Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 
照相館>半專業級相機求推介
DevilElvis 02:43 AM 03-01-12
啱啱Sony 公佈咗E部機 (HX200V),價錢ok,但係好唔好?有冇其他brand 的半專業級更好??

http://www.sonystyle.com.hk/ss/produ...ershot/hx200v/

Thanks~~!!

主要目的,想影櫻花&景+人
ZlWS 01:28 AM 03-02-12
NOKIA 808 1/1.2 CMOS 26mm/F2.4 38MP@3.4,34MP@16:9

http://mynokiablog.com/2012/02/28/lo...iew-prototype/

OR SIGMA DP1
DevilElvis 01:24 AM 03-04-12
如果Nikon D7000 又或 G12好唔好?
真.朱皮 02:16 AM 03-04-12
X10 不二之選!
DevilElvis 02:26 AM 03-04-12
作者: 真.朱皮:
X10 不二之選!
影櫻花得唔得?? thx
ZlWS 02:49 AM 03-04-12
作者: DevilElvis:
影櫻花得唔得?? thx
唔考慮EVIL無反的話

X10 2/3=1/1.5 cmos ,28 mm 至 112 mm,f/2.0-2.8
O記XZ-1都好,1/1.63 CCD,28 mm 至 112 mm , f/1.8 -2.5
LX3 or 5:24-90mm only
G12:1/1.7CCD ,28 - 140mm, f/2.8 - 4.5 光圈唔高玩少樣野
ricoh gxr 得定焦

另外 nikon CoolPix S9300可以諗諗,25mm - 450mm
搖搖 09:05 AM 03-04-12
x10我覺得操作好唔方便......鍾意xz-1多d
DevilElvis 02:44 AM 03-05-12
好多選擇,等閒去Cam2睇下機~~ thx all
antony chan 09:06 AM 03-05-12
去買fujifilm長炮prosumer機...
又唔駛煩換鏡又唔駛諗買咩鏡
DevilElvis 10:23 AM 03-05-12
作者: antony chan:
去買fujifilm長炮prosumer機...
又唔駛煩換鏡又唔駛諗買咩鏡
FinePix S4000???

除咗影櫻花,防震、影夜景得唔得??

Thanks~~!!
ZlWS 01:38 PM 03-05-12

Thanks~~!!
咩機都好
影夜景要腳架, 較細光圈 手持必震XD
暉暉816 03:04 PM 03-05-12
作者: B|WINS:
咩機都好
Sony new 5N唔使
Nikon 部P300 / 310都唔錯。
某F 04:27 PM 03-05-12
咩機都好
X100我諗都唔駛
ZlWS 10:13 PM 03-05-12
作者: 暉暉816:
Sony new 5N唔使
Nikon 部P300 / 310都唔錯。
我用左NEX5N三個用 + VM 40 F1.4 超正 玩MFlens 5N>N7

DevilElvis兄MAYBE 唔 考慮換鏡吧?
ZlWS 10:15 PM 03-05-12
作者: 某F:
X100我諗都唔駛
細光圈下喎

另外你要影人又影景,加閃都一定要腳,
DevilElvis 03:23 AM 03-09-12
我用左NEX5N三個用 + VM 40 F1.4 超正 玩MFlens 5N>N7

DevilElvis兄MAYBE 唔 考慮換鏡吧?
係ar,因為家人都會用E部新機來影相,所以在zoom in/out方面唔想擰前方鏡頭來調教,想好似前前果D傻瓜機咁"影"同zoom in/out用一隻手指搞掂
ZlWS 11:36 PM 03-09-12
係ar,因為家人都會用E部新機來影相,所以在zoom in/out方面唔想擰前方鏡頭來調教,想好似前前果D傻瓜機咁"影"同zoom in/out用一隻手指搞掂
係呀,DC 用作record係方便好多=]
你有心水未?
DevilElvis 01:10 AM 03-10-12
係呀,DC 用作record係方便好多=]
你有心水未?
星期日拉埋家人去Cam2拎下實機試下先再決定~~
antony chan 02:07 AM 03-10-12

Thanks~~!!
Fujifilm X-S1會好D,一來起碼有個大光圈F2.8先...
F牌有到好...色水夠,真長炮...

當然,如果好似你咁講家人都用的話....似乎4/3或sony好似會啱D?
不過都係去試下實機再定啦
Rv250 02:39 AM 03-10-12
X10同X-S1唔係話有個白點問題firmware未解決?
http://www.dpreview.com/articles/334...mware-fix-work
DevilElvis 02:46 AM 03-10-12
Fujifilm X-S1會好D,一來起碼有個大光圈F2.8先...
F牌有到好...色水夠,真長炮...

當然,如果好似你咁講家人都用的話....似乎4/3或sony好似會啱D?
不過都係去試下實機再定啦
thx antony~~不過4/3好像唔似DC仔咁可以"影"同zoom in/out用一隻手指

Sony,都有諗過下,不過佢又無G12果類機
antony chan 02:49 AM 03-10-12
thx antony~~不過4/3好像唔似DC仔咁可以"影"同zoom in/out用一隻手指

其實要質素較好的話....似DC仔操作就可以話冇咁濟....
DevilElvis 03:10 AM 03-10-12
其實要質素較好的話....似DC仔操作就可以話冇咁濟....
都係去試下實機先啦,可能家人會改觀都未定
Rez 10:48 AM 03-10-12

Micro 4/3 可以選擇pan記GX-1 X鏡套裝
支鏡有power zoom拍片可以穩定D
同埋zoom in/out可以係mon到做
ZlWS 01:52 AM 03-12-12
都係去試下實機先啦,可能家人會改觀都未定
Panasonic Lumix DMC-ZS20
24 mm 至 480 mm F3.3 - 6.4lol(43/NEX都未有;方便)
1. 支援光圈先決
2. 支援快門先決
3. 支援手動曝光
注意夜晚唔用閃會手震

家人一定識用
1 2 3 

返回主題版面