Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 04-17-10, 06:36 PM   #1
流水飄云
Junior Member

註冊日期: Apr 2010
如何做到十全十美?

本人既性格脾氣都算頗差
語言間唔中間雜粗口
我對我女朋友好好,好多野唔係好過份都會遷就下佢
但對其他身邊既朋友就會好冷淡,總之唔會好似對我女朋友咁對佢地
之後我女朋友就話唔鍾意我咁樣做人
就想我改
改臭脾氣,唔好講粗口,唔好事事就晒佢,唔好淨係對佢一個好,要對身邊每個人都好
孝順父母,勤力讀書,唔好去機舖,唔好睇啲18+既野
我就一句野都無講到全部改好晒,但佢話咁樣其他只係俾個假面目佢,要做番我自己
好,我就做番自己,但以上啲野都因為改好而無做到
佢就話我變左,佢對我/我對佢既感覺都變左
之後我話又係佢要我改,改好之後佢又接受唔到
我真係唔知點好...
之後早幾日同佢出街,落雨,把雨傘濕晒
佢就入左間舖頭,我諗住入埋去,點知個職員話要用雨傘套套住
我就費事咁麻煩係出面對,佢出左黎同佢呷左1-2句
話「驚整污糟入面,不如叫啲人對鞋套埋膠袋,咁樣實唔會污糟」
之後佢就話「喔,唔好意思煩到你」之後就唔乜睬我
之後陪佢番屋企,落勁大雨
我就用把雨傘淨係姐住佢,之後去到一個商場,佢一見到我濕晒就話「你白痴架?」
之後拎紙巾出黎幫我抹,佢見到我副眼鏡濕左,諗住幫我拎埋,我話唔洗,之後佢又回復冷淡
各自番屋企之後佢就話要分手,話同我一齊好攰,同我一齊有距離,唔識同我溝通
我真係唔知點好...
係咁sd msg同打俾佢又唔覆唔聽,msn又唔on
唯有係咁sd msg,之後佢就話唔好再煩,分手就分手,再煩佢索性轉no.
我真係呆晒,求解決方法...
勿插太大力...
流水飄云 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-10, 06:44 PM   #2
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
喂,人如果有十全十美就唔可以稱為人

何況以你所講,你似做兵多過做佢條仔囉

甚麼改好o左又變為虛偽??對你無feel乜都睇你唔順眼o架啦

後生仔,無o左一棵樹仲有成大片樹林等緊你 (<--又o係度扮老o野)

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-10, 06:48 PM   #3
流水飄云

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
喂,人如果有十全十美就唔可以稱為人

何況以你所講,你似做兵多過做佢條仔囉

甚麼改好o左又變為虛偽??對你無feel乜都睇你唔順眼o架啦

後生仔,無o左一棵樹仲有成大片樹林等緊你 (<--又o係度扮老o野)
應該唔算係兵既...因為個觀音唔會咁掟本請番個兵食飯,買衫(H&M),買護膚(雖然係sample..")
無feel應該又唔似...因為話分手前一兩日重好糖痴豆咁...
如果咁24小時內就會無feel,我真係唔知點講好..
舊 04-17-10, 06:53 PM   #4
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
作者: 流水飄云 查看文章
應該唔算係兵既...因為個觀音唔會咁掟本請番個兵食飯,買衫(H&M),買護膚(雖然係sample..")
無feel應該又唔似...因為話分手前一兩日重好糖痴豆咁...
如果咁24小時內就會無feel,我真係唔知點講好..
即興?

說實話女仔D思想真係幾難去預計的

你覺得自己夠未先,倦了就要休息

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
舊 04-17-10, 06:56 PM   #5
流水飄云

引用:
即興?

說實話女仔D思想真係幾難去預計的

你覺得自己夠未先,倦了就要休息
您指咩即興?請食飯/買野俾我?
如果講攰係都我攰先...2個幾月佢成日都因為小事而發脾氣,又鬧交,又係到話分手...
正如我一開頭所講,我係啲脾氣差既人,但我都唔知點解我都會忍受到佢對我咁...
但係到而家,我一啲攰既感覺都無...可能我真係太過愛佢,愛得太過火了..
舊 04-17-10, 07:06 PM   #6
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
您指咩即興?請食飯/買野俾我?
如果講攰係都我攰先...2個幾月佢成日都因為小事而發脾氣,又鬧交,又係到話分手...
正如我一開頭所講,我係啲脾氣差既人,但我都唔知點解我都會忍受到佢對我咁...
但係到而家,我一啲攰既感覺都無...可能我真係太過愛佢,愛得太過火了..
當然係話佢係咪玩即興想分手啦......

不如約出o黎或去佢住的地方三口六面講清楚 (對住你好有壓力定係點?)

舊 04-17-10, 07:13 PM   #7
流水飄云

引用:
當然係話佢係咪玩即興想分手啦......

不如約出o黎或去佢住的地方三口六面講清楚 (對住你好有壓力定係點?)
唔知...但佢有個msg係話佢今次係認真咁再講分手,唔係又黎玩分手遊戲喎...
但係佢msn話唔想再見到我...就算我約都未必肯出黎...
佢可能係話我行為/性格上對佢黎講,帶黎好攰既感覺,好似湊細路咁喎...
舊 04-17-10, 07:51 PM   #8
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
如果對方唔想同你傾住,咁你就唔好再去迫佢喇,
你自己都停一停、諗一下問題所在,
可能佢已經無最初咁鍾意你,
亦都可能因為你地性格問題、始終同步唔到,
但呢d 問題唔係一朝一夕就解決到,
就如同你想挽回呢段感情、想再同佢復合一樣,
係要俾多d 耐心。

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-10, 08:02 PM   #9
流水飄云

引用:
作者: Middle 查看文章
如果對方唔想同你傾住,咁你就唔好再去迫佢喇,
你自己都停一停、諗一下問題所在,
可能佢已經無最初咁鍾意你,
亦都可能因為你地性格問題、始終同步唔到,
但呢d 問題唔係一朝一夕就解決到,
就如同你想挽回呢段感情、想再同佢復合一樣,
係要俾多d 耐心。
我搵另一個同佢又識既fd同佢講
個女仔話我俾唔到安全感佢,話我有時對佢大聲講野,話我唔識諗
可能我真係俾唔到安全感佢
但我對佢大聲講野,係因為關心佢果陣,佢係都唔聽我講,我講左4-5次(同埋我份人本身如果講同一句野幾次會愈黎愈大聲/激動)
我對佢大聲左啲,都係因為關心佢o者...
我唔識諗?如果我真係唔識諗,我晨早唔會為左佢改咁多野,因為我唔識諗,我根本會認為佢叫我改既野都係想困住我

岩岩我msn搵佢,佢話唔好要佢block我
我真係唔知點
舊 04-17-10, 08:22 PM   #10
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
簡單啲講係樓主唔合乎女友期望,只要一叫做返自己就即時打回原形,即是由頭至尾都無改過,自欺欺人,最後發現你做人好假,重衰過未改之前,咪分手囉

引用:
改臭脾氣,唔好講粗口,唔好事事就晒佢,唔好淨係對佢一個好,要對身邊每個人都好
孝順父母,勤力讀書,唔好去機舖,唔好睇啲18+既野
我就一句野都無講到全部改好晒,但佢話咁樣其他只係俾個假面目佢,要做番我自己
佢就話我變左,佢對我/我對佢既感覺都變左
之後我話又係佢要我改,改好之後佢又接受唔到
我真係唔知點好...
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-10, 08:28 PM   #11
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
但我對佢大聲講野,係因為關心佢果陣,佢係都唔聽我講,我講左4-5次(同埋我份人本身如果講同一句野幾次會愈黎愈大聲/激動)
我唔識諗?如果我真係唔識諗,我晨早唔會為左佢改咁多野,因為我唔識諗,我根本會認為佢叫我改既野都係想困住我

我真係唔知點
如果我話,你地而家真係唔係咁夾,
你又會點諗? (只係如果)

你話關心佢、先至會咁大聲,
但係佢角度唻講未必真係會因而感受到你o既關心,
佢可能想要你俾多d 溫柔佢呢?
你覺得你為佢改左咁多野已經係識諗,
但可能佢認為如果你真正識諗時,係應該會為自己將來打算下或之類?
兩個人一齊,唔係只係自己覺得已經做左、就已經足夠架嘛,
要多d 企o係對方角度去諗。

同樣,如果佢而家係因為你而心煩,
你仲keep 住搵佢咪又係令佢更加想避開你,
你就俾大家冷靜下、過一兩日先再試下搵佢喇。
到時諗d 方法氹返佢開心,
先傾到落去嘛。

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-10, 08:46 PM   #12
安已不
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2009
引用:
作者: Designer 查看文章
簡單啲講係樓主唔合乎女友期望,只要一叫做返自己就即時打回原形,即是由頭至尾都無改過,自欺欺人,最後發現你做人好假,重衰過未改之前,咪分手囉
樓主好似話改好左所以冇做喇喎:

不過我睇樓主幫把姐入套個EXAMPLE, 都FEEL到樓主有少少小朋友
其實係米之前已經衰過好多野自己唔為意? 例如講錯野都會架 [我就係衰過...]

此篇文章於 04-17-10 08:50 PM 被 安已不 編輯。
安已不 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-10, 09:11 PM   #13
流水飄云

引用:
作者: 安已不 查看文章
樓主好似話改好左所以冇做喇喎:

不過我睇樓主幫把姐入套個EXAMPLE, 都FEEL到樓主有少少小朋友
其實係米之前已經衰過好多野自己唔為意? 例如講錯野都會架 [我就係衰過...]
佢話我既性格,我套把姐果段說話,令佢覺得佢同我溝通好困難喎...
引用:
作者: Middle 查看文章
如果我話,你地而家真係唔係咁夾,
你又會點諗? (只係如果)

你話關心佢、先至會咁大聲,
但係佢角度唻講未必真係會因而感受到你o既關心,
佢可能想要你俾多d 溫柔佢呢?
你覺得你為佢改左咁多野已經係識諗,
但可能佢認為如果你真正識諗時,係應該會為自己將來打算下或之類?
兩個人一齊,唔係只係自己覺得已經做左、就已經足夠架嘛,
要多d 企o係對方角度去諗。

同樣,如果佢而家係因為你而心煩,
你仲keep 住搵佢咪又係令佢更加想避開你,
你就俾大家冷靜下、過一兩日先再試下搵佢喇。
到時諗d 方法氹返佢開心,
先傾到落去嘛。
如果真係唔係咁夾...我會改變自己去配合佢...
引用:
果啲野我完全無再做過...因為我應承過佢會改好...
舊 04-17-10, 09:27 PM   #14
忘記密碼
Insane Gamer
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
人地根本就無要求你改咩改咩.
係你自己覺得佢要求既十全十美既人.
人地根本無需要你咩都就佢.
係你自己覺得佢咩都要你就佢.

我睇完篇文就覺得係咁~

舊 04-17-10, 09:38 PM   #15
流水飄云

引用:
作者: 忘記密碼 查看文章
人地根本就無要求你改咩改咩.
係你自己覺得佢要求既十全十美既人.
人地根本無需要你咩都就佢.
係你自己覺得佢咩都要你就佢.

我睇完篇文就覺得係咁~
係我打得唔清楚!
係佢最初話唔鍾意我咁,要我改先好搵佢!
舊 04-17-10, 09:44 PM   #16
HI_Ricky
God of Gamer
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
你冷靜1下先, 事情未必咁差,
而且配合係雙方的~ , 你女友似係攰係去識應/配合你的行為,..

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-10, 09:48 PM   #17
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
Sorry, 睇錯咗,咁解決辦法係暫時唔好再煩佢,如果識佢啲親朋好友就旁敲側擊探口風再叫佢地講吓好話,所以佢都叫你對佢啲親朋好友好啲,以上

引用:

果啲野我完全無再做過...因為我應承過佢會改好...
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-10, 09:59 PM   #18
流水飄云

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
你冷靜1下先, 事情未必咁差,
而且配合係雙方的~ , 你女友似係攰係去識應/配合你的行為,..
講真...我啲fd個個都話佢成日咁樣郁啲就話分手,我點解會頂得順...
佢地又問我咁樣攰唔攰...
引用:
Sorry, 睇錯咗,咁解決辦法係暫時唔好再煩佢,如果識佢啲親朋好友就旁敲側擊探口風再叫佢地講吓好話,所以佢都叫你對佢啲親朋好友好啲,以上
唔緊要...

頭先搵佢話約佢聽日出黎解決成件事
之後佢話有約,如果我咁叻,真係同佢心有靈犀既話,就去搵佢喎...
之後我話會去搵佢..
佢話去佢樓下無用...
呆了...佢竟然知我想點
或者我應該係佢屋企附近等佢落樓,之後跟住佢...扮搵到...
舊 04-17-10, 10:02 PM   #19
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
係我打得唔清楚!
係佢最初話唔鍾意我咁,要我改先好搵佢!
其實,你上面果段文. 你寫左幾句佢講既話.
但又無寫 你點回答佢; 點解佢咁會講.

感覺上,好似佢好想同你溝通, 但你無回應~

舊 04-17-10, 10:04 PM   #20
流水飄云

引用:
其實,你上面果段文. 你寫左幾句佢講既話.
但又無寫 你點回答佢; 點解佢咁會講.

感覺上,好似佢好想同你溝通, 但你無回應~
可能真係好似妳咁講..佢幫抹果陣我唔應該扮cool...唔理佢...
舊 04-18-10, 12:18 AM   #21
雷火武
God of Gamer
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
我真係唔知點
對任何人都好..你咁樣對人大聲講野會比人負面印象.仲要係對住女朋友..換轉係我,如果有人係咁樣,我一定唔會同呢種人做朋友.

唔好諗住[因為關心佢o者]就岩哂.其實咁樣係好自私既表現,只係覺得自己動機正確,但就無考慮對方感受.

(同埋我份人本身如果講同一句野幾次會愈黎愈大聲/激動)其實呢樣可唔可以改?要改一定改到.

另.紅色段野,睇完令我覺得你不夠成熟.

呢個係一個外人既睇法.雖然可能冒犯了一點.不過我認為比真實既感想你睇會較好.

此篇文章於 04-18-10 12:20 AM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-10, 12:52 AM   #22
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
可能真係好似妳咁講..佢幫抹果陣我唔應該扮cool...唔理佢...
我覺得唔單止係依個問題.
佢話:「喔,唔好意思煩到你」
就好似佢feel到好似對度牆講野咁. 同你講2句都好似煩親你咁~
我相信依d事唔係一朝一夕~

舊 04-18-10, 01:40 AM   #23
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
我覺得佢有可能係因為見你改得咁辛苦咁樣黎就佢果個已經唔係真既你
所以就諗諗下覺得你地其實唔係咁夾
再加上樓主有時D不自覺既不夠成熟行為令到佢好似湊細路咁先致搞成咁
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-10, 08:50 AM   #24
流水飄云

引用:
作者: Deviantnip 查看文章
對任何人都好..你咁樣對人大聲講野會比人負面印象.仲要係對住女朋友..換轉係我,如果有人係咁樣,我一定唔會同呢種人做朋友.

唔好諗住[因為關心佢o者]就岩哂.其實咁樣係好自私既表現,只係覺得自己動機正確,但就無考慮對方感受.

(同埋我份人本身如果講同一句野幾次會愈黎愈大聲/激動)其實呢樣可唔可以改?要改一定改到.

另.紅色段野,睇完令我覺得你不夠成熟.

呢個係一個外人既睇法.雖然可能冒犯了一點.不過我認為比真實既感想你睇會較好.
我唔係話頭一句就好大聲,我對佢係勁溫柔果隻,但有時講極佢都唔聽,先會愈講愈大聲...
其實您講得都岩...
引用:
我覺得唔單止係依個問題.
佢話:「喔,唔好意思煩到你」
就好似佢feel到好似對度牆講野咁. 同你講2句都好似煩親你咁~
我相信依d事唔係一朝一夕~
琴晚傾左陣電話,我啲衰野又係咁黎
不停咁問佢究竟我錯在啲咩,搞到佢最後扯火cut線
之後sd msg俾佢講對唔住,佢話自從果次拒絕左佢,佢個心就已經死左
之後佢又話當佢去關心我果時候唔珍惜,我想點
我果次話唔洗,其實只係想佢問多一次,再關心我多啲...
根本係個誤會黎...原本佢話聽日搵到佢既話就可能無事,而家就話永遠都唔想再見到我
我諗緊一陣晨早係佢樓下等佢...
舊 04-18-10, 09:44 AM   #25
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
樓主其實eq唔夠高.....開頭仲交到戲,之後就好不自覺咁現番哂出黎...

表裡不一,真係唔知你幾時轉mode....

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 05:30 PM

手機版 | APP版