Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 03-21-09, 04:31 PM   #301
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: 牛仔‧骨 查看文章
睇黎我都算無上進心,我唔會諗點樣昇職
做3年野以來
我只一直不斷努力工作力求完美
等自己有大d機會升同多d人工
事實上, 我做左3年, 人工已比初出離第一份工多左1.5倍喇

我甚至因為我既鬥心, 令舊公司一班比較hea既舊同事冇計傾架tim
o係我眼中, 冇切必要同d平日做野散漫言不及義既同事打交道

舊 03-21-09, 05:27 PM   #302
路飛...
Senior Gamer
爛GAG神

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: Seppie 查看文章
做3年野以來
事實上, 我做左3年, 人工已比初出離第一份工多左1.5倍喇

我甚至因為我既鬥心, 令舊公司一班比較hea既舊同事冇計傾架tim
朋友無人嫌少, 要上位更加要識得搞掂呢 d 人

舊 03-21-09, 05:35 PM   #303
tomlss
Junior Member

註冊日期: Mar 2009
無奈 所以用名牌從來都唔係問題,但大前提係自己負擔得起

tomlss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 06:20 PM   #304
GGGG
Game Master
我是玻璃心

註冊日期: Feb 2007
引用:
做3年野以來

我都想求完美,奈何我係輪班制,佢地唔完美唔通要我做埋佢地個份咩
而且唔同d同事計傾打交道,佢地有d咩料(唔理係興趣野定公司野)唔會第一時間通知你lo(我而家就係咁既情況
GGGG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 08:33 PM   #305
KammyKammy
Ultimate Gamer
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

註冊日期: Nov 2008
3DS Friend Code0962 8952 6356
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
男版友答:

例二
E 勁有錢,唔上進

你見過有人過左終點仲繼續跑嗎?
笑左
精警

咁就呢個啦, 勁有錢仲上進黎做乜, 一齊去環遊世界啦 (發夢)

(OT) 哇我今日享HKU LIBRARY見到星期日檔案出既名人: 隱蔽青年阿源呀~~~~~!!! 佢做緊LIBRARIAN呀!!

好想同佢搭訕, 不過唔夠膽, 偷偷望左佢幾野

災前夢番地:3000-0104-5988
美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

此篇文章於 03-21-09 09:42 PM 被 KammyKammy 編輯。
KammyKammy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 09:19 PM   #306
boss
God of Gamer

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDboss_manchun
如果一個男仔, 佢冇返工一個禮拜已經覺得好無聊. 大家覺得呢個男仔點呢?
boss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 09:35 PM   #307
~Billy~
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2007
PSN  IDtoro0524
XBox Live GamertagToroho
引用:
作者: boss 查看文章
如果一個男仔, 佢冇返工一個禮拜已經覺得好無聊. 大家覺得呢個男仔點呢?
唔好講話一星期啦...我2日都會悶死...
不過搵唔到工就係另1個講法
~Billy~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 11:27 PM   #308
Wayne L
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwaynelkw
唔返工一星期可以做好多平時做唔倒ge野, 唔會無聊

失業就另計la
Wayne L 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 11:52 PM   #309
alextang1030
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: boss 查看文章
睇佢因為咩原因而覺得返工好過呆係屋企嫁咋喎=~="
如果佢返工係為吹水~(好似我返學咁)
咁個感覺就同返工為上位努力工作既感覺差天共地喇
alextang1030 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-09, 12:03 AM   #310
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
引用:
做3年野以來

[ot]老老實實,同級當然睇你唔順眼喇,尤其做得比你耐但職級一樣果d,記住點樣突出自已而唔會比威脅感高你一級果d,做野食腦多過用勞[/ot]
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
男版友答:
例一
C 勁有錢,樣勁衰

勁有錢條仔既錢私下再識靚仔,比起窮而勁靚仔發達既成功機率為高

例二
E 勁有錢,唔上進

你見過有人過左終點仲繼續跑嗎?
我諗我自已都到左終點喇
我呢d人番工唔做野,等睇學警

此篇文章於 03-22-09 12:24 AM 被 牛仔‧骨 編輯。
牛仔‧骨 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-09, 12:08 AM   #311
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
起某 blog 睇返來
好些不以為然,認為電車男「懶」,自以為靠拼搏上到位的成功人士,唔該認真檢討自己有幾多靠家底,有幾多靠僥倖,又有幾多靠天份,減走呢幾浸之後先好講成功係靠自己努力 (換言之,一個無乜天份、家貧,機遇平平的人單靠努力能否有相近的成就)

電車男毒男似乎是香港和日本獨有,印象中加拿大低收入人仕都不會像「港男」般被標籤歧視。確實有一班男人比較geeky/nerdy,但係衰衰地總會搵返個女仔做老婆。

加拿大讀書不成好小事,男仔high school畢業做超市收銀不怕無錢養女朋友。老來發奮三十幾歲先至再讀collage(甚至再讀high school)都無乜大問題,英文有口音無問題,唔似香港地有港音英語會被香港人歧視 (鬼佬查實唔介意的)。加國人高學歷甚少歧視低學歷,稅收雖重,大家平平穩穩夠交租夠兩餐就算,好少學香港咁十年搵一世人既錢為求買個的式豪庭單位。加國人社會和諧係做出來,唔係靠領導講既。

香港地CE / A level衰左基本上呢世人可以收皮,例如Peter個case我就唔覺佢有咩可以「進修」,隨時讀餐死都無用俾學店白賺學費。算你好彩讀得成,除非天資異稟,否則一把年紀普通成績畢業,有幾多老細會請?

再講,世上永遠某個百份比的人不適合讀書,英殖年代講fair play,盡可能令每種人都有均等晉升機會,讀書差的慢慢都有辦法賺到錢,間接令港男女求偶的機會相對公平。現時政策向金融業傾斜,適逢市場趨勢,溝通能力較佳的女性無疑佔優。遲熟又不擅辭令的港男一旦上唔到位,真係無乜機會翻身。

姑且不提Peter這類extreme case,黑人曾上過國語和日語班,男人掌握國語的捲舌、日語拗音如tsu, kyo, gyo甚至英語的children(不少港人讀成「超鈍」)等非常吃力,性別差異非常明顯,職業無分性向或者得,無分性別就難d。

社會發展單一畸型,才造成現在男女供求失衡的情況。這是人口政策和社會資源分配問題,並非指摘「男人不發奮讀書」就可以解決。換過來,假如社會以體力勞動主導,指摘女人「唔練大隻d」同樣不合理,有遠見的政府自應處理這種社會不公平現象,當然,那絕不是我們熟悉的香港政府。

General 黎講, 係幾岩.

香港之所以係香港, 因為商業起飛.
又因商業而沒落(當然都關政府事)到 E+ 地步

作為一個學習科學既人, 呢幾年起海外遇到咁多香港人, 真係有幾分同感
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-09, 12:15 AM   #312
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
>有遠見的政府自應處理這種社會不公平現象,當然,那絕不是我們熟悉的香港政府。
哩句gd

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-09, 01:32 AM   #313
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 真!DC 查看文章
>有遠見的政府自應處理這種社會不公平現象,當然,那絕不是我們熟悉的香港政府。
哩句gd
X 2

但係我諗影響最大既都係我地將中英兩方既劣根性都悉性汲納先會有而家咁崎形既結果.....

舊 03-22-09, 01:39 AM   #314
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
突然想講一點

就係你地講到取捨同平衡的問題...

講真我好有計劃~ (可見的計劃, 實行中的計劃)
去賺我的第一個100 萬~ 甚至整個career path 都好清楚

但唔訓身就唔會成功... 咁變相陪女朋友的時候一定好少~
跟住女士們就會成日話掛住做野唔理佢呀之餘此類...

但main point 係... 唔訓身唔會成功... 已經係唔到你有得平唔平衡...
而係真係取捨的問題... 你又要嫁得好... 嫁個有才華的... 有事業的...
仲要要求佢可以日日夜夜陪住你既... 真係發緊夢囉...

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-09, 02:03 AM   #315
kyu
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: 基路亞 查看文章
突然想講一點

去賺我的第一個100 萬~ 甚至整個career path 都好清楚

但main point 係... 唔訓身唔會成功... 已經係唔到你有得平唔平衡...
而係真係取捨的問題... 你又要嫁得好... 嫁個有才華的... 有事業的...
要伴侶「日日夜夜陪住你」的話,除非是在同一公司(應該是同一辦公室)工作吧。

舊 03-22-09, 02:03 AM   #316
綾小路雷太

引用:
突然想講一點

咁睇你既平衡係邊種囉
你可以而家就平衡,變相可以做既事少左之類 (即時平衡)
亦可以而家訓身,第日事業有成時再收返步代平衡返亦得 (長線平衡)

既然你成條路都清楚,那就不妨行吧。如果身邊人不能理解你
只能說她是食咸魚不抵渴而已。

講就好似好冷血,實際上這個可是殘酷的現實啊

另一方面,當然樓主亦要食得咸魚抵得渴,在理想達到之前唯有忍痛做好心理準備成為天煞孤星了

舊 03-22-09, 02:08 AM   #317
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
作者: kyu 查看文章
要伴侶「日日夜夜陪住你」的話,除非是在同一公司(應該是同一辦公室)工作吧。
一齊做野
佢會見到我鬧人的一面!
而且一定無咁開心

引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
咁睇你既平衡係邊種囉
你可以而家就平衡,變相可以做既事少左之類 (即時平衡)
亦可以而家訓身,第日事業有成時再收返步代平衡返亦得 (長線平衡)

既然你成條路都清楚,那就不妨行吧。如果身邊人不能理解你
只能說她是食咸魚不抵渴而已。

講就好似好冷血,實際上這個可是殘酷的現實啊

另一方面,當然樓主亦要食得咸魚抵得渴,在理想達到之前唯有忍痛做好心理準備成為天煞孤星了
長線平衡... 女朋友都走掉了~ XD
不過我相信我上少d GAF~ 應該易平衡d! XD

(呢排已經上少左好多了!
多數都係半夜先出沒...)

XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
舊 03-22-09, 02:09 AM   #318
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: KammyKammy 查看文章
笑左
精警

咁就呢個啦, 勁有錢仲上進黎做乜, 一齊去環遊世界啦 (發夢)

(OT) 哇我今日享HKU LIBRARY見到星期日檔案出既名人: 隱蔽青年阿源呀~~~~~!!! 佢做緊LIBRARIAN呀!!

竟然咁都認得? 你又係HKU人?
呢度好多HKU人咁喎 -3-

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-09, 02:16 AM   #319
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
作者: irismong 查看文章
竟然咁都認得? 你又係HKU人?
呢度好多HKU人咁喎 -3-
唔好講笑!
我響GAF 大滾咁耐~

GAF 真係好多猛人! 我都響大家身上學左好多野!
GAF 的大大們絕對唔係淨係識買玩具, 玩音響, 玩相機, 淨打機的閂青!

hku 唔hku 都好~ 好多都有料到你唔信~

舊 03-22-09, 02:33 AM   #320
綾小路雷太

引用:
一齊做野
佢會見到我鬧人的一面!
而且一定無咁開心

長線平衡... 女朋友都走掉了~ XD
不過我相信我上少d GAF~ 應該易平衡d! XD

(呢排已經上少左好多了!
多數都係半夜先出沒...)
大丈夫何患無妻

舊 03-22-09, 11:51 AM   #321
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
阿peter個款,唔好話溝女啦,就算一大班[電車男]出黎玩,都係唔出聲果隻啦
就呢堆片段,我只睇到佢係一個孤辟既人

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-09, 11:59 AM   #322
二階堂青丸
Game Master
世界和平

註冊日期: Dec 2002
引用:
又問問男版友:
有兩個女仔,
A勁靚, 但性格勁差, 刁蠻任性勢利脾氣勁臭
B性格勁溫柔體貼細心賢淑, 但樣勁衰
點取捨?
老實講句,係男人既先會同A拍下散拖,玩下開心下之後都一定唔會耐就分手.之後人到中年既,唔想再玩而又想結婚就會同B拍拖,又或者係孤獨終老.

二階堂青丸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-09, 12:07 PM   #323
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
講上黎
港男=/=acg宅
完全兩回事吧
真正acg宅,基本上唔會願花太多時間去溝女上吧?
因為要努力搵錢買野,努力用時間去玩、睇
同港女既生活圈子根本唔同,我認為真正資深[acg宅],根本唔會鬧港女,因為本身唔會關心佢地

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-09, 12:30 PM   #324
美版之王-天涯浪子
玩具封印王

註冊日期: Jan 2002
引用:
笑左
精警

啊, 佢終於踏出第一步了.

有機會, 同佢講多d"唔該" "麻煩晒你", 等佢知道自己存在有價值, 引導佢融入社會.

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-09, 12:42 PM   #325
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: T.K. 查看文章
阿peter個款,唔好話溝女啦,就算一大班[電車男]出黎玩,都係唔出聲果隻啦
就呢堆片段,我只睇到佢係一個孤辟既人
我再貼埋佢成篇原文
剛剛睇左星期日檔案關於港男部份,比較有感觸既係...

原來我係識Peter架!

雖然都係今日先至知佢真名,Gundam DX入面我地已經夾左好多次。佢自稱沉默寡言,實情係非常之多野講,每場輸贏都唔會靜落黎:「哈哈哈頭先二連左隻老虎,跟住再追多一set格鬥,哈哈哈贏得幾險呀!」「哈哈哈!你隻紅渣跌得太近敵人,我部高達已經盡晒力走黎救你都死左呀哈哈哈...」

唔少網友comment話Peter講野好煩,有時都幾覺,尤其贏得太順時唔想高調廿文廿武,見佢比手劃腳興高采烈,只好敷衍幾句。不過,佢算係易夾,機品頗佳。

打Gundam DX差不多七年,粗粗地可以講閱人無數。一個人機品如何,多少反映佢人品如何。

識Peter咁耐,未見佢輸到發脾氣,劣勢都會盡力打,反而有些不太電車的朋友,連輸兩三場就會怨個partner打得差、賴手掣唔得、賴對手打得狗、拍掣、唔認輸等乜都有。

Peter衰在唔識睇人眉頭眼額,少少語障加上學歷低,在香港社會可以講死左九成。

我睇返自己寫的幾篇電車男tips,幾乎無野可以幫到佢。

如果Peter要變成marketable既港男,首先要大幅改善自己的說話技巧,唔好話呢d course好貴,就算有錢都唔知去邊度搵。其次,要轉份至少高一倍薪水的工作,現在時勢是mission impossible (中五學歷),再其次,要完全改變社交圈子,改為去蒲pub落D,或者上網搵孤男寡女/social gathering。因為佢現在蒲的地方完全不會有單身女子,至少不會有單身女仔玩Gundam DX,落場打果兩三個女仔,身邊都有個男partner。

Peter哥除左進修搵好工之外,為求談吐有趣有內涵,少不免要惡補文史哲時事經濟藝術,最好去外國旅遊見識。咁改造法,等於挖晒佢心肝脾肺腎再起骨,然後塞返隻terminator機械人入去,除左層皮無變之外,其餘全部換晒唔係果回事,唔可以再叫佢做Peter了,咁易變咩?

好些不以為然,認為電車男「懶」,自以為靠拼搏上到位的成功人士,唔該認真檢討自己有幾多靠家底,有幾多靠僥倖,又有幾多靠天份,減走呢幾浸之後先好講成功係靠自己努力 (換言之,一個無乜天份、家貧,機遇平平的人單靠努力能否有相近的成就)

電車男毒男似乎是香港和日本獨有,印象中加拿大低收入人仕都不會像「港男」般被標籤歧視。確實有一班男人比較geeky/nerdy,但係衰衰地總會搵返個女仔做老婆。

加拿大讀書不成好小事,男仔high school畢業做超市收銀不怕無錢養女朋友。老來發奮三十幾歲先至再讀collage(甚至再讀high school)都無乜大問題,英文有口音無問題,唔似香港地有港音英語會被香港人歧視 (鬼佬查實唔介意的)。加國人高學歷甚少歧視低學歷,稅收雖重,大家平平穩穩夠交租夠兩餐就算,好少學香港咁十年搵一世人既錢為求買個的式豪庭單位。加國人社會和諧係做出來,唔係靠領導講既。

香港地CE / A level衰左基本上呢世人可以收皮,例如Peter個case我就唔覺佢有咩可以「進修」,隨時讀餐死都無用俾學店白賺學費。算你好彩讀得成,除非天資異稟,否則一把年紀普通成績畢業,有幾多老細會請?

再講,世上永遠某個百份比的人不適合讀書,英殖年代講fair play,盡可能令每種人都有均等晉升機會,讀書差的慢慢都有辦法賺到錢,間接令港男女求偶的機會相對公平。現時政策向金融業傾斜,適逢市場趨勢,溝通能力較佳的女性無疑佔優。遲熟又不擅辭令的港男一旦上唔到位,真係無乜機會翻身。

姑且不提Peter這類extreme case,黑人曾上過國語和日語班,男人掌握國語的捲舌、日語拗音如tsu, kyo, gyo甚至英語的children(不少港人讀成「超鈍」)等非常吃力,性別差異非常明顯,職業無分性向或者得,無分性別就難d。

社會發展單一畸型,才造成現在男女供求失衡的情況。這是人口政策和社會資源分配問題,並非指摘「男人不發奮讀書」就可以解決。換過來,假如社會以體力勞動主導,指摘女人「唔練大隻d」同樣不合理,有遠見的政府自應處理這種社會不公平現象,當然,那絕不是我們熟悉的香港政府。

以前我最討厭人地講風涼話指指點點,想不到今次港男女成了幫凶之一,慚愧。
(Peter哥,下次機舖見!)

http://tkma.blogspot.com/2009/03/blo..._18.html#links

歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 04:01 PM

手機版 | APP版