Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 12-30-05, 05:06 PM   #26
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: jaVaj ◣
呢個又係...
不過而家k大過一排都會update頭po,咁做其實只不過係由直接回topic變成pm topic吧/\
你的提議也好呀. 只是有時看看相框就猜到是誰愛用的風格... 除非連相框簽名都 ban 吧, 這又似乎不太好...

Anyway, 多謝你和大雄的意見.

這個討論的原意是怎樣防止 - 因為 "投別人票=減自己票"; 所以索性 "不投票", 或甚至 "投票給機會不大的照片"

目前為止的幾個方案, 包括我自己提的, 都只能局部解決這些問題, 但程序已經會變得頗複雜... 所以我是覺得目前為止的幾個方案不太值得執行啦.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-05, 05:10 PM   #27
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: 真 三一萬能俠
#1 弦光 (如錯字煩請指正! )
...
咁都俾你諗到...
舊 12-30-05, 06:27 PM   #28
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

舊 12-30-05, 07:14 PM   #29
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
"眩"光

真係有諗頭

Rice

舊 01-01-06, 12:38 AM   #30
氣體蛇
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDfatboki
交貨
上次係火‧花,今次係:
燈‧火

玩火+light painting

今次貼得好慢wo
係咪我set個題目0既問題呢?
氣體蛇 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-06, 10:57 PM   #31
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

嘩...好狼呀~打爆個膽/\

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-06, 11:01 PM   #32
Crazy Gamer
☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 氣體蛇
交貨
上次係火‧花,今次係:
燈‧火

玩火+light painting

今次貼得好慢wo
係咪我set個題目0既問題呢?
個題目有d難, 我唔玩啦
-------------(逃)

舊 01-01-06, 11:20 PM   #33
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

貼多張爛圖先....剛剛番睇d相搵到的...雖則係一張爛圖...但合題目(算掛...)就好了/\

#3 月切

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 01-02-06, 12:28 PM   #34
大仔
Junior Member

註冊日期: Mar 2005
#1 HK Island

#2 Light

#3 Christmas Tree's Light

大仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-06, 12:44 PM   #35
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

舊 01-03-06, 12:07 AM   #36
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

開始投票! 為期 3 天. 請以下會員出 post 投票.

riceking
jaVaj ◣
KKH
真 三一萬能俠
氣體蛇
大仔
舊 01-03-06, 05:06 PM   #37
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

01. riceking #1 剪影
剪影的形態和漸變的天空都很美. 雖然有幾個挑剔的地方, 但無傷大雅.

08. 氣體蛇 #1 燈‧火
雖然個人覺得玩電筒部份, 比較鎢絲部份, 更低調一些可能會更好. 但構思本身就十分好, 畫面也很漂亮.

12. 大仔 #3 Christmas Tree's Light
十分喜歡那個 growing effect 和樹枝在牆上的 uneven shadow! 雖然仍然不喜歡那條電線.
舊 01-03-06, 10:15 PM   #38
萬能俠
Crazy Gamer

KKH #2
好記得K 大之前也Post 過呢張相,我都對呢張相有好感,因為那些太陽光!!

riceking #1 剪影
第一個投呢張相o既原因係個剪影靚 ,一樹的樹枝很突出!
第二個原因係技巧,因為要影亂的東西 (e.g. 如相中很多樹枝)影得靚係好難 (<--對我黎講 ),少D技巧都會影得唔好...
第三個原因係幾無理,都係用A70 影!

氣體蛇 #1 燈‧火
相片o個種感覺與上一次比賽相似,也帶點幻的感覺,技巧也佔很多分!
p.s. 呢張相用o左幾耐時間影? 同埋爆o左o既燈膽係專登整爆定咁o岩整爆gar?

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-06, 10:26 PM   #39
氣體蛇
Crazy Gamer

jaVaj ◣ #1 - 漂亮!
大仔 #2 Light - 很直接
KKH #3 - 構圖很好,我覺得天花crop走左可能更好
舊 01-03-06, 10:45 PM   #40
氣體蛇
Crazy Gamer

引用:
p.s. 呢張相用o左幾耐時間影? 同埋爆o左o既燈膽係專登整爆定咁o岩整爆gar?
由prepare到真正影完兩個鐘度la
專登打爆架
計計埋埋打爆左6,7個
舊 01-03-06, 11:18 PM   #41
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

04. riceking #2 飛機
呢隻天色係最殺人的

08. 氣體蛇 #1 燈‧火
連膽都打爆...

13. KKH #3
光暗有序 ...不過成張圖俾我個感覺係"暗" 同題目有少少唔夾咁

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 01-03-06, 11:50 PM   #42
大仔
Junior Member

註冊日期: Mar 2005
riceking #1 剪影 - Light is soft; and it's just GOOD!

JaVaj #2 愛廉樓 - It looks cyber. A special effect!

KKH #2 - Sunset's light is sweet; the object's contrast is sharp !
大仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-06, 09:41 PM   #43
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
06. 真 三一萬能俠 #1 眩光 - 真係有諗頭!
08. 氣體蛇 #1 燈‧火 - 技巧及心思之作
13. KKH #3 - 線條好吸引~

Rice

舊 01-05-06, 10:01 PM   #44
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

有 result~~ 恭喜氣體蛇打爆6,7個燈膽o既成果~~
舊 01-05-06, 11:48 PM   #45
氣體蛇
Crazy Gamer

多謝晒,多謝晒

今次迅速諗到題目
上次"光"看來太空泛了吧
參加者不多呢

叉輪厨八: 「歲月‧小品」
紀錄係相片0既功能之一
大家用相片去捕捉一d歲月0既痕跡吧~
之所以加"小品"落題目, 係希望參加者盡量找d冇咁沉重、特別d0既題材
大家可以多觀察自己身邊0既事物,找出有趣0既題材
重有, 想加多個附加條件:參賽作品必須為彩色照片

KKH兄
咁得唔得?
其他人有冇意見呢?
舊 01-05-06, 11:52 PM   #46
萬能俠
Crazy Gamer

我想知更多有關歲月,小品的資料~!

人生階段算唔算"歲月"的意思?

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-06, 11:54 PM   #47
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

好題目啊! 「歲月」得來要「小品」, 方向清晰之餘想像空間也很多啊!

明天出叉輪厨八, OK?
舊 01-05-06, 11:59 PM   #48
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
...
我覺得算啊, 只是視乎怎樣表達吧.
記得看過, 一對老夫婦坐在年輕時的結婚照前拍的一張照片, 滿溫馨的... 是這類感覺吧.
舊 01-06-06, 12:19 AM   #49
氣體蛇
Crazy Gamer

引用:
我想知更多有關歲月,小品的資料~!

當然算la
舊 01-06-06, 09:07 PM   #50
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

公起...為左張相打爆個膽

又《廣韻》中句切
音駐。義同。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
手機鈴聲交流區 Kenji少 手機平板遊戲討論版 193 10-08-07 03:05 PM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #6 「幻」 (2005.11.24-2005.12.17) winner: 氣體蛇 「火.花」 KKH 照相館 78 12-22-05 10:17 PM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #5 「動物奇觀」 (2005.11.07-2005.11.21) winner: Drazla 「某大學的貓貓」 KKH 照相館 73 11-22-05 01:21 PM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #4 「CITYSCAPE」 (2005.10.20-2005.11.05) winner: DCIP 「城市的寵物」 KKH 照相館 90 11-11-05 02:38 PM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #3 「悲情城市」 (2005.09.27-2005.10.18) winner: KKH 「沒脂肪的生日蛋糕...」 KKH 照相館 54 10-20-05 12:04 AM

現在的時間是 10:58 AM

手機版 | APP版