Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 12-19-20, 02:17 PM   #301
王小虎
God of Gamer

註冊日期: Apr 2002
好似係再加一套The Book of Boba Fett,然後又有Mandalorian S3,加埋Rangers of New Republic, Ahsoka Tano玩crossover,相信第一個大佬係 Thrawn。如果 CW 做到,相信 Disney 都應該做到,下年先真正多嘢睇。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-20, 07:12 PM   #302
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
成話真係坐嚮疏化邊~

今話係本季最唔好睇嘅 Chapter 10 個導演又再執導,啫係三部 Ant Man 個導演 Peyton Reed,今回又做返套好戲。

有透⋯⋯
  • 一開頭個對峙好正,個機師係咁放咀炮真係想死,亦見到 Gideon 手下真係有啲真心膠。
  • 跟住都估到去搵 Bo,三句唔埋就打,對白好有骨,打又好睇,用到火箭幫手;話時話,個 bar 啲人好醒水,一早散晒水~ 而 Chapter 11 條友去咗邊冇交待。
  • 好明顯特登玩 girl power,所以無咗條友,Boba 載完人就走,好在 Slave 1 支炮轉後打爆啲 TIE,嘢!而班女都打得好睇,無所謂。
  • 跟住係 Din 個人表演時間,件 Dark Trooper 係咁拳拳打落個頭到,睇到都痛;有人話好似 Batman vs. Superman 某場~
  • Din 同 Gideon 場隻揪都好掂,Gideon 打到好似下下攞人命咁,據報 Pedro Pascal 之前演 GoT 嗰陣學過用棍同槍,所以如果係佢打嘅都有說服力。不過咁快打完,都估到有啲嘢。
  • 成話 Gideon 都好賤,挑動 Bo 同 Din 內鬥咁滯;有睇過 Rebels 入面都知,Sarbin 就咁畀咗支 Dark Saber 過 Bo 都得,係咁之後啲人都唔服就唔知,所以今次唔收?其實成隻艦啲人,都係一隻手嘅手指咁多,個個密口,出去點唱都得嘅啫~
  • 突然班 Dark Trooper 返嚟,超緊張!不滿佢監粗停咗場衝突~
  • 跟住一隻 X-Wing 出現,心諗係咪之前嘅 New Republic,跟住又出現綠色光劍,心仲係唔信係佢,然後隻手套~ 嘩!咁至係啲迷心目中嘅 Luke 吖嘛!不過個 deepfake 近睇仲係爭啲。
  • 最後嗰場超感動,Din 為咗細路除咗個頭盔,有人話對應返 RotJ Luke 同 Vader 最後嗰場。而 R2 出場絕對有畫龍點睛嘅功效。
  • Credit 後嗰度真係令人產生興趣,Jaba 個副手居然坐正,而 Boba 坐正做黑幫,之前 Maul 條線斷咗,睇佢點玩。

直覺上,夾埋之前啲公怖,出年會係 Book of Boba,不過有人又話唔係,包括 Lucas Film 嘅前僱員,第三季同 BoB 同時上架;實際點情況,都係等正式公布。

[追加]照呢個報導,Book of Boba 應該係另一個短篇系列:

https://deadline.com/2020/12/the-boo...21-1234658951/
https://variety.com/2020/tv/news/bob...21-1234866289/

此篇文章於 12-21-20 02:06 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-20, 12:51 AM   #303
肉羊哩咖
griffin611

開枝散葉

今季 The Mandalorian 整體好睇上季,除咗 Chapter 10 真係悶到抽筋之外,其他都好精彩,大部份有爭議嘅地方(除咗唔太嚴重嘅犯駁):

1. 太多其他星戰作品出現嘅人物同地點,原創度唔夠;
2. 而呢啲人物大都係利用呢套嘢做跳板,之後另起爐灶;
3. 太多 fan service (不涉賣肉~);
4. 前五話都係「仙人指路」式劇情 -- 去到一處,遇到某個有啲名嘅角式,要求 Din 幫手搞掂單嘢(全部含戰鬥場面),完事後就指佢去下一個地方,repeat;
5. 阿細路萌度不足,尤其無乜用到原力幫吓手。

前三點個人覺得無乜大問題,佢開始玩 MCU 模式,仲學埋你唔識班友係乜水都睇得明,會享受個過程。可能係本人都知佢哋係乜水,所以無上季人物咁多驚喜(好似 IG-11)。

第四點其實好過上一季,無咁鬆散,唔會樣樣都試下。

第五點當然係死罪,結局搞成咁,下季會唔會買少見少㗎?

吐糟補遺⋯⋯
  • 特登睇返幾次,原來 Luke 從冇介紹佢係咩名!好顯在場無人知佢係乜水(可能除咗 Gideon 之外),咁 Din 點去搵返阿細路先?!
  • Chapter 15: 運輸車隊無護送都算啦,明知遇襲都唔要求支援,講唔通。
  • Chapter 12: Din 班友誤闖實驗室,開始駁火嘅陣,畫面左邊有條著住條牛記嘅友,一閃就無咗,時間大約係 18:53,被戲稱為 Admiral Blue Jeans,好明顯係工作人員,而家睇返無咗。要欣賞返網上大把。
  • Chapter 09: 既然 Boba 知佢副「祖傳」裝甲嚮邊,點解搞咁多話先追討返?

此篇文章於 12-22-20 03:56 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-22-20, 03:52 AM   #304
肉羊哩咖
griffin611

Jon Favreau 嚮《美國早晨》透露,The Book of Boba Fett 唔係 The Mandalorian 第三季,而係獨立系列,亦正在拍攝中。會同 The Mandalorian S3 同樣出年十二月上:
https://deadline.com/2020/12/the-man...t-1234660041/#!

繼續由 Jon Favreau 同 Dave Filoni 任監製,亦加埋 Robert Rodriguez 做監製。 其他詳請待定。

舊 12-26-20, 12:35 AM   #305
肉羊哩咖
griffin611

Autumn in New York

唔好諗住係好似 Up 同 Inside Out 等等咁洋蔥, 亦唔好畀啲預告咁去誤導,故仔有另一啲嘢你過去諗吓。

好:整體好過舊年套 Onwards 好多;呢套嘅視覺一流,分鏡同拍攝一流(有幾下用淺景深正到痺),燈光運用帶同個格調,最出式係佢描繪出嘅紐約市,畫到好真實。兩位主角聲演好出式,但最搶其實係啲音樂。故仔開宗明義向紐約嘅爵士音樂致敬,音樂由 Jon Baiste 包辦,而配樂由Trent Reznor 同 Atticus Ross 主理,你好爵士音樂,會有返到去家鄉嘅感覺。故仔講啲幾淡口嘅嘢,節奏咁又啱啱好。

唔係咁好:挑骨頭咁數 -- 唔似其他嘅咁好玩好笑,不過你唔諗住係偏向娛樂性咁又無所謂;結局幾易估中嘅;另,隻猫嘅戲份又少得滯~

Credit 後係有啲嘢嘅 -- 嘻~ 佢肯玩盡啲直頭向 Bill Murray 某片致敬~

舊 12-26-20, 07:24 PM   #306
肉羊哩咖
griffin611

好似完全無宣傳,唔走去睇 Soul 唔知 Disney Gallery : Star Wars The Mandalorian 有第二季~ 頭一話係逐話講佢哋啲製作花絮。由監製導演演員,到幕後各崗位,都以訪談方式講。亮點當然係 Chapter 13 嗰度,但係你睇佢其他各話都感覺到熱誠,尤其係導演 Chapter 14 嘅 Robert Rodriguez 呢條友真係好投入。好明顯佢同 Jon and Dave 兩條友一樣咁度故仔,都係拎晒佢啲星戰珍藏出嚟玩,一路諗。

----------

Pixar 仲有套新動畫短片 Burrow,講嘅係隻兔仔「起屋」嘅故事,得 5 分鐘多啲,所以「預告」片都費事舖,特式唔係無對白,而係全片都係「老校式」2D 動畫!!!故仔簡單感人。推薦!

舊 12-27-20, 02:23 PM   #307
肉羊哩咖
griffin611

罪過罪過,本人睇漏嘢。The Mando 如無意外都延期到 2022年~
https://www.forbes.com/sites/paultas...h=4efa76ed438e

舊 12-28-20, 10:54 AM   #308
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
唔好諗住係好似 Up 同 Inside Out 等等咁洋蔥, 亦唔好畀啲預告咁去誤導,故仔有另一啲嘢你過去諗吓。

好:整體好過舊年套 Onwards 好多;呢套嘅視覺一流,分鏡同拍攝一流(有幾下用淺景深正到痺),燈光運用帶同個格調,最出式係佢描繪出嘅紐約市,畫到好真實。兩位主角聲演好出式,但最搶其實係啲音樂。故仔開宗明義向紐約嘅爵士音樂致敬,音樂由 Jon Baiste 包辦,而配樂由Trent Reznor 同 Atticus Ross 主理,你好爵士音樂,會有返到去家鄉嘅感覺。故仔講啲幾淡口嘅嘢,節奏咁又啱啱好。

唔係咁好:挑骨頭咁數 -- 唔似其他嘅咁好玩好笑,不過你唔諗住係偏向娛樂性咁又無所謂;結局幾易估中嘅;另,隻猫嘅戲份又少得滯~

Credit 後係有啲嘢嘅 -- 嘻~ 佢肯玩盡啲直頭向 Bill Murray 某片致敬~
作為中年廢青,睇Soul別有一番滋味
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-20, 06:21 AM   #309
肉羊哩咖
griffin611

據 Bloomberg 報導,聖誕期間,D+ app 新 download 比 HBO Max 多幾倍~
https://www.bloomberg.com/news/artic...th-film-debuts

雖然未必證實 Soul 更吸客,但個數字幾令 WB 不安~

舊 01-04-21, 04:30 AM   #310
肉羊哩咖
griffin611

爭啲漏咗~

Jan. 1
700 Sharks
Dr. Seuss' Horton Hears a Who!
Great Shark Chow Down
Mega Hammerhead
Mr. Popper's Penguins
The Wolverine (2013)
Earth to Ned: Episodes 11-20
Beyond the Clouds: A Firm Handshake

Jan. 8
Disney Fam Jam
Ferdinand
Star Wars Forces of Destiny: Volume 1
Star Wars Forces of Destiny: Volume 2
Star Wars Forces of Destiny: Volume 3
Star Wars Forces of Destiny: Volume 4
Toy Story That Time Forgot
Beyond the Clouds: The Anatomy of Emotion
Marvel Studios: Legends: Episodes 1 and 2

Jan. 15
Disney Elena of Avalor (S3)
Doctor Doolittle 3
Isle of Dogs
WandaVision: Premiere
Mary Poppins Returns
Beyond the Clouds: The Concert of a Lifetime

Jan. 22
Wild Uganda
Pixar Popcorn: Premiere
WandaVision: Episode 2
Beyond the Clouds: The Finishing Touches

Jan. 29
Dinosaurs: Seasons 1-4
Epic
The Incredible Dr. Pol
Ramona and Beezus
Texas Storm Squad
WandaVision: Episode 3
Beyond the Clouds: A Promise Kept (Finale)

舊 01-04-21, 11:04 AM   #311
王小虎

睇咗Disney套Dolphin Reef,2018記錄片,有簡單故事,有時會有啲諧趣式剪接,加特效聲同音樂,拍得幾靚,搵咗Natalie Portman做旁白,令人覺得唔會悶。幾值得睇吓。
舊 01-05-21, 04:20 AM   #312
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
Jan. 15

睇嚟又要邪道

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-21, 12:00 PM   #313
王小虎

9集完
https://www.syfy.com/syfywire/first-...odes-on-disney
舊 01-05-21, 03:26 PM   #314
肉羊哩咖
griffin611

之前無留意,非美國地區嘅 D+ 會加條 STAR 頻道,主打成人向電影電視片,二月廿三啟播,會播好多狐狸同 FX 嘅新舊片,暫時已知會有 LOST,24, Desparate Housewives,Atlanta,Die Hard 系列,The X-Files,How I met your mother,Family Guy 等等(無 Deadpool 嘅?),亦都會跟手加價~ (都預咗)
https://www.theverge.com/2020/12/10/...onal-movies-tv

--------
有傳「鐵皮佬」Robert Downey Jr. 傾緊加入 Star Wars,會做 Jon Favreau 監制嗰一系列片嘅奸角,你當謠言處理住先,雖則佢兩位關係一向良好,唔講其他,一個保佢令到星運重新起飛,飛到去國際天王巨星級,佢又調轉頭,對方最唔掂嗰陣友情客串佢搞嘅電影。係真就更令人期待。

---------
睇個節目表都知,部 Disney Gallery: Star Wars The Mandalorian S2 係得一話咁大把~

此篇文章於 01-05-21 03:34 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-06-21, 06:17 AM   #315
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
Jan. 15

睇嚟又要邪道
據報 The Mandalorian 今年又冧莊,繼續成為「邪道」榜嘅第一位。今年對手多咗,好難估~

喂,滴住嚟,好多「街外錢」,D+ 快啲嚟香港喇!

https://winteriscoming.net/2021/01/0...-pirated-show/

舊 01-06-21, 02:46 PM   #316
王小虎

幾不一樣的MCU show,對於我哋啲老餅就睇慣,00後可能真係未睇過呢啲現場show
舊 01-06-21, 04:44 PM   #317
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
應該一兩個scene係咁懷舊下啫

舊 01-06-21, 06:27 PM   #318
肉羊哩咖
griffin611

一直啲預告都話係玩懷舊,由五六十年代去到九十年代啲美式處境喜劇梗,都玩齊咁滯。知佢最終都會返返去「現實」,斷估佢會有啲嘢扭吓。

舊 01-09-21, 12:22 AM   #319
王小虎

傳Falcon會加Eli Bradley,又係Young Avengers之一。之前更加傳過有X-Men villain Omega Red,佢其實可以有兩個方法連落去MCU。第一可以講前蘇聯派來搵Winter Soldier,第二就係連落去Weapon Plus計劃。原著曾經寫到美國一直有繼續super soldier計劃,而且係延續美國隊長的編號,美國隊長係Weapon I,同時Weapon I係有另一試驗品,就係Eli阿爺,而Eli亦係咁遺傳部份能力。 之後有Weapon II, III, 羅馬數字加落去,最出名就係Weapon X,亦即係狼人。而Omega Red係蘇聯的同類型計劃的產品,所以都可以駁到落去呢條線。

Young Avengers已經齊人了,Patriot, Hawkeye, Stature, Wiccan, Speed, Miss America, 係爭Hulking,可以喺Secret Invasion出,同埋Iron Lad,Armor War加又得,最後先加都得,因為係佢去串連成個故仔。

狼人其實同Winter係有另一瓜葛,就係Winter比蘇聯洗腦做殺手時,曾經殺死狼人老婆。所以MCU條橋話佢殺咗Iron Man父母,就係改自呢一段。
舊 01-10-21, 07:07 PM   #320
肉羊哩咖
griffin611

WandaVision 有「評論」睇咗頭三話,知大約每話卅分鐘到;一致話好「創新」,亦好睇咁。不過經歷過 WW84 事件,未睇晒套都唔會做定奪。

舊 01-15-21, 05:25 PM   #321
肉羊哩咖
griffin611

Avengers Infinity War 續集?

WandaVision 第一同第二話,慢但係幾好笑,如果唔當係超英片睇,當係處境喜劇,會好啲,玩足咸豐年啲劇嘅梗,但無乜大嘢發生;啲評論話第三話先展開。有啲位可能要你睇晒要返轉頭睇返留咗咩提示。

Marvel Studios 個 logo 又轉咗。

舊 01-15-21, 05:43 PM   #322
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
WandaVision 第一同第二話,慢但係幾好笑,如果唔當係超英片睇,當係處境喜劇,會好啲,玩足咸豐年啲劇嘅梗,但無乜大嘢發生;啲評論話第三話先展開。有啲位可能要你睇晒要返轉頭睇返留咗咩提示。

Marvel Studios 個 logo 又轉咗。
佢係一次過出晒咗多集定每個星期咁出?
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-21, 05:55 PM   #323
肉羊哩咖
griffin611

今次係一次過出兩集,之後每星期五都出一話,全部共 9 話。

加多句:有部分評論以為一次過流出晒會好啲,起碼知道後面搞乜鬼;佢哋唔係咁鍾意兩話都未入正題,唔好 MCU 嘅唔會有意慾追。本人點都追落去,完晒先算。

此篇文章於 01-16-21 07:11 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-16-21, 01:17 AM   #324
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
果然是表面搞笑內在很黑暗

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-21, 02:15 PM   #325
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
Wanda 在 edit 佢想要嘅時空?

片中有Sword logo出現,第一集尾監察者,第二集beekeeping suit, 亦有agent Jimmy出聲叫Wanda, 但wanda完全唔理甚至再次改寫呢個空間嘅故事,似乎係sword 試叫 wanda停止佢製造多個幻想時空?

此篇文章於 01-17-21 10:11 AM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Disney Infinity 3.0 八仙果 電視遊戲討論版 148 08-10-16 11:55 AM
[多機種] Disney Universe neo 電視遊戲討論版 7 11-19-11 06:31 AM
[Wii] Disney Sing It 神祕人1號 電視遊戲討論版 0 07-21-08 09:45 AM
[多機種] [Wii,PS2]Disney Princess(用Wii Remote化身Disney公主) 神祕人1號 電視遊戲討論版 4 09-18-07 11:27 PM
Disney Magic syncmaster Neo Music UNIVERSE 2 01-11-05 12:09 PM

現在的時間是 06:53 AM

手機版 | APP版