Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7  ... 最後
日本動漫畫討論版>天地無用~再臨~!
ai. 08:00 PM 01-15-04
之前睇左天地無用ova3的第二集又產生左好多問題~
以下問題...我睇左好多次都唔明~

1.天地個老頭唔係入籍女家先姓"木正"木?咁天地個老頭原本係地球人,
但佢點睇都大唔過80歲又點生到天女出來?唔通唔同老頭ga?

2.係20分鍾05秒左右,鷲羽講過"都冇想她咁能幹,賽特"之後天女都唔知答.
之前她們唔係講緊天地個未婚妻?點解無lala提左賽特?唔通天地個未婚妻係賽特?

3.天地個媽係天地個爺同地球人生定係同第二集先出來個女人生?

4.天地無用gxp係用天地無用的ova定tv來做背景基礎??

已前細個睇天地無用已經覺得如天地同阿重霞一齊係亂倫
依家越睇就越覺......同家族通婚的~
不過佢越通婚...d人物關係就越難明~
又或者我冇睇gxp...所以先覺得難明!?

其實好似這裡冇咩天地無用fans??迎冇咩人提.....
唔通因為天地無用太舊無咩人睇~定係覺得唔好睇??
angelsky 08:08 PM 01-15-04
去這裏看看
http://www.tsunam.in.arena.ne.jp/xpx...nt/index5.html
其本降答了你部分問題(應該)

反而想知哪兒還買到小u:
~真天地無用!魎皇鬼
~真天地無用!魎皇鬼外伝 天地無用!GXP
ai. 10:10 PM 01-15-04
謝~一陣仔細地看...但係佢地係唔係亂倫??
分開兩個圖~唔通gxp唔係base onova??
blindman102 10:37 PM 01-15-04
作者: :
Originally posted by AiStudio :
謝~一陣仔細地看...但係佢地係唔係亂倫??
根據地球的價值觀:

阿重霞的哥哥是遙照,
也即是天地爺爺...

所以阿重霞乃天地姑奶奶...

angelsky 11:27 PM 01-15-04
Originally posted by AiStudio :
那不過是人物關係圖罷
據我所知GXP係base on ova的~
ai. 02:40 AM 01-16-04
Originally posted by blindman102 :
根據地球的價值觀:
阿重霞的哥哥是遙照,
也即是天地爺爺...
所以阿重霞乃天地姑奶奶...
係呀~套野最吸引就係d關係唔係用地球一般見識來想不^^

Originally posted by angelsky :
那不過是人物關係圖罷
據我所知GXP係base on ova的~
原來base on ova...咁就好~因為同tv相比~我比較like ova...不過咁就要迫我睇gxp.....
lbiceman 09:26 AM 01-16-04
回答2,賽特是v9字幕組譯錯,譯者根本沒有看過天地無用及其設定!那個"賽特"大人,是指神木瀨戶,gxp中那樹雷之鬼姬,她老是為有可能成為樹雷王的人建立姻親關係,好令自已权力橫跨樹雷三代!
石光 01:58 PM 01-16-04
Originally posted by angelsky :
去這裏看看
http://www.tsunam.in.arena.ne.jp/xpx...nt/index5.html
其本降答了你部分問題(應該)

反而想知哪兒還買到小u:
~真天地無用!魎皇鬼
~真天地無用!魎皇鬼外伝 天地無用!GXP
睇完但都係唔太明
ai. 04:46 AM 01-23-04
Originally posted by lbiceman :
回答2,賽特是v9字幕組譯錯,譯者根本沒有看過天地無用及其設定!那個"賽特"大人,是指神木瀨戶,gxp中那樹雷之鬼姬,她老是為有可能成為樹雷王的人建立姻親關係,好令自已权力橫跨樹雷三代!
sor,我唔係好明~
1.樹雷之鬼姬 係叫賽特定係神木瀨戶?
2.同天地結分並不是樹雷之鬼姬?
3.照你咁講天地好大機會係樹雷王?
好實昭博 05:26 AM 01-23-04

Ans:神木瀨戶(v9字幕組譯錯做賽特)

Ans: please see-->
ai. 01:02 PM 01-23-04
Originally posted by 好實昭博 :

Ans:神木瀨戶(v9字幕組譯錯做賽特)

Ans: please see-->
《天地無用》解疑篇??謝~看看先~
ai. 01:23 PM 01-23-04
看完成編《天地無用》解疑篇都唔係好明...鬼叫之前唔去睇gxp咩~
不過我覺得解疑篇最有趣的答案係~:

最終問(?):天地的未來會如何?

去問尾島正樹吧!

講真我都想問佢~不過又唔識佢...又唔識日文~
lbiceman 12:41 AM 01-25-04
至少在gxp中天地依舊在地球生活,而且gxp中神木瀨戶也說過柾木一家總不愛樹雷的皇位,看來天地都不會回樹雷星了。
ai. 04:42 AM 01-25-04
照咁講天地個仔都會係樹雷王後補人選
lbiceman 03:37 PM 01-25-04
照咁講天地個仔都會係樹雷王後補人選
在設定中仲會和樹雷初代總帥之妹真沙希(在月之背面沉睡中)相戀。
真沙希是船穗那一系人的祖先
ai. 10:47 PM 01-25-04
請問 lbiceman 你說的設定係咩來?書定網?叫咩名?
唔該~
ai. 03:30 AM 09-08-04
天地無用 !魎皇鬼 第三期 第四話預告

http://www.vap.co.jp/r_t/tenchi_rd4_bb.asx
ps.估唔到美星的弟弟都係有d問題~今集終於有些戰鬥畫面~
phil077 06:42 PM 09-08-04
作者: AiStudio:

http://www.vap.co.jp/r_t/tenchi_rd4_bb.asx
個MISSION CODE NAME
沒名字的?君 06:46 PM 09-08-04

段片D質數
好在仲有幾日又有得睇LA
phil077 06:50 PM 09-08-04
之前睇左天地無用ova3的第二集又產生左好多問題~
以下問題...我睇左好多次都唔明~

1.天地個老頭唔係入籍女家先姓"木正"木?咁天地個老頭原本係地球人,
但佢點睇都大唔過80歲又點生到天女出來?唔通唔同老頭ga?
應該天地的母親一定不是表面的年齡
同母異父
ai. 09:20 PM 09-08-04
作者: phil077:
個MISSION CODE NAME
code name真係

作者: msn_04_2:
段片D質數
好在仲有幾日又有得睇LA
我都唔想~這個好似已經係high質素~我唔敢去試low了~

應該天地的母親一定不是表面的年齡
同母異父
這個我也想過~
但係我估唔會係咁.原因為:
1.如我係作者唔會咁作
2.看了上面angelsky給私連結後會發現信幸係同真沙希係有關係(初代樹雷往的妹)
http://www.tsunam.in.arena.ne.jp/xp...ent/index5.html
所以最有可能係天地個老頭都係長命百歲的人.

最後係~
我再翻看在這裡的網友給我看的網站~(對不起忘了誰~)
發現天女的確信幸同清音生的~
http://homepage1.nifty.com/harinoue/...lation_01.html 不過那個網最後更新是08/22/2004,可唔可信就自己想....
美堂蠻 09:56 PM 09-08-04
點解有一個叫做「四加一樹」既人出現既..............
佢同平衡世界物語果個「四加一樹」有咩關係.................
某F 10:00 PM 09-08-04
咁耐先出得一話...?
phil077 11:46 PM 09-08-04
最後係~
我再翻看在這裡的網友給我看的網站~(對不起忘了誰~)
發現天女的確信幸同清音生的~
http://homepage1.nifty.com/harinoue/...lation_01.html 不過那個網最後更新是08/22/2004,可唔可信就自己想....
乜原來天地老豆也是宇宙人後代
鷲羽係美星的曾曾祖母
ai. 12:08 AM 09-09-04
作者: 美堂蠻:
點解有一個叫做「四加一樹」既人出現既..............
佢同平衡世界物語果個「四加一樹」有咩關係.................
你指那套的平衡世界物?

作者: 某F:
咁耐先出得一話...?
天地無用!魎皇鬼不嬲都係ova,當然耐la~

鷲羽係美星的曾曾祖母
以前第一次知時~"唔係ar~!?"

其實大家鍾意邊個女角多d??(其實我自己比鍾意天地)
我比較鍾意鷲羽~
因為有鷲羽就萬能la~
1 2 3 4 5 6 7  ... 最後

返回主題版面