Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 07-30-08, 01:24 AM   #276
hkprague
Junior Member

註冊日期: Apr 2008
引用:
作者: phil077 查看文章
FF12第二天,若本規夫好帥,ゆかな好豔,Tony好萌:奈々我對不起你!:DragonAkaiの心の神殿:Xuite日誌:

無盡 之間 - FF12 :: PIXNET BLOG :::

台灣 若本同 ゆかな talk show
詳細情況裡面會有
最搞笑都係"All Hail Britannia!~"
同有人送pizza比ゆかな
好想一起叫 "All Hail Britannia!~" 好好玩
係咪因為回歸左,香港的主辦單位怕被人罵無愛國心,念舊(掛住英國)...先唔敢請呀..
唉.. 要知道,香港的主流傳媒同一般大眾幾大驚小怪架啦~
hkprague 目前離線  
舊 07-30-08, 01:43 AM   #277
如月釋臣
Ultimate Gamer
狡朱~~~~

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch IDPeterHoHo
PSN  IDblade0315
引用:
作者: money 查看文章
另官網投票結果

12位 天子
天子只是第12位
明明我有投你一票的說
如月釋臣 目前離線  
舊 07-30-08, 02:22 AM   #278
ZAKU0079
Banned

引用:
作者: 星野豪豬 查看文章
我投神樂耶的喇...(淚目

講句公道說話,

一開始個bug論....
好似係由閣下提出的。
我當初表達錯左
我應該話code geass個設定唔係太嚴謹
變成甘小部分既細節唔駛太過在意
製作人應該都係沒太在意依類型鏡頭同設定有冇衝突
ZAKU0079 目前離線  
舊 07-30-08, 03:04 AM   #279
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: ZAKU0079 查看文章
我當初表達錯左
我應該話code geass個設定唔係太嚴謹
變成甘小部分既細節唔駛太過在意
製作人應該都係沒太在意依類型鏡頭同設定有冇衝突
你唔係製作人
你憑咩話人冇在意 唔嚴謹
你唔好係度浪費大家既時間
聽你既亂講
你既言論 唔止係呢版
已經係令我覺得你想引起罵戰
請你小心你既言論

舊 07-30-08, 07:52 AM   #280
ericlauks

註冊日期: Jul 2007
引用:
當年Z劇場版four個角色冇揾原本個聲優做結果搵左佢黎做
當時班FANS嘈到拆天
富野話唔關佢事係音響果邊個阿頭自己決定
之後先突然傳出以前佢同個阿頭有路
不過有傳聞都有人去解畫
信不信由你不過你又唔係同佢談婚論嫁
佢個人既感情關係都無謂過度干涉
佢自己做好自己份工就得
我都記得 我果時都想原本個聲優配
不過唔知原來係c.c.配!?
ericlauks 目前離線  
舊 07-30-08, 09:31 AM   #281
埃及使者
God of Gamer
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
....

我覺得死雀對lulu開出既條件
1.帶nanali隱居...不再做zero
2.叫佢向全世界親自公開身份
(冇乜可能...但考慮到死雀既性格.....佢依家眼中只有恨冇友情)
3.自首,nanali由死雀照顧
4.以nanali & karen交換lulu,搵埋若本譜出BL戀曲...世界和平

========
背叛果度..應該係扇吧,睇下有冇其他人協助
只係睇下佢點樣背叛,一集完
不過估計會好麻煩

lulu知道v雷達&扇既關係...但記者佬&沙耶子唔知
結果走去暗殺失敗..仲令黑騎冇左個人
記者佬&剩低既4聖劍都會裏切(?)

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線  
舊 07-30-08, 09:45 AM   #282
久遠悠

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
....

我覺得死雀對lulu開出既條件
1.帶nanali隱居...不再做zero
2.叫佢向全世界親自公開身份
(冇乜可能...但考慮到死雀既性格.....佢依家眼中只有恨冇友情)
3.自首,nanali由死雀照顧
4.以nanali & karen交換lulu,搵埋若本譜出BL戀曲...世界和平

========
背叛果度..應該係扇吧,睇下有冇其他人協助
只係睇下佢點樣背叛,一集完
不過估計會好麻煩

lulu知道v雷達&扇既關係...但記者佬&沙耶子唔知
結果走去暗殺失敗..仲令黑騎冇左個人
記者佬&剩低既4聖劍都會裏切(?)

....
看預告怎麼看朱雀都是在問EUPHY事件啦, 畢竟有這麼好的機會對方乖乖下頭
不好好利用機會問得一清二楚怎麼行

舊 07-30-08, 10:06 AM   #283
stevenfan
Ultimate Gamer
貧窮神附身

註冊日期: Jan 2007
唔好意事money大
有Seed D 做前題
我覺得一日未完,一日都有機會會改劇本

stevenfan 目前離線  
舊 07-30-08, 10:11 AM   #284
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: stevenfan 查看文章
唔好意事money大
有Seed D 做前題
有冇搞錯...
唔該唔好用呢d劇本爛到冇得再爛o既廢野
黎同呢套集集都估佢唔到o既作品比

code geass 呢d開頭落晒伏線...唔係話改就改....gsd就係每集打打打,之後去第二個地方再打打打

此篇文章於 07-30-08 10:14 AM 被 忍者 編輯。
忍者 目前離線  
舊 07-30-08, 11:31 AM   #285
rx787878
Senior Gamer
新手

引用:
作者: hkprague 查看文章
好想一起叫 "All Hail Britannia!~" 好好玩
係咪因為回歸左,香港的主辦單位怕被人罵無愛國心,念舊(掛住英國)...先唔敢請呀..
唉.. 要知道,香港的主流傳媒同一般大眾幾大驚小怪架啦~

奇想:
若本和ゆかな已經可以攪到咁開心的話,
如果福山和櫻井來的話...
失控都似!!

另,
日本8月頭那個和OO鋼彈共演的Event,
如果能去到這個就真係perfect!!
rx787878 目前離線  
舊 07-30-08, 11:32 AM   #286
leotam3

註冊日期: Oct 2003
...
http://www.nicovideo.jp/watch/sm4117397

ed神曲

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線  
舊 07-30-08, 12:35 PM   #287
Arcanist
Game Master

註冊日期: Apr 2004
其實嚴格黎講成個故事都係"劇場需要", 所以一般話"劇場需要"係指"因為劇場需要, 所以即使好唔合理亦要拎劇情點點點發展"

如果一套野d劇情我睇既時候覺得好唔合理既話我都會話, 不過我覺得geass o個d唔係唔合理, 只係d細節冇講清楚而可以拎有d人有所懷疑, 但係要解釋其實可以有好多方法, 起碼我睇geass既時候唔覺有咩大問題

此篇文章於 07-30-08 12:37 PM 被 Arcanist 編輯。
Arcanist 目前離線  
舊 07-30-08, 01:29 PM   #288
money
◆.西野司命.◆

引用:
作者: stevenfan 查看文章
唔好意事money大
有Seed D 做前題
一開始你已經比錯對象
攞GSD同GEASS比
一開始已經錯

改劇本係唔會
改野唔係一兩日既事
腳本仲要整成台本俾聲優睇
等佢地去預備
你估好似GSD咁
播個個星期內 都未做好播個集Anime呀

引用:
作者: leotam3 查看文章
...
http://www.nicovideo.jp/watch/sm4117397

ed神曲

最後既呀 聲調提高個下真係正

此篇文章於 07-30-08 02:00 PM 被 money 編輯。
money 目前離線  
舊 07-30-08, 01:44 PM   #289
新月
Game Master

註冊日期: May 2005
PSN  IDSURYC_KO
一直都想講一樣野
開劇透o既人用左 spoil
但回覆o既人唔用spoil
搞到我唔敢入o黎討論
新月 目前離線  
舊 07-30-08, 02:09 PM   #290
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 新月 查看文章
一直都想講一樣野
開劇透o既人用左 spoil
但回覆o既人唔用spoil
搞到我唔敢入o黎討論
哩樣野好多人講過, 版主都提左好多次

真!DC 目前離線  
舊 07-30-08, 02:20 PM   #291
money
◆.西野司命.◆

引用:
作者: 真!DC 查看文章
哩樣野好多人講過, 版主都提左好多次
我已經一見到D人冇用SPOILER
就立即加番 所以已經少好多

另有皇帝胸像 ゼロ仮面 CC既Figure
一番くじプレミアム コードギアス 反逆のルルーシュR2(くじ100本&景品全部入り)
詳細: くじ100本入り/景品全部入り
発売日: 2008年12月発売予定
販売価格:80,000円

コードギアスファン必見!!超豪華な一番くじシリーズに「コードギアス 反逆のルルーシュR2」が
登場!!コードギアスに欠かせないキャラクターのフィギュアが盛りだくさんの内容です。
くじ100本入りでの販売ですので、ご覧の景品がそっくりそのまますべて手に入ります。
入荷数少量のため、お早目のご予約をオススメいたします!!

舊 07-30-08, 02:33 PM   #292
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
引用:
-skip-
8萬yen胸像.....
如果要整1:1最少要五六十萬yen?

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線  
舊 07-30-08, 06:06 PM   #293
ZAKU0079
Banned

引用:
你唔係製作人
你憑咩話人冇在意 唔嚴謹
我覺得第一期同第二期有D野個設定有幾大落差
好似中華聯邦甘原來有個咬龍之房既高層組織
到左二期就變成天子做元首宦官專政
成個中華篇都唔見左班人
另外二皇子係第一期提過柬埔寨佢地既機關
仲有劇情裡面都有提過EU係印度邊境攻擊不列顛軍
結果又變哂中華聯邦既地方
仲有柯姐打落黎既十八區又去左邊
係唔係中東果一塊粉紅色既地方?又冇再提過
就算到左二期初頭張世界地圖個版圖分佈
又同後期中華篇顯示個中華聯邦領土唔同
蒙古以北一大塊地方冇哂
就算CG個世界成日打仗都冇理由變化可以甘大

人地00都係同你五十集分兩期做
但對方做左一半好多設定尤其世界觀都講得好清楚
但CG到左第二期個世界觀仲好含糊
就知道世界有EU,不列顛同中華聯邦三大國
不列顛起碼有十八個AREA
版圖分布,area即係邊度以至第一騎士個領地依D好容易講到既設定都冇公佈
真係就算佢真係寫完劇本都係先寫大綱細節後補
當然依D野我冇證據指出佢真係甘做
不過連最簡單既世界觀設定都冇清楚公佈
真係懷疑做果個係唔係真係設定好哂定係邊做邊諗

我唔係有心挑戰筆戰
我實在唔理解回答一個人既疑問點解會引起甘大風波
我又唔係指住谷口同大河內罵到上天花板
雖然我當初用字係有失誤
舊 07-30-08, 06:09 PM   #294
money
◆.西野司命.◆

引用:
成個中華篇都唔見左班人
蒙古以北一大塊地方冇哂

版圖分布,area即係邊度以至第一騎士個領地依D好容易講到既設定都冇公佈

我唔係有心挑戰筆戰
雖然我當初用字係有失誤

你唔洗同我講咁多野
總之請你小心你自己既言論
我已經警告左你
如再有人投訴 或我睇到既話
我會作出行動
講完

舊 07-30-08, 06:38 PM   #295
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: mudhole 查看文章
閣下除左答HAKAIDA CC應該冇左CODE之外, 閣下講話CC冇意外中GEASS係因為冇劇情/BUG, 咁樣真係答緊問題?!

講返"唔覺意"中GEASS既問題
YUFI部份上面星野豪豬都答左, 所以, 點解之前講"炒左隻雀"時YUFI會唔中GEASS(假設講依句話時RURU已經GEASS失控緊) 嘛, 再講, 如果真係有咁大個BUG既話, 一早係上年就已經通晒天啦.
R2第3話RURU對口口講野時, 無錯, 有好多動詞出現, 不過冇對住口口講過任何命令句. 有動詞出現唔等於有命令, 請分清楚.
岩岩今集CC食PIZZA, RURU講既「食べて」, 一如上MONEY大所講, 個時CC冇望住RURU對眼所以唔會中. 再者, 即使CC係望住RURU對眼, CC結果一樣唔會中GEASS, 因為"食"既命令形係「食べろ」, 而唔係「食べて」.「食べて」你可以當佢係「食べてください」既省略. 咁RURU冇對CC落命令, CC就當然唔會中GEASS.

而閣下所講既劇情問題, 事實上除左OP, EYE CATCH, ED, CM之外, 每分每秒都係劇情. 即使係好似SEED D咁慢, 一樣不斷有劇情前進緊, 只係平均每秒中所釋出既情報量相對地少而已. 而該劇情(情報)既內容(情報量)未必如閣下想像/予想中一樣, 就並不代表沒有劇情進行. 請分清楚. 亦唔好將不符合自己幻想既事情推晒落BUG度...
「いいんだよ 食べて」
呢句根本就冇半點命令/要求o既意思....
個人理解:呢句野意思同「食べていいんだよ」根本就一樣....只係日文使用上可以咁調轉講

其實唔駛下下都執到咁正
咩有con冇con有命令式冇命令式....
故事大鋼好,劇情緊湊,,仲要集集都估佢唔到就就好了(唔似得大部份o既動畫..睇左下回預告就估到下集8成o既故事內容...講真,code geass真係冇咩邊幾集你係估到佢o個集最後係會演變成咁...even你睇晒雜誌預告)起碼nnl上任o個集我估唔到佢最後會大大聲咁話加入合眾國

舊 07-30-08, 06:46 PM   #296
Arcanist
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
成個中華篇都唔見左班人
蒙古以北一大塊地方冇哂

我唔係有心挑戰筆戰
雖然我當初用字係有失誤
先旨聲明我唔係要罵戰, 不過見佢post左咁多比較出黎我又想搞清楚

已經唔記得咩野咬龍之房, 邊集講既? 同背後天子做元首宦官專政有咩衝突?

印度變哂中華聯邦既地方?

十八區我覺得根本無關痛癢......

R2初期同近期show d版圖分佈有冇圖或者話數+出現時間比黎睇下

第一騎士o岩o岩先正式出, 而且佢既領地係邊度係一早定左還是之後會加,甚至永遠唔會講又有咩所謂? 如果係對於劇情重要而佢又講左個不合理既領地出黎先嘈啦

唔好忘記全部都係作出黎既故事, 有十億人就每一秒都有有十億人做緊唔同既野, 點可能咩都設定晒? UC有好多好多設定, 但係有幾多真係係動畫入面交代? 有幾多外傳呀小說呀漫畫呀game呀補元先有咁詳細既設定?

00世界觀清唔清楚我唔知, 不過知佢有好多既重要(supposed to be)角色出黎唔知做咩, e.g. 王留美集集都出仲換晒衫行行企企我真係唔知佢有咩用, 皇女一早出場兼擺明係重要角色但係又係冇做過d咩, グラハム搞左咁耐結果係最後出黎打幾下就玩完?

此篇文章於 07-30-08 06:49 PM 被 Arcanist 編輯。
Arcanist 目前離線  
舊 07-30-08, 06:51 PM   #297
Qe1
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2006
總之...一人少句
Qe1 目前離線  
舊 07-30-08, 06:54 PM   #298
relight
Game Master
普通的魔法使

註冊日期: Nov 2005
XBox Live GamertagHKrelight
其實ZAKU都係搵BUG者,不過語氣差左D

之前講果堆設定含糊既野有冇實圖可以對比下?例如話咩地圖吾同果D....

套野我都覺得超正,而且就算有D細BUG都冇咩所謂,但都有興趣知下

PS: 其實連老美D電影都好多BUG的(上億製作既都一樣),有興趣可以上MOVIE MISTAKE睇下,所以就算CODE GEASS呢D製作咁認真既動畫有BUG都冇咩咁出奇啦

此篇文章於 07-30-08 06:56 PM 被 relight 編輯。
relight 目前離線  
舊 07-30-08, 07:27 PM   #299
ZAKU0079
Banned

引用:
作者: Arcanist 查看文章
先旨聲明我唔係要罵戰, 不過見佢post左咁多比較出黎我又想搞清楚

已經唔記得咩野咬龍之房, 邊集講既? 同背後天子做元首宦官專政有咩衝突?

印度變哂中華聯邦既地方?

十八區我覺得根本無關痛癢......

R2初期同近期show d版圖分佈有冇圖或者話數+出現時間比黎睇下

第一騎士o岩o岩先正式出, 而且佢既領地係邊度係一早定左還是之後會加,甚至永遠唔會講又有咩所謂? 如果係對於劇情重要而佢又講左個不合理既領地出黎先嘈啦

00世界觀清唔清楚我唔知, 不過知佢有好多既重要(supposed to be)角色出黎唔知做咩, e.g. 王留美集集都出仲換晒衫行行企企我真係唔知佢有咩用, 皇女一早出場兼擺明係重要角色但係又係冇做過d咩, グラハム搞左咁耐結果係最後出黎打幾下就玩完?
第一期最尾果集一班睇落去好位高權重既中華高官係咬龍之房
睇住日本個局勢發展
當時雜誌仲出左佢地既設定圖
結果第二期影都冇埋
佢地係咩人有咩影響力?
隨便少少話佢地係宦官手下都好
宜家就係宦官死哂然後就重組超合眾國
佢地完全消失左

依個係今集既超合眾國同不列顛分布

第二集個世界地圖分布
http://tw.youtube.com/watch?v=DTls_Ywclxs
揾唔到圖不過其中一段顯示左中華聯邦個版圖

第一騎士係CG未開播前已經公布角色造型
設定上第一騎士擁有領地都係好早時已經講過

CG玩到全世界但唔講個世界分布而且一時又改唔少
這不是有完整設定應該出現既情況
這是好基本既野

00個世界觀相對清楚好多
人類革新聯盟,aeu,union版圖分明清楚
三個勢力用咩政治制度係一D設定集同解說都有講
CB本身係主角就有因為劇情需要保密
但其他勢力個設定唔會影響劇情就應該講明事實00都設定好哂
相對CG連最基本既版圖都無定案
成個世界觀唯一仔細少少
就係皇曆個開始同不列顛既歷史

此篇文章於 07-30-08 09:29 PM 被 ZAKU0079 編輯。
舊 07-30-08, 07:43 PM   #300
Freddy
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001
引用:
-skip-
我剩係想講你果兩幅地圖
好明顯, 下面果張係講緊大不列顛 攻打其他國家 ge 示意圖
d 紅色箭咀 係攻擊ge地方

而第一幅係現在ge 勢力圖
對比番第二張大不列顛攻擊ge地方而家變左佢地領地
冇咩問題喎, 就算係中華聯邦領地都大左都唔係問題
唔比人食埋EU 領土?

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[全機種] 秘技區,建設中......(歡迎大家提供秘投) 神祕人1號 攻略及心得交流區 263 07-20-08 12:54 AM
[動畫] コードギアス 反逆のルルーシュ R2 TURN 11「想い の 力」Vol.10丨(6/21 OP2 試聽開始) money 日本動漫畫討論版 1001 06-23-08 12:22 AM
[動畫] コードギアス 反逆のルルーシュ R2 TURN 7「棄てられた 仮面」Vol.9丨(壁子最新情況 感謝俺達の悟朗情報提供) money 日本動漫畫討論版 1001 05-19-08 12:44 AM
[動畫] コードギアス 反逆のルルーシュ R2 TURN 5「ナイト オブ ラウンズ」Vol.8 丨(ロロ雑巾) money 日本動漫畫討論版 1001 05-04-08 09:02 PM
[Xbox360] skillful WE 交流 jojo3 攻略及心得交流區 81 04-17-08 04:37 PM

現在的時間是 11:39 AM

手機版 | APP版