Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-17-07, 12:14 PM   #1
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
[轉貼] 經歷日本五天自由行對香港女仔之我見(請留意紅字)

慘!自由行變購物團
http://www18.discuss.com.hk/viewthre...extra=page%3D1

話說十月頭我與女友A小姐, 女友之舊同事D小姐及我的大學同學L先生一同去日本自由行,心想這個組合
兩年前也曾經跟團到過泰國,應該問題不大!好可惜,事與願違:

事件一:計劃出發日期
由於D小姐要十二月考試,所以十一月唔得。只可揀十月去旅行,十月尾係女友PEAK SEASON,所以都唔得
。到最後,揀了十月八至十二日,不過D小姐又話十月中要交REPORT,怕趕唔切,一定要提早一天(即係十
月七日至十一日)。不過因為十月六號L先生要做兄弟,應該會飲到好夜,只好救救D小姐幫手盡早做完個
REPORT。不過D小姐卻說:我覺得我的工作較為緊要,L先生去飲只係去玩,唔會讓步。心想,人地去飲無
得揀日期GA?你唔早一點做個REPORT,卻迫人唔好去飲?最後,好好人的L先生也讓步了,佢無去飲陪我地
去旅行。

事件二:黑面
計劃中,有一天的行程會男女分開購物,不過因為我們帶去的手提電話只有一部WORK。為免失散,我們最
終決定減少行程一齊出發。第一站去淺草,由於D小姐一O的興趣都無,所以一路上不斷黑面,不斷問行完
未。由於去淺草是L先生提出的,沿路都唔好意思出聲。之後去上野及涉谷買手送,D小姐立刻開心哂,使
唔使咁現實呀?由於時間有限,最後去唔到六本目,當提出唔去六本目時,D小姐立刻黑面並以埋怨的態
度說:都叫你地唔好去淺草啦!唔家點算丫?大佬呀!去淺草係因為朝早無鋪頭開,無PLAN過行程就唔好
嘈啦!我女友為免傷和氣,就提出明天再去,D小組也勉強收火。之後,沿途去東京鐵塔不斷黑面並冷言
冷語話唔上去鐵塔,係塔下等。

事件三:買完自己想買的東西即走
其中一天去秋葉原,D小姐會去的原因係想幫佢弟弟買限量版的高達。行了差不多一個小時,D小姐因為太
貴所以放棄買了,並提出立即離開。大佬呀,行了成個鐘幫你找高達,我自己想找的玩具都未找到,想睇
的電玩都未睇過就走?使唔使嚼完即鬆呀?最後我提出半小時後火車站等,我同L先生只好急急買O野,去
到火車站遲了10分鐘,立刻黑面!第二天去完築地,立刻趕去D小姐想去的六本目買叮噹,每人俾了240YEN
搭地鐵及行了一個小時終於到東京電視台。不過,D小姐只係在那裏影了幾張相及買了一條電話繩。我當時
真係無明火起,你要我地幾個俾了四十幾蚊車錢及每人來回近2小時的步程,只買了一條電話繩?你無O野
呀?好戲在後頭,我同L先生都好喜歡影相,心想反正俾了車錢來到,不如行下影幾幅靚相吧!不過當我提
出在附近行一會兒後,D小姐立刻高聲講:我唔理點行都好,留番兩個鐘俾我行新宿SHOPPING。嘩!只餘下
兩個多小時就上火車去箱根,咪即係叫我地立刻走LOR。最後,為免女友難做,我忍我走!!

事件四:不顧別人感受
去到新宿大約中午12點,O的女仔話分頭行動。因為要趕2點41分的火車去箱根,所以我地約好2點30分係車站
等,事先已講明唔可以遲到,因為一遲到會遲一個鐘先去到目的地。好可惜,最後佢地2點45分慢慢抵達。我
見到D小姐雙手拿滿袋,已經明白問題出於佢身上。最後,因為佢遲到,我地遲了50分鐘先到達箱根,佢依舊
當無事發生,沿車上開開心心拿著戰利品開來觀看。後來,從女友口中確認佢地遲到係因為D小姐,遲到的時
候更打趣問我女友:你估排男仔會唔會鬧你丫?因為D小姐明知我唔會鬧佢,所以我無佢乎!忍!還有一天!

事件五:莫不關心人
因為我的舊患,大腿行得多會流血。自由行的頭三天每天由上午八時行到晚上十時,沿路我不斷買膠布,更
不斷貼膠布強忍痛楚。不過三天以來,唔好話多謝的說話,就連關心的說話一句也無。只要我行得慢一點,
就以唔耐煩的態度及眼神對待!我心內不斷說服自己,可能D小姐無留意先會咁對我姐。不過,到後來佢竟然
問我借膠布,哈哈!

事件六:無理的堅持
抵達日本後,她就有很多無理的堅持。堅持要去自己想去的地方,堅持要食自己想食的食物,即使找不到,也堅
持要大家陪佢找。就好似之前所講堅持要找叮噹,要找BURBERRY BLUE LABEL,要找一百YEN店。最深刻莫過於找
一百YEN店,當時還有十分鐘一百YEN店就關門,我們找不到上去的方法,最後D小姐見到一條後樓梯,立刻上去。
大佬呀!我地係一樓,間一百YEN店係八樓,你大小姐唔係要我地一齊陪你行七層呀?好彩最後俾我找到部LIFT,
如果唔係應該隻腳唔使要。到最後入閘上機,因為我地還未買夠手信,所以好想去免稅店買,D小姐又出手,佢今
次話要買M記包喎!心想忍了你4天半,忍埋你今次啦,我只好提出我地去TOILET,你去買包啦!D小姐話我兩樣都
想去!大家去完TOILET,佢依舊堅持要買包,OK,我話你去買包,我地3個入閘後等。入到去當然立刻買手信,佢
十分鐘後買完個包番來,嬲包包咁行埋來話我地仲乜唔等佢,自己去O左買手信。我最終忍不住了,大聲講了句:點
知你買包食埋要幾耐呀?我地無理由3個傻仔係閘口等你買包丫?

結果,D小姐立刻用女仔GA絕招----> 眼淚。上到機更以一招怒目斜視對付我!

其實我真的好唔開心,D小姐一定唔認為自己做錯,只會話我蝦佢。到最後,又會俾說話我女反班FRIEND聽。我女友
又一定唔敢係班FRIEND面前話佢唔O岩,最終又會係我女反受委屈。佢係旅行已經受盡D小姐的冷言冷語,我唔想佢
再受委屈,大家有乜辨法呀?我知我無辨法解釋,大家可否幫我一個忙將這封信FORWARD俾你身邊的朋友,希望女友的朋友會睇到,明白整件事的經過。救救大家幫幫手!謝謝!

最後,經過這次旅行後,我同女友的感情好了好多,可能係見到個反面教材掛!大家少了要求,多了付出。

背景:
引用:
多謝大家的支持!

D小姐同L先生不是男女朋友關係,正因如此,女友同我可以分房訓,避免家人反對去旅行。

其實我地4個都係2X歲到,大家都係大學畢業後做了幾年O野。老實講,一定無下次啦,俾完錢去旅行還要受氣。L先生對人好好,不過D小姐卻經常冷言對待,最後L先生在機場也忍不住問我一句:D小姐是否做了高層,為何她那麼目中無人GEI?哈哈!心諗她不過是一個有幾ASSISTANT的OFFICER仔,氣焰已經如此,當佢做經理真係不得了。

無論大家認同我將這件事FORWARD出去與否,鬧就鬧我吧!不過也救救大家幫我FORWARD出去,希望女友的朋友會見到啦!

此篇文章於 10-17-07 02:49 PM 被 Designer 編輯。
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-07, 12:17 PM   #2
[KIT]
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
依個年代真係多左好多 ''公主''

[KIT] 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-07, 12:19 PM   #3
小光
でっかいお世話です。

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
好平常的事....見怪不怪

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-07, 12:20 PM   #4
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
俾著我
一定鏟佢
我發起火黎女朋友都唔搞我唔掂

舊 10-17-07, 12:23 PM   #5
Norm
=_="""""

旅行呢家野真係要諗清楚....同啲唔夾既人去真係地獄一樣

舊 10-17-07, 12:31 PM   #6
Ringo
Game Master
港 女 唔 易 做

港女萬歲 \ /
Ringo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-07, 12:36 PM   #7
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
永遠都係,同廣東語系既人做朋友,有幾樣野永遠都唔得的…

借錢
夾錢買一樣野
夾錢租住一個地方
一齊去旅行
有D甚至打牌,同檯食飯都唔得的!!!

ps:請不要同日本和泰國相比…

去日本連自動按按機對港人來講都算新野…泰國邊度得丫…

此篇文章於 10-17-07 12:40 PM 被 大情大性武大帝 編輯。
大情大性武大帝 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-07, 12:43 PM   #8
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
永遠都係,同廣東語系既人做朋友,有幾樣野永遠都唔得的…

借錢
夾錢買一樣野
夾錢租住一個地方
一齊去旅行
有D甚至打牌,同檯食飯都唔得的!!!

ps:請不要同日本和泰國相比…

去日本連自動按按機對港人來講都算新野…泰國邊度得丫…
係你唔得啫

舊 10-17-07, 12:43 PM   #9
碧克

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: lauchai 查看文章
俾著我
一定鏟佢
我又未必下下同港女正面交鋒既,
最多咪拉隊走叫佢食自己咯.
港女通常認路sensor十居其九只會拿來搵名牌,未必識返酒店,
搞得一兩次就唔到佢唔跟大隊活動

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-07, 12:44 PM   #10
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
無咩特別

人夾人~~~唔關男定女GE 事

我其中3次旅行~我EE 都有去~
3次都會鬧交~~~但係出奇在成班人就淨係同過佢鬧交~~
同其他人無野架WO

呢D咪就係人夾人囉~~~

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-07, 12:45 PM   #11
vov430
黑色疾風丸

XBox Live Gamertagvov430
一開始就唔好忍
忍左佢一次佢一定食住上
多年來經驗

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-07, 12:47 PM   #12
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
俾我會叫佢自己行
洗乜扮好人

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-07, 01:00 PM   #13
initial

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
其實去旅行, 由其是自由行, 唔理同熟or 唔熟o既人去都係要有一樣心態, 就係- 忍讓
去旅行個個都想用有限o既時間去最多o既地方, 而每個人心目中都有唔同o既目標.
所以出發前一定要坐埋商量好. 整個計劃行程要大家參與. 我同d fd 去旅行都會咁, 如果冇份參與planning 又唔付出, 唔該到時唔好諸多事實. 如果事前真係有分岐, 咪抽一日or 半日各有各去想去o既地方. 最後一定要有個決策人, 如果有咩突發事情要更改行程就由一人決定, 唔好你推我讓.

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞

此篇文章於 10-17-07 01:04 PM 被 initial 編輯。
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-07, 01:17 PM   #14
碧克

引用:
作者: initial 查看文章
其實去旅行, 由其是自由行, 唔理同熟or 唔熟o既人去都係要有一樣心態, 就係- 忍讓
去旅行個個都想用有限o既時間去最多o既地方, 而每個人心目中都有唔同o既目標.
所以出發前一定要坐埋商量好. 整個計劃行程要大家參與. 我同d fd 去旅行都會咁, 如果冇份參與planning 又唔付出, 唔該到時唔好諸多事實. 如果事前真係有分岐, 咪抽一日or 半日各有各去想去o既地方. 最後一定要有個決策人, 如果有咩突發事情要更改行程就由一人決定, 唔好你推我讓.
一句講晒:
港女唔會同你諸多事實, 因為港女一定是對的

\  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
舊 10-17-07, 01:20 PM   #15
SANG2003
Banned
希望之星

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: lauchai 查看文章
俾著我
一定鏟佢
同港女去旅行,傻既都知比錢貼難受啦
白痴妹好似大陸里出城咁
去旅行悠悠閒閒先叫旅行嘛,去旅行一定要志同道合先好一齊去
如果唔係實嘈既
SANG2003 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-07, 01:20 PM   #16
SANG2003
Banned
希望之星

引用:
作者: 碧克 查看文章
一句講晒:
港女唔會同你諸多事實, 因為港女一定是對的
字典中沒有錯的這個字體
舊 10-17-07, 01:21 PM   #17
SANG2003
Banned
希望之星

引用:
作者: jlai 查看文章
俾我會叫佢自己行
洗乜扮好人
我就唔忍啦,叫佢自己去,我係度等你
舊 10-17-07, 01:24 PM   #18
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
好精彩, 又一個港女

睇左咁多個point, d小姐大部份都係shopping, 不如參加shipping團啦~XDD

引用:
作者: SANG2003 查看文章
字典中沒有錯的這個字體
唔知個錯字點寫

舊 10-17-07, 01:27 PM   #19
Heifetz
Game Master
獨身漢子

寧願自己旅行, 不用煩.

http://hk.myblog.yahoo.com/cpc412
Heifetz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-07, 01:28 PM   #20
碧克

引用:
作者: ELT 查看文章
好精彩, 又一個港女

睇左咁多個point, d小姐大部份都係shopping, 不如參加shipping團啦~XDD
其實好應該介紹我女友俾事主識,
等事主轉介果位D小姐報日本Shopping團,
我女友應該會帶團帶得好稱職.

\  /

舊 10-17-07, 01:29 PM   #21
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

點解個男友唔淨係同女友去架

仲有佢女友又係ge
果位d小姐脾氣就算唔清楚得晒都略知一二掛 -__- 蚊埋佢去仲咩鬼
未出發前已經諸多事幹比著我就一定搵借口飛甩佢~~
佢地d本身時間已經咁難夾要搵個令其他人相信的借口實在唔難(可無視d小姐的唱衰)
真係諗極唔明

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-07, 01:31 PM   #22
dc999
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2004
如果佢係我女友既好朋友,我睇怕死到會忍,唔會係佢面前話佢....(最多面黑,返黎再同女朋友投訴)
因為,真係唔想女友難做,而且你得罪個女友其中一個friend,就等於得罪佢"果邊"全部friends,以後會好煩....

其實同d friends去旅行,未必咩行程都一齊活動,每個人興趣都唔同,分開行下都好~
如果真係要一齊活動,而你又唔like個活動,謂有死忍,周圍望下,自娛下~

個男友臨尾香,以後大把手尾跟~

p.s. 講真,同"任何女性"去日本玩都會好累的...

此篇文章於 10-17-07 01:34 PM 被 dc999 編輯。
dc999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-07, 01:45 PM   #23
The One
業餘歌手

引用:
作者: 碧克 查看文章
我又未必下下同港女正面交鋒既,
最多咪拉隊走叫佢食自己咯.
港女通常認路sensor十居其九只會拿來搵名牌,未必識返酒店,
搞得一兩次就唔到佢唔跟大隊活動
我會自己走左去
(不過去親旅行D錢都係我KEEP)

舊 10-17-07, 01:46 PM   #24
The One
業餘歌手

引用:
作者: SANG2003 查看文章
同港女去旅行,傻既都知比錢貼難受啦
白痴妹好似大陸里出城咁
去旅行悠悠閒閒先叫旅行嘛,去旅行一定要志同道合先好一齊去
如果唔係實嘈既
所以我次次都只係兩個人去
廢事煩

舊 10-17-07, 01:47 PM   #25
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
去得東京就唔係"自由行"啦
呢編野的作者都好戇居

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 04:13 AM

手機版 | APP版