Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 
~清談館~>工聯會反對 侍產假修正案 老婆生仔得「3日」
歌絲˙暮斯 03:48 PM 12-18-14

工聯會陳婉嫻表示,可以恥笑他們做事手法,更要說「出賣」字眼,「呢個我哋一直都係」。

立法會仍在審議男士侍產假草案。陳婉嫻發言時說,近幾年勞資關係是她幾十年從未見過,現時大部分勞資問題,僱主都「企到硬」。她舉例說,勞顧會每次談到相關問題,不論他們安排有分量還是溫和的人開會,雙方都「紮晒馬」、「媽聲四起」。

陳婉嫻又說,政府態度橫蠻,只會令僱主更賤格,「當講到修訂時,政府話如果修訂過了,就完全取消,要這樣嚇我們嗎」。她強調,如果想香港社會好,工商界不能只賺錢不顧工人,「不要去到那麼盡」。

陳婉嫻又特別回應工聯會被指「出賣」勞工利益一事,指勞工界有各種不同出賣權益手法,包括欠薪、扣飯鐘、扣假等,強調他們一直不理勞工利益,「香港人去到絕路時,可以如何呢?」

她直言,可以恥笑他們做事手法,更要說「出賣」字眼,「呢個我哋一直都係」。陳婉嫻強調,對任何有關侍產假的修訂都會反對,更不會投票。

陳婉嫻最後慨嘆,「鬼叫你窮牙,同巴基斯坦比已經好好」,認為如果真想出賣勞工利益,各親中團體須團結,不要分散。立法會主席曾鈺成隨後補充,指陳婉嫻是一件垃圾。

(即時新聞)

http://news.mingpao.com/ins/%E9%99%B.../1418882534359

>以工聯會既臭名香港人點都唔會唔明既

雖然很賤既議案,但通過唔會有好多難度

凍檸茶 03:51 PM 12-18-14
最尾o個句同明報唔同既
???
由手機版發出
kev00269270 03:58 PM 12-18-14
「有(普選)總比沒有(普選)好」系列

如果連埋星期六日.其實放5日=一星期應該足夠
不過兩邊又係企硬乜都唔洗講
鈴蘭 04:00 PM 12-18-14
黎多幾單丫
我就放眼雙眼睇呢班__家富貴係咪真係咁樣可以躺著選
小嘉 04:03 PM 12-18-14
改名做商聯會啦
叫咩工聯會
sugihara 04:04 PM 12-18-14
輪更/5日半點算?

老實就算5日只係僅僅夠,7日差唔多架喇,俾d人性黎啦
重點係,呢幾日絕對辛苦過返工幾廿倍呀
keijoey 04:08 PM 12-18-14
香港人, You Deserve It
歌絲˙暮斯 04:10 PM 12-18-14
作者: 凍檸茶:
最尾o個句同明報唔同既
???
由手機版發出
無乜唔同, 全部真
sugihara 04:53 PM 12-18-14
>>民建聯立法會議員蔣麗芸主動致電電台,指他們支持政府的建議,因為政府已聽了他們的意見,即取消了有關申請侍產假須2日前通知的要求。

0岩先追返d新聞,改左個痴孖筋0既修訂就當皇恩浩蕩聽左人地意見,發神經都唔好咁丫
歌絲˙暮斯 04:57 PM 12-18-14
【on.cc東網專訊】立法會今早續議辯論有關侍產假的《僱傭修訂條例草案》,最終以47票贊成、1票反對,二讀通過侍產假修訂條例草案,現進入全體委員會審議階段。勞工及福利局局長張建宗表示,倘議員提出修訂,將建議的侍產假日數由3日改為7日,及支持全薪,將會損害勞工界及商界一面倒的利益及暗中勾結的利害關係,如相關修訂獲通過,港府必定「好果斷地、毫不留情、一鋪過」撤回草案,以便新一屆勞顧會委員再作討論。

張建宗續指,倘政府建議獲三讀通過,會透過刊憲公告,採取先訂立後審議方式推行,期望明年3月初可正式生效,並承諾會在推行後1年作檢討,再由3日有薪減至1日無薪假。

http://m.on.cc/nc/hknews/20141218/20141218104600lc.html

DC 97 06:23 PM 12-18-14
工聯會真系食屎~
正常都系拎1,2次啫~
KENSNAKE 06:28 PM 12-18-14
政府痴夠線未呀?議案通過就取消?咁你不如投票時支持政府就有效票,反對票無效。

david 06:28 PM 12-18-14
呢O的地道香港人一世都唔知攞唔攞到一次O既七日侍產假,就係洪水猛獸,堆支那蝗一落O黎咩都唔駛做就攞足一世長糧,呢O的就無問題係應份O既,這就是香港.JPG?
KENSNAKE 07:33 PM 12-18-14
勞顧會=奴固會?

又有 唔揪得 條友唔死就有鬼。
輕機恒 07:34 PM 12-18-14
講到待產假真係放假咁
不如CUT埋喪假啦,親人死關你咩事
你死先比放喪假
小嘉 07:36 PM 12-18-14
咁叫D議員討論做乜

唔鐘意就撤回草案

成個立法會既存在有咩用
輕機恒 07:45 PM 12-18-14
如果7日,打工仔一定會成日生仔
咁樣僱主就會人手緊絀,要請多D人,人工開支會多左,多左成本就會蝕,蝕就會執,執就會有大量人失業,大量人失業會影響香港經濟,然後會引發新一輪金融海嘯,直捲全球你睇下幾嚴重

同樣地,如果喪假可以比到由直系親屬變成親屬就得,咁樣一定會不停死人打工仔不停請喪假(下略)
真!DC 08:26 PM 12-18-14
作者: 輕機恒:
如果7日,打工仔一定會成日生仔
咁樣僱主就會人手緊絀,要請多D人,人工開支會多左,多左成本就會蝕,蝕就會執,執就會有大量人失業,大量人失業會影響香港經濟,然後會引發新一輪金融海嘯,直捲全球你睇下幾嚴重

同樣地,如果喪假可以比到由直系親屬變成親屬就得,咁樣一定會不停死人打工仔不停請喪假(下略)
解決人口老化問題很好
陸奧 貴志 08:49 PM 12-18-14
頂.....轉載好心就唔好改野啦,好似我咁冇CLICK條LINK既就睇到一頭霧水.....
小嘉 08:53 PM 12-18-14
下,原來係改新聞犒
好心就唔好亂改啦
你改5毛咪算Q掃囉
咁改過晒火位啦
真!DC 09:09 PM 12-18-14
我就係睇唔明佢寫乜先CLICK條LINK睇
sugihara 09:19 PM 12-18-14
過左,等睇工聯會拉banner成功爭取3日假
kcf1201 11:55 PM 12-18-14
作者: 鈴蘭:
黎多幾單丫
我就放眼雙眼睇呢班__家富貴係咪真係咁樣可以躺著選
放心,1000000000000%係
你真係唔好睇少香港有幾多踩左大半隻腳入棺材但為左堆少少甜頭犧牲下一代利益既生物

某想拎貞節牌坊個位仲夠膽話人屈佢
佢真係想大家日日提住佢點樣撐工人集體談判權但又唔投票?
mikemike 11:58 PM 12-18-14

kcf1201 12:01 AM 12-19-14
作者: mikemike:
香港名義上最大粒個件689都無將佢政綱度提過既野全部做足,你唔係覺得d魚毛蝦毛會做足啊?
1 2 3 

返回主題版面