Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 12-22-15, 12:41 PM   #251
kimtch
God of Gamer

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
呢個應該係走大眾向定係研究隻game再打個情況
類似 pokemon 一係求其練定係玩個體+努力值..(?
kimtch 目前離線  
舊 12-22-15, 12:54 PM   #252
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
多人打但中~高玩家無癮其實係好麻煩的:o)

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線  
舊 12-22-15, 01:00 PM   #253
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
去到高手互片個lv都唔係鬥combo精度ga la…
newb 目前離線  
舊 12-22-15, 01:00 PM   #254
kimtch

以往 格GAME 睇得明就易
打就好難搞

而家佢想推向 好易就打得到 但打得精果班又冇癮
咁真係幾惡搞w
kimtch 目前離線  
舊 12-22-15, 01:05 PM   #255
tao
Crazy Gamer
SFV格鬥家

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDJapbee
XBox Live GamertagSleepyEyes23
引用:
作者: wing 查看文章
對新手來講, 係.

對真正有格鬥精神的老手來講, 我想像唔到咁樣有問題. 我估老手都唔想打沙包, 新手都有強D戰鬥力, 唔好咩? 我打sf係最弱雜魚級, 但打鐵拳都叫做識打下, 我都唔想同一D完全唔識打的沙包玩, 對手要有D實力先至有趣.

對D只想打沙包儲多d win數, 或者表演combo的人來講, 目押易左咪唔係好事囉.
可能最大影響係sako呢類玩家...
佢係咪冇玩USF4..? 之前好似話佢對隻game的改動有不滿咁
tao 目前離線  
舊 12-22-15, 01:09 PM   #256
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
又要講打籃球
點解唔SET個籃框矮D, 大D, 掉都入?
你覺得NBA好睇係唔係因為佢地打得勁過你?

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」
ヨコ男 目前離線  
舊 12-22-15, 01:12 PM   #257
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

唔介意你易
但介意隻game淺
我相信打開格game既人係咁諗囉

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線  
舊 12-22-15, 01:14 PM   #258
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
唔介意你易
但介意隻game淺
我相信打開格game既人係咁諗囉
無玩開呢隻真係唔知淺左咩…可唔可以解述下?
newb 目前離線  
舊 12-22-15, 01:15 PM   #259
kimtch

如果下下都要保留到唔練就打唔到既話
咁其實隻game只會越整越少人玩
咁對個brand都唔會係好事
點樣係吸新血同留舊人取平衡點好重要

唔係既話佢sfv 大可以keep番晒usfiv 所有野落去姐
何必搞咁多新野?

視乎你係入果幾蚊你係想打沙包定係 有基本戰力囉

當然你係好上階既 咁好多人對你黎講都係沙包

此篇文章於 12-22-15 01:18 PM 被 kimtch 編輯。
kimtch 目前離線  
舊 12-22-15, 01:21 PM   #260
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: sohippy 查看文章
無玩開呢隻真係唔係淺左咩…可唔可以解述下?
唔扯到其他廠既game咁遠,淨係同番街霸4比
街霸4拳腳六個制有遠近之分、空中都有斜跳直跳之分,加埋既動作都已經比起街霸5全部加起黎既多
而家你六個制無遠近,特殊技又唔係多,Chain combo連個樣都無變
Combo可能易左你會覺得好開心練少左野
但練少左野既同時另一面就係你可以做既野少左
可以做既野少左,代表可以深入鑽研既野又少左,拉近角色差距、玩家人間性能既武器又少左、為玩家與玩家之間既風格分隔又少左
我會形容呢D叫做「淺」
一隻格game要可以Keep到,係需要有一個深度去比玩家開發
第二樣唔講,淨係講而家呢個open test,一隻角色你開著個Training Mode你可以試既野有幾多?
搵唔到人對打既,某D角色玩十分鐘可能已經想熄機了

ペルソナ5

隨時更新

此篇文章於 12-22-15 01:24 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線  
舊 12-22-15, 01:53 PM   #261
tao
Crazy Gamer
SFV格鬥家

PSN  IDJapbee
XBox Live GamertagSleepyEyes23
ももち&ふ~どの『ストリートファイターV』」第4回 ガチバトル編
https://youtu.be/L97ZVwtrrGw

可能momochi同fuudo想講...隻game都幾SF2
但因為要幫官方宣傳感想要講得好有趣咁....冇計
tao 目前離線  
舊 12-22-15, 01:56 PM   #262
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
Xian Demonstrates a Parry Option Select for Ryu in Street Fighter V’s Beta
http://shoryuken.com/2015/12/21/xian...ghter-vs-beta/

舊 12-22-15, 02:36 PM   #263
RS 200

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
識目押唔等如唔係沙包,要搞清楚先。
RS 200 目前離線  
舊 12-22-15, 02:40 PM   #264
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
目押易咗其實在下覺得係好事黎,諗起初年SF4練成個鐘目押都冇一成成功率,真切體會到冇天份玩黎都嘥氣,咁就唔見咗二百幾…
不過睇樓上講似乎其實問題唔係喺易咗度。

舊 12-22-15, 02:42 PM   #265
wing
格鬥低手

引用:
作者: RS 200 查看文章
搞清楚先, 我同意識目押唔等如唔係沙包, 但至少弱果面的攻擊力提升左, 強果面打起上來都比較有趣.

而且格鬥game呢樣野係要俾時間練先至有成果, 大家都知, 如果太難, 初學者出來出去都出唔到, 會覺得冇癮, 唔玩. 如果易d出到一串combo, 會有多D成功感, 會繼續玩落去練落去而有進步的可能性都高d. 我相信製作人的想法都係咁.

此篇文章於 12-22-15 02:44 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線  
舊 12-22-15, 02:50 PM   #266
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
至少打得贏電腦先

舊 12-22-15, 03:02 PM   #267
ZOMA
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
目押易左對我來講都係好事
但唔代表隻GAME好玩左

都唔代表新手就易贏左
相反我覺得今集新玩家更容易唔知輸乜

DeviantArt
PIXIV
ZOMA 目前離線  
舊 12-22-15, 03:27 PM   #268
wing
格鬥低手

引用:
街霸4拳腳六個制有遠近之分
其實sf一向拳腳係分輕, 中,重, 即係分開速度同力度, 反而主要唔係分遠近.

舊 12-22-15, 04:35 PM   #269
RS 200

引用:
搞清楚先, 我同意識目押唔等如唔係沙包, 但至少弱果面的攻擊力提升左, 強果面打起上來都比較有趣.

而且格鬥game呢樣野係要俾時間練先至有成果, 大家都知, 如果太難, 初學者出來出去都出唔到, 會覺得冇癮, 唔玩. 如果易d出到一串combo, 會有多D成功感, 會繼續玩落去練落去而有進步的可能性都高d. 我相信製作人的想法都係咁.
呢樣就係大部份SF4玩家講緊o既野,呢d設定無錯吸到新手去玩,但連呢類基本野都話想一步登天,真係留落黎繼續研究o既又有幾多個丫老實,心態根本唔同。而家佢個system同埋所有設定根本就完全新手向,就咁睇beta的話,唔多可能性去發掘。
講真其實無印SF4開始,capcom都係想做隻SF2味道o既game出黎引d人玩返,老實講個system已經好成功,淺有淺玩,深有深究,係半途出家去玩AE版/ultra版先會有追唔上o既感覺,因為個系列已經比d神人玩到好深....
RS 200 目前離線  
舊 12-22-15, 04:37 PM   #270
RS 200

引用:
其實sf一向拳腳係分輕, 中,重, 即係分開速度同力度, 反而主要唔係分遠近.
佢意思係,每個拳腳都有近同遠之分,即係唔同o既技黎,近重拳同遠重拳有唔同動作,唔同frame數發生,判定等等,呢樣野以前SF2年代已經有
RS 200 目前離線  
舊 12-22-15, 04:45 PM   #271
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
佢意思係,每個拳腳都有近同遠之分,即係唔同o既技黎,近重拳同遠重拳有唔同動作,唔同frame數發生,判定等等,呢樣野以前SF2年代已經有
對戰既變化全部源自呢D招式,玩家既個性亦係因應呢D技既多少而睇易唔易分到出黎
然後而家就係全部角色先食一刀全部無一半既動作:o)

ペルソナ5

隨時更新
鈴蘭 目前離線  
舊 12-22-15, 07:56 PM   #272
wing
格鬥低手

引用:
哦, 講呢樣.

但只係少數招有分, 大多數係冇分

舊 12-22-15, 09:22 PM   #273
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
哦, 講呢樣.

但只係少數招有分, 大多數係冇分
點會少數,你6個制既通常技本身都已經有分遠近啦....
斜跳同直跳又已經唔同啦

ペルソナ5

隨時更新
鈴蘭 目前離線  
舊 12-22-15, 10:45 PM   #274
Alpha
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2012
Alpha 目前離線  
舊 12-22-15, 10:59 PM   #275
wing
格鬥低手

引用:
點會少數,你6個制既通常技本身都已經有分遠近啦....
斜跳同直跳又已經唔同啦
只有少數通常技有分遠近吧. 應該少過一半.

關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] ULTRA Street Fighter IV 討論區 [已售] 八仙果 攻略及心得交流區 1202 07-22-15 06:03 PM
Street Fighter x 鐵拳 steve 電視遊戲討論版 1001 11-06-12 05:34 PM
[PSP]Street Fighter Zero 3 ↑↑ neo2046 手提遊戲機討論版 155 02-08-06 03:55 PM
street fighter~ seraph 電視遊戲討論版 32 01-28-05 11:40 PM
Street Fighter Zero 4 Rivky2003 電視遊戲討論版 24 03-22-04 12:34 AM

現在的時間是 06:08 AM

手機版 | APP版