Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機平板遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-02-11, 04:38 PM   #1
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
想買部可以上Forum的手機???請幫忙下???

本人想買部可以上Forum的手機,
但好無奈我對依家o的智能手機認識有限,
所以想熟識智能手機嘅人兄可以請幫忙下解答以下幾個問題:

1.點睇個部手機可唔可以上到o的Forum呢?(e.g.:香港gaforum、台灣巴哈姆特)

2.如果想申請手機嘅上網服務咁係咪即係3G服務呢???掟係3G嘅其中一個服務泥呢???

3.你地嘅手機月費(計埋上網服務)係幾多???同埋係咩台???

4.手機嘅3G同iPad嘅3G係咪同一樣嘢泥呢???

P.S.:最後就係我打算入手部HTC嘅手機(最新款個2部),佢係香港嘅保養服務做得好唔好呢???

此篇文章於 01-10-11 03:14 AM 被 KTN 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-11, 04:41 PM   #2
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
如果唔太熟ge應該係apple產品會好d

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-11, 04:45 PM   #3
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
睇廣告...
i phone,htc...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-11, 06:48 PM   #4
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
有得上網有browser就得啦
主流嘅iPhone, Android, Windows Phone 7都得
基本上要搵部上唔到嘅smartphone仲難
不過可以留意有冇特別嘅app for某些forum

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-11, 08:57 PM   #5
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
我覺得你應該要知係依家究竟有咩手機同用咩system...
大至分為ios(apple), android(google), WP7( microsoft), 其他還有nokia ,samsung都有自家開發既os(nokia好淚目,係香港唔係咁多人識)

自己上google search 下有咩分別先啦,有個概念先知道自己想要咩野....
不過如果唔太想用腦去思 考既話iphone 實質上唔差的.....
想自由同變化大d既就android/wp7...
當然還有不止哩三個os....還有很多的....但香港就哩三種比較多人認知少許.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-11, 09:23 PM   #6
Fio

註冊日期: Dec 2001
落門市試吓先買都唔遲
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-11, 10:26 PM   #7
ta423
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
我覺得你應該要知係依家究竟有咩手機同用咩system...
大至分為ios(apple), android(google), WP7( microsoft), 其他還有nokia ,samsung都有自家開發既os(nokia好淚目,係香港唔係咁多人識)

自己上google search 下有咩分別先啦,有個概念先知道自己想要咩野....
不過如果唔太想用腦去思 考既話iphone 實質上唔差的.....
當然還有不止哩三個os....還有很多的....但香港就哩三種比較多人認知少許.
nokia既os 叫咩名我直頭已經唔係好記得...
俾得起錢咪買iphone囉

回樓主,HTC係用android
ta423 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-11, 10:28 PM   #8
廢人
The One

htc唔係食幾家茶禮嫁咩

現在於名單的人仕為: comxxxxxxjp,xenxxxxxx??86
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-11, 10:29 PM   #9
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: ta423 查看文章
nokia既os 叫咩名我直頭已經唔係好記得...
俾得起錢咪買iphone囉

回樓主,HTC係用android
Nokia 係 Symbian

HTC 的話 Android 同 Windows Mobile 都有

話說,我都有d興趣換返部HTC Android機 (DESIRE HD ?)

好想掉左部 iPhone 4 佢

舊 01-02-11, 10:37 PM   #10
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
如果睇internet web site, forum etc..用android 2.2以上手機係好其他機好多,因為support晒Java & flash 10.1,兼個brower幾穩定,甚少死

如果玩Apps就iPhone勁

我有iPhone3G & HTC Desire,不過而家主要用HTC Desire上網,差唔多睇咩網都無大問題

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-11, 10:37 PM   #11
ta423
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: 廢人 查看文章
htc唔係食幾家茶禮嫁咩
引用:
作者: Marco 查看文章

HTC 的話 Android 同 Windows Mobile 都有

話說,我都有d興趣換返部HTC Android機 (DESIRE HD ?)

原來係咁? HTC我少留意
ta423 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-11, 10:56 PM   #12
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
1.點睇個部手機可唔可以上到o的Forum呢?(e.g.:香港gaforum、台灣巴哈姆特)
用手機開browser上呢啲網就知啦

2.如果想申請手機嘅上網服務咁係咪即係3G服務呢???掟係3G嘅其中一個服務泥呢???
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/3G
上網係增值服務﹣3G data plan/package

3.你地嘅手機月費(計埋上網服務)係幾多???同埋係咩台???
主要睇你份合約,因為多咗啲服務要額外收錢,通常$2xx
如果上網多就唔好上3HK,週時上唔到網

Yes

P.S.:最後就係我打算入手部HTC嘅手機(最新款個2部),佢係香港嘅保養服務做得好唔好呢???
部desire用咁耐都正常,唔知

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-11, 11:55 PM   #13
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
WP7暫時都唔稱得上自由同變化大

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-11, 12:08 AM   #14
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
咁岩近日部Nexus One爆左mon拎上HTC
service center d人招呼幾好
不過維修報價好似海鮮價咁up出黎

メモリはプライスレス
My Trophy Road

此篇文章於 01-03-11 12:13 AM 被 草薙さん 編輯。
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-11, 02:28 AM   #15
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
Symbian已經係明日黃花...要留意就要留意meego

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 01-03-11 03:03 AM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-11, 02:54 AM   #16
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:

襯2手價好就快D放
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-11, 03:25 AM   #17
PTX-003C
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
如果唔太識搞ge iPhone 會比較好, 基本上Apple d 野係有高少少智能ge 馬騮都學得識玩ge 玩具來

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-11, 04:09 AM   #18
mrk

Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
首先唔該曬各位的寶貴意見,
令我意白左唔少智能手機嘢,
重有就係我唔記得講,
iPhone4並唔係好適合,(淨係冇得插「記憶卡」擴充哩點以經唔得啦!!!)

P.S.:重有我入部手機都主要用呢上網睇forum、youtube、其次係睇mp4、聽mp3,打機方面我就暫時覺得psp games適合我多o的!!!

此篇文章於 01-03-11 04:19 AM 被 mrk 編輯。
舊 01-03-11, 04:11 AM   #19
mrk

引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
不過可以留意有冇特別嘅app for某些forum
可以有幾特別呢???例如呢???
舊 01-03-11, 04:14 AM   #20
mrk

引用:
應該就會買Desire HD或者Z其中一部
引用:
點解呢???
舊 01-03-11, 04:40 AM   #21
mrk

引用:
作者: 名無しさん 查看文章
主要睇你份合約,因為多咗啲服務要額外收錢,通常$2xx
如果上網多就唔好上3HK,週時上唔到網
我應該就上網多過攞o離打電話啦,
不過當我番工時,可以用公司個Wi-Fi o離上網,(重要幾呼係得我1個人用,
外加公司監視器「有線式」上網比老闆睇+錄影)

咁出街坐巴士、電車時,就會用自己個手機台上網,
但係用咩台上網最穩定呢???(本人住開港島區,出親街都係灣仔、旺角、深水埗等等旺區)

引用:
作者: 名無しさん 查看文章
Yes
咁因為iPad係部電腦,唔係手機,所以佢(指iPad)係咪唔可以send短信呢???

此篇文章於 01-03-11 04:45 AM 被 mrk 編輯。
舊 01-03-11, 09:34 AM   #22
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
Forum app...例如Discuss有個iPhone app,雖然你話用browser上都得,但個人覺得手機、tablet上,無論forum還是其他網上服務,行app點都感覺browser,正如Facebook app

iPhone冇插卡...睇你點用,internal storage夠的話其實都冇乜需要,Nexus S都冇啦

iPad冇SMS,係
佢都係用3G data不過唔係電話,根本就冇/冇乜理由有sms function
但係有3G上網/apps後sms其實用意不大
我身邊嘅人好多都用free message app
只計你3G data錢,又冇唔同台sms要錢呢個問題
而且send text, video, audio, picture都得

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-11, 09:54 AM   #23
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
引用:
作者: mrk 查看文章
本人想買部可以上Forum的手機,
但好無奈我對依家o的智能手機認識有限,
所以想熟識智能手機嘅人兄可以請幫忙下解答以下幾個問題:

1.android,ios 個d都上到的.
2. 唔用3g 或hspa,用gprs都得(peoples得gprs上網.仲好平添).不過會一路用一路講粗口
3.我用數碼通.$398無限上網
4.手機的數據pain有電話號碼跟. ipad或無線手指個d無電話號碼跟的.

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-11, 10:03 PM   #24
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: anyone 查看文章
如果唔太熟ge應該係apple產品會好d
個mon 長闊over 800*480就OK 960*640更佳
上GAF直接可以用桌面版

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-11, 10:45 PM   #25
迪安大叔
Crazy Gamer

註冊日期: May 2004
引用:
作者: mrk 查看文章
我應該就上網多過攞o離打電話啦,

咁出街坐巴士、電車時,就會用自己個手機台上網,
但係用咩台上網最穩定呢???(本人住開港島區,出親街都係灣仔、旺角、深水埗等等旺區)

?
可能有少少OT
小弟最近都換左部smartphone
出街塔車等時間拎黎上網唔係唔得
但係架車震震下,咁望住個mon真係好傷神
迪安大叔 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:36 PM

手機版 | APP版