Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-28-20, 12:40 AM   #1076
風間鈴木仁
God of Gamer

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
https://www.hkgnews.com/47933/

分析師 : 獨占遊戲才是決定主機成敗的關鍵

上週索尼也公佈了PS5主機的價格,數字版399、藍光碟版499美元,跟微軟的Xbox Series X(簡稱XSX)價格相同,新一代主機大戰拉開了帷幕。

兩款主機誰能笑到最後還是未知數,但是PS5在性能上這次輸給了XSX,不免讓人擔心。

不過樂天證券分析師Nohio Imanaka倒是很樂觀,他預測稱PS5主機生命週期內的銷量可能會超過2億台,成為有史以來最成功的家用機。

PS5銷量超過2億台,不僅輕鬆超過PS4主機的1.1億台,也意味著它將超過PS2和任天堂DS,後兩者的銷量都在1.55億台左右。

2.
https://www.hkgnews.com/47954/

官方詳解PS5兼容PS4SIE Japan官方支持運營Twitter賬號“Ask PlayStation JP”針對PS5兼容情況進行了說明。 如果遊戲本身是支持在PS5上以兼容模式運行的PS4遊戲,則無論它是光碟版本還是數字版本,都可以按遊戲原樣在PS5上運行。 如果...

3.
https://www.hkgnews.com/47930/

HDMI 2.1接口並非PS5主機需要這一代PS5主機的賣點之一就包括對4K 120Hz、8K 60Hz輸出的支持,如此之高的帶寬,使得SONY果斷上馬HDMI 2.1接口,甚至還吹噓了幾款配HDMI 2.1接口的電視。 不過,SONY數字和家庭影院產品經理

4.
https://www.hkgnews.com/47949/

玩家呼籲SONY收購Konami微軟將Bethesda所有的遊戲IP和工作室全部收入囊中,確實給SONY PlayStation帶來了巨大的衝擊,同時也給業界造成了巨大的連鎖反應。這次的收購完全可以讓《星空》和《上古捲軸 6》不登陸PS平台,這種可能性並不是...

5.
https://www.hkgnews.com/47956/

傳聞:《Metal Gear Solid》完全重製登陸PS5?有來自Youtube的傳聞稱,PS 上的名作《Metal Gear Solid》將被重製,登陸PS5 和PC,而且將不僅僅是移植或高清版,而是完全的重製。 該消息來自YouTube頻道RedGamingTech 的消息源。傳聞指,除了初代《Metal Gear...

PS系總共 6080隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,362 全球最佳排名10771,12212
https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html

此篇文章於 09-28-20 12:51 AM 被 風間鈴木仁 編輯。
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-20, 04:20 AM   #1077
hkboy1106
Junior Member

註冊日期: Aug 2008
超想訂啊, 只能買住GAME先啦,等D機多貨先在買
hkboy1106 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-20, 08:32 AM   #1078
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
獨占遊戲是否伏才是決定主機成敗的關鍵

舊 09-28-20, 09:31 AM   #1079
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
賣2億又點,人哋係蝕住賣
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-20, 10:01 AM   #1080
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: holsety 查看文章
獨占遊戲是否伏才是決定主機成敗的關鍵
獨佔只係關鍵之一,但另一個更重要的,係有無日本皂遊戲廠商支持
當年XB360可以同PS3拉成均勢,最主要係有一堆獨佔+日系GAME支持

但一過左XB360個一野,去到XB1,因為本身無乜獨佔日系GAME,而導致連連敗係PS3同4上
即使有日系GAME都係挎平台,變左難吸引人去揀XB系列
可想而知而家全世界支持日系遊戲的人士仲係幾高下

如果XBSS今次仲未諗計引到日系開發公司過黎開發,咁基本上都仲係LOOP緊PS3-4所發生的事
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-20, 10:56 AM   #1081
Eking

註冊日期: Feb 2006
獨佔遊戲未必係成敗重點, 遊戲量及不同風格先係成敗重點

舊 09-28-20, 10:58 AM   #1082
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: Eking 查看文章
獨佔遊戲未必係成敗重點, 遊戲量及不同風格先係成敗重點
量大但唔好玩都會毀左部主機
但多不同風格的確會有影響
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-20, 11:03 AM   #1083
Eking

註冊日期: Feb 2006
量大先可以俾人有選擇, 現今質素本身係業界問題, 唔係GAME本質問題

好似大家成日講, 隻GAME係未完成品, 明顯係因為有話題性下, 想係熱潮未冷前先賺左現金流先

此篇文章於 09-28-20 11:05 AM 被 Eking 編輯。
Eking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-20, 11:12 AM   #1084
野良猫
肥倫

我都覺得量較重要,尤其現今遊戲界
以前ps2幾多廠出啲唔差又好玩嘅二線作品
但由ps3開始因為畫面上嘅大幅追求導致啲廠執嘅執合併嘅合併
所以我一直認為係罪大行太前毁咗啲廠影響咗個遊戲生態
舊 09-28-20, 11:35 AM   #1085
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 野良猫 查看文章
我都覺得量較重要,尤其現今遊戲界
以前ps2幾多廠出啲唔差又好玩嘅二線作品
但由ps3開始因為畫面上嘅大幅追求導致啲廠執嘅執合併嘅合併
所以我一直認為係罪大行太前毁咗啲廠影響咗個遊戲生態
不過PS3唔出唔代表360會等佢吧…

舊 09-28-20, 12:09 PM   #1086
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
有沒有講第2輪幾時有得買

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-20, 12:28 PM   #1087
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
XBox冇日系哩個想法都已經根深蒂固
就算佢拉攏日廠出game玩家都怕會重蹈360覆轍

基本上哩點冇得救
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-20, 02:14 PM   #1088
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 真!DC 查看文章
XBox冇日系哩個想法都已經根深蒂固
就算佢拉攏日廠出game玩家都怕會重蹈360覆轍

基本上哩點冇得救
由手機版發出
好可能亦唔駛救,如果日廠得返BANDIE、閽榮果堆肯做家用GAME。

舊 09-28-20, 02:28 PM   #1089
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
好可能亦唔駛救,如果日廠得返BANDIE、閽榮果堆肯做家用GAME。
OT:

玩唔玩閽榮隻仁王DLC

舊 09-28-20, 02:37 PM   #1090
神人ではない!新人だ

引用:
作者: darkvolver 查看文章
OT:

玩唔玩閽榮隻仁王DLC
今次冇咩太大動力,始終今次放置PLAY太耐而且前作唔同,今次堆DLC好似冇咩連買性。

舊 09-28-20, 03:04 PM   #1091
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
咁一堆動/漫改篇game同gundam game都仲好有影響力
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-20, 03:57 PM   #1092
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: pet3 查看文章
有沒有講第2輪幾時有得買
唔急可以等FF16限定版主機

舊 09-28-20, 06:24 PM   #1093
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
未玩過120hz嘅game, 同60hz係咪好大分別?
同埋想問下係咪唔多廠會出4k120hz?
如果唔多咁我唔洗買hdmi2.1電視
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-20, 06:50 PM   #1094
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 天野 查看文章
未玩過120hz嘅game, 同60hz係咪好大分別?
同埋想問下係咪唔多廠會出4k120hz?
如果唔多咁我唔洗買hdmi2.1電視
以PS5同XBX嘅SPEC, 出4K120有難度, 8K更係遙不可及,
(事實上卡皇3090開盡畫質都唔係隻隻做到4K120)
如果唔諗住俾埋PC用, 可以唔駛等HDMI 2.1電視

舊 09-28-20, 06:53 PM   #1095
野良猫
肥倫

引用:
不過PS3唔出唔代表360會等佢吧…
唔係唔出而係唔好行太快

單係依家啲廠都未知有幾多做到真穩定4K120FPS就話對應埋8K60FPS
你叫啲廠點跟
舊 09-28-20, 08:03 PM   #1096
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
以PS5同XBX嘅SPEC, 出4K120有難度, 8K更係遙不可及,
(事實上卡皇3090開盡畫質都唔係隻隻做到4K120)
如果唔諗住俾埋PC用, 可以唔駛等HDMI 2.1電視
明白,我都懷疑遊戲界係咪真咁快可以4k 120hz
咁預計今代維持到4k 60hz已經好好啦
唔怪得之市面上咁少hdmi2.1電視嘅選擇
Sony都只係得一部9000h支援
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-20, 08:07 PM   #1097
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
作者: 天野 查看文章
明白,我都懷疑遊戲界係咪真咁快可以4k 120hz
咁預計今代維持到4k 60hz已經好好啦
唔怪得之市面上咁少hdmi2.1電視嘅選擇
Sony都只係得一部9000h支援
行固定4K120hz 預半代更新pro 版時先得,
(如到時d games加強RT 特效都仲要睇到時既RDNA 架構個RT效能係點)
今代預VRR 效果大d
而4k60配HDMI-VRR 又因為VRR特性問題48-60hz 係無效果咁濟
要120hz input support 48-120hz VRR先會見到效果
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-20, 08:12 PM   #1098
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 野良猫 查看文章
唔係唔出而係唔好行太快

單係依家啲廠都未知有幾多做到真穩定4K120FPS就話對應埋8K60FPS
你叫啲廠點跟
唔好出咁勁,結果就會連現有既競爭力都冇埋,市場唔會等佢,至少落後緊果間一定唔會。
唔鬥AAA既,唔通逼自家做隻受歡迎過水喉兄弟既合家歡GAME咩?
AAA只要有錢同用少D智將製作,就算跑唔贏,都叫起到步。

舊 09-28-20, 10:13 PM   #1099
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
有冇講過,PS5有冇預留位置俾人自己裝個NVME 入去?(雖然唔夠build in 果個咁快)
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-20, 10:38 PM   #1100
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
引用:
唔好出咁勁,結果就會連現有既競爭力都冇埋,市場唔會等佢,至少落後緊果間一定唔會。
唔鬥AAA既,唔通逼自家做隻受歡迎過水喉兄弟既合家歡GAME咩?
AAA只要有錢同用少D智將製作,就算跑唔贏,都叫起到步。
都係錢嘅問題姐
要係spec & 成本上面取得平衡,就係要左cut右cut

當年我係GAF 到話PS4 (初版) 機能弱(同PC比),不知有幾多人出黎護航
如果依家哩個情況,PS5情況更差
點解AMD係一年前已經出咗Ryzen 3代
幾個月前出埋Ryzen APU 4系,一粒超屈機嘅APU, CPU 部份拍得住3700X, display 部分有1030嘅功力. TDP 去到45W

反觀PS5, 大家都係用同一代Ryzen. 點解好似連ryzen 3600 都未追到?!Base clock咁低?!
因為base clock 高,散熱要求就高好多
有人會話PS5 spec,係design 初期已經要定好
同時,AMD CPU road map 何嘗唔係幾年前已經定好. 再睇下AMD 粒APU 4750 一樣可以係45w TDP 下涼快行走

咁唯有同自己講,成本問題囉
雖然PS5同PC 比,一定俾人話無意義 “咁你唔去玩PC”?!
我自己要打機,點都係買console. 佢果種方便,PC暫時代替唔到
問題係console 無得隨便upgrade, 以前一部主機要應付未來5 6年嘅作品
依家都要頂3年
所以硬件上比PC超前一年,其實唔過分

此篇文章於 09-28-20 10:42 PM 被 Terry仔 編輯。
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
亞洲首個PLAYSTATION®3遊戲製作課程─「數碼創意大本營」 Designer 電視遊戲討論版 7 04-30-08 06:57 PM
Playstation 1 問題 Gizmo 電視遊戲討論版 5 04-29-04 03:35 PM

現在的時間是 06:25 PM

手機版 | APP版