Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 10-18-06, 04:17 AM   #1
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
商台DJ芝See姑Bi憶亡母自殺獲救

商業電台DJ芝See菇Bi(原名卓韻芝),疑因懷念亡母,昨晨在九龍城亞皆老街寓所內,用紅酒送服安眠藥企圖自殺,幸其男友及時趕到及報警,傷者送院搶救後,目前仍然留醫。
芝See菇Bi(27歲),目前於商台主持〈903專業推介〉,〈903傍住你放榜〉及〈五天精華遊〉等節目,住在九龍城亞皆老街151號嘉豪軒,與 外婆及弟弟同住,卓的男友姓陳29歲。
芝See菇Bi的母親,於去年因癌病去世,她與母親感情十分要好,平日母女兩人出相入對,母親患病去世,對她的打擊甚大。

留遺書致電男友透露輕生
昨晨三時許,芝See菇Bi在寓所內,用紅酒送服18粒安眠藥,及留下兩封遺書,企圖自殺昏迷在睡床上,期間她致電男友透露輕生念頭,男友獲知後,立刻報警及趕至其寓所,芝See菇Bi事後由救護員送院救治。

BY:蘋果日報

點會架?早幾日仲聽緊佢節目,仲笑得好開心……好彩救得翻!!!

芝See菇Bi!!加油!!!

此篇文章於 10-18-06 04:47 AM 被 大情大性武大帝 編輯。
大情大性武大帝 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-06, 04:37 AM   #2
Bigwater

註冊日期: Aug 2003
what do you do this.....

i like her

舊 10-18-06, 04:44 AM   #3
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
會唔會係其他原因呢 ?(事業or感情問題)
如果淨係憶母都唔會而家先黎料掛

舊 10-18-06, 04:48 AM   #4
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
講係送院救治,
唔知有無生命危險呢,18粒安眠藥
希望佢吉人天相,救番就珍惜生命.唔好再自殺

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-06, 05:38 AM   #5
毒貓貓‧KIBA
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
前一排學校grad dinner先見到佢~~
著住衫行cat walk~~
唔覺佢有乜事wo~~

因乜事咁睇唔開哩~~
人一定有生老病死~~
毒貓貓‧KIBA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-06, 07:08 AM   #6
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

係咪真架~!?唔見有依段既~?
http://appledaily.atnext.com/templat...018&sec_id=462

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-06, 07:11 AM   #7
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
作者: 蔡康永
係咪真架~!?唔見有依段既~?
http://appledaily.atnext.com/templat...018&sec_id=462
港聞版...
http://appledaily.atnext.com/templat...art_id=6417097
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-06, 07:20 AM   #8
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

引用:
作者: enishi
唔怪得尋日五天精華遊變左做錄音啦~
唔好死呀~我好鐘意聽佢做節目架~軟硬今朝聽到而家~\

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散

此篇文章於 10-18-06 07:59 AM 被 (=v=)b 編輯。
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-06, 08:13 AM   #9
q^__^p
Hobby收集者

註冊日期: Dec 2002
剛從903聽到節目調動安排,原來是這事情...
上星期聽《五天精華遊》不覺她有異樣...笑面迎人真辛苦
q^__^p 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-06, 09:01 AM   #10
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
唔怪之得上年有排唔見左佢做節目

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-06, 09:33 AM   #11
naruto2320
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2003
唔好咁喇,芝see菇bi...........><
好唔開心,好彩佢無事咋.........

舊 10-18-06, 10:03 AM   #12
GAF GGXX團
紅月カレン

註冊日期: Mar 2002
睇到個TOPIC 見唔到獲救2個字...已經CLICK左入黎~
嚇鬼死~仲以為再見唔到苦榮,小苦妹~

舊 10-18-06, 11:59 AM   #13
星問
Insane Gamer
星問

註冊日期: Sep 2006
XBox Live Gamertagbook2036@hotmail.com
呢單野都算大獲,佢作為好多年青人的偶像,佢自殺會影響到好多年青人

此篇文章於 10-18-06 12:04 PM 被 星問 編輯。
星問 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-06, 12:02 PM   #14
nakata
Game Master

註冊日期: Jun 2004
完全無諗過佢會自殺,好多人覺得佢係個榜樣黎架嘛!

1.唔夠快
2.跑得慢
3.冇速度
nakata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-06, 12:15 PM   #15
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
事情唔會咁簡單的
憶亡母

舊 10-18-06, 01:21 PM   #16
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
做人...真係要學看開點...
要先先考慮所做既會否對身邊既人有影響/傷害...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-06, 01:31 PM   #17
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
阿芝要休息下
順便睇下醫生
我驚佢有情緒病><

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-06, 02:17 PM   #18
GAF GGXX團
紅月カレン

註冊日期: Mar 2002
商台最近攪乜鬼...d職員不停出現負面新聞~

舊 10-18-06, 02:32 PM   #19
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
係節目到成日叫人睇開D.....
但係自己就睇唔開....
呢D係唔係能醫不自醫呢....

我好鍾意佢做0既節目....希望佢快D好返....
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-06, 02:36 PM   #20
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
平時佢個image都幾開心, 成日笑....
希望只係一時衝動諗唔開啦~

如果真係有情緒病之類, 真係要好好正視
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-06, 03:26 PM   #21
Be With You
命運的巨輪開始轉動..

註冊日期: May 2005
雖然冇聽開佢既節目
但我有齊佢既散文集(都算係佢半個「粉絲」吧)

鐘意佢係因為佢好積極樂觀
某些事睇得開又有獨特的觀點

除音樂之外,
阿芝o係散文中經常提及的就是自己的媽咪
亦提及佢地感情很好
最深刻的是以下的內容(節錄):「.....她(阿芝媽咪)打了一通電話給我,內容大概是月結單怎樣處理,今晚食乜送之類的瑣事,那時正正是我為工作頭昏腦脹的時候,對她的語氣很差....而她,很平淡地於收線前,說了一句:『唔好意思,唔阻住你做野啦』.....事後冷靜下來,覺得很愧疚,一個自己最親近的人竟然對自己這般客氣....
當時覺得阿芝對媽咪很有心
果種感覺...以最近一首歌名總結
就是:(別) 愛得太遲

但願時間可以沖淡阿芝的傷感

結果.....我的肩膀多了一個牙印
Be With You 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-06, 09:22 PM   #22
不死game神
Ultimate Gamer
任天堂絕命之使者

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDWONG_FAMILY
XBox Live GamertagNintendo
佢好似有做瘦身代言人

任天堂是唯一可以能夠帶你們進入創意無限的遊戲國度,讓你們體會電視遊戲的真正樂趣。雖然我們人數不多,而且四面受敵,但我們絕不氣餒,我們的大門隨時願意為你們打開,墮進電玩遊戲冥界的人喔,趕快回頭是岸唷!
阿們
老任皇者之收藏庫:N64遊戲(over100),GC遊戲(over300),NDS遊戲(over300),Wii日版遊戲(全部)
用手機,識貨之人梗係會用NOKIA啦
打TV同手提game,係路o既人實玩任記o既
不死game神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-06, 10:19 PM   #23
Z13

註冊日期: Sep 2002
佢個人本身都好鍾意鑽牛角尖
而且佢又升得快
所以咪咁囉
Z13 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-06, 10:37 PM   #24
闇影風

註冊日期: Dec 2005
Nintendo Switch ID207717831903
PSN  IDShadow0524
引用:
作者: Z13
佢個人本身都好鍾意鑽牛角尖
而且佢又升得快
所以咪咁囉
何以見得

希望阿芝快d好返啦

之前半夜佢個芝see姑bi Family好好聽

加上,真係估唔到佢會睇唔開
闇影風 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-06, 10:57 PM   #25
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
近期Milk裏面苦榮漫畫變左苦榮的作文, 但一樣咁攪野

芝see姑bi編劇的電影「初戀o拿喳麵」, 女主角楊丞琳果時仲未走紅, 表現自然可愛(而家… ), 成套戲比人感覺好清新但又唔悶
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:35 PM

手機版 | APP版