Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-09-10, 10:33 AM   #26
chow263
Game Master
壯哉我大雞神

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDchownett
連迪迪尼咁叮叮都有la
逃學威龍

舊 01-10-10, 12:40 AM   #27
ty1106
Game Master
おれいも

註冊日期: Mar 2009
Sister Princess (自己中譯)

理事長把聲... 等遲0下先 暫時覺得唔算夾
ty1106 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-10, 10:42 AM   #28
Kouji
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: ty1106 查看文章
Sister Princess (自己中譯)

理事長把聲... 等遲0下先 暫時覺得唔算夾
nonono
無線係播過妹妹公主架
Kouji 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-10, 10:55 PM   #29
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 01-16-10, 10:16 AM   #30
amn_dl811

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDamndl811
閂門呢樣野仲偉大過囉你命三千
蔡楓華名句: 剎那光輝唔係永恆

學生會的一己之見 (連無線字幕組有看____字幕組?)
放閃光彈
川貝琵琶桔梗加蜂蜜

舊 01-16-10, 10:24 AM   #31
Slush
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2008
做左水島精x
Slush 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-10, 11:04 AM   #32
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
引用:
作者: amn_dl811 查看文章
門呢樣野仲偉大過囉你命三千
蔡楓華名句: 剎那光輝唔係永恆

學生會的一己之見 (連無線字幕組有看____字幕組?)
放閃光彈
川貝琵琶桔梗加蜂蜜

我聽果陣諗緊學生會一己之見係唔係,話晒呢個譯名係字幕組譯,唔係官方譯名

issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-10, 11:13 AM   #33
結城yuuki
軍曹

註冊日期: Sep 2006
官方譯名是什麼?「學生會的一存」?
不過呢個所謂譯名根本唔係中文喎……
(佢係有漢字,但唔係中文。即係而家啲人語文水平-_-)

嘩,今集cut到吖,咁cut法唔關尺度事。
我唔係逢中必反,但係cut嗰條友肯唔肯定冇cut走啲gag先?
分分鐘啲配音員嘅努力畀佢一念之差而白費晒!
結城yuuki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-10, 11:15 AM   #34
threey
Junior Member

註冊日期: Jul 2008
某麵包動畫o既綠龜包

雛菊A夢......
桂雪路同第三代大雄

幫通屋奇應丸賣廣告

舊 01-16-10, 01:54 PM   #35
AV117

註冊日期: Jul 2002
唔講等如唔存在
放長隻眼睇啦,我唔會呃你

...
玩政治 neta 會唔會出事o架
AV117 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-10, 12:49 AM   #36
ty1106
Game Master
おれいも

點可以漏0左「御崎巿0既蜜瓜包」0架 (當年為0左蜜瓜包/菠蘿包都唔知嘈0左幾耐...)

角川官方中譯─學生會的一存 碧陽學園學生會議事錄1

連某團打雜都拖埋落水

好多個阿媽... N年前無線0係星期日朝早九點十一播0個套動畫?
舊 01-17-10, 01:34 AM   #37
結城yuuki
軍曹

引用:
點可以漏0左「御崎巿0既蜜瓜包」0架 (當年為0左蜜瓜包/菠蘿包都唔知嘈0左幾耐...)
角川官方中譯─學生會的一存 碧陽學園學生會議事錄1
只可以咁講:
1.無記呢個真係識日文,分倒蜜瓜包同菠蘿包
2.角川啲人真係唔識中文。乜中文「一存」解得通咩?乜「一存」係中文嚟咩?作為『官方中譯』真係好可悲。

引用:
好多個阿媽... N年前無線0係星期日朝早九點十一播0個套動畫?
應該話「失敗及成功之母,你會有好多個阿媽」呢句嘢本身好笑。

不過今集被安排播放時間的人(據指是「BO部門」,Boardcast什麼的) 胡亂CUT片,肯定唔關尺度事。
到底有冇GAG畀人CUT走?
如果以後都係咁,CUT走埋啲GAG,到時啲配音嘅又泄氣,觀眾又不滿,真係幾可悲。
(而家在TVB FORUM上投訴的人,是平日撐開TVB版本嘅動畫嘅人)
舊 01-17-10, 02:52 AM   #38
忍者
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: money 查看文章
想入手但係唔知點先入到...
SOGO會唔會有??

舊 01-17-10, 11:11 AM   #39
ty1106
Game Master
おれいも

引用:
作者: 結城yuuki 查看文章
不過今集被安排播放時間的人(據指是「BO部門」,Boardcast什麼的) 胡亂CUT片,肯定唔關尺度事。
到底有冇GAG畀人CUT走?
如果以後都係咁,CUT走埋啲GAG,到時啲配音嘅又泄氣,觀眾又不滿,真係幾可悲。
(而家在TVB FORUM上投訴的人,是平日撐開TVB版本嘅動畫嘅人)
其實呢個就好似現實平日撐開某0的0野0既死忠fans
一見到某0的0野犯下不可彌補錯誤0既時候 都唔會對某0的0野客氣照狂插喪插一樣

所以今次無線衰0左個頭之後 日後只會陸續有來
加上日後可能仲有其他免費電視台加入戰團 無線0既客源只有一步一步被分薄
(不過對我地動畫fans影響可能無咁大 因為而家本地動畫太依賴免費電視台
Animax又唔多爭氣 攪到唔少都睇字幕組+日語原聲 粵語配音就持觀望態度)

引用:
作者: 忍者 查看文章
想入手但係唔知點先入到...
SOGO會唔會有??
11樓旭屋有貨機率80%以上
你諗一樣0野─佢連附DVD限定版魔法老師都入到番0黎
仲有咩入唔到

此篇文章於 01-17-10 11:25 AM 被 ty1106 編輯。
舊 01-17-10, 02:50 PM   #40
忍者

引用:
其實呢個就好似現實平日撐開某0的0野0既死忠fans
一見到某0的0野犯下不可彌補錯誤0既時候 都唔會對某0的0野客氣照狂插喪插一樣

所以今次無線衰0左個頭之後 日後只會陸續有來
加上日後可能仲有其他免費電視台加入戰團 無線0既客源只有一步一步被分薄
(不過對我地動畫fans影響可能無咁大 因為而家本地動畫太依賴免費電視台
Animax又唔多爭氣 攪到唔少都睇字幕組+日語原聲 粵語配音就持觀望態度)

11樓旭屋有貨機率80%以上
你諗一樣0野─佢連附DVD限定版魔法老師都入到番0黎
仲有咩入唔到
但係佢返貨速度快唔快??
尋日日本出O既話佢大概幾時會返到???
(我好少去O個度買..)

舊 01-17-10, 07:56 PM   #41
ty1106
Game Master
おれいも

引用:
作者: 忍者 查看文章
但係佢返貨速度快唔快??
尋日日本出O既話佢大概幾時會返到???
(我好少去O個度買..)
等下先啦
今日順道經過打左個轉都唔見
飛機應該半個月 船就難講
舊 01-17-10, 10:40 PM   #42
ty1106
Game Master
おれいも

引用:
作者: 結城yuuki 查看文章
終於知點解0的人咁大火氣

原來唔止爆笑管家 (01/81)俾無線「惡搞」
School Rumble(惡搞校園) (82)都俾佢「惡搞」埋
(25話 ED變OP←雙OP... ED用20集ED、26話OP係25話ED)

此篇文章於 01-18-10 12:02 AM 被 ty1106 編輯。
舊 01-18-10, 10:10 AM   #43
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
就咁睇左咁多集
暫時睇唔出有咩野cut左而又影響可觀性

我岩岩係火星返黎
可唔可以講得清楚d

舊 01-19-10, 12:27 AM   #44
忍者

睇左港版會長第十四集O既演出
打雪路O個陣句對白冇咩霸氣+唔似一路打住人一路講...

舊 01-24-10, 03:09 AM   #45
ty1106
Game Master
おれいも

第十五話

後宮學園
涼宮Neta ("阿虛" + 涼宮登場對白)
今晚食乜餸 (都巿閒情 內)
豬流感
"求學不是求分數"
good good study"="好好學習"
型英帥靚正、木村拓哉、瀧澤秀明、小田切讓、湯告魯斯、畢比特
"今時今日要咁0既服務態度至得0架"
334學制
隱蔽青年
零之露易絲

深信不移 ← 深信不疑 (常見通病─同音字)
身為白皇的執事 ← (請自行從對白中找出問題)
舊 01-24-10, 10:52 PM   #46
kwsyeung
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
仲有「好似Macross Frontier的結局咁」...

求關注...(汗)
twitter / facebook
kwsyeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-25-10, 02:34 AM   #47
結城yuuki
軍曹

零之露易絲之前,有零之阿源。

引用:
第十五話

深信不移 ← 深信不疑 (常見通病─同音字)
身為白皇的執事 ← (請自行從對白中找出問題)
我聽倒係「身為入倒白皇嘅執事」。
舊 01-30-10, 10:27 AM   #48
zzzdx
↘三一龍娘之超極衝擊

註冊日期: Sep 2008
3DS Friend Code0088 0093 0096
PSN  IDMamiTomoeDX
XBox Live GamertagDouble Zeta Gundam
時空腐女局既白色惡魔

2500:FA-ZZ、イクス-エクリプス、イクス-アイオス
2000:試作1号機、ガナーザク、デュナメス、ゴールド天
2000:スローネドライ、ギャン、ガイア、ブルー2L
1000:アレックス、ガンイージ、∞ジャスティス(ラクス搭乗)
zzzdx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-10, 10:33 AM   #49
【子夜】
Game Master
亂石穿空,驚濤拍岸

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code1564 6017 4097
我係逢板大何~
李白個白,白井黑子個子...

【子夜】 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-10, 10:49 AM   #50
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
開頭仲有笨蛋測驗召喚獸同風之魔劍
分別係今季同上季既新番

issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 原作:あさのますみ(浅野真澄) 作画:畑健二郎 「それが声優!」好評放送中丨第4話ゲスト 銀河万丈(CV: 銀河万丈) money 日本動漫畫討論版 56 10-09-15 11:27 PM
AC Milan 球迷會Vol.4 ﹝~ 請到 Vol.5 繼續討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 12-22-06 04:23 PM
車路士球迷會Vol.6 ﹝~ 請移到Vol.7討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 05-30-06 09:17 AM
AC Milan 球迷會Vol.2 ﹝~ 請到Vol.3 繼續討論 ~﹞ 柴崎幸 體育版 1002 01-23-06 12:22 AM

現在的時間是 03:45 AM

手機版 | APP版