Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-18-19, 01:09 PM   #251
david
The One

註冊日期: Mar 2002
湯家驊撐林鄭「表面冷漠內心感性」 指衝擊時在旁吶喊或犯暴動罪

引用:
警務處處長盧偉聰昨晚就6.12警方鎮壓示威者見記者,改口指未有把當日事件定性為「暴動」,辯稱當日只有部份示威者「涉嫌干犯暴動罪」。行會成員湯家驊今早在電台節目指,暴動的法律定義,包括3個人以上參與非法集結、作出破壞社會安寧行為令公眾恐慌,故當日衝突中絕大多數人沒有衝擊警方防線、沒有破壞社會安寧和造成公眾恐慌,便不可能被定性為干犯暴動罪;但他之後在自己fb補充,以暴力衝擊警察防線者,明顯地有機會干犯了暴動罪外,「在旁支持吶喊者、或有共同意圖者,亦有機會同樣犯了暴動罪」。

盛傳林鄭今午見傳媒道歉,早前預先放風指政府會暫緩立法的行會成員湯家驊,今早亦在電台節目作「預告」,指林鄭會爭取盡快正式道歉,並形容林鄭「表面冷漠,內心感性」,指林鄭怪責自己較其他人更深,稱政府若有過犯錯失,要求問責道歉,亦符合文明社會的需要,繼續為林鄭「消毒」。湯家驊又指,示威者即使6.12當日手上沒武器,但若配上頭盔等裝備,在「第二排」跟著前面示威者衝擊警察防線,都有可能被控暴動罪,因這些人當時都有破壞社會安寧的意圖。

湯指出,相信盧偉聰最初指「暴動」,是聚焦於衝擊防線的人,導致一些誤會。對於社會上有要求建議成立調查委員會徹查警方6.12鎮壓手法,湯家驊明言不贊成成立調查委員會,強調看不到警方有重大錯失,建議警方可以內部處理,市民亦可以向監警會投訴。他認為制度上對警方的制衡已相當足夠,不需要製造更多對立分化。

湯家驊其後在fb再接連發文指,香港不是大陸,他從來不覺得有「定性」這回事,而在其眼中,6.12絕大部分人是和平聚集,不可能構成暴動罪,「與旺角動亂很不同」。他又強調特首的出發點是好的,「縱有不是,也非死罪,我相信香港人是理性的、是有分寸的、是能同舟共濟的」。另一名行會成員葉國謙更指,林鄭要以「身體語言」令公眾感受到她的真誠,似乎暗示會鞠躬。

盧偉聰昨日解畫後,備受批評,民主黨立法會議員涂謹申昨質疑盧偉聰的說法自相矛盾,「如果係少數人暴動,點解會開150發催淚彈?如果係暴動,係咪幾萬人都係暴動?」民間人權陣線警權組晚上發聲明,重申6.12當日的示威者中,沒有一個是暴徒,所有示威者都是愛香港的人。

果然戴頭盔同大聲講O野都係身有屎O既表證,怪唔知慈母要對準戴住PRESS頭盔O既記者攻擊了。

另外,所謂身體語言,係_/o\_定,,l,,?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-19, 01:12 PM   #252
Super Bus
God of Gamer
麻帆良市巴神 XDD

我怕到佢真係開記招公開道歉果陣顯唔出誠意不特只仲令人越睇越反胃

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-19, 01:23 PM   #253
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
你想佢露出(咇咇)??
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-19, 01:24 PM   #254
david
The One

引用:
作者: Super Bus 查看文章
我怕到佢真係開記招公開道歉果陣顯唔出誠意不特只仲令人越睇越反胃

其實咁唔係仲好?

唔夠兩個禮拜就71,佢繼續一貫親民O既香港老母形象,先可以繼續為香港集氣。

---
舊 06-18-19, 01:30 PM   #255
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
100毛

盧偉聰噚晚見記者,都係無講6月12日確實用咗幾多武力對付示威者。

身為前警員嘅王喜,見到班「舊伙記」對市民做出嘅「克制」行為,尤其心痛。

佢向大家解釋警察當值時係必須向公眾出示委任證或展示警察編號,除非佢哋服從緊上級一啲法律無賦予權力嘅命令。

另外,雖然警員戴晒防毒面罩同頭盔睇唔到樣,但只要將佢哋配戴嘅裝備同使用嘅槍械與行動綱領比對,再根據返槍房提取槍械彈藥嘅記錄,就可以將佢哋逐一點出,而且槍械彈藥記錄係死數、唔係約數,即係話咗幾多就要寫幾多,而呢啲當值資料應該全部有記錄,係可以作為呈堂證供。

所以佢呼籲開過鎗嘅警員及早自首。因為著起呢一身制服,第一個要制服嘅,應該係警員自己。
到香港人分化警察 :369:
由手機版發出

此篇文章於 06-18-19 01:35 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-19, 01:34 PM   #256
david
The One

所謂記錄,可以學禮頓咁,唔知點解唔見佐O架O者...

---
舊 06-18-19, 01:34 PM   #257
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

引用:
作者: david 查看文章
其實咁唔係仲好?

唔夠兩個禮拜就71,佢繼續一貫親民O既香港老母形象,先可以繼續為香港集氣。
我就唔想睇呢件妖婆流馬尿啦, 先前佢咪好威嘅, 六一二之後開記招仲撥火,
都係果句, 面係人地比, 假就係佢自己丟嘅

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album

此篇文章於 06-18-19 01:40 PM 被 Super Bus 編輯。
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-19, 01:40 PM   #258
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
作者: 搖搖 查看文章
道歉時(ry
引用:
作者: J+1 查看文章
你想佢露出(咇咇)??
這樣話,不要道歉,只要認錯就好。
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-19, 01:55 PM   #259
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: Super Bus 查看文章
就係未排好,所以好明顯唔俾佢出黎道歉住啦,一陣來過3星期遊行點算
講真真心道歉要排期咩

睇下醫局,警局啲對答就知咩叫公關災難

舊 06-18-19, 02:17 PM   #260
david
The One

醫菅局俾人督爆之後,基本上就係同你講:係咁O架啦,吹呀?你咬我食?

我覺得777 O既所謂「道歉」,好大可能會咁講:令到市民有種被漠視,同埋市民對送中O既誤解令到政府相信你O地係被誤導O既感覺,真係要講聲對唔住啦吓(英文係I'm sorry you feel that "way". way可以變為任何情況)。

---

此篇文章於 06-18-19 02:19 PM 被 david 編輯。
舊 06-18-19, 02:58 PM   #261
david
The One

4pm 777出O黎7。

---
舊 06-18-19, 03:20 PM   #262
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
【林鄭的講台】行政長官林鄭月娥將於下午4時,在政府總部見記者。對比上周六,林鄭月娥今日的講台擺放了多款不同的紙巾。

商台新聞
笑到噴茶
由手機版發出
舊 06-18-19, 03:35 PM   #263
J+1
望過黎呀!!!!!!

引用:
作者: 小草 查看文章
就係未排好,所以好明顯唔俾佢出黎道歉住啦,一陣來過3星期遊行點算

唔係大家都已經準備行4個星期咩??
由手機版發出
舊 06-18-19, 03:51 PM   #264
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

開波前鳩估

喊左啦,你滿意啦,我唔會走架
由手機版發出
舊 06-18-19, 04:00 PM   #265
J+1
望過黎呀!!!!!!

講完????
由手機版發出
舊 06-18-19, 04:03 PM   #266
david
The One

賴死唔走。

---
舊 06-18-19, 04:06 PM   #267
david
The One

死都唔肯講撤回,呢兩個字係咪仲衰過粗口唔講得?

---
舊 06-18-19, 04:15 PM   #268
david
The One

死撐慈母,企圖打民生牌(炎黃DNA弱點之一)淡化怒氣。

---
舊 06-18-19, 04:18 PM   #269
david
The One

開始黑面...

---
舊 06-18-19, 04:25 PM   #270
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: david 查看文章
死撐慈母,企圖打民生牌(炎黃DNA弱點之一)淡化怒氣。
話實,有咩改善過?上年要乞咁滯既四千蚊依家都仲未有消息…

舊 06-18-19, 04:26 PM   #271
J+1
望過黎呀!!!!!!

Shit, 完全睇唔到今次個記招有咩意思。。。
由手機版發出
舊 06-18-19, 04:27 PM   #272
david
The One

叫人去IPCC投訴,但一大堆慈母都無NUMBER,點投訴?

---
舊 06-18-19, 04:28 PM   #273
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
由手機版發出
如果你 get 到 d 乜,代表你精神有問題
由手機版發出
舊 06-18-19, 04:34 PM   #274
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
由手機版發出
幫市民集氣定期星期日百萬行

認真未看,看完先插

舊 06-18-19, 04:34 PM   #275
david
The One

潛台詞:只要市民意見一致(不停搞上過街O既市民),再無異意,就可以繼續。

另外有提到今屆立法會任期到出年七月,任期前處理唔到立法條例就立法失效,但無講唔可以由下一屆即時重啟,有可能下一屆會無限由提名期就擴大DQ,形成一言堂三讀一日搞掂。

---

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:10 PM

手機版 | APP版