Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-19-20, 11:07 AM   #351
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
講下加拿大....

同個一家加拿大籍、香港住貝沙灣既親戚七八十歲既Aunt食飯,佢同我地講唔好錯過大灣區發展機會。

我同內子同細佬笑下算。

佢話後悔當年去左加拿大,錯過左深圳發展既機會。

大家唔洗咁快屌佢一定係有事就走佬。

佢英文唔識多個,有肺炎疫症前都係去深圳消遣。

咁個加拿大籍點黎既呢?

6-80年代西方國家(主要係AU/NZ/CA)移民政策極之寬鬆,去到做黑工生存到幾年,求奇交d文件就得,移民試亦好易,然後儲到少少錢,返黎香港炒樓,炒到住貝沙灣。

言談間佢好強調果邊天氣惡劣,死都唔再去。

我幾肯定佢同老公有生之年都唔會再踏足加拿大。

香港點差都好,2047前佢地既錢都足夠保護佢地。2047後點?都死Q晒啦!

由手機版發出
同呢D人食飯係苦差

舊 11-19-20, 11:26 AM   #352
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
日記topic

舊 11-19-20, 05:22 PM   #353
colormon
Senior Gamer

註冊日期: May 2011
學我老母話齋,呢d叫先苦後甜,苦盡甘來,最重要搵到錢就得,西人就係唔夠唐人叻…
colormon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-20, 07:21 PM   #354
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
好多以前走咗嘅都係「搵後路」心態,(咪畀本人睇死,邊邊有事咪又一樣會「走難」)反正無後顧之憂,嚮嗰邊群嘅都係「同聲同氣」嘅,再加上中共對呢類人「努力做嘢」,咁嘅心態完全唔出奇。呢啲「身在曹營心在漢」嘅累街坊,點度都有,你求神拜佛都唔好你去嗰度有排華~ 仲有,唔好因為有外國籍,畀中共捉咗去做「人質」。

其實作者可順手問:你講到咁筍,有冇落疊啫?

都係嗰句:要愛中共先要有外國護照。

此篇文章於 11-20-20 06:46 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-20, 11:00 AM   #355
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
挑,去到加拿大咁遠都唔肯學英文去同人溝通既人,唔通係香港又會跟到發展機會呀?
唔肯學野既人,去到邊都係廢架啦。

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-20, 12:44 AM   #356
colormon
Senior Gamer

註冊日期: May 2011
班大陸人或老香港唔洗識英文一樣搵到食,生存領域通常只在唐人街/華埠內,真係要走出舒適區要搵仔女/孫陪同,好多做底層工作做到買到樓,仲比好多白人手頭鬆…香港人成日所謂融入人哋社會根本不適用於呢班人,同樣係亞裔嘅日韓人就少好多呢d人,中國人成日話人歧視佢,其實係佢哋首先自我邊緣化…
colormon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-20, 02:05 PM   #357
Gashapon™

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
挑,去到加拿大咁遠都唔肯學英文去同人溝通既人,唔通係香港又會跟到發展機會呀?
邊個同你講加拿大要講英文,十年前我仲係果邊讀書連打hotline用晒廣東話都得,電話寬頻續約,銀行,超速上庭個翻譯夾硬要代你講,打911又有廣東話,其他d地產車行更加得,咁多老人英文麻麻係到退休同咁多移民已經有好大既pool黎服侍佢地揾食
Gashapon™ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-20, 02:52 PM   #358
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: Gashapon™ 查看文章
邊個同你講加拿大要講英文,十年前我仲係果邊讀書連打hotline用晒廣東話都得,電話寬頻續約,銀行,超速上庭個翻譯夾硬要代你講,打911又有廣東話,其他d地產車行更加得,咁多老人英文麻麻係到退休同咁多移民已經有好大既pool黎服侍佢地揾食
佢地當年去果個年代應該都未有咁大個POOL啦.......
但我重點都係講緊,其實你個人唔肯去學新野、個人又係一世都留唐人區既話
唔覺得係香港就會所謂「跟到發展」囉.....

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-20, 04:04 PM   #359
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
其實講真呢啲真係好睇自己肯唔肯融入
我自己就好鍾意多元文化,有唔係好鍾意中國文化, 所以都幾融入
加拿大有好多服務都有廣東話....不過你又唔係七老八十又唔係文盲使鬼用中文咩
一個受過英語教育嘅香港人去到外國都仲堅持要用廣東話都幾失敗.....
我身邊年輕嘅香港移民frd無一個會用中文服務囉.....

揾工方面....西岸本來搵工喺難啲, 通常關係/門路取勝
不過自從武肺好多公司乘機炒批老屎忽, 而加度度都請junior
我公司請咗幾個月都請唔到人....

至於有人話加拿大人工作生活態度懶散...
都係嗰句, 睇你個人, 其他人懶你要跟無人可以幫到你
我自己工作態度同要求到都係跟HK, 我到而都未收過投訴
反而我有啲白人同事痴線到自願半夜開始返工每日做十幾個鐘

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 11-26-20 04:09 PM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-20, 04:10 PM   #360
Gashapon™

引用:
佢地當年去果個年代應該都未有咁大個POOL啦.......
但我重點都係講緊,其實你個人唔肯去學新野、個人又係一世都留唐人區既話
唔覺得係香港就會所謂「跟到發展」囉.....
事實上就係有班鬼佬住左幾十年香港都唔識廣東話
依個世界有班人就係上晒岸可以係其他國家咁樣生活
舊 11-26-20, 04:19 PM   #361
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
引用:
事實上就係有班鬼佬住左幾十年香港都唔識廣東話
依個世界有班人就係上晒岸可以係其他國家咁樣生活
咁公平啲講英文係香港法定語言之一
唔識廣東話都唔係好大問題
但係中文唔係西方國家嘅法定語言ar ma.....
如果有個法國人喺香港住十幾年都唔識講中英文就真係有問題啦

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
舊 11-26-20, 04:37 PM   #362
Gashapon™

引用:
作者: N0T51B 查看文章
咁公平啲講英文係香港法定語言之一
唔識廣東話都唔係好大問題
但係中文唔係西方國家嘅法定語言ar ma.....
如果有個法國人喺香港住十幾年都唔識講中英文就真係有問題啦
咁除左西葡果類唔洗讀英文,東歐都好多讀書有學英文,英文算特別既
依家Globalization搞到連日本咁排外都成街中文,請埋一堆留學生講中文韓文
除左歐洲本土意識強,德國佬同你講英文黑你面,黎緊d移民國家都好難保留自己文化,尤其咁多政棍幫移民爭取買票,好似Muslim都遲早搞到成街清真寺,教會都變弱勢
依個世界好多移民難民都唔會諗咁多融唔融入,黑工好偷渡好都係諗後代,自己既生活已經唔重要

此篇文章於 11-26-20 04:41 PM 被 Gashapon™ 編輯。
舊 11-26-20, 04:46 PM   #363
肉羊哩咖
griffin611

人係好逸惡労, 有得「圍爐」搞咁多做乜,「要搵食都咁唔得閒」,仲學埋英文~~~ 唔肯去適應嘅,邊度都死噃.

舊 11-26-20, 04:58 PM   #364
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
咁除左西葡果類唔洗讀英文,東歐都好多讀書有學英文,英文算特別既
依家Globalization搞到連日本咁排外都成街中文,請埋一堆留學生講中文韓文
除左歐洲本土意識強,德國佬同你講英文黑你面,黎緊d移民國家都好難保留自己文化,尤其咁多政棍幫移民爭取買票,好似Muslim都遲早搞到成街清真寺,教會都變弱勢
依個世界好多移民難民都唔會諗咁多融唔融入,黑工好偷渡好都係諗後代,自己既生活已經唔重要
所以我其實比較主張Metling Pot多過Multi-culturalism
老實講加拿大啲華人同印度人都幾令人討厭....
而家西方社會有啲婦人之仁, 遲早劣幣驅良幣....

舊 11-26-20, 07:26 PM   #365
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
老實講,呢排教過下外文
發現語言天份真係唔係個個得
有啲人移民幾廿年學唔識英文可能真係有心無力

我諗重點係融入生活文化囉
嗰啲曬鹹魚臭親隔離屋之類
真係英文幾好都食屎啦

======
話說而家幾個熱門國家大約有咩門檻?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-20, 08:58 PM   #366
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
廣東話/粵語其實歷史久遠....屬教科文類別....情況好像拉丁文禁.....

舊 11-26-20, 09:14 PM   #367
Gashapon™

引用:
作者: N0T51B 查看文章
所以我其實比較主張Metling Pot多過Multi-culturalism
老實講加拿大啲華人同印度人都幾令人討厭....
而家西方社會有啲婦人之仁, 遲早劣幣驅良幣....
一話anti racism就搞到四圍低質移民難民,但變返幾十年前咁d非白人又無依家咁好日子,
不過白人至上又加強左nationalism無咁易受外來文化影響
舊 11-26-20, 09:24 PM   #368
Gashapon™

引用:
作者: sugihara 查看文章
老實講,呢排教過下外文
發現語言天份真係唔係個個得
有啲人移民幾廿年學唔識英文可能真係有心無力

我諗重點係融入生活文化囉
嗰啲曬鹹魚臭親隔離屋之類
真係英文幾好都食屎啦

======
話說而家幾個熱門國家大約有咩門檻?
英:bno visa 5+1 英語系degree/65歲以上唔洗考英文
美:難民
澳:5年working visa,話有pr pathway
加:3年working visa,話有pr pathway,另加5年內任何地方讀過post-secondary可以apply working visa
舊 11-26-20, 09:46 PM   #369
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
英:bno visa 5+1 英語系degree/65歲以上唔洗考英文
美:難民
澳:5年working visa,話有pr pathway
加:3年working visa,話有pr pathway,另加5年內任何地方讀過post-secondary可以apply working visa
Thx
錢方面有咩要求?

舊 11-27-20, 02:36 AM   #370
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: sugihara 查看文章
Thx
錢方面有咩要求?
英國要驗有冇肺結核,BNO 好似要個英國銀行戶口,仲要證明個戶口入面有足夠生活費。

加拿大投資移民,個要求每個省都唔同。

美國仲有個全球綠卡大抽獎。

舊 11-27-20, 11:00 AM   #371
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
所以我話唔洗齋屌呢個加拿大上等人家庭既

佢地當時其實都唔知頭唔知路,坐上偷渡船俾人賣豬仔咁去左,去到做黑工,生存幾年無穿無爛死唔去,自然有好多左膠組織幫手辦理文件手續。我起澳洲都見唔少,不過相對無咁富裕姐。

唔想學英文,亦唔需要學。

世界上亦都只有70-90年代既香港呢個地方,因為食到中國改革開放條水,移民走左可以再返去香港發大財。

我幾肯定佢同老公唔會走,佢地既財富夠保護佢地直到死。

至於個女,年薪百萬事務律司,掌握住唔知幾多大公司既資料,根本就係隱形政要,有錢又有權。

我地起下層就想走姐,俾你上到位可能同佢一樣,點捨得放棄無限金錢?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-20, 11:02 AM   #372
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
不過又聽說

中共顛起上黎可能先劏上層,或無差別一齊劏
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-20, 04:58 PM   #373
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
所以我話唔洗齋屌呢個加拿大上等人家庭既

佢地當時其實都唔知頭唔知路,坐上偷渡船俾人賣豬仔咁去左,去到做黑工,生存幾年無穿無爛死唔去,自然有好多左膠組織幫手辦理文件手續。我起澳洲都見唔少,不過相對無咁富裕姐。

唔想學英文,亦唔需要學。

世界上亦都只有70-90年代既香港呢個地方,因為食到中國改革開放條水,移民走左可以再返去香港發大財。

我幾肯定佢同老公唔會走,佢地既財富夠保護佢地直到死。

至於個女,年薪百萬事務律司,掌握住唔知幾多大公司既資料,根本就係隱形政要,有錢又有權。

我地起下層就想走姐,俾你上到位可能同佢一樣,點捨得放棄無限金錢?
由手機版發出
唔好講你個藍絲世伯, 我識得大把人仲誇過佢
我識得個老華僑加拿大長大,中文都唔識多隻
竟然話新疆教育營無問題,中國勃起了 etc
腦殘無極限

OT

之前沈旭輝有篇講加拿大黃絲樂園,真係推薦大家讀下
我身邊至少7成都係, 不分年齡 (所我普遍討厭華人社區)
係得白人先會DAY 1同我講明白香港人處境.....

此篇文章於 11-27-20 05:01 PM 被 N0T51B 編輯。
舊 11-27-20, 06:30 PM   #374
肉羊哩咖
griffin611

中共靠「反右」,打「資本家」「地主」起家嘅,你慌佢有日手緊唔會「做嘢」咩。

—————
沈生篇文
引用:

感謝李婉華小姐日前和我們的VIP進行深度交流。之後很有所感,再次思考一個問題:點解加拿大上一代香港人咁多藍絲?比例上,甚至可能比同齡香港藍絲更多。

不經不覺,加拿大已經有60萬香港人,而且人數持續增長,假如團結,足以是一股重要力量。在八、九十年代,香港人最熱門移民的地點,就是溫哥華、多倫多,包括我的不少親人,都在當地;甚至我在加拿大的親戚,要多過在香港。去年再訪溫哥華後,對這個問題的答案,有了更深體會:

1. 香港人移民到加拿大的上一代,都是當時的收成期中人,他們可能是五十歲左右移民,到了當地不再工作,可能是至今靠香港政府非常慷慨的長糧、或是做生意時的底子為生。總之到了當地,無論最初離開香港的初衷如何,每天的目標,就是享受人生。他們當年離開香港,並非「逃避共產黨」,而是「逃避uncertainty」。這種心態,自然和社會越來越脫節,對穩定的追求越來越強,不能承受任何改變,甚至比香港藍絲的適應能力還要低。

2. 近年溫哥華、多倫多也是大陸新移民的熱門聚居地,而且人數已經超過香港新移民,逐漸壟斷了當地華人經濟。在當地做生意的香港人,大多不願得罪中國移民,就像香港的商界那樣,無論心裏怎樣想,也要表現出政治正確。而且隨著中國大國崛起,在加拿大的大使館也成為「第二權力核心」,對各種社團高度統戰,要得罪他們,就會失去一大片社交圈子,同樣和香港的情況一樣。

3. 加拿大華人離開香港後,只能靠CCTVB認識香港。那裏的CCTVB高度滲透,在唐人街所有茶餐廳,都有CCTVB的機頂盒,雖然新一代已經離棄,但對上一代而言,依賴程度更甚於香港。再加上他們同樣接觸微信長輩圖,而又不擅長自我過濾資訊,更不容易走到香港街頭觀察,久而久之,就完全被洗腦,而不自知。

4. 加拿大強調多元文化主義,藍絲、黃絲都要「大愛包容」,不作偏袒,但藍絲背後卻有中國勢力撐腰。純粹利益計算,聰明的香港上一代就會發現,當藍絲有更多保障,或起碼要強調「我討厭政治」明哲保身:因為被黃絲杯葛有人出頭,而黃絲被藍絲騷擾,卻不會有加拿大政府幫助。直到特朗普吹起「反制中國銳實力」的號角,情況才可能有所改變。

5. 加拿大政府對中國經濟構成結構性依賴,現任總理杜魯多即為例子,雖然在孟晚舟事件宣示了態度,但也是在中美之間不得不選擇,否則定必息事寧人。對加拿大政府而言,華人只是一堆數字;假如說選票,中國能夠動員的同鄉會、宗親會相當可觀,更不用說中國的經濟打壓/利誘。

6. 加拿大新一代港人自然黃絲佔絕對優勢,但和香港不同的是,當地地大物博,他們不會被逼和父母同在家中,令父母的社交圈子,比香港更難突破年齡同溫層。香港老人在加拿大假如不藍,可能連最後的社交圈子也失去,卻不容易找「黃」的新朋友,這甚至是百年歸老的終極問題。

7. 不少加拿大香港人在1997年後,又回到香港投資,依然與香港構成「利益共同體」。當然這裏的「利益」,只是某個階層的利益,這個階層,又多數是香港的藍絲。結果他們對「攬炒」同樣深惡痛絕,擔心自己的樓宇不能收租、自己投資的生意損手,而不知道其實這些業務在目前「新香港」,早晚不保。

光復溫哥華,其實也是一個挑戰。

舊 11-28-20, 09:46 AM   #375
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
英國要驗有冇肺結核,BNO 好似要個英國銀行戶口,仲要證明個戶口入面有足夠生活費。

加拿大投資移民,個要求每個省都唔同。

美國仲有個全球綠卡大抽獎。
大抽獎難中過居屋
BNO visa我最麻煩係唔喺香港出世,死鬼老豆又無申請過BNO/BC要睇1月正式出台係點

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:19 AM

手機版 | APP版