Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 07-20-09, 08:36 AM   #1
惡魔X魔鬼
Game Master
[=" o "=]

註冊日期: Sep 2003
新手吸毒一問:Sony DSLR-A380

在下新手一名,想沈淪於毒海中
近日睇報紙見到Sony DSLR-A380好似幾好
唔知各位大大對於呢部機有乜評價呢?o岩唔o岩新手呢?
又或者有乜野其實好介紹?
惡魔X魔鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-09, 11:20 PM   #2
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
Review 不俗 - http://www.letsgodigital.org/en/came...98/page_9.html
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-09, 12:28 AM   #3
小光
God of Gamer
でっかいお世話です。

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
a380介面的確對新手黎講會好易上手
但當你玩熟左就覺得d所謂"親切性"的介面會好多餘

我上sony店試玩過a350, 個viewfinder真係好細
樓上post個website話呢個問題仍未改善, 會係影響我買的一個大阻力

功能方面未玩過唔方便評啦
但外型好多人話唔靚, 但我覺得幾有個性, 起碼同之前的sony alpha系列有一大突破

想問一下樓主點解一開始就睇中sony的單反呢?

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-09, 08:16 AM   #4
惡魔X魔鬼
Game Master
[=" o "=]

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: 小光 查看文章
a380介面的確對新手黎講會好易上手
但當你玩熟左就覺得d所謂"親切性"的介面會好多餘

我上sony店試玩過a350, 個viewfinder真係好細
樓上post個website話呢個問題仍未改善, 會係影響我買的一個大阻力

功能方面未玩過唔方便評啦
但外型好多人話唔靚, 但我覺得幾有個性, 起碼同之前的sony alpha系列有一大突破

想問一下樓主點解一開始就睇中sony的單反呢?
其實在下真係新手一名(玩開DC,但開始又覺得DC唔咁喉咁....),
好多野都唔係好識
光圈,曝光....好多野都唔係太清楚
而見到a380既介面好似幾好,容易掌握咁
所以有興趣lor~

Canon EOS500D 都好似幾好咁
不過我驚自己玩唔掂部機

唔知大大有冇其他好介紹?
惡魔X魔鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-22-09, 11:36 PM   #5
jerrychf
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2004
我係 a300 用家,用左半年

但我覺得你唔成日換鏡,會用死幾支既話,可以用 canon 500D,因為人地 500D 真係高 iso 正、對焦快、拍 full HD 影片質素佳、輕、細。完全係入門機皇都不為過!相比之下 a330 / a380 只係贏外型,有得反芒同以 life view 實現取景對焦速度最快外,無其他地方比 500D 好,更而且最大問題係高 iso 拍攝效果不理想,幾乎 a330 / a380 800 iso 既 noise 已經追得上甚至超越 500D 既 iso 1600

**高 iso 拍攝,係自然光 or 燈光唔夠,又唔用閃燈既環境下既常用拍攝手段。iso 越高即為 cmos/ccd 既感光度越高,但通常感光度越高就會越多雜訊出現係成品既相片上,而且 iso 越高,影像細緻度越差,以 100% 睇圖既話會好易發現高 iso 時既問題所在。

(以上有錯請插)

至於 sony 既心得嘛。我覺得 a300 好好玩,應該係話 Sony 玩既呢條路好好玩,因為有一堆老鏡 minolta AF 可以比我玩番,老鏡既味道係數碼機上出得好足。而且 Sony 可以話將以往 minolta 重大缺點改得唔錯。以平平地 2000 蚊就有既 minolta 70-210 F4,完完全全用係 FF a900 上都好玩到七彩,散景好靚,除左無 USM / SSM, 對焦易拉風箱 , 極光既地方易出現紫邊外,空間感、色彩、散景贏小小白都無問題。

之後仲有其他 minolta 既特色鏡,135STF,惡魔級散景王,500 自動反,世上唯一高質素自動對焦反射鏡,同 Sony 新出版本一樣。

玩 Sony 可以話平靚正,因為只要你識用佢 d 機,可以以一個較平既價錢去做到其他廠付出較多時既效果。

此篇文章於 08-22-09 11:44 PM 被 jerrychf 編輯。
jerrychf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-22-09, 11:41 PM   #6
jerrychf

另外,有玩過 D80, D90 + sigma 150-500 同自家 sony 既神兵 a700 + 70-400g

最深刻印象 a700 + 70-400g,完完全全可以打破「Sony 打雀廢架!」既最佳例子,鎖 focus limitor, 手持追焦打雀,完全無問題

當然 nikon 最大影響力既武器係 D300 / D700,可惜未借到手測試...
舊 08-23-09, 12:49 AM   #7
小光
God of Gamer
でっかいお世話です。

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
引用:
作者: 惡魔X魔鬼 查看文章
其實在下真係新手一名(玩開DC,但開始又覺得DC唔咁喉咁....),
好多野都唔係好識
光圈,曝光....好多野都唔係太清楚
而見到a380既介面好似幾好,容易掌握咁
所以有興趣lor~

Canon EOS500D 都好似幾好咁
不過我驚自己玩唔掂部機

唔知大大有冇其他好介紹?
我前幾日就係百記試左a380
個viewfinder仍然係好細, 細到有d睇唔到的感覺
另外機身都太過細, 正常男性會手掌大過個grip, 感覺上拎得耐手掌會好唔舒服

其實sony個初心向介面實質用途唔大
你買左後第二個星期, 知道光圈同快門用黎做乜個初心介面就係完全冇用既

所以canon唔會比sony機難用
但sony最大賣點我覺得都係live view quick auto focus
視乎你需唔需要

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》

此篇文章於 08-23-09 12:52 AM 被 小光 編輯。
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-09, 01:05 AM   #8
jerrychf

一係咁啦...

等埋 Sony 係 28 號會玩咩先

Canon 60D, 7D 就出

如果 Canon 中階路唔錯

就買 500D 養下 C 家鏡頭群
舊 08-28-09, 03:29 AM   #9
劍路
Crazy Gamer
GWF社工

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDmcfung427
引用:
作者: jerrychf 查看文章
一係咁啦...

等埋 Sony 係 28 號會玩咩先

Canon 60D, 7D 就出

如果 Canon 中階路唔錯

就買 500D 養下 C 家鏡頭群
A500/A550/A850

http://www.dcfever.com/cameras/brand.php?brand_id=20

*仲有28-75 F2.8 SAM (龍仔代工?)

劍路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-09, 03:51 PM   #10
jerrychf

當中入門版,a550 會係 sony 最好既相機

而 a850...留遲 d 先玩 / 其他 FF 中毒者

再唔係等後日 canon 有咩發表

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
我們的病入膏肓泥足深陷病情交流 DC/DSLR 美沙酮中心[發問及吹水區] Vol.6 KTN 照相館 1011 09-17-09 12:20 PM
[器材] DSLR相機問題 mihimaru GT 照相館 15 01-14-09 11:29 PM
我們的病入膏肓泥足深陷病情交流 DC/DSLR 美沙酮中心[發問及吹水區] Vol.4 亞飛 照相館 1001 11-09-08 10:12 PM
我們的 DC/DSLR 美沙酮中心[發問區] Vol.4 KTN 照相館 1001 05-12-08 11:05 PM
A380低於國金二期飛越維港 ALEX CHOW ~清談館~ 71 09-07-07 03:37 AM

現在的時間是 03:33 PM

手機版 | APP版