Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 07-24-19, 07:33 AM   #1
f2light
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2011
Jojo Rabbit (2020) Scarlett Johansson, 雷神3導演Taika Waititi小成本制作

https://www.imdb.com/title/tt2584384/?ref_=fn_al_tt_1

https://www.youtube.com/watch?v=VTqd4yNFuSw
由手機版發出

此篇文章於 11-08-19 12:29 AM 被 f2light 編輯。
f2light 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-19, 08:27 PM   #2
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
據報呢套嘢令滴住嚟高層唔多老嚟,怕玩納綷影響個招牌(都話老鼠屋好顧形象㗎喇),套嘢係狐狸接返嚟,最收尾有冇得上,要睇定啲先。

舊 09-04-19, 12:58 AM   #3
f2light
Crazy Gamer

https://www.youtube.com/watch?v=tL4McUzXfFI

舊 09-04-19, 04:32 AM   #4
肉羊哩咖
griffin611

啫係咩滴住嚟唔畀上係流㗎喇~

睇咗條片知佢講乜,再加上如果你睇得夠多二戰片嘅話(熟呢段歷史嘅話更好),呢部真係淚中有笑。個四眼月巴仔好鬼搶。

舊 09-16-19, 12:51 PM   #5
肉羊哩咖
griffin611

拎咗多倫多影展最大嗰個獎
https://twitter.com/taikawaititi/sta...938926080?s=21

此篇文章於 09-16-19 09:02 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-19, 12:27 AM   #6
f2light
Crazy Gamer

香港2020.01.30上
https://www.youtube.com/watch?v=A3kRwFGOl8M
舊 12-17-19, 06:40 AM   #7
肉羊哩咖
griffin611

荒誕而殘酷嘅世界

JoJo Rabbit 講個十歲嘅細路 JoJo,志願要成為希特拉親衛隊員,所以參加納粹少年團,故事係由佢眼中,由一個「納粹狂熱份子」,到慢慢睇會到戰爭嘅荒誕同殘酷。

你知道希特拉同納粹係乜嚟,就應該睇得明,如果你對呢段時期嘅歷史有多啲認識,會感受多好多,唔知唔緊要,開頭 Sam Rockwell 一輪咀講晒基本背景你知。笑位極多,但身兼編導同演嘅 Taika Waititi 好識得借啲荒謬處境整啲笑料出嚟(題外: Joker 個導演呻而家個政治氣侯好難拍笑片,焗住要拍超英劇情片,畀Waititi 反駁,接住當然好多咀加入,而家 Waititi 親身示範過你睇笑片可以點拍,死未?唉~)

男主角老積得嚟,個樣又幾似 Scarlet Johansson(係咪親生㗎?),Johansson 都好戲,不過未及 Marriage Story。佢朋友月巴仔出場唔多,但相當搶戲。而佢嗰句:「而家做納粹唔係好啱時侯」畀部份影評人批評,好心唔好咁過份,個角式得十一歲,成世人都被納粹主義洗腦,邊好似成年人咁諗嘢大佬~ 其他配角,好似 Sam Rockwell 同做蓋世太保嘅 Steve Merchant 都好正。

與其話係喜劇,其實係悲劇。戲入面後半雖然有笑位依然,但睇到有兩個位係極唔開心。最後要留意,怕呢部片「宣傳」納粹,JoJo 最後同佢個幻想朋友嗰句講晒導演想講乜,而Waititi 都無唔記得乘機抽美帝水⋯⋯

呢部戲係好多人今年最佳電影頭三位之一,本人極同意,睇完今次優先場,亦絕對會可能嘅情況下睇多兩三次。等過咗正式上畫再透。

(本人唔多鍾意個香港譯名~)

此篇文章於 12-17-19 07:06 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-17-19, 09:33 AM   #8
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
JoJo Rabbit 講個十歲嘅細路 JoJo,志願要成為希特拉親衛隊員,所以參加納粹少年團,故事係由佢眼中,由一個「納粹狂熱份子」,到慢慢睇會到戰爭嘅荒誕同殘酷。

你知道希特拉同納粹係乜嚟,就應該睇得明,如果你對呢段時期嘅歷史有多啲認識,會感受多好多,唔知唔緊要,開頭 Sam Rockwell 一輪咀講晒基本背景你知。笑位極多,但身兼編導同演嘅 Taika Waititi 好識得借啲荒謬處境整啲笑料出嚟(題外: Joker 個導演呻而家個政治氣侯好難拍笑片,焗住要拍超英劇情片,畀Waititi 反駁,接住當然好多咀加入,而家 Waititi 親身示範過你睇笑片可以點拍,死未?唉~)

男主角老積得嚟,個樣又幾似 Scarlet Johansson(係咪親生㗎?),Johansson 都好戲,不過未及 Marriage Story。佢朋友月巴仔出場唔多,但相當搶戲。而佢嗰句:「而家做納粹唔係好啱時侯」畀部份影評人批評,好心唔好咁過份,個角式得十一歲,成世人都被納粹主義洗腦,邊好似成年人咁諗嘢大佬~ 其他配角,好似 Sam Rockwell 同做蓋世太保嘅 Steve Merchant 都好正。

與其話係喜劇,其實係悲劇。戲入面後半雖然有笑位依然,但睇到有兩個位係極唔開心。最後要留意,怕呢部片「宣傳」納粹,JoJo 最後同佢個幻想朋友嗰句講晒導演想講乜,而Waititi 都無唔記得乘機抽美帝水⋯⋯

呢部戲係好多人今年最佳電影頭三位之一,本人極同意,睇完今次優先場,亦絕對會可能嘅情況下睇多兩三次。等過咗正式上畫再透。

(本人唔多鍾意個香港譯名~)
聽完你咁講就想係戲院睇,突然覺得今年特別多好戲XDDD
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-19, 01:09 PM   #9
肉羊哩咖
griffin611

老細,今年啲星座唔知乜事,排列到由年頭到年尾,大把好戲上,無論戲院嘅同串流服務上嘅,都塞到你好唔得閒。唔洗講今年嘅滴住嚟股東最開心,佢啲收十億美金以上嘅都超過五部(實際有幾多無心機去數),好可能有排都唔會再有無呢個盛況;連沉咗一排嘅 WB、Sony 同 Lionsgate 都叫做唔錯 -- 咁 Paramount 都係等收購罷喇~~~

美帝好多影評人今年嘅三大係: 上流寄生族(嗰度有限度公映)、Knifes Out 或者 Irishman 或者 JoJo Rabbit 再或者 Marriage Story 又或者係 Bombshell。有啲真係無機會睇到,好似新晉蝙蝠俠有份主演嘅 Lighthouse 同 Portrait of a Woman on Fire 咁。

舊 12-17-19, 01:26 PM   #10
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
老細,今年啲星座唔知乜事,排列到由年頭到年尾,大把好戲上,無論戲院嘅同串流服務上嘅,都塞到你好唔得閒。唔洗講今年嘅滴住嚟股東最開心,佢啲收十億美金以上嘅都超過五部(實際有幾多無心機去數),好可能有排都唔會再有無呢個盛況;連沉咗一排嘅 WB、Sony 同 Lionsgate 都叫做唔錯 -- 咁 Paramount 都係等收購罷喇~~~

美帝好多影評人今年嘅三大係: 上流寄生族(嗰度有限度公映)、Knifes Out 或者 Irishman 或者 JoJo Rabbit 再或者 Marriage Story 又或者係 Bombshell。有啲真係無機會睇到,好似新晉蝙蝠俠有份主演嘅 Lighthouse 同 Portrait of a Woman on Fire 咁。
Ford v. Ferrari 都好正。。。今年真係勁多好戲睇!不過經濟唔好,12月應該只會睇Knifes Out, Irishman and marriage story了 lol
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-19, 04:11 PM   #11
肉羊哩咖
griffin611

老細們你鬧本人縮骨都係咁話,好唔好睇好主觀,唔止呢部,大部份本人會寫評論嘅都係咁,可能本人睇得幾抽離吓,唔會亦唔太明所謂嘅現實嘅政治氣侯,同(自以為)明個導演想講乜,唔好當係咩參考,事關可能十年後睇返轉頭又未必係咁諗法。

舊 01-05-20, 06:21 PM   #12
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇埋呢套,同樣用戰爭做背景,個人buy呢套多過Sam Mendes套1917,呢套正在行咗韓式套路,用笑片包裝咗個悲劇歷史故事,戰爭本來就係荒誕,用荒誕手法來演繹,係perfect match呢, 1917值7.5的話,呢套值8

睇黎滴住嚟真係要考慮下比Waititi拍星戰新movie呢

此篇文章於 01-05-20 06:24 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-20, 01:00 AM   #13
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
睇埋呢套,同樣用戰爭做背景,個人buy呢套多過Sam Mendes套1917,呢套正在行咗韓式套路,用笑片包裝咗個悲劇歷史故事,戰爭本來就係荒誕,用荒誕手法來演繹,係perfect match呢, 1917值7.5的話,呢套值8

睇黎滴住嚟真係要考慮下比Waititi拍星戰新movie呢
前兩日睇咗第二次,都係鍾意 Knives Out 多少少。

有啲評論話:嗱,講納粹同大屠殺噃,你用啲咁輕鬆嘅手法去講,好唔專重歷史嘅嚴重同嚴肅性,喂大佬,成套戲係由一個十歲(去到十歲半)嘅細路嘅視點出法,咁大個人只係識納粹啲狗屎垃圾(唔好意思),仲畀周圍啲人呵護下大,唔敢畀佢睇啲現實嘅殘酷,你睇成部戲好唔正常咁日日好天咁滯就明;如果佢突然爆啲好「正常」嘅說話,觀眾會唔會好紇突先?有人又用《一個快樂的傳說》(Life is Beautiful)去比較,都係講咁上下嘅嘢,但個視點完全唔同,又覺得唔可以咁去比較。

舊 01-06-20, 11:36 AM   #14
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
星期日先有時間去睇

以一個十歲嘅納粹狂熱(洗腦)視點去睇世界(WELL,其實講來講去都只係佢住果個小鎮)
天真亦荒謬、可笑亦可悲
睇緊果時覺得誇張又白痴,但其實換個角度諗,中國大躍進時期咪又係D咁嘅嘢

劇情唔講咁多,總之睇到JOJO追蝴蝶果段真係好心酸

出碟我會買
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-20, 08:09 PM   #15
肉羊哩咖
griffin611

Documentary with Vampires

(題外)鍾意 Waititi 嘅笑片,可以睇返佢之前無咁「商業化」嘅作品 What We Do in the Shadows (2014),港譯做《低俗彊屍玩出征》,唔好畀個咁差嘅譯名阻到你,啲笑位自然過《雷神3》好多,亦無呢套咁「政治化」,講嘅只係住嚮威靈頓市三四隻彊屍嘅「日常」,扮晒紀錄片,玩彊屍梗嘅黑色笑料不絕,尤其嚮街度撞到班人狼嗰度笑爆咀。推介!美國電視台 FX 買咗個版權做電視劇,舊年上咗第一季,今年會出 S2。

此篇文章於 02-16-20 08:16 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-10-20, 12:06 PM   #16
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
見到套戲係iTunes做緊限時一週特價,賣$48,
有提供4K Dolby Vision畫質及iTunes Extras。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-20, 12:03 AM   #17
肉羊哩咖
griffin611

作為史上最多最密集噏「希特拉萬歲!」又唔令人反感嘅電影,咁好戲,港紙 48 蚊抵到爛。啲 Extra 就爭啲,得刪剪片斷(戈靈你好唔掂),NG 鏡頭,製作特輯,同導演評論。

舊 07-14-20, 04:47 PM   #18
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
JoJo Rabbit | 陽光兔仔兵

https://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E...BB%94%E5%85%B5

開咗JoJo Rabbit (陽光兔仔兵)嚟睇,
睇之前以為會係Moonrise Kingdom果種童星+明星陣容,
講兩小無猜搞私奔的愛情喜劇方向發展的輕鬆愛情喜劇類電影。

但結果就係用喜劇+喜劇明星包裝嚟引你入局,
去睇一套諷刺二戰有幾殘酷的悲劇,
講洗腦教育如何影響一整代人,
其實係一套相當嚴肅同有意義的電影~!

蝴蝶、綁鞋帶果幕睇到喊,
特別係之前有咁多場跳舞同影住對腳的劇情,
仲要係因為文宣工作而…

特別想知澳門的朋友睇完套戲有咩感受,
有無感到溫暖一下子傳遞到全身?

[電影預告] 《陽光兔仔兵》(JoJo Rabbit) 香港版首條預告 (中文字幕)
https://www.youtube.com/watch?v=A3kRwFGOl8M

用喜劇諷刺二戰殘酷!《兔嘲男孩》導演解析「蓋世太保突擊」場景|經典電影大解密|GQ Taiwan
https://www.youtube.com/watch?v=6aTCQOM4al0

2020奧斯卡 最佳改編劇本《兔嘲男孩》
是編劇 是導演 又是演員的塔伊加·維迪提,
與演員史蒂芬·默錢特解密經典「蓋世太保突擊」場景!
原來場景人數跟分鏡有關?
因為塔伊加·維迪提覺得畫分鏡好麻煩!

陽光兔仔兵【奧斯卡最佳改編劇本】 (台:兔嘲男孩/中:喬喬的異想世界) | 劇透影評 | 童趣看殘酷 大膽夠玩味 一個關於成長的故事 | Jojo Rabbit | Sam先生
https://www.youtube.com/watch?v=_vlBnk1UPBc

此篇文章於 07-14-20 04:55 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Thor 4: Love and Thunder (2021) 雷神3導演Taika Waititi f2light 電影版 107 10-07-23 05:03 PM
[ETC] [Kickstarter] Project Rap Rabbit︱松浦雅也(PaRappa the Rapper) × 矢野慶一(押忍!闘え!応援団) 安安 電視遊戲討論版 19 06-20-17 10:34 PM
[PSV] Is the Order a Rabbit? Wonderful Party! 武藤遊戲 手提遊戲機討論版 0 09-19-15 02:14 PM
[XBLA/PSN] Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit (Sega X Arkedo) david 電視遊戲討論版 4 04-17-13 12:08 PM
jojo 一問 witchblade 日本動漫畫討論版 9 01-22-04 10:36 PM

現在的時間是 09:39 PM

手機版 | APP版