Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-31-12, 01:22 AM   #1
ZlWS
God of Gamer
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
內地車來港自駕遊....生命受到威脅了

anyone knows??no post....?

引用:
现在,人们都渴望自由,生活自由、办公自由、恋爱自由等等,最近又有人疯狂申领香港驾照,自驾游引领内地主流,并受内地人的喜爱。
其实很多人都想过拥有香港驾照, 香港驾驶证是你在香港拥有驾照资格的证明,香港驾驶证由香港运输署牌照事务处签发。 万一护照丢失或被盗,它就是一个“副本“,可为您省去很多麻烦。在您商务去香港、留学、旅游、务工时,随身添上一本香港驾照,将为您在香港带来意想不到的便利与收获。对逾期滞留香港而言,可以在不得不出示身份证明时,用香港驾照代替护照。
而现在随着粤港两地的经济交流日益增多,为适应经济发展的需要,香港有关部门与广东省公安厅批准持内地机动车驾驶证者向香港运输署申请香港驾驶证,或是想去国外开车,办理一个香港驾驶证方便换领其他国家驾照或直接在其它国家开车。
拥有了香港驾照后,您就完全可以实现自由,自驾游到香港,享受香港的“购物天堂”和“东方之珠”。奥西网可以为您办理香港驾照,让您安心放心。
http://www.overseababy.com/dbhkjz/jzzx/10873.html
真係想換哂我地血
攞埋香港人命嚟玩
點敢出街....!!!!!!!!!!

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。

此篇文章於 02-19-12 09:34 PM 被 ZlWS 編輯。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-12, 01:32 AM   #2
Rv250

註冊日期: Aug 2002
喺另一個topic有人post過
http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=151
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-12, 02:36 AM   #3
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: Rv250 查看文章
開呢度講啦

唉,堅係對佢地冇信心......

仲有人話申請左落來車我地

E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
舊 01-31-12, 03:00 AM   #4
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
無底線的任雙非來港,令很多香港人已不敢再生,變相令不少港人絕後,現在更開始傳出,有媽媽因為醫療失衡,沒法得到及時的醫療,而令肚內BB不保,如今又開放自駕遊,任大陸人駕車來港,各狗官們你們可知大陸人的駕車道德如何?是你們不知道,沒見識,還是認為香港人的命賤如泥,不及財氣粗的大陸人?要是有香港市民被大陸人自駕遊撞死撞傷,你們會賠命嗎?你們有視過香港人如你們的家人一樣嗎?你們還是香港人嗎?你們現在是幫忙大陸對香港人進行圍剿,迫害嗎?要是到時真有死傷,你們要想定,你們如何面對香港人,面對死傷的香港人,當中甚或可能包括小孩子.好自為知.如真弄出人命,這債,是一定要還.

舊 01-31-12, 03:05 AM   #5
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
平日連街頭都全是大陸人迫到沒路行, 還敢死搞到連馬路都唔放過...
到時一定會有唔少人過馬路時會死於非命, 走數走佬無仇報...

忘記了還有一單野, 就係大陸的所有解放軍人都可以不用考香港駕駛執照, 都可以隨便在香港地方揸私家車行駛...

此篇文章於 01-31-12 03:10 AM 被 HEERO 編輯。
HEERO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-12, 03:08 AM   #6
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=201701

其實一直o係水面下面傾只係d車車到埋黎先有人理

舊 01-31-12, 03:36 AM   #7
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: HEERO 查看文章

忘記了還有一單野, 就係大陸的所有解放軍人都可以不用考香港駕駛執照, 都可以隨便在香港地方揸私家車行駛...
有幾奇?你唔係唔知有牌0既香港人都可以唔使考試申請大陸牌下話...

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-12, 04:16 AM   #8
HEERO
Crazy Gamer

引用:
作者: sugihara 查看文章
有幾奇?你唔係唔知有牌0既香港人都可以唔使考試申請大陸牌下話...
說的是解放軍本身沒考任何香港或大陸牌, 係連車牌都無都一樣可在香港自由揸車...

此篇文章於 01-31-12 04:20 AM 被 HEERO 編輯。
舊 01-31-12, 05:20 AM   #9
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
說的是解放軍本身沒考任何香港或大陸牌, 係連車牌都無都一樣可在香港自由揸車...
梗係無啦,解放軍用0既係軍牌

不過你話D軍人特權之類,亦都唔係香港至有,大陸不嬲都係軍佬大晒,車都可以周圍泊無人敢理

其實大家搞錯左d野,大陸人渣車無想像中咁容易車死人,應該擔心0既係果d兩條線行3部車搞到塞車塞爆0既問題先囉

此篇文章於 01-31-12 05:26 AM 被 sugihara 編輯。
舊 01-31-12, 06:19 AM   #10
HEERO
Crazy Gamer

引用:
其實大家搞錯左d野,大陸人渣車無想像中咁容易車死人

係大陸無咁易車死人, 係因為大陸佢地D乜哥物哥功夫了得可以鬆容避過, 我沒學過功夫又唔係乜哥, 沒咁大自信對著大陸車手可以全身而退...

早幾年前去大陸做野到一些小城市的地方, 我所見到的交通是車輛完全不理交通燈指示左右穿插,
人 單車 貨車 可以同時在迴旋處中像無規則的交響曲交織穿插著, 但神奇地又沒出車禍, 坐在車中的我由如在看馬戲表演一樣...

此篇文章於 01-31-12 10:08 AM 被 HEERO 編輯。
舊 01-31-12, 09:49 AM   #11
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
其實大家搞錯左d野,大陸人渣車無想像中咁容易車死人,應該擔心0既係果d兩條線行3部車搞到塞車塞爆0既問題先囉
香港路窄好多喎,佢地左軚,望位危險好多
路面好多車又唔夠車位

仲有D大陸人話黎車死我地

舊 01-31-12, 09:50 AM   #12
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
通常lee d位,大陸刻意放第一水人都文明D既…但做順左之後,就唔敢講…

舊 01-31-12, 10:00 AM   #13
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
作者: B|WINS 查看文章
路面好多車又唔夠車位

咁我地係唔係要用土炮rpg防身
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-12, 10:35 AM   #14
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
只想像到
遲早有單<車唔死人車多幾下>既新聞兼本地死者出現

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-12, 11:15 AM   #15
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: amaderasu 查看文章
咁我地係唔係要用土炮rpg防身
土炮rpg...我怕你未用就自爆左ja
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-12, 11:30 AM   #16
phil077
Ultimate Gamer

引用:
平日連街頭都全是大陸人迫到沒路行, 還敢死搞到連馬路都唔放過...
到時一定會有唔少人過馬路時會死於非命, 走數走佬無仇報...

大陸牌一早就可以免試換香港牌
無話軍人什麼特權

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-12, 11:35 AM   #17
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
嚮紅隧入口炸一架車隨時連環燒車炸到過到對面出口都未完
有成功感過GTA

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-12, 11:50 AM   #18
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
香港唔係已經骨灰場唔夠架咩?
咁攪一攪死多唔知幾多萬人, 更供不應求喎

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-12, 12:16 PM   #19
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
成年前就已經講左會做
都無乜MEDIA講呢單野咁...

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-12, 12:18 PM   #20
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
香港道路使用者成日唔妥亂過馬路
現在人家來進駐道路了
大家很快便會同化

舊 01-31-12, 12:24 PM   #21
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
早幾星期先至講緊話要減少私家車數量(唔記得係加牌費定車稅),減低路面過度使用以及炭排放,轉個頭又出個咁嘅政策。

各部門溝通有問題乎?還是精神分裂

舊 01-31-12, 12:36 PM   #22
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: Fean 查看文章
早幾星期先至講緊話要減少私家車數量(唔記得係加牌費定車稅),減低路面過度使用以及炭排放,轉個頭又出個咁嘅政策。

你睇多次第一個POST幾時出先啦

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=201701

都傾左成年幾兩年先落實

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-12, 12:38 PM   #23
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
早幾年前去大陸做野到一些小城市的地方, 我所見到的交通是車輛完全不理交通燈指示左右穿插,
人 單車 貨車 可以同時在迴旋處中像無規則的交響曲交織穿插著, 但神奇地又沒出車禍, 坐在車中的我由如在看馬戲表演一樣...
文化唔同丫嘛,我跟過香港人車上深圳,手車變左鵪鶉俾後面勁咇
咪好似晚上坐小巴寧願坐個長開100都好過新手上路一樣

引用:
作者: B|WINS 查看文章
路面好多車又唔夠車位

得啖笑果D就算把啦

大陸最多見0既交通意外係撞泵把/刮花車門,之後兩車人係度等保險
最驚佢係紅隧口整單咁0既野就多得佢唔少

舊 01-31-12, 03:09 PM   #24
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: Fean 查看文章

最近不是說為了減少炭排放而打算叫巴士,小巴加價嗎?

舊 01-31-12, 03:49 PM   #25
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: irismong 查看文章
你睇多次第一個POST幾時出先啦

都傾左成年幾兩年先落實
哦,多謝提醒。
咁我終於明白,原來成件事係一個連携計劃,叫香港人減少用私家車,原來實際係為左響應呢個計劃,好讓返條路俾內地人自駕遊

論壇跳轉

現在的時間是 11:40 PM

手機版 | APP版