Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-12-12, 03:47 PM   #3651
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: mrk 查看文章
加上香港其實都有唔少無知死小孩嘛!!!
淨係識得淨打機,
問佢地有冇儲開砌圖、勇者傳說打到邊,
大家交換下FC、交換日記有冇玩,
完全唔知係咩呢???(我估9成9部機連上wifi都未試過)

p.s.:試過介紹過比佢地聽,
佢阿媽重以為係o的打打殺殺嘅暴力遊戲,依家o的家長嘅理解能力同埋想像力真係...我無言啦!!!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-12, 05:48 PM   #3652
assy
Game Master

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDweh2cat
引用:
我都知用「步行金幣」係抽唔到紫色位砌圖,
但如果同你以上咁講「紫色位砌圖」一定要各位帶部機去擦人行得,
咁第一塊「紫色位砌圖」應該係點得番呢???(冇蛋又點會有雞呢???)
呢個問題我都有諗過
之前亦有看過外國文章,因為外國地大難刷人,紫色亦一定要靠刷人
所以有d玩家係好想第一塊配信就拎到紫色圖,當然機率唔大但有人係試過配到的
d蛋有可能係咁黎

舊 08-12-12, 06:22 PM   #3653
shodanng2
Ultimate Gamer
留言太密會比人ban

註冊日期: Feb 2011
3DS Friend Code1891 1135 7643
PSN  IDshodanng
XBox Live Gamertagdanng360
引用:
香港o的百貨公司實要啦!!!
比o的無知家長入貨,
加上香港其實都有唔少無知死小孩嘛!!!
唔怪得呢家core gamer越來越少啦!!!

p.s.:呢到有冇人兄打算日、美、港3區主機都入齊呢(諗心一層:老任搞手提機鎖區,真好賺。)
我一早玩日、美3DS雙機
盡享兩者既優點
加上我係日文白痴但英文ok
個時可能有人覺得我傻仔
同時買兩部機
其實實體game我買左6隻日game,12隻美game
呢年半以黎
我買美game比日game慳左既錢
已經賺突左我買美機既錢
長遠落去
3DS至少玩多五至六年先出下一代老任手提機
咁我長遠買美版game多過日版game
一定只會係慳番更多既錢

最近買埋日3DS LL
美3DS LL應該都想買因為仲平日3DS LL好多
唯一可惜係我部美版3DS保養得好好
接近95%新
放出去唔值幾多錢
留係度又浪費左D

港、台、神遊3DS都冇咩特別吸引既賣點
五隻中文版game既美版一出我都買左了
美版game新出就$2xx
我何必等中文game?
美版英文我都睇得明
中文化變左唔係必需
而且第二批中文game冇任何消息
中文化game需要時間同人力
只會搞到中文game比日、美game delay好多出
行貨eShop既內容同更新速度
都一定係會同日、美eShop有一段距離

或者咁講
真正玩開老任既遊戲機既玩家
就會明白唔駛要等行貨
或者係唔值得等行貨
老任最重視既市場仍然係美、日、歐
香港都係行埋一邊吧

此篇文章於 08-12-12 06:25 PM 被 shodanng2 編輯。
shodanng2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-12, 06:25 PM   #3654
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
Wii U IDInman-hk
3DS Friend Code7271 0303 4540
PSN  IDInmanchu
XBox Live GamertagInmanchu2004
有新砌圖出現時, 第一塊係經 "上網"得到
而部份玩家有機會拎紫色拼圖
1515 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-12, 06:40 PM   #3655
shodanng2
Ultimate Gamer
留言太密會比人ban

註冊日期: Feb 2011
3DS Friend Code1891 1135 7643
PSN  IDshodanng
XBox Live Gamertagdanng360
引用:
淨係識得淨打機,
問佢地有冇儲開砌圖、勇者傳說打到邊,
大家交換下FC、交換日記有冇玩,
完全唔知係咩呢???(我估9成9部機連上wifi都未試過)

p.s.:試過介紹過比佢地聽,
佢阿媽重以為係o的打打殺殺嘅暴力遊戲,依家o的家長嘅理解能力同埋想像力真係...我無言啦!!!
真正既game迷
3DS未出前就已經會留意3DS係乜料或有咩新功能
e.g. 裸眼3D、擦身通訊、不知不覺通訊
呢D新玩意
3DS首發就出機個批玩家就實會了解過
早期3DS少大作出
內置game都係玩家既研究內容
e.g. 擦身傳說、拼圖之旅...

好遲出機個班玩家
大多係見出MH3G或見3DS有好多game玩後先出機
羊群心理跟風出機
所以事前唔會了解過3DS係乜東東
甚至連3DS官網都未上過、wiki都未睇過
所以連步行數換coin都唔知
coin有咩用又唔知
我夠擔講
佢地連拼圖砌好之後係3D效果好靚都未見過

呢批羊群玩家
開裸眼3D玩乜game都話有殘影或頭暈
因為佢地連裸眼3D既原理都未嘗試了解下
唔知有距離同角度限制
人地老任係3DS新機既設定畫面
已經教左裸眼3D有建議既觀看最佳距離
佢地唔跟指引玩裸眼3D
唔頭暈就假

仲有D人3DS開住3D黎攝屏或拍片
就更加暴露左佢地唔知咩係裸眼3D
shodanng2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-12, 08:00 PM   #3656
samus
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: shodanng2 查看文章
我一早玩日、美3DS雙機
盡享兩者既優點
加上我係日文白痴但英文ok
個時可能有人覺得我傻仔
同時買兩部機
其實實體game我買左6隻日game,12隻美game
呢年半以黎
我買美game比日game慳左既錢
已經賺突左我買美機既錢
長遠落去
3DS至少玩多五至六年先出下一代老任手提機
咁我長遠買美版game多過日版game
一定只會係慳番更多既錢

最近買埋日3DS LL
美3DS LL應該都想買因為仲平日3DS LL好多
唯一可惜係我部美版3DS保養得好好
接近95%新
放出去唔值幾多錢
留係度又浪費左D

港、台、神遊3DS都冇咩特別吸引既賣點
五隻中文版game既美版一出我都買左了
美版game新出就$2xx
我何必等中文game?
美版英文我都睇得明
中文化變左唔係必需
而且第二批中文game冇任何消息
中文化game需要時間同人力
只會搞到中文game比日、美game delay好多出
行貨eShop既內容同更新速度
都一定係會同日、美eShop有一段距離

或者咁講
真正玩開老任既遊戲機既玩家
就會明白唔駛要等行貨
或者係唔值得等行貨
老任最重視既市場仍然係美、日、歐
香港都係行埋一邊吧
真係超級老任fans
到你買埋美3dsll 影幅全家福上黎比大家欣賞下
samus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-12, 08:21 PM   #3657
cknjoshua
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2011
3DS Friend Code2492 4092 0397
引用:
我都知用「步行金幣」係抽唔到紫色位砌圖,
但如果同你以上咁講「紫色位砌圖」一定要各位帶部機去擦人行得,
咁第一塊「紫色位砌圖」應該係點得番呢???(冇蛋又點會有雞呢???)

唔明你講咩???
應該係左面我幅圖,右面對方幅圖,然後自己選一塊自己欠嘅砌圖!!!
佢既意思係你按左某款圖之後
"選擇方格"會先自動去左紫色果堆砌圖(類似叫你揀果d先)
但當然圖係可以自己揀...所以影響不大
cknjoshua 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-12, 08:24 PM   #3658
ゆうたろう
カツカレー炒飯

註冊日期: Dec 2005
引用:

唔明你講咩???
應該係左面我幅圖,右面對方幅圖,然後自己選一塊自己欠嘅砌圖!!!
Oh!!
我一直唔知有得自己揀要邊塊拼圖,
o岩o岩擦完人試o左了,真係可以揀拼圖,受教了!!

一直都係按實R鍵加快,就咁按A就算~

引用:
作者: cknjoshua 查看文章
佢既意思係你按左某款圖之後
"選擇方格"會先自動去左紫色果堆砌圖(類似叫你揀果d先)
但當然圖係可以自己揀...所以影響不大
原意係咁,不過我自己都搞錯o左D野,以為冇得揀拼圖...
而家知道有得揀,咁我講果D野已經冇關係,反正自己可以揀拼圖...哈哈!!

此篇文章於 08-12-12 08:32 PM 被 ゆうたろう 編輯。
ゆうたろう 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-12, 08:35 PM   #3659
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
引用:
唔該計埋台灣個market啦!!!
其他老任搞咁多嘢都好似係因為台灣個面規定,
要求要有中文字/中文化先出得。
加上老任個e-shop都係行鎖區個下真係玩家的悲哀!!!
"港台個market咁細"

咪寫左囉

邊關事, PS, XBOX果邊大把日文英文game又係咁出
加番張分級貼紙就OK
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-12, 08:39 PM   #3660
TOMCHEUNG
Game Master
Balrog 好碰友

註冊日期: Dec 2005
3DS Friend Code3909 8573 2961
XBox Live Gamertagwc3tom
引用:
作者: assy 查看文章
呢個問題我都有諗過
之前亦有看過外國文章,因為外國地大難刷人,紫色亦一定要靠刷人
所以有d玩家係好想第一塊配信就拎到紫色圖,當然機率唔大但有人係試過配到的
d蛋有可能係咁黎
我聽過話每個人既紫色位唔同
不過我都係聽番黎
TOMCHEUNG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-12, 10:02 PM   #3661
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2005
引用:
作者: TOMCHEUNG 查看文章
我聽過話每個人既紫色位唔同
不過我都係聽番黎
根据我同我個fd嗰兩部(共三部),應該唔係…
628 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-12, 10:32 PM   #3662
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
今日灣仔視聽展竟然可以擦到六個人

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 12:04 AM   #3663
nick

引用:
作者: Hawk 查看文章
根據今期weekly上完任記試機後講,行版只會支援繁體中文版遊戲,而不支援美日版遊戲…
weekly有寫佢"試過放美日版game card入行機而不能運作!"嗎?

NDS GAME FC
mph FC: nick 0601-9706-0534
content fc:nick 3007-1618-1079
動森fc:5369-4190-3879

wii fc
3221-5238-1799-9879 //pm fc /4424-6802-0768 //mkwii fc 105.2621-2747-8510//日動物之森 fc: /3738-3048-3107 惡魔:3652-5761-5259

3ds:2363-5574-3483
nick 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 12:07 AM   #3664
katoru
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
紫色位個個都一樣, 就係中間果幾塊
katoru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 12:09 AM   #3665
katoru
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: nick 查看文章
weekly有寫佢"試過放美日版game card入行機而不能運作!"嗎?
無睇weekly, 唔知得細細格文字定有獨家圖? 上得任記, 應該有獨家圖啦
katoru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 12:13 AM   #3666
DQGUNDAM

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID4752 8991 7789
3DS Friend Code3308 4518 9604
PSN  IDDQGUNDAMHK
XBox Live GamertagDQGUNDAM
引用:
作者: W!LL 查看文章
你計我1個定2個

做人要有責任,衰左要認,錯左要道歉

做人要有品德,不要強詞奪理,生安白做

動森夢番地:3600-0295-3743
DQGUNDAM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 12:36 AM   #3667
nick

引用:
作者: W!LL 查看文章
今日係亞視16廠擦到一人

NDS GAME FC
mph FC: nick 0601-9706-0534
content fc:nick 3007-1618-1079
動森fc:5369-4190-3879

wii fc
3221-5238-1799-9879 //pm fc /4424-6802-0768 //mkwii fc 105.2621-2747-8510//日動物之森 fc: /3738-3048-3107 惡魔:3652-5761-5259

3ds:2363-5574-3483
nick 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 10:00 AM   #3668
Hawk
Game Master

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch IDSW-5310-1709-3227
PSN  IDHawkHK
引用:
作者: nick 查看文章
冇圖試美日game,齋噏,字體就一般報導大少,佢用咗兩大版報導,所以信不信由你。 反正行機就出,到時就知佢地係咪吹水~

此篇文章於 08-13-12 10:02 AM 被 Hawk 編輯。
Hawk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 12:50 PM   #3669
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
作者: ac-angel 查看文章
上網都search過呢個問題~
睇到之前好多人都有~
我自己估應該唔係網絡問題吧~
試左幾次都唔得~
想放棄了....
來回幾次 email, 結果係海外情況不受理...
由手機版發出
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 01:20 PM   #3670
ac-angel

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: enishi 查看文章
來回幾次 email, 結果係海外情況不受理...
由手機版發出
所以都係credit card 充值會安心o的...
ac-angel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 01:34 PM   #3671
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: ac-angel 查看文章
上網都search過呢個問題~
睇到之前好多人都有~
我自己估應該唔係網絡問題吧~
試左幾次都唔得~
想放棄了....
我都google左下
見到日本都有同樣問題
不過7/28已經解決
老任都有出通告
http://n-styles.com/main/archives/2012/07/28-100000.php

而家都仲係唔得?

舊 08-13-12, 01:45 PM   #3672
mrk

Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
引用:
作者: 1515 查看文章
有新砌圖出現時, 第一塊係經 "上網"得到
而部份玩家有機會拎紫色拼圖
唔該曬,
之前自己一直唔明其他人o的紫色位砌圖點呢?
因為我到目前為至嘅都係擦番嚟,
計番一開始先有機會抽到o的紫色位砌圖,
咁即係每次有新砌圖配信,
我地就只有20%機會抽到,(8/40)
有時佢2幅一齊配信,
你個機率重底到10%。(因為系列只比1塊我地,計2幅都係40塊大砌圖。)

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 08-13-12 01:48 PM 被 mrk 編輯。
舊 08-13-12, 01:50 PM   #3673
mrk

引用:
作者: KUTAR# 查看文章
"港台個market咁細"

咪寫左囉

邊關事, PS, XBOX果邊大把日文英文game又係咁出
加番張分級貼紙就OK
係喎,唔好意思,睇漏左個"台"字。

舊 08-13-12, 02:31 PM   #3674
雞翼軒
Junior Member
打機新手

註冊日期: Jun 2012
3DS Friend Code0430 9355 9073
點解我新,光神話個個有一舊紫色既圖???
唔知點解無舊個d15格拼圖...

舊 08-13-12, 05:10 PM   #3675
mrk

引用:
作者: 雞翼軒 查看文章
點解我新,光神話個個有一舊紫色既圖???
唔知點解無舊個d15格拼圖...
你部係咪美版機???幾時入手???最近???

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收 Nintendo New 3DS LL 日版 maxwellduo 買賣專區 0 04-30-15 10:08 AM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[3DS] Nintendo 3DS 綜合情報討論區 01 neo2046 手提遊戲機討論版 1020 03-02-11 01:10 AM
[3DS] Nintendo 3DS 情報區 vol.2 neo 手提遊戲機討論版 1149 02-16-11 02:04 AM

現在的時間是 06:02 AM

手機版 | APP版