣....
我個人當然係以Mac主打

此篇文章於 04-17-11 03:22 PM 被 HI_Ricky 編輯。
舊 04-17-11, 04:18 PM   #47
NEAR
Ultimate Gamer
Majora's!?

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code3411 1648 1216
引用:
暫時睇中Sony VAIO SB16同Fujitsu Lifebook LH531KB。
仲有Lenovo G471AH同Acer TimelineX 4820TG都唔錯,
但呢兩部雖然以Vaio同Fujitsu個兩部平但就較重同大部,
Vaio呢部就最輕同細部,帶出街會好啲,又平過Fujitsu(Fujitsu有部再輕啲,不過成萬三銀...),
所以遲下應該都係買呢部了,
除非呢兩個月仲有其他更好選擇啦。
我都睇中e部sb16比細路
不過佢讀ive design
學校d機好似全部用msc。。。。。
同埋13“好似for design細左d?
不過應該有hdmi直出mon吧??

另有冇人知mac個mini display to hdmi邊度買平?

NEAR 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-11, 05:06 PM   #48
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
唔急既等有USB 3.0先

2011已經ok.
講真, 用電腦真係睇性質, MacOS定windows, 夾到既用乜都1樣....
我個人當然係以Mac主打
vaio SB16有一個USB 3.0呀
其實都唔使點諗,只怕到時唔收我讀就弊

引用:
作者: NEAR 查看文章
我都睇中e部sb16比細路
不過佢讀ive design
學校d機好似全部用msc。。。。。
同埋13“好似for design細左d?
不過應該有hdmi直出mon吧??

另有冇人知mac個mini display to hdmi邊度買平?
咁你買MacBook pro好啲喎,
13寸我覺得幾好,價錢合理。
舊 04-17-11, 06:57 PM   #49
TakeITEZ
Crazy Gamer
驫麤

註冊日期: Jul 2005
3DS Friend Code3995 6469 6189
其實mac 機我一向有心理陰影, 我試過救一部 無左DS_store 既MACOS 想死咁滞.

Sir Humphrey: "By the BBC!"

Sir Humphrey: "The principle of democratic accountability requires the occasional human sacrifice."
TakeITEZ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-21-11, 08:26 AM   #50
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
絕對同意, 好多user真係乜都唔知, 做technical support做得耐, 會見到好多一般電腦人想像唔到的好笑/好嬲事

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Mac book air vs Macbook pro h0104788 手機資訊/電腦軟硬討論 0 11-11-10 08:16 PM
新一代Macbook Pro全面體 siufub 手機資訊/電腦軟硬討論 0 11-15-08 03:29 PM
macbook pro依家個市價係幾$? RPG之鬼 手機資訊/電腦軟硬討論 3 10-06-07 02:07 PM
Intel Mac第一擊:全新iMac, MacBook Pro Metal Gear NT 手機資訊/電腦軟硬討論 69 02-20-06 09:24 AM

現在的時間是 02:13 AM

手機版 | APP版