Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-03-12, 12:31 AM   #1
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
任天堂相談役の妻 山内美智子さん死去

http://sankei.jp.msn.com/west/west_a...9260029-n1.htm
引用:
山内美智子さん死去 任天堂相談役の妻
2012.7.30 19:23 [携帯・スマホ・ゲーム]

山内 美智子さん(やまうち・みちこ=山内溥任天堂相談役の妻)29日死去、82歳。京都市出身。葬儀・告別式は8月1日午前11時から京都市の自宅で。喪主は長男、克仁(かつひと)氏。

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-12, 01:21 AM   #2
Abale~姬絲汀小美
◆Whip Moderator◆
經一事...長一智

註冊日期: Jan 2002
山內夫人rip

Click---> 大陸創意毒食物------[版主按]:中國大陸各省地區各項有問題食物新聞。<---
Click--->[電玩產業]全球轟動Capcom 2007年10月10日: << 1010魔物獵人空投支票 >>事件
Abale~姬絲汀小美 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-12, 07:38 PM   #3
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
咁都關事?

舊 08-04-12, 10:49 PM   #4
Netnet
Game Master

註冊日期: Jul 2005
唉......... 老人家
節哀了
山內也不要太傷心了 .......
Netnet 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-12, 04:29 PM   #5
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
關game界乜事…成日有會員話gaf係 sorry 壇,真係失覺晒

公正D下次sorry, m$高層有直屬親人仙遊唔該都出番個訃文

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-12, 04:38 PM   #6
TCS_disable
我有車車~

聽兩個地方都有類似言論真係有d冷血
(唔係講開Post果個有問題)
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-12, 04:43 PM   #7
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
作者: TCS_disable 查看文章
E個係冷唔冷血嘅問題?
RIP 完就代表有心悼念?

場地、貢獻都受質疑,提出疑問等於冷血?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
舊 08-05-12, 04:45 PM   #8
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
冷咩血,post錯區不嬲要刪post
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-12, 04:50 PM   #9
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
RIP 完就代表有心悼念?
RIP完已經夠,你要質疑佢他殺自殺定意外?

夠啦
舊 08-05-12, 04:54 PM   #10
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
RIP完已經夠,你要質疑佢他殺自殺定意外?

夠啦
質疑佢死因?你係咪指錯地方呀,我係話點解一位對業界無甚貢獻的人離世都可以出topic悼念姐

舊 08-05-12, 05:00 PM   #11
TCS_disable
我有車車~

要學2ch 果d人咁冷血嘅話,我唔阻止你
舊 08-05-12, 05:09 PM   #12
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
要學2ch 果d人咁冷血嘅話,我唔阻止你
你自己個人認為就係就絕對?

首先應該要諗點要擺E個topic喺度先啦,講堅,有其他製作人離世,game書有講E度提都無提,落差唔係一夕之寒囉

舊 08-05-12, 05:11 PM   #13
TCS_disable
我有車車~

引用:
首先應該要諗點要擺E個topic喺度先啦,講堅,有其他製作人離世,game書有講E度提都無提,落差唔係一夕之寒囉
A.mod 擺得係度就無問題啦
舊 08-05-12, 05:19 PM   #14
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
A.mod 擺得係度就無問題啦
佢擺就無問題?奴性過大?

就算係特首,佢做或講過嘅事有人認為值得相榷都可以提出質疑啦

舊 08-05-12, 05:35 PM   #15
TCS_disable
我有車車~

引用:
佢擺就無問題?奴性過大?

就算係特首,佢做或講過嘅事有人認為值得相榷都可以提出質疑啦
事實我地唔知佢有咩大件事做過出黎,但點解我地唔可以為一個遊戲界名人的親人去世而悼念?
就因為佢對遊戲界無「貢獻」就可以完全否定佢存在?
如果山內夫人對山內溥背後重要性/事業有好大的影響嘅話又點樣?

我個人覺得 A.mod 已經考慮過Topic 適當性而選擇呢區呢貼,
你覺得唔妥應該上天台撰文
舊 08-06-12, 03:17 PM   #16
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
基本上除左game. 山内溥夫婦都有做好多野.....

【医療】京大病院「がん病棟」完成…山内溥任天堂相談役 ほぼ全額寄付 [10/05/19]
1 : 依頼@@@@ハリケーン@@@φ ★ : 2010/05/21(金) 21:20:11 ID:???
 京都大病院(京都市左京区)で、がん治療の中心となる新病棟「積貞棟(せきていとう)」
=写真=の完成記念式典が18日、行われた。高さは31メートルで、2007年に導入
された新景観政策による高さ規制(20メートル)を上回ったが、京都市は、公共性が高く
、景観にも配慮しているとし、特例として初めて規制を除外した。今月末に診療を始める。

新病棟は地上8階地下1階建て、延べ床面積は約2万平方メートル。放射線治療科、血液
・腫瘍(しゅよう)内科、呼吸器外科、消化管外科、泌尿器科などがある。

08年7月に着工し、総事業費約75億円のほぼ全額を、任天堂相談役の山内溥(ひろし)
さん(82)が寄付していた。

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-12, 07:25 PM   #17
MO

註冊日期: Aug 2005
R.I.P.
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:22 AM

手機版 | APP版