Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-07-04, 08:17 PM   #1
kyu
God of Gamer
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
黃毓民長子認販毒還押

黃毓民長子認販毒還押
10月 7日 星期四 02:10 更新

【明報專訊】名嘴黃毓民的22歲長子黃特漢,上月初因懷疑販毒而被警方拘捕,本周一在九龍城裁判法院提堂,黃特漢在庭上承認控罪。黃特漢本可以現金及人事擔保外出候判,惟當日其家人並沒有到庭替他保釋,結果黃被還押荔枝角收押所,現等候感化官、戒毒所和社會服務令報告,至本月18日判刑。

盼子受教訓 父母拒保釋

本報記者昨日致電黃毓民的好友、立法會議員鄭經翰(相關新聞 - 網站)了解事件。據他了解,黃特漢從美國回港後,在九龍城的「毓民私房牛肉麵」店內當侍應,他坦言黃毓民知道兒子犯事後「很擔心」。當記者問及父子二人關係時,鄭想也不想便回答「他們一家關係很好」,又反問記者「個仔當爸爸是偶像,關係怎會不好」。至於黃犯案原因,鄭則表示「不方便回應」。但他說,黃氏夫婦二人也同意不為兒子保釋,想他「接受教訓,承擔責任」。鄭對事件表示可惜,「希望他可以改過,受個教訓」。

賓館檢粉末吸食工具

黃特漢承認一項販運看來是危險藥物的物質罪名。案發於本年9月3日下午6時許,警方在黃特漢租住的九龍佐敦萬利賓館一單位內,發現他藏有21.03克及0.7克的兩種白色粉末,看來是危險藥物的物質。同時又發現他藏有膠樽、吸管、打火機等工具,懷疑用作吸毒之用。

控方在庭上指出,在上址搜出的白色粉末實為鹽及中藥「何濟公」的混合粉末,雖然不是毒品,但也算觸犯有關罪名。

黃特漢自9月6日被關進荔枝角收押所,其間渡過了22歲生日。同案被捕、疑為黃特漢女友的劉可兒,則因控方不予起訴而當庭釋放。

在美國的社區學院修讀建築系的黃特漢,過去並無案底。當裁判官詢問辯方律師有關保釋問題時,辯護律師指被告的父親及弟弟均在外國,被告與媽媽在港居住。但由於被告與母親早前有些誤會,因此沒有家人前來保釋。

以敢言見稱的黃毓民,本為電台時事節目《政事有心人》的主持人。惟本年5月他以「身心俱疲,需要休息」為由突然宣布封咪,其去向及行蹤未明。其實黃氏一家早在97年前已移民美國三藩市,長子黃特漢入讀當地的社區學院,本年已經是3年級生,但他今年3月初突然要求返港。而黃特漢兩名弟弟仍在美國讀書,母親現在港打理麵店。
---------------------------------------------------------------------------------------------------
今年黃毓民家真係不幸囉,毓民而家唔知點。而佢個大仔就犯事。
毓民知道個大仔犯事一定唔會再返香港

此篇文章於 10-09-04 12:46 PM 被 t-cup 編輯。
kyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-04, 09:15 PM   #2
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
都係個老豆教得好姐 good job

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-04, 10:11 PM   #3
岸邊露伴

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: 小J
你把口咁臭又係你老豆教o架?

純粹只係吹吹水既一個自己友既論壇架咋~~

(廣告)
岸邊露伴 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-04, 10:19 PM   #4
蒲公英
~Freedom~

今次衰左唔緊要~吸收教訓下次小心d

舊 10-07-04, 10:20 PM   #5
StevenLeong

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 岸邊露伴
你把口咁臭又係你老豆教o架?
ha ha

你真係直架者
StevenLeong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-04, 10:38 PM   #6
johnnycage20
Game Master
"一字馬" 明星

3DS Friend Code2449 5953 1887
引用:
個仔犯法的話老豆就吾一定賤格
不過幸災樂禍的人就一定賤格

|     /ヽ ヽ_//  
johnnycage20 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-04, 10:40 PM   #7
柯士甸
Ultimate Gamer
愛姿病x奶茶毒~

PSN  IDfoxaustin
盼子受教訓 父母拒保釋
做法的確唔錯~

舊 10-07-04, 10:50 PM   #8
kyu
我要搞掂丁力個衰人

不過毓民一定好嬲啦

此篇文章於 10-07-04 10:55 PM 被 kyu 編輯。
舊 10-07-04, 11:07 PM   #9
老師
Crazy Gamer
難明漢字

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDwaiming69
哈哈,做得好似呀,上面果兩幅相。

老師 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-04, 11:15 PM   #10
Kaga

註冊日期: Nov 2002
大仔唔敢講

個二仔細路o個時就一定唔係 d 咩好人, 細個係學校見佢作威作福咁群埋 d 學校入面o既壞份子
Kaga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-04, 11:17 PM   #11
kyu
我要搞掂丁力個衰人

引用:
作者: Kaga
大仔唔敢講

個二仔細路o個時就一定唔係 d 咩好人, 細個係學校見佢作威作福咁群埋 d 學校入面o既壞份子
毓民教兒不善

舊 10-07-04, 11:38 PM   #12
柯士甸
愛姿病x奶茶毒~

PSN  IDfoxaustin
引用:
作者: kyu
毓民教兒不善
或者啦~
但有d小朋友係教極都唔聽果隻~

舊 10-08-04, 02:26 AM   #13
wgzc
Game Master
rofl

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDJC_XD
點解之前某明星藏毒
都甘多人幸災樂禍但係無人出聲
今次竟然有甘多人話唔好幸災樂禍
wgzc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-04, 02:34 AM   #14
kyu
我要搞掂丁力個衰人

引用:
作者: wgzc
點解之前某明星藏毒
可能今次果位係毓民個仔,而且D人覺得毓民個老婆好慘
毓民流亡海外,個仔又闖禍,毓民太太為頭家咪辛苦囉~
相反,某明星可能係年青人偶像,佢行為會教壞細路。
而且D偶像又冇料佢地犯事咪落井下石囉~

舊 10-08-04, 02:42 AM   #15
wgzc
Game Master
rofl

引用:
可能今次果位係毓民個仔,而且D人覺得毓民個老婆好慘
毓民流亡海外,個仔又闖禍,毓民太太為頭家咪辛苦囉~
相反,某明星可能係年青人偶像,佢行為會教壞細路。
而且D偶像又冇料佢地犯事咪落井下石囉~
販毒係嚴重過藏毒架
因為同毓民有關所以值得同情?
真係同人唔同命
舊 10-08-04, 02:46 AM   #16
S.T.A.R.S.
Banned

註冊日期: Apr 2002
引用:
不過毓民一定好嬲啦
毓民個仔黎?睇落成3、40歲老
S.T.A.R.S. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-04, 02:47 AM   #17
kyu
我要搞掂丁力個衰人

引用:
販毒係嚴重過藏毒架
因為同毓民有關所以值得同情?
真係同人唔同命
可能係咁
果時涂議員同陳婉嫻辦事處事件D人咪一樣狂踩陳婉嫻

舊 10-08-04, 02:48 AM   #18
kyu
我要搞掂丁力個衰人

引用:
作者: S.T.A.R.S.
毓民個仔黎?睇落成3、40歲老
引用選舉論壇圖片(咁都睇唔出,佢隻眼目光向鏡頭果邊點會向陶君行果度?)

此篇文章於 10-08-04 02:56 AM 被 kyu 編輯。
舊 10-08-04, 09:55 AM   #19
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDPear_Prince
幅圖好掂!!

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-04, 10:43 AM   #20
Bleed Saga
Free Lance

註冊日期: Nov 2002
引用:
可能係咁
果時涂議員同陳婉嫻辦事處事件D人咪一樣狂踩陳婉嫻

唔係狂插涂議員咩

YOU WILL NEVER WALK ALONE!!!

聖人教甚麼 你就學甚麼
現實教甚麼 你領悟甚麼
有時候 真理跟真實 總是分道揚鑣
Bleed Saga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-04, 11:17 AM   #21
美版之王-天涯浪子
玩具封印王

引用:
咁霍英東個孫藏毒都係霍震環教的嗎?

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-04, 11:37 AM   #22
岸邊露伴

引用:
點解之前某明星藏毒
會唔會係閣下思維有問題?
某明星藏毒會唔會有人"讚頌"做父母既"教導有方"?
會為毓民抱不平係因為唔抵得有人乘機抽水
相反犯罪果個辜負父母苦心栽培、養育之恩
連累親人受辱根本唔值得同情

(廣告)
舊 10-08-04, 11:53 AM   #23
岸邊露伴

原來毓民已經返左黎

[from apple]
今 期 壹 仔 有 篇 文 章 , 提 到 商 台 收 聽 率 繼 續 跌 , 新 節 目 又 唔
掂 。 有 人 問 老 闆 何 驥 會 唔 會 搵 黃 毓 民 再 開 咪 , 何 老 闆 不 置
可 否 , 答 話 「 睇 o下 點 啦 , 到 時 先 算 。 」
八 方 收 到 料 , 毓 民 避 禍 多 時 , 昨 晚 已 經 返 港 。 佢 有 好 多 要
事 辦 , 例 如 在 尖 沙 嘴 遇 襲 一 案 , 今 日 再 提 堂 。 另 外 , 毓 民
個 大 仔 惹 o左 官 非 , 雖 然 有 世 叔 伯 幫 手 , 佢 亦 好 擔 心 , 要 返
o黎 睇 o下。 名 嘴 封 咪 事 件 , 已 經 好 遙 遠 , 現 在 行 又 遊 完 、 舉 又 選
完 , 乜 都 應 該 結 束 , 冇 理 由 成 世 唔 返 ; 至 於 開 唔 開 咪 , 容
後 再 傾 啦 。

(廣告)
舊 10-08-04, 12:01 PM   #24
二伍

註冊日期: Sep 2002
而家乜明星名人政客仔女好多都販毒or吸毒
唔知香港係一個乜野社會
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-04, 01:02 PM   #25
wgzc
Game Master
rofl

引用:
作者: 岸邊露伴
會唔會係閣下思維有問題?
某明星藏毒會唔會有人"讚頌"做父母既"教導有方"?
會為毓民抱不平係因為唔抵得有人乘機抽水
相反犯罪果個辜負父母苦心栽培、養育之恩
連累親人受辱根本唔值得同情
我思維係有問題

之前係有同一情況又藏毒
又"讚頌"做父母既"教導有方"
但係係無人出黎講果個人
但係今次
竟然有甘多人
不過嘆息

主題工具