Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

顯示所有圖片
手機資訊/電腦軟硬討論>NO-IP+CUTE FTP PRO 2.0
雪舟等楊 05:22 PM 12-12-02
我用CUTEFTP PRO 2.0 CONNECT去自己個FTP度
但成日都RESOLVE到上一次我連線個IP
次次都RESOLVE唔到我個新IP
係咪CUTEFTP內有CACHE無洗到所以咁......
定CUTEFTP有事:-) :-)
雪舟等楊 06:34 PM 12-12-02
原來只要CLOSE左CUTEFTP TRANSFER再CONNECT就得.......:@_@": :@_@": :@_@":
我諗都係得我一個有呢個問題:@_@": :-)
雪舟等楊 09:18 PM 12-13-02
奇怪0既事又發生
一.我用no-ip UPDATE了個新IP後,其他人打NO-IP個ADDRESS入,一入就入到
二.我自己係部機度用CUTE-FTP PRO 2.0入,會LOAD返上次個IP(第二個POST的方法係唔WORK的........)
即係,我自己入唔到,其他人入到:-) :@_@":
究竟點解:-) :-)
雪舟等楊 03:44 PM 12-14-02
我想問你地有無邊隻CLIENT識自動UPDATE返個IP~~~~~:-)
唔該:-)
達比 05:01 PM 12-14-02
no-ip.com 有~

--> 有教 http://hk.geocities.com/muka_hk/
雪舟等楊 05:08 PM 12-14-02
作者: :
Originally posted by 達比 :
no-ip.com 有~

--> 有教 http://hk.geocities.com/muka_hk/
係CLIENT個邊有事
我SET 得成個FTP都係睇呢個網頁:-)
但今次係CUTE FTP RESOLVE唔到最 UPDATE 的IP
例:我尋日開完FTP(NO-IP RESOLVE左一組IP,EG.200.00.00.0)
如我今日再開FTP,加用CUTEFTP入,會RESOLVE返200.00.00.0
而唔係NO-IP RESOLVE到的最新IP
EG,(200.01.01.1):@_@":
小昭Teddy 05:13 PM 12-14-02
因為你間isp個dns未update到咁快(應該係), 有時係會有呢d情況, 某一d isp個dns有排都未update到, 但有一d又冇問題
雪舟等楊 05:59 PM 12-14-02
Originally posted by 小昭Teddy :
因為你間isp個dns未update到咁快(應該係), 有時係會有呢d情況, 某一d isp個dns有排都未update到, 但有一d又冇問題
淨係個CLIENT SOFTWARE(CUTEFTP) UPDATE唔到
人地用我個NO-IP ADDRESS係入到:-)
<=IMS???:-)
小昭Teddy 07:35 PM 12-14-02
Originally posted by 黑田官兵衛 :

淨係個CLIENT SOFTWARE(CUTEFTP) UPDATE唔到
人地用我個NO-IP ADDRESS係入到:-)
<=IMS???:-)
其他人入到, 但係你入唔到, right???咁就係DNS果邊既問題
雪舟等楊 07:44 PM 12-14-02
Originally posted by 小昭Teddy :

其他人入到, 但係你入唔到, right???咁就係DNS果邊既問題
SO BAD
仲以為其他FTP CLIENT會無呢個問題添:-)
實際係RESOLVE唔到,要我用新IP先入到
免費0野的缺憾:-) :-)
小昭Teddy 07:54 PM 12-14-02
Originally posted by 黑田官兵衛 :

SO BAD
仲以為其他FTP CLIENT會無呢個問題添:-)
實際係RESOLVE唔到,要我用新IP先入到
免費0野的缺憾:-) :-)
想知係唔係CuteFTP問題(其實應該唔係佢問題), 你下次有咁既情況, 咪試下ping你個domain, 睇下個IP係乜, 又或者係DOS度打
ftp xxx.xxx.com(你個domain)

睇下可唔可以connect到正確既ip
雪舟等楊 08:02 PM 12-14-02

想知係唔係CuteFTP問題(其實應該唔係佢問題), 你下次有咁既情況, 咪試下ping你個domain, 睇下個IP係乜, 又或者係DOS度打
ftp xxx.xxx.com(你個domain)

睇下可唔可以connect到正確既ip
一早試過
絕對係那個IP
所以我咁耐都唔覺關DNS事:-) :-) :-)
http://www.all-nettools.com/tools1.htm
呢個都去埋,結果一樣,組IP無錯:-)

返回主題版面