Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 
電視遊戲討論版>有無師兄用過嚟個轉接器(wii)
chrischun 11:09 AM 07-19-18
型號係av2hdmi 標榜1080P 效果係點
強化人間ですの~★ 12:59 PM 07-19-18
橫掂都係,點解唔用component 2 hdmi
雖然只係差同無咁差既分別
chrischun 01:16 PM 07-19-18
作者: 強化人間ですの~★:
橫掂都係,點解唔用component 2 hdmi
雖然只係差同無咁差既分別
用AV線出無問題,改用色差花屏,估計部PS2色差接口有問題
ELT 01:31 PM 07-19-18
作者: chrischun:
用AV線出無問題,改用色差花屏,估計部PS2色差接口有問題
會唔會係條線有事
坊間有個轉插比ps2用,可直出hdmi

再唔係買過部2手機,都係2,3百

用av2hdmi真係唔建議
シェンムー 02:08 PM 07-19-18
Ps2 option有得較RGB/色差輸出,set左未?

Sent from my iPhone using Gaforum
chrischun 02:40 PM 07-19-18
作者: シェンムー:
Ps2 option有得較RGB/色差輸出,set左未?

Sent from my iPhone using Gaforum
已設定色差輸出
chrischun 02:43 PM 07-19-18
作者: ELT:
會唔會係條線有事
坊間有個轉插比ps2用,可直出hdmi

再唔係買過部2手機,都係2,3百

用av2hdmi真係唔建議
已買左薄版ps2返嚟,先再試下用三色線去到舊機嗰度,先知道 舊機三色線輸出無問題,可能學你講法,條色差線有問題
KENSNAKE 03:25 PM 07-19-18
型號係av2hdmi 標榜1080P 效果係點
這是垃圾,單純 AV線 轉用hdmi插頭 畫質係冇實質提升。

要用就用ps2 to hdmi,畫質可以去色差線級。
chrischun 05:11 PM 07-19-18
作者: KENSNAKE:
這是垃圾,單純 AV線 轉用hdmi插頭 畫質係冇實質提升。

要用就用ps2 to hdmi,畫質可以去色差線級。
咁就死火呀,我係網上睇討論區,話果個ps2 to hdmi轉接器有延遲
高級嘍囉 05:16 PM 07-19-18
upscale咗必定會有delay,差在係多定小。

電視內建嘅upscaler未必會差過哩啲平價converter。
シェンムー 05:27 PM 07-19-18
你本身想ps2係LCD電視度玩,但電視又無任何Analog輸入?

chrischun 05:33 PM 07-19-18
你本身想ps2係LCD電視度玩,但電視又無任何Analog輸入?

有個vga及hdmi, 係電腦顯示器
harakuma 05:44 PM 07-19-18
有個vga及hdmi, 係電腦顯示器
有樣嘢唔知應講唔講,

我自己都有開PS2, 用MINIRGB, 都算係好靚, 但最近想玩隻零3, 部主機神神地, 所以試咗一試用無聊氣"玩正版碟", 唔用尤自可, 一用上晒引.

D色靚到爆燈, MINIRGB立即變圾垃級別, 如果你想玩PS2 GAME又想RAW畫面, 可以試一試
KENSNAKE 05:48 PM 07-19-18
咁就死火呀,我係網上睇討論區,話果個ps2 to hdmi轉接器有延遲
邊有delay…我屋企果個仲係度,淘寶買幾廿蚊一個運費仲貴過件貨。
chrischun 05:59 PM 07-19-18
作者: harakuma:
有樣嘢唔知應講唔講,

我自己都有開PS2, 用MINIRGB, 都算係好靚, 但最近想玩隻零3, 部主機神神地, 所以試咗一試用無聊氣"玩正版碟", 唔用尤自可, 一用上晒引.

D色靚到爆燈, MINIRGB立即變圾垃級別, 如果你想玩PS2 GAME又想RAW畫面, 可以試一試
Emu我一早知,只不過唔會用,其實玩ps2事少,係試試下既過程先過引,我其實早兩日已經接左另一部ps2及dc去部tvlcd到,用左好多日時間去揾資料,邊隻三色線分插器最好,昨晚收工去灣仔買,唔係講笑,個三色分線器用料十分重料,比我直接接落部tvlcd到有十分明顯既對比
強化人間ですの~★ 06:24 PM 07-19-18
唔試下S端子先?
chrischun 06:27 PM 07-19-18
作者: 強化人間ですの~★:
唔試下S端子先?
到底你地有無追post,係另一部ps2要接入電腦顯示器
シェンムー 10:43 PM 07-19-18
買少十分一支鏡頭,收部二手XRGB MINI吧,所有事情解決
始終ps2 RGB先係最靚,色差麻麻地

八仙果 06:45 AM 07-20-18
價錢同質素係成正比,
要睇吓你自己對畫面接受程度 vs 價錢。

如果真係要用 Composite to HDMI,
都有好有唔好,應該是說比較好,
我自己試過,
$2xx 同 $5xx 嘅已經看到明顯分別,
特別是白位,出字,
差嘅白字邊位滲出三原色,
較好嘅係唔會,比較實。

如果求質素,PS2 就用色差 to HDMI。
Micomsoft 嘅,當然,PS2 嘅色差線唔要太雞,
最好用原裝。

但我上年揾咗好耐先揾到條全新。
副廠嘅,要質素嘅話,
建議唔好浪費金錢,
因為我真係睇唔上眼,
衰起上嚟仲差過 S video。

BTW 你之前唔係問過嘅咩?
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=249000
chrischun 04:42 PM 07-20-18
買少十分一支鏡頭,收部二手XRGB MINI吧,所有事情解決
始終ps2 RGB先係最靚,色差麻麻地

已經無買鏡頭好多年
chrischun 04:43 PM 07-20-18
作者: 八仙果:
價錢同質素係成正比,
要睇吓你自己對畫面接受程度 vs 價錢。

如果真係要用 Composite to HDMI,
都有好有唔好,應該是說比較好,
我自己試過,
$2xx 同 $5xx 嘅已經看到明顯分別,
特別是白位,出字,
差嘅白字邊位滲出三原色,
較好嘅係唔會,比較實。

如果求質素,PS2 就用色差 to HDMI。
Micomsoft 嘅,當然,PS2 嘅色差線唔要太雞,
最好用原裝。

但我上年揾咗好耐先揾到條全新。
副廠嘅,要質素嘅話,
建議唔好浪費金錢,
因為我真係睇唔上眼,
衰起上嚟仲差過 S video。

BTW 你之前唔係問過嘅咩?
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=249000
拖到而家都未搞呀
chrischun 06:47 PM 07-20-18
最後買左一個av2hdmi返屋企去虐一下自己,原因好簡單(懶),唔想再搵資料,插線開機無問題,比我想像中畫面好d,不過就唔好多要求,話曬ps2都係上幾個世紀既產物,再加上個轉接器平靚正,其實原本係打算買部sony彩監直上色差,不過買就事少,唔知放係邊個位置先大鑊,宜家簡簡單單,又唔左地方,最重要係又放下一件事,又可以再買另一部機返來攪攪,估計下次就係pc engine
harakuma 07:40 PM 07-20-18
你係咪確定條色差壞咗?

我有條幾乎未點用過既原裝色差, 要唔要?
シェンムー 08:27 PM 07-20-18

重係用緊sony大牛龜打ps1/2 , 雖然真係好晒位,但無計,RGB畫質真係太正

Attached:
chrischun 08:43 PM 07-20-18
作者: harakuma:
你係咪確定條色差壞咗?

我有條幾乎未點用過既原裝色差, 要唔要?
唔係條色差線出問題,係部舊ps2出色差既接口出問題,接色差就出事,接av線就無問題
1 2 

返回主題版面