Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 5 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
日本動漫畫討論版>永野護「ファイブスター物語」 日卷17 Vol.2
J+1 11:23 PM 12-08-17
而家中文版個版權喺邊個度... 真係想去問下佢真係冇諗過出?
HAKAIDER 11:29 PM 12-08-17
作者: J+1:
而家中文版個版權喺邊個度... 真係想去問下佢真係冇諗過出?
應該仲係尖端
J+1 01:55 PM 12-29-17
某間漫畫屋見到

K.LIFE 03:48 PM 12-29-17
某間漫畫屋見到

一代匯集?
J+1 06:13 PM 12-29-17
No...
亍 ◣ 02:08 PM 01-13-18
原來14已經出左封面

https://www.famitsu.hk/articles/2018/01/011653.html
minekaoru 04:48 PM 01-13-18
每次出新一期都要拎番舊果d再睇一次...
仲有唔同版本...
lodoss 07:42 PM 01-13-18
作者: 亍 ◣:
原來14已經出左封面

https://www.famitsu.hk/articles/2018/01/011653.html
13期我都買左日文版,
但MH變晒, 睇到冇乜心機
C.Ryo 03:12 PM 01-14-18
佢啲MH版權被吃掉先要變做GM
其其實啲MH設計都出得八八九九,轉GM先有新金礦比佢貨金打機
K.LIFE 03:28 PM 01-14-18
大把mh未出,放棄只因模型版權問題…
lodoss 02:06 PM 01-15-18
作者: C.Ryo:
佢啲MH版權被吃掉先要變做GM
其其實啲MH設計都出得八八九九,轉GM先有新金礦比佢貨金打機
模型公司食左個版權?
漫畫唔用得返?
呢件事真係唔知
K.LIFE 02:21 PM 01-15-18
作者: lodoss:
模型公司食左個版權?
漫畫唔用得返?
呢件事真係唔知
估係個版權期限到以後出MH唔駛再貨金比大神,否則大神冇理由去到咁盡呃殺晒所有機設…
K.LIFE 02:29 PM 01-15-18
一係就D金牙大狀玩到紙上版權不等於立體版權,再唔係就出版社屈咗MH版權唔分比大神,一年多後大神諗通咗改設定繼續連載,角川吹佢唔漲…
lodoss 02:58 PM 01-15-18
作者: K.LIFE:
估係個版權期限到以後出MH唔駛再貨金比大神,否則大神冇理由去到咁盡呃殺晒所有機設…
如果真係呢個原因, 係大神反悔喎,
版權應該係每一隻計, 新出果D收返貴D咪算囉,
做到禁絕, 唔怪得新果D都冇出過模型
J+1 04:04 PM 01-15-18
我而家係傾向你哋唔食花詩女呢舊朱古力味嘅屎,就全部變晒朱古力味嘅屎食到你哋個個叫好
版權呢個問題好似都冇咩人有討論過....
由手機版發出
K.LIFE 05:51 PM 01-15-18
我而家係傾向你哋唔食花詩女呢舊朱古力味嘅屎,就全部變晒朱古力味嘅屎食到你哋個個叫好
版權呢個問題好似都冇咩人有討論過....
由手機版發出
本13我到宜家都未買,市場就係唔食,書尾故事去到7777, 腦內補完算,緣之星再會…
lodoss 06:47 PM 01-15-18
作者: K.LIFE:
本13我到宜家都未買,市場就係唔食,書尾故事去到7777, 腦內補完算,緣之星再會…
其實改晒設定, 係大神玩死自己,
睇得五星都係由細細個開始睇,
你咁樣改好多人接受唔到(包括我自己),
只會越來越小人買
J+1 06:51 PM 01-15-18
你覺得佢仲在乎有冇讀者咩?

條氣唔順可能重要d
由手機版發出
kog 07:11 PM 01-15-18
第一次聽到因版權問題而MH變晒GTM....
C.Ryo 07:38 PM 01-15-18
有留意啲模型同首辨的話,未出GM之前係 copy right 係比 toypress,出GM後所有MH GM版權 都收番大神自家公司 EDIT,大神係因商品版權同toypress反左面,記得好似newtype有講過
HAKAIDER 07:53 PM 01-15-18
作者: C.Ryo:
有留意啲模型同首辨的話,未出GM之前係 copy right 係比 toypress,出GM後所有MH GM版權 都收番大神自家公司 EDIT,大神係因商品版權同toypress反左面,記得好似newtype有講過
依單野都講左幾年啦

版權問題仲搞到漫畫停刊

依家改設定出得返咪算好囉
HAKAIDER 07:59 PM 01-15-18
作者: lodoss:
模型公司食左個版權?
漫畫唔用得返?
呢件事真係唔知
toypress 個版權係包括 "設計外觀"

即係大神只要一畫舊版MH 就要科水比toypress
lodoss 11:00 PM 01-15-18
作者: HAKAIDER:
toypress 個版權係包括 "設計外觀"

即係大神只要一畫舊版MH 就要科水比toypress
我上網找返舊文:
"FSS為重戰機的延伸,因為當初作者永野護入社sunrise 4個月就被富野監督重用擔任機設
與人設雙設定,當時所做的背景設定借給角川用在要創刊的Newtype上,之後一直連載至
今,但版權當時只有口頭約定。所以有傳言重開機是為了在幾十年後的今天以及未來可能
的人事已非的狀況作準備。"

呢段真唔真就唔知,
但睇返模型網係©EDIT ,All rights reserved.
http://www.volks.co.jp/fss/
照睇應該唔關畫MH要比錢toypress事
kog 06:07 AM 01-16-18
如果舊設定版權是toypress,不是大神自己,
咁正路應該會更加多五星商品出現,
正如Macross M1海外版權一樣道理...

而7年前出的IMS第一彈 -破烈の人形-,
版權已經是EDIT,那其他廠也可用EDIT待續出新作,
那點解又冇....

VOLKS IMS 本年新作 Vaiola 肯定是舊設定,
那版權不是toypress嗎?
C.Ryo 09:02 AM 01-16-18
新近toyspress番出n年前海洋堂jagt首辨都要落EDIT copyright, 當中恩怨真係耐人尋味⋯⋯

http://www.toyspress.co.jp/preorder-jagt.htm

又其實大神本係toyspress founder之一,反面到要離開建立自家EDIT

http://www.toyspress.co.jp/about-toyspress.htm
第一 ... 5 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 

返回主題版面