Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 09-27-08, 10:16 AM   #1
fxi
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
今朝彈彈下終於斷左弦 , 我想問換弦係咪要一次過換哂六條弦, 同埋動作要快?手頭上無弦線, 又未試過換弦
fxi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-08, 07:38 PM   #2
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: fxi 查看文章
今朝彈彈下終於斷左弦 , 我想問換弦係咪要一次過換哂六條弦, 同埋動作要快?手頭上無弦線, 又未試過換弦
唔一定換晒 ~ 不過如果其他都殘殘地就一次過換晒仲好
你買一pack來換ma ~
你未試過換, 咁你識唔識換 ?
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-08, 01:25 PM   #3
fxi

引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
唔一定換晒 ~ 不過如果其他都殘殘地就一次過換晒仲好
你買一pack來換ma ~
你未試過換, 咁你識唔識換 ?
尋日一朝早即刻標左去柏斯買返PACK, $57好貴 上網睇住來整, 不過唔識圈實D線, 成日彈返出來...最终都係上堂比阿SIR攪
舊 09-28-08, 07:32 PM   #4
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
尋日一朝早即刻標左去柏斯買返PACK, $57好貴 上網睇住來整, 不過唔識圈實D線, 成日彈返出來...最终都係上堂比阿SIR攪
學左一次你就自己應該識搞ga la
不過$57一d都唔貴
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-08, 02:05 AM   #5
~AnGiE~
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2005
XBox Live Gamertagons1020
引用:

你果支都係古典結他黎架?
~AnGiE~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-08, 07:18 PM   #6
fxi

引用:
作者: ~AnGiE~ 查看文章
你果支都係古典結他黎架?
嗯, 我果支應該係民謠結他, 用綱線的, 我而家都只係彈到D好簡單既歌, 睇慣左數字譜, 豆士譜都係甩甩下敢彈, 上左9 堂, 而家先教點彈其他大調, ARMARM先學G major既歌, 我想問G 大調係咪除左MI同SI升半個音之外其他同C大調既彈法一樣GA?
舊 09-30-08, 12:06 AM   #7
~AnGiE~
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2005
XBox Live Gamertagons1020
引用:
嗯, 我果支應該係民謠結他, 用綱線的, 我而家都只係彈到D好簡單既歌, 睇慣左數字譜, 豆士譜都係甩甩下敢彈, 上左9 堂, 而家先教點彈其他大調, ARMARM先學G major既歌, 我想問G 大調係咪除左MI同SI升半個音之外其他同C大調既彈法一樣GA?
G Major應該係個f#左
點樣係個mi同si升左半個音...唔係好明
見你話支結他圈唔實d線,仲以為係古典結他添...
~AnGiE~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-08, 07:03 PM   #8
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
我想問一問~~~

結他簡譜出現一個chord寫住 "D+" 係咩意思? [不是D#]

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 10:51 PM

手機版 | APP版