Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 01-10-04, 01:56 PM   #1
岸邊露伴
God of Gamer

註冊日期: Nov 2003
《零號》被教徒指侮辱上帝 黃偉文拒道歉

昨 日 , 本 報 (東方)接 獲 一 位 自 稱 為 基 督 徒 的 讀 者 投 訴 , 指 黃 偉 文
( Wyman ) 在 99 年 華 星 時 代 幫 楊 千 嬅 的 唱 片 《 冬 天 的 故 事 》
內 其 中 一 首 歌 曲 《 零 號 》 寫 詞 , 該 首 歌 在 基 督 教 會 起 了 回
響 , 該 讀 者 認 為 此 曲 有 扭 曲 聖 經 的 真 諦 , 侮 辱 了 上 帝 , 該
讀 者 更 直 言 若 千 嬅 與 Wyman 在 短 期 內 不 就 歌 曲 作 出 回 應 及 道
歉 , 不 排 除 有 進 一 步 行 動 。

該 讀 者 認 為 《 零 號 》 歌 曲 中 的 歌 詞 , 首 一 句 「 神 ?[ 中 、 地 震
裂 、 天 倒 塌 、 刁 民 才 動 容 」 以 刁 民 講 作 基 督 徒 ; 「 不 必 福
音 別 這 樣 逼 迫 我 」 、 「 如 福 音 不 過 是 沒 有 新 字 句 的 舊
信 」 、 「 而 福 音 不 過 是 沒 有 出 席 過 的 聆 訊 」 屬 頗 尖 酸 刻 薄
的 抱 怨 ; 讀 者 又 指 當 中 「 誰 願 愛 愛 我 、 我 就 誰 都 信 奉 」 是
墮 落 心 態 。 該 讀 者 指 Wyman 寫 的 是 同 性 戀 者 心 情 , 並 對 基 督
信 仰 作 出 徹 底 的 失 望 和 顛 覆 , 該 讀 者 更 自 稱 所 屬 的 是 大 教
會 , 有 五 千 人 , 若 短 期 內 有 關 人 士 不 作 回 應 及 道 歉 , 就 會
有 罷 聽 大 行 動 。

懷 疑 投 訴 人 動 機

就 此 事 , 記 者 聯 絡 Wyman , 他 直 言 不 會 就 此 事 作 出 道 歉 , 因
為 他 認 為 這 世 界 應 該 有 不 同 的 聲 音 , 他 更 不 介 意 「 罷 聽 行
動 」 發 生 , 他 說 : 「 我 自 己 唔 介 意 佢 罷 聽 , 我 唔 知 千 嬅
點 , ( 會 唔 會 繼 續 有 呢 類 作 品 ? ) 我 唔 係 專 登 作 一 隻 有 回
響 ge 歌 ! 」

咁 你 認 為 呢 首 歌 算 唔 算 反 基 督 ? Wyman 說 : 「 反 , 反 ga , 但 我
唔 係 特 登 , 你 知 填 詞 人 唔 同 心 情 會 填 唔 同 ge 詞 ! 不 過 , 我 覺
得 信 教 ge 有 時 幾 偏 激 , 呢 首 歌 o係 99 年 , 佢 04 年 要 番 出 黎 講 , 決
心 要 搞 大 件 事 , 可 能 佢 地 想 維 護 佢 地 ge 信 仰 所 以 咁 做 ! 」 Wyman
不 怕 此 事 對 自 己 有 任 何 影 響 , 他 說 : 「 做 得 出 就 唔 怕 ! 」

而 千 嬅 的 經 理 人 黃 柏 高 表 示 : 「 站 於 在 千 嬅 的 立 場 , 當 日
華 星 時 代 , 當 時 係 無 權 推 公 司 要 佢 唱 ge 歌 , 只 係 公 司 同 監 製
ge 決 定 , 千 嬅 無 權 拒 絕 。 」 黃 柏 高 更 表 示 懷 疑 該 讀 者 的 動
機 , 他 說 : 「 點 解 五 年 後 有 呢 單 新 聞 , 相 信 呢 個 動 機 係 存
心 傷 害 性 , 希 望 大 家 明 白 。 」

林 以 諾 牧 師 望 與 黃 偉 文 「 傾 o下 」

就 本 報 接 獲 一 名 基 督 徒 透 過 電 郵 投 訴 , 指 由 黃 偉 文 作 詞 、
楊 千 嬅 主 唱 的 三 首 被 指 「 玩 轉 宗 教 」 的 流 行 曲 , 包 括 《 零
號 》 、 《 新 世 紀 福 音 戰 士 》 及 《 少 女 的 祈 禱 》 , 引 起 不 少
基 督 徒 不 滿 , 認 為 歌 詞 扭 曲 了 聖 經 真 理 , 是 對 上 帝 的 侮
辱 。

反 應 過 激 反 幫 宣 傳

宗 教 界 人 士 林 以 諾 牧 師 表 示 , 網 上 的 確 有 不 少 基 督 徒 公 開
批 評 上 述 三 首 歌 的 歌 詞 , 甚 至 表 示 要 杯 葛 楊 千 嬅 唱 這 三 首
歌 , 「 站 在 基 督 教 立 場 , 我 當 然 不 認 同 歌 詞 的 內 容 。 但 若
站 在 個 人 立 場 , 香 港 是 有 言 論 自 由 , 除 非 你 發 表 的 東 西 與
事 實 不 符 , 否 則 每 個 人 也 有 權 發 表 他 的 意 見 。 」 林 又 表
示 , 不 會 對 上 述 歌 詞 作 出 太 大 反 應 , 因 為 若 反 應 過 激 , 反
會 幫 了 對 方 作 宣 傳 , 就 好 像 多 年 前 外 國 一 齣 電 影 《 基 督 的
最 後 誘 惑 》 , 當 年 曾 引 起 不 少 基 督 徒 不 滿 , 公 開 作 出 抨
擊 , 結 果 反 令 電 影 票 房 上 升 , 所 以 毋 須 過 分 緊 張 。 他 續
謂 , 不 會 刻 意 找 黃 偉 文 討 論 事 件 , 「 但 如 果 有 機 會 , 咪 坐
低 傾 o下 囉 ! 」

純粹只係吹吹水既一個自己友既論壇架咋~~

(廣告)

此篇文章於 01-10-04 02:24 PM 被 岸邊露伴 編輯。
岸邊露伴 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-04, 02:00 PM   #2
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
超, 玩文字獄??? 呢d小兒科既野都要理, 聽下Marilyn Manson果類玩Death, Black既樂隊啦.

舊 01-10-04, 02:04 PM   #3
Funny
Ultimate Gamer
超平和バスターズ

註冊日期: Dec 2002
五年前既歌宜家先投訴!?
eat shit la!!!
Funny 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-04, 02:07 PM   #4
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

講真....我唔多鐘意佢地呢d教果種唯我獨尊既態度.
抵佢咁死多人反基督教

舊 01-10-04, 06:06 PM   #5
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
DELETE

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-04, 06:18 PM   #6
jun
Crazy Gamer
Jun

支持
言論自由

---做就無能為力---
jun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-04, 06:22 PM   #7
Astaroth
Moderator
上善若水

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDAstaroth_Tsz
引用:
Originally posted by 小昭Teddy :
講真....我唔多鐘意佢地呢d教果種唯我獨尊既態度.
抵佢咁死多人反基督教
但依然越來越多人信
有病ga,你信你事丫,人地ge音樂都管

學海無涯,回頭是岸
Astaroth 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-04, 06:28 PM   #8
C@T
伊達と酔狂で・・・

註冊日期: Apr 2002
佢咁講我反而想摷返d歌話黎"睇"(聽就免喇~)

Satanism萬歲~\/
逆十字永垂不朽~\/
C@T 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-04, 06:35 PM   #9
Astaroth
Moderator
上善若水

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDAstaroth_Tsz
最高/

學海無涯,回頭是岸
Astaroth 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-04, 06:56 PM   #10
岸邊露伴

零號

曲:蔡德才 詞:黃偉文 編:蔡德才@人山人海

神蹟中 地震裂 天倒塌 刁民才動容
難道我們會 看一套卡通戲 就此肯盡信
如福音 不過是沒法感動我的情信
誰願愛愛我 我就誰都信奉
難道天主的愛寵 未能符合我的標準

神聲音 極偉大 不可以感情來認同
原罪太純潔 你跟我開色戒 大抵不受控
而福音 不過是沒有出席過的聆訊
誰又有說過 愛敵人真有用
如若犧牲得永生 為何仍是愛得隱隱作痛

不必福音 別這樣 逼迫我
不必福音 無論誰 都不過 只得一生
我不依 怎麼樣 天國已有多近
由別人相信 永生的神
投其所好 像個使徒
我不要等 虔誠逼出的缺憾
寧願我沒永生 多分幾個吻

不必福音 罪與罰都給我
不必福音 無論誰 都不過 只得一生
我不依 怎麼樣 天國已有多近
由別人相信 永生的神
投其所好 像個使徒
我不要等 虔誠逼出的缺憾
寧願我沒永生 多分幾個吻

神聲音 極偉大 都需要等人來認同
誰又証明過 聖經裡的真理 命中都命中
如福音 不過是沒有新字句的舊信
寧願去作個 有下文的美夢
隨著心底的暗湧 為情傳道去找新的信眾

(廣告)
舊 01-10-04, 07:59 PM   #11
SamTse

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDSamars4160
XBox Live GamertagSamars
哩個世界上係有好多膚淺的基督徒...(當然有d真係做到聖經上面講既野)
SamTse 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-04, 08:33 PM   #12
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

N年前, 已經有隊black metal叫deicide既, 有一首歌kill the christian, 只係歌名已經夠晒勁. 當然, 同類既歌佢地仲有好多

舊 01-10-04, 10:13 PM   #13
NARC
Game Master

註冊日期: Apr 2003
煩唔煩d呀.....:@_@":

心愛的男人還是要用鎖鏈綁住喔
NARC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-04, 12:17 AM   #14
IamO
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
而家先黎講~
唔好再遲d~~

個人感覺~
基督教比教著重呢一d野~
有時著重到

舊 01-11-04, 07:21 AM   #15
愚零鬥武多

註冊日期: Mar 2003
《 新 世 紀 福 音 戰 士 》
幾時作架,睇怕都1995年後,又係老抄.
內容唔好講,名都抄,不知所謂.
愚零鬥武多 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-04, 11:31 AM   #16
岸邊露伴

引用:
Originally posted by 愚零鬥武多 :
《 新 世 紀 福 音 戰 士 》
幾時作架,睇怕都1995年後,又係老抄.
內容唔好講,名都抄,不知所謂.
擺到明係綽頭架啦,
當年都引發到我想聽下首歌係點?嚗芊A
不過偶一為之都冇傷大雅?鵅K

(廣告)

論壇跳轉

現在的時間是 04:25 AM

手機版 | APP版